2010. augusztus 9., hétfő

Padlizsán krémesen, kicsit másképp

Ma ismét egy búcsú bejegyzéshez érkeztem, mivel idén nyáron utoljára még elmegyünk egyet nyaralni, most belföldön, gyermekkori élményeim legjobbikainak a színhelyére Berekfürdőre, ahol az egész nagy család lent lesz! Már annyira várom, unokatestvérek, nagymamák, szülők, dédik, barátok, szóval mindenki! Szerencsénkre nagyszüleimnek van nyaralójuk lent és a drága szerelmem nagypapája is ott töltötte az idős kora nagy részét, így már nekünk is van egy édes faházunk, ahol bőven elférünk barátokkal, rokonokkal! Ilyenkor nagyokat eszünk esténként, csupa alföldi finomságot, mivel Berekfürdő Karcag mellett található, nagyon szuper gyógyfürdő hely, aminek imádom a strandját, az utcáit és azt, hogy nem hiper modern wellness fürdő, hanem egy igazi klasszikus strand, nagy uszodával sok meleg vizes medencével és ugyanazokkal az arcokkal, akiket már megszoktunk és mindig minden évben boldogan üdvözöljük egymást! De, hogy visszatérjek a nagy evészetekhez, ilyenkor egyszer legalább eszünk nagymamám által főzött isteni birka pörköltet, amit egyszer én is elkészítek csak hiányzik belőlem a merészség, kicsit tartok tőle, hogy meg se közelítené a nagyiét, galaburgyit, ami főként a krumplis tésztához hasonlítható, de még ahhoz se, és sok-sok mangalicából készült finomságot, töpörtyűt, szalonnát, szalámit, isteni kovászolt kenyérrel, vagyis biztos, hogy most behozom az eddig elmulasztott felszedett kilókat!:-) Ígérem fényképes, receptes beszámolóval térek vissza!
Persze, hogy is jön ide a padlizsán, hát azt is elárulom: az öcsém barátnője Erdélyből származik és mondta, hogy a nyaralásra, hozna padlizsánkrémet, amit a nagymamája készít és isteni, nekem meg volt a spejzban padlizsánom, amit nem tudtam elkészíteni, mert kicsi volt és kettőnknek is kevés, így gondoltam összedobok egy krémet belőle még pénteken, szombat ebédre, mivel délután ötre esküvőre mentünk és nem akartam terhelni a gyomrunkat főtt kajával, úgy is degeszre esszük magunkat este! Na így jutottam a krémhez, amit fekete olívabogyó krémmel, és limemmal turbóztam fel! Isteni lett, bár a lagzin kicsit bűzlöttünk a hagymától, vagyis ha valaki elkészíti ne randizzon utána!:-) Sajnos képet nem töltök fel, bár készült, mivel sajnos 3g-ről megy az internet és nagyon lassú, így ez is majd a nyaralás után! Addig is mindenkinek szép időt és sok örömet konyhában és azon kívül is!

Padlizsánkrém fekete olívabogyóval:



Hozzávalók:
1 db közepes méretű padlizsán
3 ek fekete olívabogyókrém( tapenad) (házilag is készíthető)
4 gerezd zúzott fokhagyma
fél fej vöröshagyma finomra vágva
1 lime leve
csipetnyi só
bors

Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, majd szárazon az egészet egy tepsire rakjuk és 200 fokos sütőben sütjük 10 percig. persze figyelni kell, akkor van kész, amikor a bőre kívülről el kezd berepedezni.
Amikor kész megvárjuk, míg kihűl, lehúzzuk a héját és a belsejét egy nagyobb tálba tesszük, fakanállal, mivel fém nem érheti, attól bebarnul, széttörjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vöröshagymát, az olíva krémet, a lime levét, minimális sót, mivel az olajbogyó sós és ízlés szerint borsozzuk. Ezután egy fél napra, vagy egy egész éjszakára berakjuk a hűtőbe pihenni és persze érni! 
Mint azt említettem lehet olajbogyókrémet készen is venni, de egyszerű otthon is elkészíteni: robotgépbe olajbogyót teszünk, összepürésítjük és olívaolajjal összekeverjük éppen annyival, amitől krémes lesz! Ennyi az egész, tehát nem kell fáradozni azon, hogy hol vegyünk készen!
Pirítóssal fogyasztjuk, akár vacsira, akár reggelire, biztos imádni fogjátok!:-)

Jó étvágyat!


Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső