2011. október 4., kedd

Csőben sült spenót- rózsaborsos szűz érmékkel

Ma is sertés szűzpecsenye, ismét zöldség körettel, mert egészséges, isteni és nem telít el vacsorára!
A szűzpecsenye véleményem szerint az egyik legfinomabb hús és olyan gyorsan elkészíthető, szép, jól fűszerezhető, nem túl zsíros és mégsem száraz, pont jó, ugyanis a csirkemell és társai már nem vonzanak, ha házi, ha bolti, akkor is uncsi, inkább marha vagy malac, akármennyire nem ajánlják az okos táplálkozás kutatók, pedig ezeknek is van sovány, zsír mentes részük, ráadásul, ha találunk egy megbízható hentest, vagy vágóhidat, akkor biztos, hogy vegyszer és táp mentes állattetemeket vehetünk!:-) Bátran egyétek a malacot, mert egészséges!:-)
A spenótról már nem is beszélek, és ti tudtátok, hogy csőben sütve mennyei? Én nem csak lapozgattam a Larousse Gasztronómiai Lexikont és ott leltem e csodára, ami magában gyors ebédnek is kitűnő, de köretnek sem utolsó!:-)
Még egy hír. holnap megyek a Nobuba ebédelni és nagyon kíváncsian várom a sokkhatást, a hanyatt esést és azt, hogy olyan gasztronómiai orgiában legyen részem, mint sehol máshol, de valószínűleg, mivel elég szkeptikus vagyok az ilyen helyekkel, nagy pofára esés lesz a vége, de a remény hal meg utoljára!:-)





Hozzávalók (2 személyre):

350 gramm spenót levél, blansírozva
3 dl tej
2 ek zabpehely liszt
2 tk szerecsendió
3 gerezd zúzott fokhagyma
15 dkg reszelt trappista sajt
100 gramm vaj
frissen őrölt bors
durva szemű só

500 gramm szűzpecsenye
2 ek rózsabors
1 tk borsikafű
3 ek balzsamecet
1 ek olívaolaj
durva szemű tengeri só

Elkészítés:

A spenót leveleket, tűzálló tálba teszem, rétegesen, egy rétegre teszem a sót, kevés fokhagymát, borsot, majd így tovább míg van, majd a vaj felét megolvasztom és a spenótra locsolom.
Ezután elkészítem a besamelt, a maradék vajat felolvasztom, beleszórom a zabpehely lisztet és csomómentesre keverem kézi habverővel, majd hozzáöntöm cseppenként a tejet, folyamatosan kevergetve, amikor ezzel megvagyok a reszelt sajt harmadát belekeverem, sózom, borsozom, és szerecsendióval ízesítem. Végül a spenótra öntöm, a tetejére sajtot rakok, majd 170 fokon hőlégkeverés mellett 20 perc alatt készre sütöm.

Ezután elkészítem a húst: az olajat az ecettel összekeverem, beleszórom a borsikafűt, a sót, majd alaposan bedörzsölöm vele a húst, majd beirdalom a tetejét és a vágásokba szemenként beleteszem a rózsaborsot, majd 200 fokon szép barnára sütöm 40-50 perc alatt, kevés vizet öntök a hús alá, hogy omlós legyen. Ha elkezd a teteje megégni vegyük vissza 180 fokra.

A spenót, ha már kicsit kihült nagyon jól szeletelhető, így várjunk vele, amikor elkészül, úgy szebben lehet tálalni!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső