2011. március 1., kedd

Chefparade hatodik lecke: desszertek, tarte au poire


 Ma jön a híres édes, csodás körte torta, amit végtelenül egyszerű elkészíteni és egy igazi íz orgia! A recept amit ma közzéteszek nem a csokis változat, de úgy is el lehet készíteni és tapasztalatból mondom, hogy úgy még finomabb!
A hozzávalók nagyon egyszerűek, könnyen hozzájuthatunk, van benne mandula liszt, vagyis finom porrá őrölt mandula, tejföl, tojás, na és persze a francia konyha nélkülözhetetlen alapanyaga a vaj! Ezt az egyszerű tölteléket meg lehet spékelni egy kis olvasztott csokival, ami legalább 60%os, összekeverjük minimális cukorral, bár ez elhagyható, tejszínnel és ez kerül a tortánk aljára, aminek a tésztája leveles, amivel kibéleljük a formát, majd erre jön a mandulás csoda a tetejére pedig a vilmoskörte! Persze ez igazából, akkor lesz érthető, ha elolvassátok a lenti receptet, csak gondoltam egy kis bemelegítés nem árt! Mindenesetre egy 20 perces munkáról van szó, aminek a fizetsége milliós nagyságrendű, szóval mindenki készítse el és kápráztassa el vele a vendégeit, mert tényleg nagyon különleges élménybe lesz része, annak aki ezt megkóstolja! Felér egy előjátékkal!:-) Na jó csak viccelek, de tényleg mennyei!


 Tarte au poire, vagyis Körtés-mandulás torta

Előkészítés 20 perc / sütés 40 perc, 180 fok

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
2 tojás sárgája
1 tojás fehérje
60g vaj
40g tejföl
100 g cukor
100 g mandula porrá őrölve (mandula liszt)
3 körte (konzerv és jó)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A körtéket pucoljuk meg és szeleteljük fel, befőtt vagy konzerv esetén elhagyható.:-)
Egy nagy edényben keverjük össze a szoba hőmérsékletű vajat, a porrá őrölt mandulát és a cukrot. Habverővel egy másik edényben keverjük össze a tojások sárgáját és a fehérjét a tejföllel, majd óvatosan dolgozzuk össze az előbbi mandulás keverékkel.
A tortaformát vajazzuk ki, és alaposan dolgozzuk bele úgy a leveles tésztát, hogy mindenhová egyforma vastagon jusson. Villával szurkáljuk meg a tésztát. Öntsük a tésztára a krémet, majd a tetejét rakjuk ki a körteszeletekkel.


 Díszíthetjük még csoki tallérral, főleg, ha a fent említett csokis változatot készítjük el!



180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Fogyasztás előtt lehűtjük és hidegen tálaljuk.



Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső