2012. június 19., kedd

Eper dzsem fehér csokoládéval


Mint egy nagymama, vicces régen azt mondtam Én soha nem fogok lekvárt főzni, befőttet eltenni..stb, ehhez képest már túl vagyok a Bodza szörpön, zselén, a mentás eper lekváron, a ribizli dzsemen citromfűvel megspékelve, és még csak most jön a többi, lesz sárgabarack naranccsal, almával, ribizli szörp, meggy lekvár, fekete ribizlivel..stb. Csak úgy jönnek az ötletek, hogy mit mivel keverjek, kavarjak össze!:-) És olyan jó érzés, olyan finomak és nem is olyan macerás, persze 3 literekről beszélünk, sőt mivel élvezem, ezért a munkás része is móka!:-) Szóval teljesen kifordultam magamból, de a szó jó értelmében, élvezem az új énemet!
A mai dzsem isteni lett a fehér csokival és kevés vaníliával egyszerűen mennyei, és mivel kevés cukrot használtam kicsit savanykás és így együtt ez a kompozíció szinte tökéletes, magában is, de tortába még inkább passzol, aminek fehér csokoládés máz a külseje!





Hozzávalók (2,5 literhez):


1150 g eper
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1
100 g fehér csokoládé


1 rúd vanília kikapart közepe
200 g cukor
2 evőkanál rum

Előkészítés:



Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát leszedjük, és a megadott mennyiséget kimérjük. Utána ízlés szerint feldaraboljuk vagy pépesre törjük (esetleg turmixoljuk). A csokoládét kis darabokra törjük.

Elkészítés:

A kimért cukorból 2 evőkanálnyit elkeverünk a dzsemfixszel. Az elegyet a gyümölcshöz adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a csokidarabokat és a cukor többi részét, és a vaníliát is, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. A végén belekeverjük a rumot is. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük, és lezárjuk.


Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók

Recept kereső