2011. október 24., hétfő

Pizzás táska á la Szofi


A holnapi napon jön a badacsonyi bortúránkról szóló beszámolóm, de ma még közzéteszem Szofi első, szinte önállóan elkészített vacsija, ami nagyon finom lett, és tényleg Ő találta ki!
Ha tudna írni, biztos közzétenné, de így Én vagyok a szája ma!



A fűszerektől elkezdve, az összes hozzávalón át mindent Ő tett bele, én csak a gombát és a sonkát daraboltam fel és a sütőt, meg a főzőlapot állítottam be, a többi teljesen önálló munka volt.
Leveles tésztából készített paradicsomos töltelékkel egy gyors és nagyon finom vacsorát, amit polli is imádott, így ez lett a kedvenc, amit azt mondta Szofi, hogy legközelebb is elkészít majd csak akkor mást tesz bele nem sonkát és gombát, mert szerinte hiányzott belőle a kukorica!:-)

Próbáljátok ki, mert tényleg nagyszerű és a gyerekek is imádják!






Hozzávalók (4 személyre):

1 csomag leveles tészta
200 gramm csiperkegomba apróra vágva
100 gramm Sága selyemsonka feldarabolva
100 gramm reszelt trappista sajt
2 dl paradicsomlé
1 gerezd fokhagyma zúzva
2 tk oregánó
1 tk bazsalikom
1 tk rozmaring
1 ek zabpehelyliszt
bors

Elkészítés:

A leveles tésztát egyforma négyzetekre vágjuk, majd elkészítjük a tölteléket.
Serpenyőben olívaolajat hevítek, majd megdinsztelem rajta a fokhagymát, rádobom a gombát, sonkát, sózom borsozom és hozzáadom a többi fűszert, majd fedő alatt megfonnyasztom pár perc alatt.
Amikor kész, ráöntöm a paradicsom levet, felforralom, majd beleszitálom a lisztet, és sűrűre főzöm.
Amikor kész a tészta kockák közepére teszek egy kevés sajtot, majd ráhalmozom a paradicsomos tölteléket és három szög alakba hajtom.
tepsire teszem és 170 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
Melegen és hidegen egyaránt tökéletes.

Jó étvágyat!

Puszi:

Szofi és Petrezselyem

2011. október 19., szerda

Gombás melegszendvicskrém


Vasárnap tartottuk Szofi harmadik szülinapját, ami nagyon jól sikerült, isteni ételekkel, sóval eltett citromban (lásd. Befőttek és házi készítmények) pácolt csirkét sütöttem, spenótos krumplipürével és mennyei Daubneres csoki tortával zártuk a menüt, na meg volt zserbó, csupa csokis anya féle süti, az este végén pedig kívánság lámpásokat eresztettünk az égbe!:-)




Nagy volt a boldogság, főleg, amikor reggel felébredt és az ágya mellett volt a hello kitty-s bicikli! Olyan édes volt, ahogy juhézott örömében, lefekvéskor azt mondta ez volt a legcsodásabb születésnapi bulija, bár még nem sokat tudhat a háta mögött!:-)

Ennyi finomság után azonban kicsit telítődtünk a főtt étellel, így tegnap este melegszendvicset készítettem és a héten kicsit zöldségesebb kaják lesznek, mer anya torkig van a hússal, ezt pedig az egész családra kivetítem :-), remélem nem lesz ellenvetés, bár a gyerkőcök hétvégén a mamákkal lesznek, mert anya és apa borkóstolóval egybekötött, vacsorára hivatalos Badacsonyba, így a nagyik tömhetik a picurokat két napig!:-)

Ne, de térjünk vissza a mennyei szendvicskrémhez, fehérborral, lestyánnal, fokhagymával készül, tejszínes habarással és isteni, főleg, hogy nagyon szép friss gombát vettem!

Hozzávalók:

5 fej nagyobb csiperke gomba, vékonyra szelve
2 szál újhagyma felkarikázva a zöldjével együtt
1 gerezd fokhagyma, mozsárba durvára törva
10 dkg vaj
2 tk lestyán
1tk bazsalikom
1 tk őrölt  piros paprika
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
10 dkg pannónia sajt
1 ek zabpehely liszt
bors

Elkészítés:

A vajat serpenyőben felolvasztom rádobom a hagymákat és megdinsztelem,




 majd hozzáadom a gombát,



felöntöm a borral, forralok egyet rajta, hogy az alkohol elpárologjon, sózom, borsozom, meghintem a fűszerekkel és fedő alatt puhára párolom.





Amikor már jól elfőtte a levét, akkor a tejszínnel elkeverem a zabpehely lisztet, csomómentesre, beleszórom a sajtot, és hozzáöntöm a gombához, majd amikor már jó sűrű, botmixerrel durvára pürésítem, jó darabos maradhat, hagy ropogjon a gomba a fogunk alatt!:-)




Lehűtöm, majd kenyerekre kenem, megszórom a tetejét sajttal és aranybarnára sütöm! Én isteni ropogós rozs kenyérrel készítettem azzal is remek volt!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. október 12., szerda

Céklás gnocchi fűszeres vajba forgatva


Folytatom a zöldség evést, de most egy kicsit tartalmasabb étel formájában!:-)
Lehetséges, hogy ez volt első konyhai sokkom ezidáig, mivel kicsit megrettentem a tészta készítésekor, erősen kidobás gyanús volt a kezdet kezdetén, de még a főzéskor sem voltam benne biztos, hogy feltálalom ezt a rémséget, de aztán minden jó, ha jó a vége, a bizarr külső, a nem egyszerű készítés ellenére mennyei,tökéletes magában reszelt parmezánnal, vagy esetleg valamilyen ragu mellé! Nyam-nyam...
Ferenc se volt túl bizakodó, mert olyan, mintha mini nyers hús darabkákat enne, de olyan jó az íze, hogy már ez sem számított neki, Szofi el volt ájulva, mivel rózsaszín tésztát még nem evett, és végre anya feltalálta, Pollinak meg mindegy, mivel aki ismeri az tudhatja, hogy minden evő, minden mennyiségben, kis gourmet!:-)

A fura az, hogy nagyon nyúlós, lágy tészta lesz, valószínűsítem a cékla miatt, de a bekeverés után várni kell, hogy gyúrható legyen, körülbelül fél órát, mert megkeményedik,de utána se arra számítsatok, hogy olyan lesz, mint a hagyományos gnocchi, munkás, de megéri és az az isteni vaj, amitől minden szebb és jobb...... nyam-nyam






Hozzávalók ( 4 főre):



4 db nagyjából egyforma méretű burgonya
30-40 dkg liszt
bors
1 db tojás
3 tk szerecsendió
3 gerezd fokhagyma zúzva
10 dkg vaj
2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:


A céklákat és a burgonyákat meghámozom, kis kockákra vágom és külön megfőzöm őket sós vízben, majd amikor kész krumplinyomóval összetöröm.

Elkeverem, csipetnyi sóval és a szerecsendióval, meg a borssal ízesítem, majd hozzáütöm a tojást. Annyi liszttel  összedolgozom, amennyit felvesz, és jól összegyúrom, majd fél órát várunk.

Ezután lisztezett deszkán henger alakú rudacskákat formázok belőle, és éles késsel összedarabolom gnocchi méretűre (kb. 2 cm-es darabokra). Forró, lobogó vízben kifőzöm őket addig, amíg feljönnek a víz tetejére, majd  kiszedem egy szűrőkanál segítségével.
Egy teflonseprenyőbenel készítem  a fűszeres vajat. A petrezselyemzöldet  finomra vágom. A vajat  felolvasztom a serpenyőben, beleteszem a zúzott fokhagymát, majd megpárolom benne a felaprított petrezselyemzöldet, sózom végül beleforgatom a kifőtt gnocchikat.

Tálaláskor megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal, sózom, borsozom és mind befalom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. október 10., hétfő

Őszi zöldség rakás, csőben sütve



Maradok a zöldséges kajáknál, persze nem minden őszi, de a sütőtök az mindenképpen az!:-)
Isteni lett minden túlzás nélkül, még sértődékeny szerelmemnek is ízlett, aki három napig bírta szó nélkül, de szerencsére, mára már minden ok!:-)
Még jó, hogy lányaim vannak, remélem nem sokat örököltek az apjuk dacosságából, mert akkor nehéz idők elé tekintek!:-)
Na, de ez nem egy családi blog, inkább jöjjön a hami nyami, ami nem csak magában isteni, de egy jó kis fűszeres hal mellé is el tudom képzelni köretnek, finom fehér borral, hmmm nyam-nyam!
Lehet, hogy a hétvégén is ezt készítem el, csak egy kis céklával is megspékelem!





Hozzávalók(4 személyre):

400 gramm sütőtök vékony szeletekre vágva
1 db kisebb padlizsán felkarikázva
250 gramm spenót levél blansírozva
4 db paradicsom felkarikázva
100 gramm trappista sajt reszelve
100 gramm füstölt sajt reszelve
3 dl tej
1 ek zabpehely liszt
3 tk szerecsendió
1 ek akácméz
100 gramm vaj
bors
grill fűszerkeverék

Elkészítés:

A padlizsánt és a tököt, lesózom, durva szemű tengeri sóval, tésztaszűrőbe teszem, majd leöblítem és papír törlővel szárazra törlöm. Meghintem őket grill fűszerkeverékkel -nem vagyok híve, de a Kotányinak van egy nagyszerű keveréke-, majd 180 fokon puhára sütöm őket.
Addig elkészítem a besamelt, a vaj felét felolvasztom, beleszitálom a lisztet, majd kézi habverővel csomómentesre keverem, cseppenként hozzáöntöm a tejet, várok, míg besűrűsödik folyamatosan kevergetem és amikor már kész beleszórok egy kevés sajtot.

Ha kész a padlizsán és a tök, tűzálló tál aljára teszem őket, meglocsolom a mézzel, rápakolom a paradicsomokat, sózom, borsozom őket, felolvasztom a maradék vajat és lelocsolom a zöldség halmot, majd a legtetejére pedig a spenót jön, azt is megszórom grill fűszerrel, majd ráöntöm a besamelt az egészre és a tetejére a sajtokat szórom.
180 fokon 25 perc alat készre sütöm és langyosan, forrón, vagy akár hidegen is tálalhatom!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. október 6., csütörtök

Borecetes saláta



Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de szerintem sokszor könnyebb, egyszerűbb lenne az életünk férfiak nélkül!:-)
Tegnap úgy volt, hogy a Nobuba ebédelünk, mert van egy voucher-ünk, amit december 31-ig kell leennünk és tegnap lett volna rá lehetőség, hogy végre kettesben együtt együnk, de természetesen életem párja, már előző este ok nélkül megsértődött, nem szólt hozzám, de egyik percről a másikra, minden átmenet nélkül, és ezt reggelig folytatta! Nem is törődtem vele, gondoltam, rajtam tölti ki a napközben felgyülemlő munkahelyi stresszt és ebéd előtt felhívtam, hogy találkozunk e a megbeszélt helyen, Ő elhúzott szájjal motyogott, majd közölte, hogy menjek egyedül, úgyis Én vagyok oda ezekért, Ő most nincs ilyen hangulatban, na hát Én nem mentem el, lemondtam a foglalást és inkább éheztem egész nap, gondolván ez nemes bosszú lesz, bár utólag elég nevetséges, hisz csak magammal cse...tem ki, na de sebaj!
Persze azt már említenem se kell, hogy ma sem szólt még hozzám, ok ismeretlen továbbra is, de azért annyit közölt velem, hogy meghalt Steve Jobs, isten nyugosztalja, de könyörgöm nem közeli ismerősünk, vagy barát volt, de sértődötten távozott itthonról, mert azt mondtam, ok, kár! Mit várt, hogy zokogó görcsöt kapok és a nyakába borulva együtt gyászoljuk??? Nem is idegesítem magam, felfoghatatlan ez a típusú hangulat változás számomra, amit véleményem szerint, csak a férfiak tudnak produkálni.....

 Nem fecsérlek több szót Ferencre, inkább jöjjön a sali!

Ismét zöldség és ez most talán így is marad, amíg tudok venni finom és szép zöldségeket, majd most már persze sütőtök és társai jönnek, de ma még egy kis nyári finomság következik.
Ez egy nagyon egyszerű és gyors saláta, aminek nem is a hozzávalói a lényegesek, hanem a dresszing, amit tokaji borecetből készítettem és mennyei lett, persze van benne rózsabors, egy kevés méz is, nyam-nyam!
Nekem nagyon ízlett, főleg, hogy hozzá mennyei rozs kenyeret pirítottam, amit a sütés előtt meglocsoltam egy kis chilli paprikás olívaolajjal, reszelt parmezánnal még megbolondítottam és így grill fokozaton megpirítottam, de csak éppen hogy!

Próbáljátok ki!






Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy fej saláta feldarabolva
1 vagy 2 konzerv tonhal
1 fej lila hagyma
2 sárgarépa reszelve
4 db paradicsom felkockázva
2 fehér paprika felkockázva
150 gramm olívabogyó nagy szemű
200 gramm mozzarella sajt feldarabolva

a dresszinghez:

2 ek olívaolaj
3 ek tokaji borecet tokaji furmintból
2 tk méz
1 ek rózsabors mozsárban durvára törve

Elkészítés:

Az olajat az ecettel alaposan elkeverem, beleteszem a fűszereket, majd az összes zöldséget egy salátás tálba rakom, rámorzsolom a tonhalat, a sajtot is hozzákeverem, majd leöntöm a dresszinggel és 1 órára hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem



2011. október 4., kedd

Csőben sült spenót- rózsaborsos szűz érmékkel

Ma is sertés szűzpecsenye, ismét zöldség körettel, mert egészséges, isteni és nem telít el vacsorára!
A szűzpecsenye véleményem szerint az egyik legfinomabb hús és olyan gyorsan elkészíthető, szép, jól fűszerezhető, nem túl zsíros és mégsem száraz, pont jó, ugyanis a csirkemell és társai már nem vonzanak, ha házi, ha bolti, akkor is uncsi, inkább marha vagy malac, akármennyire nem ajánlják az okos táplálkozás kutatók, pedig ezeknek is van sovány, zsír mentes részük, ráadásul, ha találunk egy megbízható hentest, vagy vágóhidat, akkor biztos, hogy vegyszer és táp mentes állattetemeket vehetünk!:-) Bátran egyétek a malacot, mert egészséges!:-)
A spenótról már nem is beszélek, és ti tudtátok, hogy csőben sütve mennyei? Én nem csak lapozgattam a Larousse Gasztronómiai Lexikont és ott leltem e csodára, ami magában gyors ebédnek is kitűnő, de köretnek sem utolsó!:-)
Még egy hír. holnap megyek a Nobuba ebédelni és nagyon kíváncsian várom a sokkhatást, a hanyatt esést és azt, hogy olyan gasztronómiai orgiában legyen részem, mint sehol máshol, de valószínűleg, mivel elég szkeptikus vagyok az ilyen helyekkel, nagy pofára esés lesz a vége, de a remény hal meg utoljára!:-)





Hozzávalók (2 személyre):

350 gramm spenót levél, blansírozva
3 dl tej
2 ek zabpehely liszt
2 tk szerecsendió
3 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
100 gramm vaj
frissen őrölt bors
durva szemű só

500 gramm szűzpecsenye
2 ek rózsabors
1 tk borsikafű
3 ek balzsamecet
1 ek olívaolaj
durva szemű tengeri só

Elkészítés:

A spenót leveleket, tűzálló tálba teszem, rétegesen, egy rétegre teszem a sót, kevés fokhagymát, borsot, majd így tovább míg van, majd a vaj felét megolvasztom és a spenótra locsolom.
Ezután elkészítem a besamelt, a maradék vajat felolvasztom, beleszórom a zabpehely lisztet és csomómentesre keverem kézi habverővel, majd hozzáöntöm cseppenként a tejet, folyamatosan kevergetve, amikor ezzel megvagyok a reszelt sajt harmadát belekeverem, sózom, borsozom, és szerecsendióval ízesítem. Végül a spenótra öntöm, a tetejére sajtot rakok, majd 170 fokon hőlégkeverés mellett 20 perc alatt készre sütöm.

Ezután elkészítem a húst: az olajat az ecettel összekeverem, beleszórom a borsikafűt, a sót, majd alaposan bedörzsölöm vele a húst, majd beirdalom a tetejét és a vágásokba szemenként beleteszem a rózsaborsot, majd 200 fokon szép barnára sütöm 40-50 perc alatt, kevés vizet öntök a hús alá, hogy omlós legyen. Ha elkezd a teteje megégni vegyük vissza 180 fokra.

A spenót, ha már kicsit kihült nagyon jól szeletelhető, így várjunk vele, amikor elkészül, úgy szebben lehet tálalni!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem