2012. október 8., hétfő

Alma torta


Itt az ősz ez most már tagadhatatlan, a levelek hullanak, a reggelek párásak, az éjjelek hidegek, és bár süt a nap, mégis hűvösek a délelőttök!
Az almáról mindig az ősz jut eszembe, az illata, a színe miatt, ebből kifolyólag imádom az almás ételeket, legyen az sós, vagy édes, imádom hús mellé, szószként, de az almás sütikért is odavagyok(unk):-)!
A mai recept egy végtelenül egyszerű, gyors torta, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, mézzel és sok, sok almával! A tészta pedig egy tökéletes vajas alap, ami minden gyümölcs torta, kitűnő párja, csak vaj és liszt! Már egyszer postoltam egy nyári áfonyás tortánál, szóval ez nem csak az alma tortához illik, hanem bármilyen gyümölcsös csodához, most lehet szilvával, körtével is párosítani, mindkettő isteni lesz!






Hozzávalók:

A tésztához:

100 gramm vaj (hideg, felkockázva)
200 gramm liszt
2 ek langyos víz

A töltelékhez:

4 db alma pucolva, apróra vágva
50 gramm vaj
1 kisebb alma pucolva, vékony cikkekre vágva a díszítéshez
4 ek méz
1 ek barnacukor
1 tk fahéj
1 rúd vanília kikapart belseje
6 db szegfűszeg
1 citrom  kifacsart leve és reszelt héja

Elkészítés:

Először a tésztát készítem el, amíg az pihen, addig készül a töltelék.Egy tálba öntöm az átszitált lisztet, majd hozzáadom a vajkockákat és elkezdem összedolgozni, kézzel, morzsás tészta lesz, majd fojamatos gyúrástól összeáll, és amikor már tészta formája van, hozzáadom a vizet, tovább gyúrom, kerek labdává.
Amikor kész nyújtó deszkán 3 cm vastag kerek formájú tésztát nyújtok, mindig csak egy negyedet fordítva rajta, majd a pite sütő formát kibélelem vele, a lelógó részeket pedig levágom. (nálunk ezt Szofi és Polli nyersen elfogyasztja, de el is lehet tenni a fagyóba). 30 percre hűtőbe teszem.
Jöjjön a töltelék: lábasban, felolvasztom a vajat, majd ezen karamellizálom a cukrot, a mézzel, hozzáadom az apróra vágot almát, majd a fűszereket és a vanília rúd héját is. A citromlevet csak akkor öntöm hozzá, amikotr már az alma szétfőtt, vagy inkább párolódott, egyet még rottyantok rajta, ha kész félre teszem hűlni.
A sütőt előmelegítem 170 fokra.
A tésztát kiveszem, és hagyom, hogy szoba hőmérsékletű legyen.
majd összeállítom: a tésztára teszem az almás tölteléket és a tetejét a felcikkezett almával díszitem, megszórom egy evőkanál barnacukorral és be a sütőbe, 35 perc alatt készre sütöm, langyosan fogyasztom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső