2010. június 23., szerda

"A tenger olasz gyümölcsei" második rész

Ma ismét főzőiskolás élményeimet osztom meg veletek! Szóval aki nem szereti a tengeri kaját, az most azonnal abba is hagyhatja az olvasást, na de persze kíváncsiságból nézze végig, hátha mégis kedvet kap!

Egy pörkölt receptjét írom le-akik olvassák a blogot, már tudják is mi következik- ami az alapját tekintve, majdnem hasonlatos a nagyközönség által ismert pöri alaphoz, de mégis más! Na jó nem idegesítek senkit: Polip pörkölt lesz a mai menü krémes polentával! Nyam-nyam... Annyira finom lett, hogy az valami hihetetlen, de tényleg és képzeljétek nem tettünk bele sót, csak borsot, paradicsomot, hagymát, angol zellert és fokhagymát, de a só nem is hiányzott belőle, annyira ízletes volt így is! 
El szerettem volna készíteni, hogy képpel is illusztrálhassam-mivel a suliba nem vittem gépet-, de sajnos nem kaptam szép, friss bébi polipot!:-( Így ez későbbre tolódik!  
Hála az égnek, jó hír a budapestieknek, hogy egy nagyon jó halast találtam a nagy csarnokban, aki nemes egyszerűséggel A halas névre hallgat és mindig szép, friss árúja van! Ezt az infót is az Essenciában halottam és már jártam is ott, így teljes bizonyossággal állíthatom, hogy valóban korrekt a cég és mindenki vásároljon ott teljesen nyugodtan, ráadásul az árak is elfogadhatóak!
Persze most biztos azt kérdezitek, hogy honnan lehet tudni, mikor friss a hal, de ez is egyszerű: a lényeg, hogy legyen nyálkás a bőre és nyugodtan kérjétek, hogy megfoghassátok, hiszen, ha friss, nincsen mitől tartaniuk, illetve lényeges, hogy a halak szeme ne üveges, hanem csillogó legyen! A tengeri herkentyűk pedig legyenek illatosak-már amennyire lehetnek:-)- és az állaguk, pedig friss, nyálkás a polip ne legyen szottyant...stb. Aki vásárolja Őket úgyis tudja! Higgyétek el a friss összehasonlíthatatlan ízt ad az ételeknek, míg a fagyasztott csak gyenge utánzat!

És akkor most jöjjön a lényeg:

Polip pörkölt krémes polentával:

Hozzávalók (4 személyre):

A pörkölthöz

1 kg friss bébi polip, megtisztítva, csőrétől megszabadítva
1 szál angol zeller kis kockákra vágva
2 fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
1 dl fehérbor (száraz)
1 db hámozott paradicsom felkockázva
frissen őrölt fekete bors

A polentához:

fél kg kukorica dara
1 ek jó minőségű vaj
1 ek reszelt parmezán

Elkészítés:

A pörkölttel kezdjük, aminek körülbelül 1-1,5 óra kell, hogy elkészüljön. 
Lábasban olívaolajat forrósítunk és megdinszteljük rajta a vöröshagymát, a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zellert (nem érdemes gumóval helyettesíteni, mert az íz sokkal gyengébb lesz) és fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára. Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a polipkákat és annyi vizet öntünk hozzá, hogy éppen ellepje, majd amikor elforrja, kicsit utána adagoljuk, de a lényeg, hogy maradjon jó sűrű. Fedő alatt puhára főzzük az egészet- körülbelül 1 óra altatt, de figyelni kell- és amikor már félig kész felöntjük az 1 dl száraz fehérborral.Amikor már elég puha a polip, akkor hozzáadjuk a paradicsomot és egyet forralunk rajta, majd a tűzről levéve, borsozzuk és lefedve hagyjuk, míg a polentát készítjük.
5 dl forrásban lévő vízhez hozzáöntjük a kukorica darát és folyamatosan kevergetjük, majd közben beletesszük a vajat. Amikor már krémes az állaga, akkor sózzuk és beleszórjuk a parmezánt, majd párszor még megkeverjük és készen is vagyunk!
Ezután nincsen más hátra, mint a tálalás és az, hogy jól teli együk magunkat!
Isteni lesz, ráadásul nem hízlal és egészséges, ám mégis pörkölt!:-)

Tipp: aki nem kedveli a herkentyűket, az is készítse el a polentát, mint köretet bármilyen pörkölt mellé, mert isteni és akár magában is finom, főleg, ha különböző sajtokkal kombináljuk!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső