2011. december 13., kedd

Karácsonyi menüsor


Végre van egy kis időm, hogy írjak és ezúton is bocsi mindenkitől, hogy ilyen sokáig távol voltam a mátrixból, de jövőhéten állam vizsga, ezenkívül pedig tánc órákra járunk Ferenccel, névnapi ajándéka volt és az is sok idő meg főzök rengeteget és sütünk Szofival folyamatosan, de leírni sajnos nincs idő!
Olyan fáradt vagyok, hogy este kilenc és tíz között elájulok, pedig mindig úgy bújok ágyba, hogy ma írok!
januártól új világ kezdődik és visszatérek a régi kerékvágásba, mindennap egy post, ígérem, bár azért nem gondolom, hogy elvonási tüneteitek lennének, tekintve a sok jó blogot, ahol folyamatosan újdonságokat, jobbnál jobb recepteket olvashattok!:-)
Ma a karácsony imenüsor lesz terítéken, a főétel már próbafzésen is átesett, nagy sikerrel jegyzem meg, így ahhoz képet is mellékelek, az előétel már kipróbált, a leves meg első, kísérleti lesz, így az majd csak 24-e után kerül postolásra és akkor beszámolok a következményekről is.
Na, de félre a rébuszokkal, nevezzük nevén a gyereket:


  • Előétel:

      Libamáj terrine (lásd: Előétel, Libamáj terrine (haladóknak) lilahagyma lekvárral),  pirított bagettel


  • Leves:


     Sütőtök krémleves fésű kagylóval


  • Főétel:


      Párolt szürkemarha comb whisky-s aszaltszilvamártással (lásd, lent)


  • Desszert:
      Karácsonyi csokis kuglóf


Szerintem mutatós és nagyjából össze is illenek, a főétel isteni lett, Ferit leptem meg névnapján, persze krumpli gombóccal volt, de karácsonykor mandulás burgonya krokett dukál mellé, érdemes elkészíteni, mert annyira összetett íze van, szétolvad az ember szájában a hús, pikáns, a whiskytől pedig részeges:-), tényleg jó és ünnepekre kitűnő, nálunk a gyerekek is ették, persze a szilva nélkül, mert az egy napot ázott a whiskyben, így gondoltam kihagyhatják, ráérnek még a részegségre! Megspékeltem egy whiskys barbecue szósszal a pácot és mit ne mondjak, betett, még jobb pikánsabb, fontos, hogy a marhát, legalább 3 napig pácoljuk, de lehet akár egy hét is, ez a mi döntésünk, egy éjszaka azonban mindenképpen legyen, minél hosszabb az idő, annál hamarabb párolódik meg, mivel egészben készül.
Jelzem nem egy gyors, ripsz ropsz, kaja, de hova rohannánk, hisz karácsony van?!:-)
Ma a leves és a főétel jön, holnap a desszert és egy kis mézeskalács, olyan édesek lettek, Szofi tök egyedül gyártotta Én csak mértem, szóval holnap édesség lesz a terítéken!

Sütőtök krémleves fésűkagylóval:


Hozzávalók (4 személyre):

500 g hámozott, pucolt sütőtök
1 l húsleves
1 kis fej lilahagyma
5-6 dkg szalonna
száraz fehérbor
frissen őrölt bors
frissen őrölt koriandermag
frissen reszelt szerecsendió
3-4 ek. frissen reszelt parmezán
tökmagolaj
3-4 ág kakukkfű
4 db fésűkagyló
olívaolaj

Elkészítés:
A szalonnát  apróra vágom, majd kevés olívaolajon zsírjára sütöm.  Hozzá adom a hagymát,majd megpárolom.
A sütőtököt felkockázom, majd a szalonnás-hagymás keverékhez adom. Pirítom kicsit,  ráöntök kevés (bő fél deci) fehérbort, főzöm el, majd felöntöm a húslevessel. Fűszerezem sóval, borssal, korianderrel, szerecsendióval és kakukkfűvel (ízlés szerint).
Puhára főzöm a tököt, majd simára turmixolom az egészet,  beleszórom a parmezánt, ha szükséges, akkor hígíthatom még húslevessel.

A kagylókat közvetlenül tálalás előtt készítem, addig a leves maradjon meleg, serpenyőben vajat forrósítok, a kagylókat sózom, borsozom, majd egyik felükkel megsütöm, a lényeg, hogy szép barna legyen, a tetejéig kifehéredik, majd készen is vagyunk.
Tányérba szedem a a levest, közepére helyezem a kagylót, megszórom egy kevés parmezánnal, kakukkfűvel díszítem és megesszük!




 
Párolt szürkemarha comb whisky-s aszaltszilva mártással:

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg szürkemarha comb ( dió, fehérpecsenye, feketepecsenye)
0,5 dl olívaolaj
1  közepes szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej karalábé
1 fej zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
20 dkg aszalt szilva, magozott
1 ek whiskys barbecue szósz
2 ek barna cukor
1 ek zabpehely liszt
1 dl whisky

A páchoz:

2 tk egész bors durvára törve
3 babérlevél
1 tk kakukkfű 
1 tk borókabogyó mozsárban durvára törve
5 ek olívaolaj
1 ek whiskys barbecue szósz

 Elkészítés: 
A szürkemarha combot kétfelé vágjuk, az olajba elkeverem a fűszereket, a barbecue szószt, ezzel bedörzsölöm, folpackba tekerem, és minimum egy napot érlelem.
 A magozott aszalt szilvát félbevágom és a whiskybe beáztatom, hűtőbe teszem egy éjszakára. 
A bepácolt húst a felhevített zsiradékban elősütöm, szép barna kéreg süljön rá, majd a húst a zsiradékból kiemelem és a felkarikázott, felkockázott zöldségeket pirosra pirítom benne. 
Hozzáadom a cukrot, megkaramellizálom, majd a paradicsompüré következik és felengedem vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket.
Összeforralom, majd visszateszem a húst, a párolólevet sóval ízesítem, fűszerezem még borssal, illetve a pácban használt bármely fűszerrel ez ízlés dolga, és készre párolom, körülbelül másfél, két óra alatt lassú tűzön.
 A lisztet szárazon megpirítom.
 Ha a hús megpuhult a párolóléből kiveszem, és félre rakom, majd beleszitálom a pirított lisztet a pároló lébe, sűrűségét beállítom, körülbelül harmadára redukálom, ezzel is sűrítve, majd leszűröm. A forró mártáshoz hozzáadom a beáztatott aszalt szilvát, egybeforralom, whiskyvel utána ízesítek.
Tálalás: a felszeletelt hús mellé öntjük a mártást, köretnek mandulás burgonyafánkot adhatunk. 

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése