Emlékszem reggelente, amikor mentünk anyukámmal az óvodába, a pékségből mindig áradt az almás pite illata és haza fele ugyanígy! Persze, amikor reggel rohantunk a szokásos hisztim miatti késés okán, nem mentünk be vásárolni, viszont haza fele túrórúdi és almás pite között választhattunk nővéremmel és utána nagyot sétáltunk kirakatokat nézegettünk és már nyáron azon tanakodtunk, hogy mit kérünk a Jézuskától! Tegnap amikor sült a süti ezek az emlékek rontottak rám, olyan élénken, mintha még mindig gyerek lennék, de jó is volt......
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 ek méz
1 csomag sütőpor
1 vanília rúd belseje
4 db tojás
2-3 ek tejföl
A töltelékhez:
1 kg alma pucolva, lereszelve
10 dkg darált dió
5 dkg barna cukor
1 ek méz
1 citrom leve
1 kk fahéj
1 tojás
Elkészítés:
A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom a cukrot, mézet, a vanília rúd belsejét, a tojásokat és elkezdem összedolgozni, közben hozzáadom a tejfölt, annyit, hogy jól formázható legyen a tészta, ne legyen nyúlós, ragadós. Elképzelhető, hogy kevés lisztet kell még hozzáadni! Amikor kész alufóliába rakom és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni.
Elkészítem a tölteléket: a reszelt almához adom a mézet, a cukrot, a fahéjat, a citrom levet, a diót és jól összekeverem.
A tésztát ketté osztom és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, eloszlatom rajta a tölteléket és befedem a másik tésztalappal. A süti tetejét bekenem az enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm!
Isteni az íze, az illata és melegséget áraszt amikor készen van, este egy kis habos kakaóval, teával isteni....
Jó étvágyat!
Puszil:
Petrezselyem
Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésMellesleg jó az oldal háttere, I love sütőtök!!! :)))
Szia!
VálaszTörlésFinom is lett!:-)
Akkor tetszeni fog a tök lámpásom is, ma készülök kifaragni!:-)