2012. október 10., szerda

Indiai vacsi, sok embernek


Ha valami jót akarunk enni, nem hétköznapit, nem kell rögtön a telefon után kapnunk és rendelnünk, vagy elsietni az étterembe, otthon is varázsolhatunk, finom egzotikus harapnivalókat gyorsan!
A mai postban sok féle étel szerepel, lesz fűszeres karfiol, zöldbabos piláf, naan kenyér, tandoori csirke, ropogós relish, ami zöldségekből készült édes savanyú mártás, és igazából egy pikáns saláta. 
A tandoori csirke receptjével és a naanéval senkit nem fárasztanék, hisz többször, több változatban is szerepel már a blogban, de a zöldséges finomságoktól el lesztek ájulva, ezt a menüsort bátran lehet vegáknak is készíteni, hús kihagyásával, mivel utólag mi is azt beszéltük, hogy ki lehetett volna simán hagyni a csirkét, annyira jók voltak a naanal a zöldségek is! Eredetileg négyünknek készült, de gyakorlatilag heten lettünk és még így is maradt, szóval ez egy igazán laktató baráti vacsi, amivel elvarázsolhatjuk szeretteinket és bezsebelhetjük a sok-sok dicséretet is! Ráadásként megemlíteném, hogy az egész egy óra alatt összedobható, ami nem utolsó szempont egy 4 fogásos menünél! 





Zöldbabos piláf:

Hozzávalók (8 személyre):

500 gramm basmati rizs
6 tk olívaolaj
2 tk római kömény
8 szem szegfűszeg
2 fej lilahagyma finomra vágva
3 zöld chili  csíkokra vágva
3 babérlevél
700 ml zöldségalaplé
250 gramm zöld hüvelyű zöldbab

Elkészítés:

Megmosom a rizst, majd 15 percre beáztatom, annyi vízbe, hogy ellepje. Lábasban felforrósítom az olajat, beleteszem a szegfűszeget, a római köményt, pár másodpercig pirítom, hozzáadom a hagymát, sózom és lefedve üvegesre párolom. Hozzáadom a chilit, babérlevelet és nagy lángon aranysárgára sütöm. 
A rizst leszűröm, csepegtetem, majd a fűszeres hagymához adom, felöntöm az alaplével, felforralom, hozzáadom a babot és kis lángon 15-20 percig lefedve párolom. Ha kész, elzárom és lefedve még ötpercig hagyom dagadni, puhulni, saját gőzében. 

Fűszeres karfiol:




Hozzávalók (8 személyre):

6 ek olívaolaj
1 kis darab gyömbér lereszelve
2 ek római kömény
2 tk kurkuma
1,2 kg karfiol, rózsáira szedve
1 kis csokor koriander zöld, finomra vága

Elkészítés:

Wokban felforrósítom az olajat, beleteszem a fűszereket, pírítom, míg illatozni nem kezd, leveszem a lángot beleteszem a karfiolt, sózom és sütöm 15 percig, vagy amíg megpuhul, néha keverjük át.
Amikor kész megszórom a koriander zölddel. Lehet chili pehellyel is ízesiteni, ha csípősen szeretnénk.

Ropogós relish:

Hozzávalók (8 személyre):

350 gramm paradicsom feldarabolva
3 fej lilahagyma kis kockákra vágva
1 kígyó uborka feldarabolva

A dresszinghez:

3 ek olívaolaj
1 tk mustármag
1 tk dijoni mustár
2 zöld citrom leve
2 tk barna cukor
1 piros chili kimagozva, felaprítva
1 marék koriander zöld felaprítva

Elkészítés:

A dresszinghez felforrósítom az olajat serpenyőben, beleszórom a mustármagot, addig píritom, míg pattogni kezd. Átöntöm  egy tálba, és minden más alapanyagával összekeverem. A relish hozzávalóit, paradicsomot, uborkát, hagymát salátás tálba teszem és meglocsolom a dresszinggel, majd alaposan összeforgatom. Minimum 10 percet hagyom állni, de tovább is lehet, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső