2012. október 30., kedd

Barcelona, Barcelona




Következzen az élmény beszámoló! Csodás volt, szó szerint elájultam, annyira tetszett! 




Nem voltam még Spanyolországban, de a szerelmese lettem! Eddig is kedveltem a konyhájukat, de mivel még nem jártam a vidéken nem főztem, csak étteremben, barátoknál ettem, de azért az ott készült kaják, kicsit jobbak, mint az itthoniak, biztosan az alapanyagok miatt, meg azért, mert ott ettem.



Lenyűgöző volt a város, a zsibongás, az üzletek, a sok kicsi pékség, hentes, na és a La rambla piaca, a La Boqueriamennyei ételek, zöldségek, húsok, halak, rákok mindenhol, színes, illatos, felfoghatatlan.
















Ahol laktunk Poblenuon, pont a házunk mellett volt egy kisebb piac, de azért az is lenyűgöző volt, sőt, összehasonlíthatatlan a magyar piaccal, két külön fogalom, pedig a nagy csarnok szerelmese vagyok, de sajnos, ha választanom kéne, akkor Katalónia!:-) A piac mellett az éttermek is tökéletesek, a tapasok, a pallela, halak, meg minden, bor, süti..stb









A csajok is imádták az itteni kajákat, persze a kagyló volt a sztár!:-)

A tenger is csodás, az idő nekünk kedvezett, a méteres hullámok, a 16 fokos víz sem érdekelte a kis dögöket, mert a homok fojjó, a nap süt!:-)










Csak superlativusokban tudok beszélni, annyira jó volt, biztos visszalátogatok.

Pár info a nemzeti ételekről, nyersanyagokról: 

A pallela: s hagyomány szerint a Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén főzték először. Eredetileg angolnábólcsigából és zöldbabból készítették. Egyes szakértők szerint a paella eredetileg sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös étel volt. Ma a klasszikus paella valenciana alapját főleg a csirke- vagy nyúlhús adja. Ezt a szárazföld belsejében élő kertészek részesítették előnyben, míg a tenger gyümölcseivel dúsított változatát (paella marinera) érthető módon a halászközösségek. Az arabok által Valencia környékén meghonosított rizs adja az ételbe belekombinált „köret”-et. A turisták számára persze igyekeznek minél gazdagabb változatokat az asztalra tenni, minden rendelkezésre álló földi jóval kiegészítve. A paella egytálétel, amit fedő nélkül készítenek széles, lapos, kétfülű serpenyőben, amit keleten paellának, másutt paellerának neveznek. Az étel tulajdonképpen erről az edényről kapta a nevét. A rizst a La Mancha vidékén termesztett sáfránnyal színezik sárgára. A többi hozzávaló között lehet a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztettcitrom leve. A főzés során a rizst nem szabad keverni, ezért nagyon fontos az egyenletes hő, hagyományosan a fatüzelés. Alicantéban hasonló módon készítik arroz abande-nek („külön rizs”)nevezett ételt, ahol külön tálalják a rizst a tenger gyümölcseihez. Az arroz negro (fekete rizs) színét és nevét a polip tintazsákjának köszönheti. Murcia tartomány specialitása a zöldséges paella. A legkülönlegesebb fajta paella-rokon a fideuá, amelyben a rizst tészta helyettesíti.
A pallela mellett persze még ott vannak a mennyei kolbászok, a chorizo, de számtalan száraz és sütni való létezik, piros, fehér, vékony, vastag, mini!:-)
És persze az egyik legkülönlegesebb erre a vidékre jellemző garnéla rák fajta a langostino, ami sokkal húsosabb és nagyobb a nálunk általában kaphatóaknál, ennek oka nagyon egyszerű,a kedvező klimatikus viszonyok, a tenger tisztasága és alacsony sótartalma. Ez jellemző az Ebro deltájától egészen a Peníscoláig húzódó parti vizekre. Az itt halászott langostino méretei és húsossága is a legjobb. Íze összehasonlíthatatlanul finomabb a többinél, aminek köze van a rákok táplálékforrásának is, az Ebro folyóból a tengerbe lerakódó hasznos hordalékanyagnak. 
A vinarosi rákok egyébként elérik a 20 cm-es hosszúságot, megkülönböztethető narancssárga színük rózsaszínnel és gesztenyeárnyalattal kombinálódik, szalagcsíkok díszítik a testüket. A körzetben kifogott garnélarákokat a Valenciai Agrárélelmezési Minősítő Intézet ajánlása alapján külön minőségjellel (D.O. Langostino de Vinaros) látják el, ennek köszönhetően az áruk is borsosabb, mint a többié!:-)
 Fogyasztásuk nagyon egészséges, mivel kevés zsiradékot tartalmaznak, viszont rendkívül gazdagok jó minőségű proteinben. Az ásványi anyagok közül jódot, foszfort, szelént és kalciumot tartalmaznak, igen magas a B-vitamintartalmuk.

Még sorolhatnám a sok-sok csodát, ételt, de se vége se hossza, egy biztos, jönnek a spanyol étkek, most már itthon és visszatérek még ide, mert annyi a felfedezni való!

Sok puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső