2010. október 14., csütörtök

Almás pite

Tegnap egy isteni-bár előre jelzem nem valami szép- süteményt sütöttem, mivel az én kis drága szerelmem szerzett egy nagy láda szabolcsi almát, ami nagyon finom, édes és csak úgy ordított róla, hogy süti akar lenni!:-) A hagyományos recepttől csak az különbözteti meg, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve Én nem vagyok annyira cukor mániás, inkább a savanykás ízeket kedvelem, ezért a cukor mennyiségét lecsökkentettem!
Emlékszem reggelente, amikor mentünk anyukámmal az óvodába, a pékségből mindig áradt az almás pite illata és haza fele ugyanígy! Persze, amikor reggel rohantunk a szokásos hisztim miatti késés okán, nem mentünk be vásárolni, viszont haza fele túrórúdi és almás pite között választhattunk nővéremmel és utána nagyot sétáltunk kirakatokat nézegettünk és már nyáron azon tanakodtunk, hogy mit kérünk a Jézuskától! Tegnap amikor sült a süti ezek az emlékek rontottak rám, olyan élénken, mintha még mindig gyerek lennék, de jó is volt......



Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 ek méz

1 csomag sütőpor
1 vanília rúd belseje
4 db tojás
2-3 ek tejföl

A töltelékhez:

1 kg alma pucolva, lereszelve
10 dkg darált dió
5 dkg barna cukor
1 ek méz
1 citrom leve
1 kk fahéj
1 tojás

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom a cukrot, mézet, a vanília rúd belsejét, a tojásokat és elkezdem összedolgozni, közben hozzáadom a tejfölt, annyit, hogy jól formázható legyen a tészta, ne legyen nyúlós, ragadós. Elképzelhető, hogy kevés lisztet kell még hozzáadni! Amikor kész alufóliába rakom és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni.
Elkészítem a tölteléket: a reszelt almához adom a mézet, a cukrot, a fahéjat, a citrom levet, a diót és jól összekeverem.
A tésztát ketté osztom és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, eloszlatom rajta a tölteléket és befedem a másik tésztalappal. A süti tetejét bekenem az enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm!
Isteni az íze, az illata és melegséget áraszt amikor készen van, este egy kis habos kakaóval, teával isteni....

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet!

    Mellesleg jó az oldal háttere, I love sütőtök!!! :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Finom is lett!:-)
    Akkor tetszeni fog a tök lámpásom is, ma készülök kifaragni!:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső