2010. október 31., vasárnap

Tejszínes csirkemell baconnel és sajttal betakarva

Úgy tűnik sikerül még egy bejegyzést közzé tennem Polett érkezése előtt!:-) Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ebédet csináltam ma, amit biztosan sokan készítetek el, persze mindenki másképp. Én mindig egy kis pannónia sajttal szoktam feldobni, de ma még egy kevés bacon-t is dobtam a tetejére és rengeteg fokhagymát, illetve zöld fűszert tettem a tejszínbe. Teljesen más íze lett ettől az egy-két változtatástól, mivel én eredetileg a tejszínt összekeverem kevés sóval, borssal és fokhagymát adok hozzá, majd az egészet be a sütőbe és a tetején sajt, de ez a változat isteni és különleges, szóval nem csak egy gyors ebéd, hanem vendég váró is lehet, főleg, ha mellé finom fehérbort kínálunk!:-)

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet csirkemell filé
5-6 szelet bacon szalonna
20 dkg pannónia sajt lereszelve
2 dl főző tejszín
7-8 gerezd fokhagyma zúzva
1 tk bazsalikom
1 tk oregánó
1 tk majoránna
fehér bors



Elkészítés:

A kiklopfolt csirkemelleket sózom, borsozom, majd tűzálló tálba teszem. A tejszínt elkeverem a fokhagymával,  fűszerekkel, fehér borssal, és a sajt egy részével, majd a húsra öntöm, tetejére szórom a maradék sajtot és betakarom a baconnel. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. 
Mellé köretnek pikáns krumplipürét készíthetünk, vagy párolt rizst!
Ugye milyen gyors és egyszerű?

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem 

2010. október 29., péntek

Pritamin paprika és túró, mi a túró ez??


Ma egy egyszerű, főzést sem igénylő fogás receptjét osztom meg veletek! Azért írtam "fogást", mert lehet előétel vagy akár egy könnyű vacsi is! Én személy szerint imádom a túrót és a finom pritamin paprikát is, szóval gondoltam a hagyományos tejfölös túróval töltött paprikát -remélem ismeritek, nálunk ez egy hétköznapi vacsi volt, gyerekkoromban- kicsit félturbózóm és mondanom se kell, hogy nagy sikere volt, istenien sikerült, pedig elég ad hoc készítettem! Tettem bele mindent, lila hagymát, fokhagymát, bazsalikomot, egy kevés oregánót, borsot, szóval fűszeres és pikáns lett nagyon!
Remélem felkeltem az érdeklődéseteket és aki eddig nem ismerte a töltött paprika hideg, túros változatát, annak most az egyik kedvencévé fog válni!

Teljesen más témát érintenék röviden, méghozzá, hogy nem tudom mikor jelentkezem legközelebb, mert az előzetes jóslások szerint kedden érkezik a kis csemetém, így valószínűleg 1-2 hétre eltűnök az éterből, bár addig próbálok még egy két ütős recepttel előrukkolni, remélem Polett is hagyja és bent marad még a hétvégén!:-)

Na, de most már jöjjön a lényeg:

Töltött pritamin paprika:



Hozzávalók (3 db nagyobb paprikához):

3 db nagyobb pritamin paprika kimagozva
200 gramm  tehén túró
150 gramm tejföl
100 gramm reszelt pannónia sajt
1 kisebb fej lila hagyma finomra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk bazsalikom (friss finomra vágva vagy szárított)
1 tk oregánó (friss finomra vágva vagy szárított)
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Egy keverő tálba összekeverem a túrót, a tejfölt és a reszelt sajtot, majd beledolgozom a fokhagymát, a lila hagymát, a fűszereket és megtöltöm vele a megmosott és kimagozott paprikákat.
Én vacsira készítettem és friss rozskenyeret pirítottam hozzá, amit melegen megkentem egy kevés, isteni belga vajjal, mellé pedig forró citromos teát ittunk! Nagyon finom volt!:-)


Ha marad a töltelékből be is tölthetjük további paprikákba vagy akár kenyérre kenve, szendvics krémként is fogyaszthatjuk!

Jó étvágyat mindenkinek!

Sok puszit küld:

Petrezselyem

2010. október 25., hétfő

Libamáj almával

Ismét régen jelentkeztem, ennek legfőbb oka, hogy sűrűn megyek orvosi vizsgálatokra, így a finisben, illetve elutazott Angliába a szerelmem és kevés időm maradt főzni különlegességeket, de azért még múlt héten összedobtam egy már télies, és nagyon finom kis ételt, amit minden máj és alma imádónak ajánlok!
Nagyon pikáns lett és persze sok dicséretet is kaptam a családomtól, bár Szofi inkább csak az almát és a krumplit ette, a májért nincsen annyira oda!
Szerencsém volt, mert nagyon szép libamájat kaptam, ami hála az égnek nem volt zsíros, így nem esett össze és nem áztatta szét a zsír az almát és a krumplit, amit természetesen együtt sütöttem a májjal. Az egészet egy különleges almaecettel fűszereztem meg, amiben szegfűszeg van és egyszerűen mennyei lett, főleg, hogy egy kevés mézzel is bedörzsöltem az alma cikkeket!


Tényleg egy igazi téli étel különlegesség, ami felmelegít, a hideg napokon, Én ma nagyon fáztam, már lobog a tűz a kandallóban és egész délután pulóverben mászkáltam itthon, mert úgy átfagytam a szokásos 2 órás sétánk alatt!!! Lehet, hogy csak én érzem hidegebbnek az időt, de Én már most úgy érzem, hogy tél van, pedig hol van az még.....

Libamáj almával sütve:

Hozzávalók (2 személyre):

500 gramm libamáj (egy éjszakára tejben áztatva)
4 db alma kimagozva, cikkekre vágva
6 db krumpli cikkekre vágva
3 ek almaecet szegfűszeggel ízesítve
2 ek méz
4 gerezd fokhagyma zúzva
frissen őrölt fekete bors


 
Elkészítés:

A libamájat bedörzsölöm sóval, borssal és a fokhagymával, majd egy evőkanál almaecettel és tűzálló tálba teszem. Köré pakolom a sózott, borsozott burgonya cikkeket és a mézzel bedörzsölt almát, majd az egészet megöntözöm a maradék ecettel és, ha szükségesnek érezzük, akkor meglehet szórni egész szegfűszeggel is.
160 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöm, 25 percig alufóliával lefedve, majd a maradék időben anélkül. Egy kevés vizet önthetünk alá, de zsiradékot semmiképpen, hiszen a májban éppen elég van!
Egyszerű és nagyszerű!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. október 14., csütörtök

Almás pite

Tegnap egy isteni-bár előre jelzem nem valami szép- süteményt sütöttem, mivel az én kis drága szerelmem szerzett egy nagy láda szabolcsi almát, ami nagyon finom, édes és csak úgy ordított róla, hogy süti akar lenni!:-) A hagyományos recepttől csak az különbözteti meg, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve Én nem vagyok annyira cukor mániás, inkább a savanykás ízeket kedvelem, ezért a cukor mennyiségét lecsökkentettem!
Emlékszem reggelente, amikor mentünk anyukámmal az óvodába, a pékségből mindig áradt az almás pite illata és haza fele ugyanígy! Persze, amikor reggel rohantunk a szokásos hisztim miatti késés okán, nem mentünk be vásárolni, viszont haza fele túrórúdi és almás pite között választhattunk nővéremmel és utána nagyot sétáltunk kirakatokat nézegettünk és már nyáron azon tanakodtunk, hogy mit kérünk a Jézuskától! Tegnap amikor sült a süti ezek az emlékek rontottak rám, olyan élénken, mintha még mindig gyerek lennék, de jó is volt......



Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 ek méz

1 csomag sütőpor
1 vanília rúd belseje
4 db tojás
2-3 ek tejföl

A töltelékhez:

1 kg alma pucolva, lereszelve
10 dkg darált dió
5 dkg barna cukor
1 ek méz
1 citrom leve
1 kk fahéj
1 tojás

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom a cukrot, mézet, a vanília rúd belsejét, a tojásokat és elkezdem összedolgozni, közben hozzáadom a tejfölt, annyit, hogy jól formázható legyen a tészta, ne legyen nyúlós, ragadós. Elképzelhető, hogy kevés lisztet kell még hozzáadni! Amikor kész alufóliába rakom és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni.
Elkészítem a tölteléket: a reszelt almához adom a mézet, a cukrot, a fahéjat, a citrom levet, a diót és jól összekeverem.
A tésztát ketté osztom és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, eloszlatom rajta a tölteléket és befedem a másik tésztalappal. A süti tetejét bekenem az enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm!
Isteni az íze, az illata és melegséget áraszt amikor készen van, este egy kis habos kakaóval, teával isteni....

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2010. október 11., hétfő

Szárított paradicsom és fenyőmag

Sziasztok!

Már elég régen nem jelentkeztem, aminek az oka, hogy kis családom beteg volt egész múlt héten, felváltva, így kénytelen voltam sóba vízbe főtt krumplit és rizst főzni folyamatosan!
Hála az égnek-azért lekopogom-úgy néz ki véget ért a kálváriánk és végre készíthetek normális, ízletes ételeket!:-)
Így a mai vacsi is egy isteni, gyors, olasz pasta, ami természetesen nem csak egyszerű, de a hozzávalók tekintetében sem kíván sok utána rohangálást és fejtörést sem okoz, hogy hol tudunk ilyen különlegességeket venni, hiszen a lényeg, hogy jó minőségűek legyenek és frissek, hiszen, mint a legtöbb olasz tészta étel, ez sem nagy ördöngösség, egyedül egy rossz hozzávalón múlhat a sikerünk!:-) Ha már hozzávaló, akkor-mint a címből is kiderül- szárított paradicsom, fokhagyma, fenyőmag, rozmaring és rengeteg extra szűz olívaolaj, na meg frissen őrölt bors! Ennyi az egész és mégis csodás!
Pasta con pomodoro secco:



Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm spaghetti főzve (al dente)
150 gramm szárított paradicsom finomra vágva
100 gramm fenyőmag pirítva
4 gerezd fokhagyma zúzva
frissen őrölt fekete bors
2 ek vörös balzsamecet 
1 csokor friss rozmaring durvára vágva
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
olívaolaj bőséggel :-)
parmezán reszelve

Elkészítés:

Elkészítjük először is a tésztára valót: magas falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát és dinszteljük 2-3 percig, ezután hozzáadjuk a szárított paradicsomot, rozmaringot, sózzuk és borsozzuk, majd amikor már szálnak az illatok, ami mondanom se kell, hogy mennyei, akkor szórjuk rá a pirított fenyőmagot, majd a 2 evőkanál balzsamecetet, egy kicsit várunk, míg elszáll az ecet szúrós szaga és készen is vagyunk!
A főtt tésztához keverjük a fűszeres paradicsomunkat és alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, hogy ne legyen száraz!
Tálaláskor a tetejére szórunk reszelt parmezánt, majd a finomra vágott petrezselymet és jóízűen elfogyasztjuk egy kis száraz vörösbor társaságában!

Gyors, könnyű és nagyon fini!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem