2011. február 2., szerda

Chefparade harmadik lecke: zöldséges előételek vagyis Haricot verts en “fagot” és Paprika Provenci módra


Ma két nagyszerű előételt fogok megosztani veletek, amik isteniek magukban, önálló vacsiként, de akár köretként is szolgálhatnak. Az egyik egy provanci módra elkészített paprika, a másik szalonnába tekert vajbab csokor! Nagyon gyorsan, egyszerűen el lehet készíteni, ezért például hétköznap esti vendégség esetén megfelelő, gyorsan összedobjuk munka előtt és akár 1 napig is el vannak a hűtőben. Szépen tudjuk őket tálalni és tényleg kevés erőfeszítést igényel.
Mindkettőhöz passzol a pirított bagett, amit egy kis zöld fűszerrel is megszórhatunk.
Én imádom mindkettőt és a családnak is nagyon ízlett, a múltheti óra óta kétszer is készítettem nekik!:-)
Csábítsátok el újra a szerelmeteket ezek valamelyikével, vagy hódítsátok meg az újat! Egy pohár üde, zamatos száraz fehérbor társaságában elfogyasztva mennyei kis falatkák, amik laktatóak is!


Haricot verts en “fagot”



Hozzávalók 2 fő részére:
100 g vajbab
4 szelet szalonna
10 g vaj
citromlé
10 g nagyszemű só
bors
madzag



Elkészítés:
 
Sós, citromos vízben alacsony lángon, körülbelül 10 perc alatt megfőzzük a vajbabot. Vigyázzunk, nehogy szétfőljön, inkább ’al dente’ legyen. A vajbabot leszűrjük, és hűtőbe tesszük.
2-3 babot, a félbe vágott  szalonna szeletekbe csomagoljuk. Egy serpenyőbe vajat hevítünk, és a szalonnás ‘babcsokrokat’ 5 percig pirítjuk, a legvégén ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ügyeljünk rá, nehogy túlsózzuk, mert a szalonna már önmagában is sós. 

 

Magában könnyű vacsora, de ideális körete pl. steak-nek.


Paprika Provenci módra

 



Hozzávalók (2 fő részére):
 
1 piros kaliforniai paprika
3 dl olíva olaj
6 gerezd fokhagyma
1 citrom
Só, bors

Elkészítés:
 
A paprikát egy sütőtálcára helyezzük és grillfokozaton előmelegített sütőben 10-15 perc alatt minden oldalát – folyamatosan forgatva – megsütjük.
Amikor kivettük, egy nylon zacskóba tesszük, kb. 10 percre. A zacskóban a meleg hatására pára keletkezik, így fellazul a paprika héja, és könnyebb lesz lehúzni.
Amikor kihűl, óvatosan leszedjük a paprika héját. Felszeleteljük, és eltávolítjuk a magokat is.
A fokhagymát felaprítjuk. Egy üvegtálba helyezzük a felszeletelt paprikát, meglocsoljuk olíva olajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és a legvégén egy fél evőkanál citromlevet öntünk rá, ezt tovább folytatjuk, míg van paprika szelet, rétegezve.

Fogyasztás előtt jól lehűtjük a hűtőben.

Jó étvágyat!
Puszil:

Petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső