2011. december 14., szerda

Karácsonyi menüsor folyt.köv., avagy mézes kalács á la Szofi, egyedül csak Ő


A hogy ígértem, ma a desszertek következnek, sajnos a kuglóf nem készül el csak karira, így kép ismét utólag lesz, de a mézeskalács csodákról készült fotó!

" van rémszvas, csiga biga, süni, mókusz, maci, és mind mézes", Szofit idézem, aki annyira büszke rájuk, mintha a gyerekei lennének és mindenkinek kínálja, ajándékozza, hozzá is teszi, hogy "Én gyúrtam", ez eléggé benne maradt, mert elfáradt a kis tündérke keze, persze anya segített, de csak kicsit!:-)
Ma reggel kérdezte, hogy ugye megírod interneten anya, az I Padon, ok? És írd le, hogy egyedül voltam, mondtam is, hogy ok, csak hagyjon rá időt, most is itt ül és néz, persze folyamatosan felolvasom neki, Ő meg lektorál!:-)
Polli, ha tudna beszélni, biztosan mondaná, hogy Én ettem, mert folyamatosan falja, bár meg kell mondanom, hogy igazi őstehetség a kis ribi, mert tényleg nagyon fini, pedig a fűszereknél, nem engedte, hogy segítsek, azt mondta, majd érzésből!:-)

Imádom őket, egyik nagyobb gourmet, mint a másik!

Mézeskalács á la Szófia:







Hozzávalók:

1 kg finomliszt

30 dkg nád cukor

1 csipet só

30-40 dkg virágméz

3 tojás

3 evőkanál vaj

1 teáskanál szódabikarbóna

2 tk fahéj

1 dkg őrölt szegfűszeg

1 tk őrölt gyömbér

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal.
Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szoba hőmérsékletű vajat is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki. 


Karácsonyi csokis kuglóf:



Hozzávalók:


150 g margarin
280 g cukor
3 tojás, szétválasztva
2-2 csomag vaníliás és csokis pudingpor
180 ml tejföl
1-2 tk. vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
250 g liszt
kis só
2 és fél tk sütőpor
235 ml tej
40g kakaópor
1 ek. rum
ízlés szerint mehet bele aprított mogyoró, dió vagy mandula


Elkészítés:




175 C fokra előmelegítem a sütőt. Kikenem  a sütőformát margarinnal és belisztezem.
Egy nagyobb keverőtálba elkeverem a margarint és a cukrot. Hozzáadom a fehérjéket. Ezzel felverem egy habverővel kb 2 percet, majd hozzáadom a vaníliás pudingport, az aromát és a tejfölt.
Átszitálom a lisztet, hozzá keverem a sót és a sütőport. Lassan adagolom a cukros keverékhez felváltva a tej 2/3-ával.
Amikor teljesen egyöntetű tésztát kaptam , kiveszek két csészényit (235 ml /csésze) és belereszelem  a citrom héját, majd öntsük a formába. A maradék tésztához adom hozzá a tojássárgákat, a tejet, a pudingport, a kakaóport és ízlés szerint a rumot és a mandulát.
Miután jól elkevertem, ezt a tésztát is beleöntöm a formába és beteszem a sütőbe kb. 50-60 percre. Tűpróbáig sütöm. A formában hagyom kihűlni a kész süteményt kb. 15 percig. Rácsra borítva hagyom teljesen kihűlni és ízlés szerint porcukorral szórom meg.


Jó étvágyat!



Puszi:


Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső