2011. február 3., csütörtök

Chefparade harmadik lecke: leveles tésztás quiche endíviával, roqueforttal és dióval



Tegnap isteni hal est volt a kurzuson és mennyei ételeket készítettünk, de ma még az egyik múltheti receptet osztom meg veletek! Azért elöljáróban annyit elárulok, hogy lesz majd aranydurbincs, málnaszószos lazacfilé és........, na majd olvassátok a következő napok bejegyzéseit!
De most tovább folytatódik az előételek sora, ami ismét egy variáció a pite elkészítésére. A múltkorinak más volt a tésztája, de leveles tésztával elkészítve autentikusabb, hiszen ez az eredeti recept.
A tésztát a boltba vásároljátok, mivel eredetileg körülbelül 4 óra és az eredmény ugyanolyan, mint az előre elkészített változat. Én életemben egyszer készítettem el és úgy gondolom életem legelpocsékoltabb 4 órája volt, mert a végeredmény ugyanaz volt, bár ha van időtök és kedvetek én nem tartok vissza senkit!:-) A töltelék teljesen húsmentes és nagyon pikáns, a dió és az endívia miatt amit egy kis cukorral karamellizálunk ,de a sajt miatt sós, szóval nagyon különleges és gyorsan elkészíthető. 
Hősiesen bevallom, hogy fogalmam nem volt arról, hogy mi is az az endívia, hogy néz ki és mire lehet használni, ezért mielőtt mentem volna a tanfolyamra elővettem a gasztro bibliámat és utána jártam, mivel azt gondoltam biztos Én vagyok tudatlan és mindenki más tudni fogja, csak Én nem és az azért mégis csak gáz lenne, de hála a magasságosnak nem voltam egyedül, mert rajtam kívül senki nem tudta beazonosítani. Segítségül annak, aki nem tudná mi is ez mellékelek alább egy képet és írok néhány szót magáról a salátáról.


Mi a sima levelű endíviát készítettük, mert van még fodros és a vadon termő fajtája a mezei katáng, ami az utak mentén tavasszal nő. Az endívia leveleit fogyasztják, amelyek fajtától függően kevésbé, vagy erősebben kesernyés ízűek, nekem a cikóriára hasonlatos az íze, de nem annyira erőteljes. Persze mivel a cikória féle, tekintve, hogy a fészkesek családjába tartozik. Na, de ennyi okoskodás elég is próbáljátok ki salátához, vagy az alábbi recepthez. 
A franciák előételként emlegetik, de szerintem reggelire, vacsorára is tökéletes, és persze akár hétköznap ebédre is egy könnyű salátával. Másnap, hidegen fogyasztva egyszerűen mennyei, szóval, ha vendégeket várunk, inkább előző nap készítsük el, mert melegen is jó, de másnap még jobb! Nem is pazarlok több szót erre, nézzétek meg és készítsétek el! 

Leveles tésztás quiche endíviával, roqueforttal és dióval




Hozzávalók ( 2 fő részére):
 
1 csomag leveles tészta
75 g roquefort sajt
1 db tojás
1,5 dl tejszín
1db endívia saláta
20 g dió
10 g vaj
5 g cukor
snidling
só 
bors


Elkészítés:
 
A quice formánkat kivajazzuk és kibéleljük a kész levelestésztánkkal.
Előkészítjük a tölteléket:
Az endívia levelet felszeleteljük, a roquefortot felkockázzuk, a diót ledaráljuk. Az endivia leveleket feldaraboljuk, a snidlinget apróra vágjuk.

Egy serpenyőben vajat melegítünk. Amikor felolvadt bele tesszük a felszeletelt endíviát, kevés cukorral megszórjuk és alacsony hőfokon hagyjuk, hogy a cukor kicsit karamellizálódjon. 

Egy üvegtálban keverjük össze a következő hozzávalókat: felvert egész tojás, tejszín, roquefort, dió, só, bors. Legvégül adjuk hozzá, az enyhén karamellizálódott endíviát.
Az így elkészült tölteléket a levelestésztával kibélelt formába öntjük. A tetejét megszórjuk snidlinggel. 



180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Hidegen fogyasztva, másnap még finomabb. 

Jó étvágyat!
Puszil:

Petrezselyem

2011. február 2., szerda

Chefparade harmadik lecke: zöldséges előételek vagyis Haricot verts en “fagot” és Paprika Provenci módra


Ma két nagyszerű előételt fogok megosztani veletek, amik isteniek magukban, önálló vacsiként, de akár köretként is szolgálhatnak. Az egyik egy provanci módra elkészített paprika, a másik szalonnába tekert vajbab csokor! Nagyon gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, ezért például hétköznap esti vendégség esetén megfelelő, gyorsan összedobjuk munka előtt és akár 1 napig is el vannak a hűtőben. Szépen tudjuk őket tálalni és tényleg kevés erőfeszítést igényel.
Mindkettőhöz passzol a pirított bagett, amit egy kis zöld fűszerrel is megszórhatunk.
Én imádom mindkettőt és a családnak is nagyon ízlett, a múltheti óra óta kétszer is készítettem nekik!:-)
Csábítsátok el újra a szerelmeteket ezek valamelyikével, vagy hódítsátok meg az újat! Egy pohár üde, zamatos száraz fehérbor társaságában elfogyasztva mennyei kis falatkák, amik laktatóak is!


Haricot verts en “fagot”



Hozzávalók 2 fő részére:
100 g vajbab
4 szelet szalonna
10 g vaj
citromlé
10 g nagyszemű só
bors
madzag



Elkészítés:
 
Sós, citromos vízben alacsony lángon, körülbelül 10 perc alatt megfőzzük a vajbabot. Vigyázzunk, nehogy szétfőljön, inkább ’al dente’ legyen. A vajbabot leszűrjük, és hűtőbe tesszük.
2-3 babot, a félbe vágott  szalonna szeletekbe csomagoljuk. Egy serpenyőbe vajat hevítünk, és a szalonnás ‘babcsokrokat’ 5 percig pirítjuk, a legvégén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ügyeljünk rá, nehogy túlsózzuk, mert a szalonna már önmagában is sós. 

 

Magában könnyű vacsora, de ideális körete pl. steak-nek.


Paprika Provenci módra

 



Hozzávalók (2 fő részére):
 
1 piros kaliforniai paprika
3 dl olíva olaj
6 gerezd fokhagyma
1 citrom
Só, bors

Elkészítés:
 
A paprikát egy sütőtálcára helyezzük és grillfokozaton előmelegített sütőben 10-15 perc alatt minden oldalát – folyamatosan forgatva – megsütjük.
Amikor kivettük, egy nylon zacskóba tesszük, kb. 10 percre. A zacskóban a meleg hatására pára keletkezik, így fellazul a paprika héja, és könnyebb lesz lehúzni.
Amikor kihűl, óvatosan leszedjük a paprika héját. Felszeleteljük, és eltávolítjuk a magokat is.
A fokhagymát felaprítjuk. Egy üvegtálba helyezzük a felszeletelt paprikát, meglocsoljuk olíva olajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és a legvégén egy fél evőkanál citromlevet öntünk rá, ezt tovább folytatjuk, míg van paprika szelet, rétegezve.

Fogyasztás előtt jól lehűtjük a hűtőben.

Jó étvágyat!
Puszil:

Petrezselyem


2011. február 1., kedd

Szerecsendió-virág, mi is legyen belőle


Ma megszakítom a Chefparade-s bejegyzéseket, mivel megkaptam a Fűszerkuckó- www.fuszeraruhaz.hu- ajándék fűszer csomagját, amibe csupa különleges fűszert tettek, így kapva kaptam az alkalmon és a francia konyhát sutba dobva készítettem egy isteni töltött pulykamellet, amihez szerecsendió-virágot használtam.
Ez egy különleges fűszer, amely a trópusi égövön őshonos, szerecsendió húsos magköpenye, frissen élénkvörös színű, általában őrölve használják, illatanyaga a fahéjra és bors egyvelegére hasonlít, főként mártásos húsokhoz használják, de fűszerkeverékek alapjaként is kitűnő.

Én egészbe kaptam így mozsárba finomra törtem és csak keveset használtam, mert elég erős az illata, de az íze is! Hasonló a szerecsendióhoz, mármint az őrölthöz, de sokkal intenzívebb. Brokkoli volt a töltelék egyik alapja, ahhoz az esetek 90%-ában használok őrölt szerecsendiót, így gondoltam ehhez passzolni fog és emellett fokhagymát, fetasajtot és kevés joghurtot adtam hozzá, isteni volt. Magát a pulykamellet kívül fokhagymával és ezzel a mennyei fűszerrel dörzsöltem be, plusz olvasztott vajat locsoltam rá és mondanom se kell, hogy egyszerűen mennyei volt! Mindenképpen szerezzetek be ilyet, mert nagyon jó, csak óvatosan adagoljátok. És mindenképpen látogassatok el ebbe az online fűszeráruházba, mert valóban nagyon különleges dolgokra akadhattok, konyhai kiegészítőkre is, nemcsak fűszerekre és elérhető áron!
Ezenkívül még kaptam turbolyát, amiből esszenciát fogok csinálni és halakhoz használom majd, igaz szárított, de abból is el lehet készíteni és aminek még nagyon örülök a csevapcsicsa fűszerkeverék, amihez már csak húst kell vennem és azt is elkészíthetem, az a család nagy kedvence főként ajvárral (lásd. Befőttek és házi készítmények).
Na, de nem is húzom tovább az időt nézzétek meg a receptet:


Brokkolival töltött, szerecsendió-virággal ízesített pulykamell:



Hozzávalók (4 személyre):

1,5 kg egészben hagyott pulykamell filé
300 gramm brokkoli virágaira szedve
100 gramm natúr feta sajt felkockázva
100 gramm natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1gerezd fokhagyma zúzva
2 tk szerecsendió-virág mozsárba finomra törve 
3 tk durvára tört színes bors
Elkészítés:

A pulykamellet középen bevágom körülbelül a közepéig, ide kerül a töltelék és ez lesz sütéskor a teteje hogy belelehessen tölteni a brokkolit, majd alaposan bedörzsölöm a zúzott fokhagymával, 1 teáskanál szerecsendió-virággal, 1 teáskanál színes borssal, durva szemű sóval, majd félre teszem és elkészítem a tölteléket.

A brokkolit megfőzöm sós vízben, majd amikor készen van egy keverő tálba krumpli nyomóval szétnyomkodom, hozzáadom a fetasajtot, azt is alaposan elkeverem vele, majd villával, vagy a krumplinyomóval pépes állagúra nyomkodom, ehhez keverem a joghurtot, majd a fokhagymát, a maradék szerecsendiót, borsot és, ha szükséges még sózom.



Amikor kész a pulykamellbe töltöm és fogpiszkáló segítségével megtűzöm, hogy sütés közben is ott maradjon a töltelék a helyén. Tűzálló tálba teszem, rálocsolom a már előzőleg kis lángon felolvasztott vajat és 180 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm. Amikor szép aranybarna készen vagyunk! 

A szeletelés előtt várjunk egy keveset, mert forrón széteshet és tálalásnál nem lesz szép. Hidegen és melegen is isteni. A kisült zsiradékot és a vajat a tetejére locsolhatjuk, úgy még puhább lesz!
Kínálhatunk mellé rizst, vagy amit én készítettem hozzá az elmaradhatatlan, örök kedvencet a spenótos krumpli pürét.

Jó étvágyat nektek!

Puszil:

Petrezselyem

2011. január 31., hétfő

Chefparade harmadik lecke: zöldségek, saláták, mártások


Az első recept a fenti témakörben, egy igazán egyszerű, gyors és nagyon egészséges étel lesz, méghozzá a Créme d’artichaud à la Meridionnale vagyis articsóka krém.

Nemcsak egészséges, de fogyókúrás is, mivel az articsóka, nagyon jó vízhajtó hatású és méregtelenítő! Szóval bátran ehetjük, na de persze csak mértékkel, illetve a pirított bagettet fel lehet cserélni, valami kevésbé hizlalóra, ne de ez a blog inkább a kulináris élvezetekről szól, nem a koplalásról!
Az articsókának további előnyei is vannak-nem az ára- ez az észak-Afrikában őshonos növény nemcsak zöldség, hanem gyógynövény is, hiszen serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.  Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak.

Az antik világban nagyon értékes volt, afrodiziákumnak tartották, manapság főként a francia és olasz konyha elengedhetetlen kelléke, és mivel elég erőteljes íze van, alig kell fűszerezni, inkább csak citrommal ízesitjük.
A franciák főként leveleit eszik vinaigrette-el, és a ma elkészített articsókakrémként. 

Nem túl költséghatékony, mivel elég drága és valójában csak az úgy nevezett szívet fogyaszthatjuk belőle, ami  hiszen a leveleknek csak a végén levő húsos részt tudjuk megenni, ami elég kevés! Mindenesetre megéri megkóstolni, tavasz vége nyár eleje a szezonja, de télen is készíthetjük, mert már nálunk kapható  konzervben, vagy befőttben, ami jóval olcsóbb és a főzéssel sem kell bajlódnunk, viszont az íze ugyanolyan jó, na jó egy kicsit más, de az élvezeti értékéből minimálisat veszít ez az étel. 

konzerv articsóka szív


Créme d’artichaud à la Meridionnale – Articsókakrém

 
articsóka krém


Hozzávalók 2 fő részére:
 
100 g Articsóka szív (friss, vagy konzerv)
10 g  reszelt parmezán sajt
50 g Oliva olaj
10 g fokhagyma
20 g fenyőmag
2 cl citromlé
Friss bazsalikom levél

kevés hozzávaló, isteni végeredmény


Elkészítés:
 
Citromos vízben fel tesszük forrni az articsókát, és puhára főzzük. A főzővízből 4 cl-t félreteszünk. Ha konzervvel dolgozunk értelemszerűen ez a lépés kimarad!
Egy edényben összekeverjük a következő hozzávalókat: reszelt parmezán, aprított fokhagyma, fenyőmag. Óvatosan adagoljuk hozzá az olívaolajat és jól turmixoljuk az egészet össze. Adjuk hozzá az articsóka szíveket a félretett főzővízzel együtt, és pürésítsük simára. Sóval, borssal ízesítsük.
Pohárban tálaljuk a tetején egy friss bazsalikom levéllel. Jót tesz neki, ha fogyasztás előtt pár órát a hűtőben tároljuk.Pirított bagettet kínálunk mellé!

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem





2011. január 27., csütörtök

Zuppa di lenticchie vagyis olasz lencse leves

Még a francia lecke előtt (ami ismét nagyon jól sikerült, holnap már postolom az újabb finomságokat!:-)) gondoltam megleplek benneteket egy kis olasz leves recepttel, ami némileg hasonlít a mi főzelékünkre, illetve levesünkre, mivel van benne babér levél, de azért a tipikus olasz fűszereket is tartalmazza! Érdekessége, hogy itt is kell használni a fűszercsokrot, a „bouquet garni“-t, ami, mint azt már említettem (lásd. levesek, Chefparade első lecke: levesek), a francia konyhában szokás, a babérlevelek közé tesszük a rozmaring szálat, a zsálya levelet és a zeller zöldet és, mint egy kis csokrot spárgával átkötjük, Én még némi morzsolt kakukk fűvel is  megbolondítottam és isteni lett! 
Azért készítettem, mert az egész család nagy lencse rajongó, de a főzelékből már sok volt és Feri nem nagyon rajong a lencse leves gazdagon című előadásért, lévén nem nagy szalonna evő, Én meg azt igenis füstölt, főtt szalonnával szeretem, így azt csak akkor eszem, amikor jön valaki és Feri pedig másfele kódorog! Na, de ez az olasz megoldás isteni, és okos kompromisszum volt, hiszen van benne szalonna, de nem kötelező megenni, nem füstölt, így annyira nem határozza meg a leves ízét, ám Ferenc barátunk ebbe is bele tudott kötni:-), kitalálta, hogy nem szereti a rozmaringot, ez igazi szentségtörés, mivel Én imádom és véleményem szerint, isteni fűszer, ami minden ételt különlegessé varázsol! Ne, de sebaj, ha valaki még így érez, az kihagyhatja, bár szerintem ne tegyétek!:-)

Képzeljétek ezt a típusú levest krémesen kell elkészíteni, leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk szitán és csak kevés lencsét hagyunk egészben, így nagyon selymes lesz! Ami még nagyon feldobja , a már előbb említett pancetta, vagyis natúr húsos szalonna, amit nagy darabban főzünk bele és ízlés szerint kínálhatjuk mellé tálalásnál! Én kihagytam, a fent említett okok miatt és, mert a család húsmentes napot követelt, de szerintem nem szabad eldobni, mert isteni, majd szendvicsre felhasználom egyik este, mivel így főtten, a fűszerek ízét átvéve, bármelyik ócska felvágottal, vagy szalámival felér! 3-4 napig semmi baja nem lesz a hűtőben!
Akkor most következzen a recept!



Hozzávalók (4 személyre):

250 gramm zöld lencse beáztatva fél napra, de minimum 40 percre
1 nagyobb sárgarépa felkarikázva
1 fej vörös hagyma finomra vágva
1 szál póréhagyma felkarikázva
150 gramm pancetta (húsos szalonna, nem füstölt, nem pácolt, nyers)
2 db babérlevél
1 szál rozmaring
1 szál zeller zöld
2 db zsálya levél
1 kk morzsolt kakukkfű
8 dl zöldség alaplé (lásd. Befőttek és házi készítmények)
durvára tört színes bors

Elkészítés:

Olívaolajat hevítek lábasban, majd amikor már serceg rádobom a hagymákat és megdinsztelem. Ezután rádobom a répát és fedő alatt kis lángon párolom 5 percig. Ehhez adom a lencsét és lefedve további 5 percig párolom, majd felöntöm az alaplével, ennek híján leveskockából készült instant változatot használok, majd beledobom „bouquet garni“-t, vagyis a két babér levél közé teszem a zeller, és rozmaring szálat, a zsályalevelet és összekötöm, mint egy csokrot, és a pancetta is most kerül bele!:-) Így rotyogtatom közepes lángon, míg a lencse és a répa meg nem puhul! Amikor ez meg van, a csokrot és a szalonnát kiveszem, és kimerek 1 merőkanál lencsét, répával vegyesen, egy kis tálba, majd félre teszem. A levest összeturmixolom, majd egy másik lábasba szitán átpasszírozom. Ha túl sűrű lenne, felöntöm némi alaplével és visszateszem bele a lencsét és forralok rajta még egyet, sózom, borsozom és kész is van.
Forrón tálalom, ízlés kérdése, de a pancettát vékony szeletekre vágva a levesbe rakhatjuk, illetve friss kenyeret kínálhatunk mellé!

Jó étvágyat!

Tipp: Fontos, hogy a végén sózzuk mindig a lencsét, mert megkeményedik! A fel nem használt pancetta kiváló szendvics alap, hűtőben 3-4 napig tárolhatjuk!

Puszi:

Petrezselyem

2011. január 25., kedd

Az első díjam:-)




Ma kaptam ezt a díjat, konyha-kert-ayildi-től , aminek nagyon örülök és köszönöm ezúton is!:-) 

A szabályok a következők:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.

Sokat agyaltam rajta, hogy kinek is adjam, én nem annyira olvasottság alapján döntöttem, inkább az alapján, hogy tényleg kreatív és jó amit csinálnak és remélem örömet szereztem vele!

Akik megkapták:

  • Égigérő paszuly
  • Notburga konyhálya
  • Graffyka

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Rendszeres olvasók

Recept kereső