2010. augusztus 24., kedd

Bárány, menta és csicseriborsó á la Casa Moro


Visszatértem a nyaralásból és végre úgy néz ki helyre áll az internet kapcsolatunk is! Juhé!:-) Már több, mint egy hónapja csak wireless internet megy, ami azt jelenti, hogy iszonyatosan lassan mennek fel a képek és sokszor meg is szakad a kapcsolat, még szerencse, hogy a drága szerelmem számítástechnikus így mindig megoldotta, de ez azért kényelmesebb lesz! Sajnos a szolgáltatónk nem elég készséges amikor a hibák helyreállításáról van szó, pedig az egyik legnagyobb cégről van szó és nem kevés pénzt fizetünk a szolgáltatásért, mégis ha baj van akkor ők soha nem tehetnek semmiről, biztos túl nagy sávszélességet kérünk, távol vagyunk a központtól stb...!:-(
Na, de ez a technikai rész senkit nem érdekel, csak felháborít a cég tehetetlensége, de a lényeg, hogy a vakáció jól sikerült annak ellenére, hogy sokan voltunk, ráadásul a rokonaim!:-) Finomakat ettünk, bár a fényképes beszámoló elmarad, mivel mindig tömegesen fogyasztottuk az elemózsiát és így elég nehéz volt esztétikus képeket készíteni, inkább disznóólhoz hasonlított az asztal amikor mindenki egyszerre kezdett el a tálból szedni, enni, tunkolni, de ez így volt tökéletes, persze, majd teszek fel képeket, de nem az ételekről!:-)
Ma viszont egy nagyon finom receptet osztok meg veletek, amit a hétvégén készítettem már itthon! Az anyósomék végre rászánták magukat és levágatták egy hentessel az egyik kis bárányukat, amit úgy tartottak, mint más a kutyát, vagy a macskát és ebből kifolyólag nem igazán akarták sem megenni, (na ez persze, amikor már készen várta őket az étel megváltozott) sem elkészíteni, így nekem adták a finom husit, amiből egy isteni ebédet dobtam össze. A receptet a Casa Moróban találtam és, mint mindig most sem kellett benne csalódnom, mert könnyen elkészíthető volt és a végeredmény pedig rengeteg nyam-nyam és dicséret, na meg az, hogy egy falat sem maradt belőle és még az apósomék is jóízűen falatozták az érzelmi szálak ellenére!:-)
A bárány sültet az állat bármelyik részéből készíthetjük, használhatunk csontos combot, egész lapockát, vagy egyszerű bárány szeletet is. Én lapockát sütöttem és bordát, ez  gyorsan kész lett és nagyon ízletes, főleg a mentával, mivel ettől igazán egzotikussá vált, na meg természetesen a pác is hozzájárult a csodás ízekhez!

Nem is ragozom tovább, jöjjön aminek jönnie kell!

Cordero con garbanzos Y salsa de hierbabuena vagyis Bárány csicseriborsó-pürével és forró mentaszósszal:




Hozzávalók (4-6 személyre):

2 kg báránylapocka és borda vagy comb
A páchoz:
4 gerezd fokhagyma zúzva
fél citrom leve
2 ek vörösborecet
4 ek friss kakukkfű (lehet szárított is)
fél fel vöröshagyma finomra reszelve
2 tk édes nemes pirospaprika
1 ek olívaolaj 
A csicseriborsó-püréhez: 

500 gramm csicseriborsó
1 fej vöröshagyma (fele finomra vágva, a másik egészben a főzéshez)
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 gerezd fokhagyma egészben a főzéshez
1,5 púpozott tk római kömény
30 szál sáfrány forróvízbe áztatva
2 ek durvára vágott friss petrezselyem

bors
A mentaszószhoz:
4 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
8 ek finomra vágott mentalevél
1 tk római kömény
2 ek vörösborecet

bors
1 tk porcukor

Elkészítés:
Először is bepácolom a húst: az olívaolaj kivételével a pác valamennyi hozzávalóját összekeverem és bedörzsölöm vele a húst, majd végül bekenem az olívaolajjal, így akadályozva meg, hogy a savas ecet és citromlé átjárja a húst. Minimum 2 órára, de lehetőleg egy éjszakára hűtőbe teszem, sőt szorosan becsomagolom alufóliába, hogy az ízek még jobban beivódjanak a husiba.

Ugyanezen a napon beáztatom a csicseriborsót, vízbe, annyiba, hogy ellepje és egy csipet szódabikarbónát keverek hozzá.
Másnap 180 fokos sütőben sütöm a húst, míg szép aranybarna színű nem lesz és puha, egy kis pohár vizet öntök alá zsiradék nem szükséges. Körülbelül 1 óra alatt lesz kész, de figyelni kell. Amikor kész sózom!




Amíg a husi sül, felteszem főni az átmosott csicseriborsót az egész fokhagyma gerezd és a félfej vöröshagyma társaságába, közepes lángon gyöngyöztetve főzőm és a habot a tetejéről mindig leszedem. Körülbelül 1,5 óra alatt készül el. Annyi főzővizet hagyok rajta, ami elegendő ahhoz, hogy a pürésítésnél krumplipüré állagú legyen. Botmixerrel turmixolom, majd serpenyőben megpirítom a vöröshagyma másik felét és a zúzott fokhagymát, míg aranybarna nem lesz és hozzákeverem a pürémhez a fűszerekkel együtt.
Amikor készen van a hús, és a püré is, akkor fogunk neki a mentaszósznak, mivel az csak forrón jó, tehát közvetlenül tálalás előtt készítem el, körülbelül 5 perc, ha előkészítettük a hozzávalókat.
Egy serpenyőben felforrósítom az olívaolajat, beledobom a fokhagymát, gyorsan aranybarnára pirítom és hozzáadom a kömény, és a mentalevél felét, a vörösborecetet. Fél perc főzés után leveszem tűzről és belekeverem a maradék mentát, köményt, sózom borsozom és, ha túl fanyar cukrozom. Mindenképpen forrón tálaljuk a hús mellé.
Ha készen vagyunk ízlésesen tálalhatjuk is, megéri a fáradozást, mert isteni!


Jó étvágyat hozzá és sok sikert!

Puszi:


Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső