Önként tűntem el, tudatosan és bocsi ezért, de önkritikát gyakoroltam és a lekapcsolódás mellett döntöttem.
Na jó ezt megmagyarázom: szóval olvasgatva legutolsó bejegyzéseimet, és a kezdetieket, osztottam szoroztam és úgy találtam egyre laposabbak, bár a receptek, fotók profibbak, a bevezetők nagyon uncsik, erőltetettek, legtöbbször hulla fáradtan, kényszert érezve, mert kell, hisz elkezdtem alapon írtam és ez már nem okozott örömöt, csak egy kötelesség volt, amit nap végén kipipáltam. Ez pedig nem jó, hisz a bloggolás egy hobbi, ez van elkezdtem dolgozni újra, itt a két lány, egy apa (plusz egy gyerek), így két hónap kimenőt adtam magamnak, amíg megszokom az új élet ritmusát, beosztom az időm, és megtanulom, hogy egy nap 24 óra, sajnos, plusz kettő jó lenne, gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
Persze a főzést nem dobtam sutba, sőt, kimondottan élveztem így az alkotást és remekművek sorát készítettem, mindennap dicséretekkel halmoztak el, sok hagyományos ételt próbáltam ki, egyik nagy büszkeségem a töltött káposzta, ami jobb lett, mint a nagyimé, pedig Ő profi, de ilyen volt a vadas zsemlegombóccal (ezt ma meg is osztom), és a körte tortám is isteni volt. Na, de nem ön ajnározom magam, inkább mesélek még a szabimról!
Voltunk Svájcba, olasz és német kantonban, mert két barátunk is kiköltözött, így meglátogattuk Őket egy füst alatt! Csodás volt, szép, tiszta, más, mint gondoltam, beleszerettem, főként Luganoba, így most már irigykedem is Robiékra, akik oly szerencsések, hogy ott élhetnek, a pálmafák és tavak között, persze ott sem tökéletes minden, hisz hiányzik a pálinka meg a kolbász, de szerencsére valaki mindig visz vagy küld, így túlélik!:-)
Aztán voltunk kettesben Krakkó mellett egy kietlen havas vidéken, wellness szállodába és degeszre ettük magunkat piroggal, bigosal, mennyei volt, na és a vodkák, sörök is a vacsik kísérői voltak! És mindemellett még persze itthon is voltunk mindenfelé, Balatonfenyvesen kirándultunk, és várjuk a tavaszt, a friss zöldeket, hogy ismét brillírozhassak itt a blogon!:-) De a tavasz nem jön, a hó igen, úgy hogy még mindig aktuálisak a szív és gyomor melengető, kicsit nehezebb fogások!:-)
Jöjjön a:
Vadas-marha teljes kiőrlésű zsemlegombóccal:
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg marhacomb
1 fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma finomravágva
30 dkg sárgarépa és gyökérzeller vegyesen, felkockázva
2 dl tokai aszú (ha lehet 12 puttonyos)
5 ek étolaj
2 ek barna cukor
2 db babérlevél
2 ek mustár
1 tk mustármag
1 db citrom
2 dl tejföl
friss kakukkfű
frissen őrölt tengeri só és fekete bors
A zsemlegombóchoz:
2 teljes kiőrlésű búza/rozs lisztből készült zsemle
3 ek liszt (természetesen teljes kiőrlésű búza)
2 tojás
3 ek olaj
1/2 vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 kk só, bors
1 kis csokor petrezselyem
2 szelet füstölt angolszalonna
Elkészítés:
A 4 evőkanál olajat felforrósítom egy magas peremű serpenyőbe, majd a felszeletelt marhát is beleteszem, és kérget sütök mindkét oldalára, rádobom a felkockázott zöldségeket, a felaprított hagymát és nagy lángon 3-4 percig pirítom hozzáadom a fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, sózom, borsozom, aláöntöm a bort, hagyom, hogy az alkohol elillanjon, majd fedő alatt párolom, kis lángon 1 órán át, vaj puhára.
Az elfőtt lét mindig forró vízzel pótolom.
Ha kész, a hús szeleteket kiveszem, melegen tartom, majd a kakukkfű ágat és a babérlevelet is eltávolítom és a zöldségeket botmixerrel krémesre pürésítem. Majd a mártást behabarom tejfölös liszttel és a végén citromlével, mustárral, cukorral ízesítem, utána sózok, cukrozok, ha kell még, forralok rajta egyet és félre teszem.
Míg a hús párolódik elkészítem a zsemlegombócokat: a két zsömlét két centis kockákra aprítom, majd tepsiben szétterítve megpirítom őket, grill fokozaton a sütőben.
Olajon a finomra aprított hagymát megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát és azt is aranybarnára pirítom majd hozzáadom a pirított zsemle kockákat, a petrezselymet és a tűzről levéve egy nagy tálban összedolgozom a liszttel, kevés vizet is adok hozzá, hogy jól összeálljon, meg persze a tojásokat is, sózom, borsozom, majd nedves kézzel kis gombócokat készítek.
Lobogó vízben készre főzöm, majd a felkockázott szalonnát, lepirítom bele forgatom a gombócokat és tepsiben 160 fokos sütőben kicsit pirítom a szallonás zsírral együtt.
A hússal együtt tálalom!
Jó étvágyat!
Puszi:
Petrezselyem
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése