2010. február 8., hétfő

Tonhal saláta babbal és lilahagymával


Sziasztok!

Egy isten saláta recepttel leplek meg benneteket, ugyanis a héten egy kis tisztító kúrába kezdek, amihez elengedhetetlenek a friss és zamatos zöldségek. 
Délelőtt sótlan rizst eszem (fújjjjj):-), majd ebédre héjába főtt burgonyát-szintén sótlanul- és este egy kis salit és mindezt napi 3 liter vízzel illetve zöld teával kísérem le. 
A mai salátám nem lesz annyira fogyis, de a lényeg, hogy zöldség és hal, hiszen a méregtelenítésnek nem is az éhezés a lényege!:-) Ugye ezt ti is így gondoljátok. 
Most az eredeti receptet írom le, de én sótlanul fogom elkészíteni este és nagyon kevés olajat fogok használni, de az eredeti felállásban azért ízletesebb lesz, szóval ti semmiképpen ne fogyózáshoz készítsétek el!:-)
Azért természetesen a héten is fogok kitűnő laktató és csábító recepteket publikálni, mivel szerdán fel kell függesztenem a méregtelenítést ugyanis megyünk egy nagyon exkluzív partira és ott sztár séfek finomságait kell megkóstolnom! Ebből következik, hogy csütörtökön élmény beszámoló lesz és remélhetőleg egy nagyon fini recept!
Lehet, hogy nem jó hetet választottam a fogyihoz.......

Jöjjön a recept, amit-szerintem nem is kell említenem- az Ízek Itáliájának szerzőjétől kölcsönöztem Locatellitől!

Hozzávalók (4 személyre):

450 gramm friss vagy szárított borlotti bab (mivel nálunk egy kicsit nehezen beszerezhető a fejtett vagy száraz bab is megteszi)
1 ek extra szűz olívaolaj
1 szál zeller felaprítva
2 gerezd fokhagyma héjastul
1 csokor zsálya (lehet szárított is akkor 3 ek)
1 fej lila hagyma vékonyra karikázva
kb. 500 ml étolaj a sütéshez
300 gramm friss vagy fagyasztott tonhal filé kis kockákra vágva
200 gramm ruccola
2 ek vinaigrette (lásd előételek, saláták)
bors

Elkészítés:

A babot az olívaolajjal, zellerrel és a fokhagymával illetve zsályával együtt nagy méretű lábasba tesszük és felöntjük bőséges vízzel (ne sózzuk, nehogy a bab megkeményedjen). Lefedve felforraljuk, majd alacsony lángon főzzük, míg a bab meg nem puhul. (Szándékosan nem írok főzési időt, mivel ez attól függ, hogy fejtett vagy száraz babot használunk és természetesen, hogy előzőleg a szárazbabot meddig áztattuk be. Legjobb 24 órán át, ilyenkor 6 óránként érdemes lecserélni a vizét.) Amikor kész ízlés szerint sózzuk.

A lilahagyma karikákat folyó hideg víz alatt átöblítjük, így veszít erejéből, majd tálba tesszük és félre rakjuk.

A kész babból 2 evőkanálnyit robotgépbe teszünk és pürésítjük, majd ezt is félre rakjuk.

Az étolajat felforrósítjuk 180 fokra körülbelül (lehet olaj sütőt is használni) és megsütjük benne a tonhalkockákat, míg aranybarnák nem lesznek, de belül még rózsaszínek. Használhatunk fém szűrőt is úgy könnyebb kiszedni őket az olajból és lecsöpögtetni is egyszerűbb.

A ruccolát sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a vinaigrette-tel és hozzákeverjük a kinyomkodott és lecsöpögtetett lila hagymát. A babot is hozzákeverjük ehhez, majd ízlés szerint sózzuk borsozzuk. 

A babpürét 4 tányérra elosztjuk és ráhelyezzük a babos salátát erre pedig a tonhal kockákat, végül egy kis olívaolajjal meglocsoljuk és elfogyasztjuk!

Jó étvágyat!

Borajánló: halról lévén szó a száraz fehérbor illik ide a leginkább! Én személy szerint mindenképpen chardonnay-t fogok mellé inni (na nem ma, mert akkor mi lenne a méregtelenítő kúrámmal:-))

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső