2012. augusztus 31., péntek

Belefulladunk a szilvába


Nem tűntem el végleg, de rengeteg volt a dolgom!

Apósoméktól kaptam némi szilvát (kb. 30 kg)- vegán olvasómnak üzenem, hogy nem mindegyik pottyant le a fáról, valamelyiket, hangos sikolyok között kellett leszakajtani- és kénytelen kelletlen fel kellett dolgoznom, készült lekvár, dzsem, chutney és a vége felé értettem gyerekkorom nagy talányát, hogy miért nincs kimagozva az a fránya szilva befőtt!:-9 A kezem fekete, a derekam leszakad, melegem van folyamatosan, de végre vége, és az eredmény csodás, a kamra polca tele csupa finomsággal, szóval minden családtagom készülhet karácsonykor lekvár, chutney lesz az ajándék!:-) Ja és még a bodza bogyóval is roskadásig a bokrok, így elkészült a szörp is!

Ma a szilva chutney lesz terítéken, két változata készült egy sima, borecetes és egy mango, gránátalma kombináció, alkohol nélkül, mindkettő kitűnő kísérője lesz a téli hónapokban a kacsa sülteknek!:-) Isteni, pikáns, kicsit csípős, de nem túlságosan, kicsit indiai, kicsit magyar, a mienk!

A recepteket leredukáltam 1 kg szilva mennyiségének megfelelően, de Én 6 kg-ból készítettem, szóval elég nagy mennyiség lett, ezt már értékesíteni kellene!:-)

Szilva chutney:





Hozzávalók:

1 kg szilva, kimagozva, negyedelve
10 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
60 dkg lilahagyma
6 szem kardamom, mozsárban megtörve
3 ek barna nádcukor
3 rúd fahéj
1 piros chili, kimagozva és apróra vágva
1 ek frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 dl vörösbor
2 ek borecet

Egy méretes edényben karamellt készítek a barna nádcukorból (beleteszem a cukrot az edénybe, alágyújtok és békén hagyom, nem keverem, míg a cukor el nem olvad és karamell lesz belőle, belekerül a kardamom, majd beleolvasztom a vajat.  A lilahagymát negyedelem, vékony szeletekre vágom, majd belekeverem és lassú tűzön, 20-25 perc alatt hagyom, hogy jól megpuhuljon, karamellizálódjon, pont úgy, mint a hagyma lekvár esetében. Beleteszem a fűszereket (fahéj, gyömbér), a finomra vágott fokhagymát, beleaprítom a kimagozott chilit, öntök rá vörösbort, kevés borecetet és végül hozzáadom a kimagozott, negyedelt szilvát. Jól összekeverem és a szilva nedvesség tartalmától függően 30-60 percig főzöm, ne legyen túl sűrű, de túl híg sem! Tiszta és száraz befőttes üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba téve, hagyom kihűlni pár nap alatt! Pár hónapot hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek kellően.

Szilva, mango, gránátalma chutney:





Hozzávalók:
1 kg szilva
2db gránátalma belseje
1 db mango hámozva felaprítva (minél érettebb annál jobb)
40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
3-4 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
12 dkg friss gyömbér (tisztítva, reszelve)
2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
2-3 szegfűszeg
1 ek mustármag mozsárban összetörve
2-3 chilipaprika kimagozva, felaprítva

Elkészítés:


A cukor és a fűszerek kivételével, az összes hozzávalót egy nagyobb lábasba teszem, aláöntök egy deci vizet, és közepes tűzön felforralom. Tíz percig főzöm, míg a gyümölcsök puhulni kezdenek, ekkor adom hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, egy-másfél órát főzöm, ez is a szilva nedvesség tartalmától függ.
Mielőtt dunsztosüvegekbe töltöm, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, hogy forróbb legyen a chutney, úgy töltöm az üvegekbe, és a befejezés ugyanaz, mint az előző esetében!

Jó befőzést és étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem




2012. augusztus 8., szerda

Pita, ajvár, dzadziki,fűszeres gránátalma salsa


Még lesz a héten egy husi, de ma a köretek, mártogatósok következnek, amiket imádok! Tudom, hogy van már ajvár receptem fent, de ez ütősebb és sokkal jobb is!!
A dzadzíkit, mindenki másképp készíti, ma egy mentás bazsalikomos változat következik, amit Én személy szerint nem ismertem eddig, sőt eszembe sem jutott, pedig a menta finoman szólva is elárasztotta a kertünket, pedig egyetlen Tescóban vásárolt, félig halott növénykét ültettem a fűszeres kertembe tavaly előtt, és véletlen ki is ástam idén, de nem sikerült megölni, igazi túlélő, aminek persze örülök, mert a limonádétól elkezdve, a salsáig mindenbe teszek, de a dzadzíkibe soha, na de most már fogok, mert mennyi, igazi nyári, friss, zamatos saláta, grillezett húsok, zöldségek mellé tökéletes társ!:-)
A gránátalma salsa pedig igazi különlegesség, isteni, chillis, nyam-nyam.......
A pita pedig a naanhoz hasonlóan készül, gyors egyszerű és mennyei, nem tudok betelni a lepény kenyerekkel, főleg, ha mártogathatok valamibe és evőeszköz helyett használhatom.... Minden mai fogás igazi nyári csoda, a grill partik elengedhetetlen kellékei, ezek nélkül neki se kezdjetek sütögetni az udvaron!
Sajna a képek továbbra is kritikán aluliak, de majd pótolom őket!:-)






Ajvar




Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók (4 fő részére):

-  6-8 kaliforniai paprika (szezonban ha van képia paprikát használjunk!)
- 2 padlizsán
- 1 dl olívaolaj
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé (vagy 1 ek vörösbor ecet)
- só, bors ízlés szerint
- díszítésnek aprított petrezselyem  

Elkészítés:

Előmelegített sütőben a paprikákat és a padlizsánokat süssük 180 fokon, amíg a bőrük sötét lesz és ráncos. Sütőből kivéve egy nagy tál hidegvízbe dobjuk a zöldségeket, majd ezután hámozzuk le az égett bőrét, és magozzuk ki, villával, vagy turmixgéppel pürésítjük.

Olívaolajon pároljuk meg a hagymát, amíg puha lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és még 1-2 percig főzzük. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a zöldségpépünket. A maradék olajunkat adjuk hozzá fokozatosan, és keverjük, amíg egyenletesen eloszlik. Adjuk hozzá a citromlevet/ecetet  sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tálaljuk és szórjuk meg petrezselyemmel. Langyosan vagy hűtve is finom.

Tipp:
Az ajvár ízesítőanyagként is használható, dresszingbe, joghurtba keverve esetleg egy jó mártás fűszerezésénél is meg állja a helyét! 




 Dzadziki /Caciki




Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

- 0,5 liter joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
- 1 kg kígyóuborka
- 10-12 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
- só
- fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)

Elkészítés:

A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk, vagy reszeljük, ki hogy szereti. Ha van időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót. 

A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor, Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó, kapor és mentalevél.)



Pita

Hozzávalók:

-     35 dkg fehérliszt
-     3 g szárított porélesztő
-     só
-     víz (kézmeleg)
-     olaj

Elkészítés:
A kimért lisztet sózzuk,hozzáadjuk az élesztőt  majd apránként adagolva a kézmeleg vizet, jól nyújtható tésztát készítünk. 5-6 centis labdácskákat formázunk, majd laposra nyújtjuk azokat - palacsinta formájúra.
Nagyon forró, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg fel nem fújódnak, és pici barna hólyagok sülnek rá.

Fűszeres gránátalma salsa




Előkészítési idő: 10 perc + 30 perc hűtés

Hozzávalók (4 fő részére):


-      2 gránátalma kinyert magjai
-      1 narancs kifilézve, apró darabokra vágva
-      2 ek narancslé
-      2 szál újhagyma
-      ¼ tk cayenne bors
-      ¼ tk édes nemes pirospaprika
-      1 friss piros chili felaprítva (magjai nélkül)
-      3 ek friss aprított mentalevél


Elkészítés:

Egy tálba öntjük az összes hozzávalót és alaposan összekeverjük.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

 Jó étvágyat!


Puszi:

Petrezselyem


2012. augusztus 6., hétfő

Közel keleti kebab pisztáciával


Jó nagy szünet után, de folytatom a balkáni, közel keleti csemegéket! Sajnos nem tudtam írni, mert nyaralunk és sem időm, sem pedig affinitásom nincsen az íráshoz, vagy inkább az internetezéshez, ugyanis, most Berekfürdőn vagyunk, a nyugalom szigetén teljes elvonultságban, se tv, se számítógép csak a strand, jó kis szilva pálinka, birka pörkölt, slambuc, szóval ez az igazi magyar wellness!:-)
Ezt megelőzően pedig Kapolcson hódoltunk a kulináris élvezeteknek, ugyanis, rengeteg jó bort, sajtot kóstoltunk vettünk, és mennyei étkekkel tömtük a bendőnket, miközben jobbnál, jobb zenekarokat hallgattunk, maga volt a csoda, a hangulat, az idő, egyszóval minden! A gyerkőcök oda meg vissza voltak, főleg a sátrazástól, de a kézműveskedés és a csodaszép kerámiák is megfogták őket, nagy kedvenc volt a manó udvar!:-)

A képek most nem önmagukért beszélnek, korábban említett okok miatt!:-)

Na, de ennyi kitérő után jöjjön a mai finomság:


Hozzávalók (4 fő részére):

  •    900 g darált marha/bárány/sertés vegyesen
  •    Fél csokor friss petrezselyem aprítva
  •   100 g sótlan pisztácia durvára aprítva
  •   ¼ tk őrölt kardamom
  •   1 tk őrölt római kömény
  •   ½ tk csemege paprika
  •   ½ tk őrölt feketebors
  •    ¼ tk őrölt szegfűszeg
  •    1/3  tk őrölt koriander
  •    1 csipet őrölt fahéj
  •    1 csipet őrölt szerencsendió
  •    2 ek olívaolaj  - kenéshez


Elkészítés:

Az olívaolajon kívül minden hozzávalót egy kényelmes nagy tálban összekeverünk, nyugodtan használhatjuk a kezünket is, hogy alaposan „összemasszírozhassuk” az ízeket.

Ha elkészültünk 12 egyforma részre osszuk el és kebab formákat formázunk belőle, vagyis saslik pálcára ráhengergetjük a husinkat,



 majd egy műanyag fóliával lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük – ezidő alatt az ízek összeérnek.

Sütés előtt a kebabokat egy ecset segítségével kenjük meg olívaolajjal. Forró serpenyőben, vagy grill-lapon 12-15 perc alatt aranybarnára, készre sütjük. 

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



2012. július 25., szerda

Scsevapcsicsa á la Chefparade


Tegnap a kebabos, nyársas, ajváros főzőtanfolyam istenien sikerült egy csodás szakács tolmácsolásában, méghozzá Zoboki Zoltán személyében. Isteni balkáni finomságokat dobtunk össze, melyek közül ma kettőt postolok, a scsevapcsicsát, ami isteni, autentikus, igazi és a dzadzikit, persze az egyik görög, a másik szerb, vagy szlovén vagy horvát, ki hol ette már, de együtt isteni, főleg otthon sült pitával, aminek a receptjét szintén olvashatjátok!
A scsevapcsicsa szerintem Szlovéniában a legfinomabb, az ottani lepénnyel, ajvárral, olvasztott vajjal meglocsolva, kevés vöröshagymával körítve, nyam-nyam..., annyira finom.....hmmmm, de jó is ez, tegnap este, jól belaktunk állandó főző partneremmel. A képek kissé silányak, mivel a telefonommal készült és, mint azt már sokszor megjegyeztem a BlackBerrynek nem erőssége a fotó!:-)
Jöjjön a lényeg:


Dzadziki /Caciki



Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
- 0,5 liter joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
- 1 kg kígyóuborka
- 10-12 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
-
- fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)

Elkészítés:
A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk. Ha van időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót. 

A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor, Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó, kapor és mentalevél.)


Scsevapcsicsa / Csevap



Előkészítési idő: 30 perc 


Hozzávalók (4 fő részére):
-      1 kg finomra darált marha/bárány/sertés vegyesen
-      2-3 nagyon finomra vágott hagyma
-      2 gerezd fokhagyma
-      só, bors, csípőspaprika (ízlés szerint)
-      olaj


kiegészítésnek: 
- ajvár (paprikakrém)
- vöröshagyma



Elkészítés:
Dolgozzuk jól össze a darált húsokat a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel.
Formázzunk kis rudakat, 



kenjük be olajjal, és süssük, vagy grillezzük meg őket.
Forrón tálaljuk, ajvárral és apróra vágott vöröshagymával.

Jó étvágyat!


Puszi:


Petrezselyem

2012. július 24., kedd

Mascarponés csokis piskóta cseresznyés balzsamecettel bolondítva




Ma is süi, nem tudom mi van velem, de teljesen rákattantam a sütésre, pedig, ha édesség Én a csokoládéra szavazok, de most valahogy ezeket kívánom, persze csak mértékkel, főleg a "családom és egyéb állatfajták" eszik, de egy keveset Én is magamba tuszkolok!:-) Na azért kést nem tartanak a torkomhoz!
Még volt a fagyasztómba egy kevés az idei cseresznyéből és nem régen kedvenc sajt boltomban ráleltem a legfinomabb balzsamecetekre, amiket még Olaszországban ismertem meg és itthon nem láttam, de azóta már, mióta ezt megvásároltam, több delikát polcán felfedeztem! Különböző ízesítésekben kapható, ez most pont cseresznyés és nem csak édességeket tehetünk különlegessé vele, hanem salátákhoz, hús pácokhoz is kiváló, de fagyit is díszíthetünk vele, a neve pedig Leonardi, próbáljátok ki van bazsalikomos, tárkonyos, meg még vagy egy tucat!
Hogy ne csak az édességekről beszéljek, ma megyek a Chefparádéba kebabos tanfolyamra, ahol ajvárt, saslikot, meg különféle kebabokat készítünk, pitával, szóval isteni lesz, és utána jönnek a receptek is!:-)
Na, de térjek már vissza a sütihez, nincs benne tej, tojás, mármint a tésztába, ennek prózai oka van,lévén nem volt itthon, de sikeresen kitaláltam, hogy lehet enélkül, és isteni, a krém különleges, szóval süssétek meg!:-)
Mennem kell, mert lassan elkészül a palóc levesem!










Hozzávalók:


20 dkg liszt 
10 dkg (ha van, barna)cukor (de jó a kristálycukor is) 
5 evőkanál étolaj (pl. napraforgó), 3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor 
1 csésze növényi tej vagy víz
1 szűken mért evőkanál 10%-os ecet
1 zacskó vaníliás cukor (vagy pár csepp vaníliakivonat)
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
1 csapott kiskanál sütőpor

A krémhez:
300 gramm mascarpone
3 ek porcukor
3 ek cseresznyés balzsamecet (Leonardi, crema di balsamico)
15 dkg cseresznye magozva, feldarabolva

Elkészítés:
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral és a szódabikarbónával. Hozzákeverjük a cukrot, aztán a többi hozzávalót.
A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített 180-200 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük (végezzünk tűpróbát!). Tegyük félre, hagyjuk hűlni!
A krém minden hozzávalóját kevrjük össze egy tálba, majd a kihült piskóta tetejére kenjük, díszítjük pár szem cseresznyével, a sűrű ecettel és 2 órára hűtőbe tesszük, majd jó étvággyal megesszük!

Jó sütögetést és étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. július 23., hétfő

Sajttorta


Ma is egy sütivel kedveskedek nektek! Isteni, gyors és eperdzsemmel mennyei, persze lehet málnával, ribizlivel, vagy bármivel enni, akár magában is, mert úgyis finom!
Egyszerű mascarponés krém, édes keksz az alapja, a Győri Édes zabkeksze a legjobb, pár perc alatt össze lehet dobni, be a sütőbe és ha kihűlt már ehetjük is. Én egy nappal hamarabb elkészítettem és úgy még finomabb, mint frissen, de ha nem tudunk ellenállni az illatoknak, aznap is neki eshetünk!:-)
Szofi készítette a krémet, persze nyersen megette a felét, de amikor kész lett, akkor is ízlett neki, ez nem szokott mindig így lenni, ugyanis, az élesztős tésztákat csak nyersen szereti!:-) Polli drágám, így is, úgyis imádta, de neki nem kell kétszer mondani, hogy egyen, igazi gourmet, minden finomságot imád, nem válogat, de ha valami kicsit rosszabbul sikerül, már nem eszi meg!:-) Szóval van kritikusom elég!

Még egy tipp a sütéshez: tegyünk alá egy tepsit, mert hajlamos csöpögni!



Hozzávalók:

2 csomag zabos keksz (lehet almás, kókuszos, csokis) összetörve, vagy ledarálva
150 gramm vaj olvasztva

A töltelékhez:

450 gramm mascarpone
1 vanília rúd kikapart közepe
100 gramm cukor
3 egész tojás
2 ek liszt
100 gramm túró
1 dl tejföl





Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra
a ledarált kekszet keverjük össze a vajjal, így sűrű masszát kapva és nyomkodjuk bele egy csatos torta forma aljába.
Keverjük  össze a töltelékhez valókat, majd öntsük a torta formába és 40-45 percig süssük, míg a teteje szép barna nem lesz! Ne felejtsük el a sütő aljába tenni a tepsit, ha folyna ki a töltelékből.
Ha kész teljesen kihűlve fogyaszthatjuk! Forrón még nem lehet vágni, vigyázzunk!:-)

Jó sütést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. július 13., péntek

Epres joghurtos koszorú



Folytatódik az epres sütik sora, ami továbbra is helyettesíthető bármilyen piros bogyós gyümölccsel, vagy bármivel, ami szezonális!
Ez egy kicsit muffinos, kicsit nem, muffin formába is elkészíthető, de lehet olyan is, ami belül bordázott, így lesznek kosárkák, hozzá pedig szükségeltetik az eper dzsem, amit közvetlenül a sütés előtt elkészíthetünk, ha málnával dolgozunk értelemszerűen málnára, ha ribizlivel, ribizlivel készítjük, szóval a lényeg, hogy kell a dzsem, ha már befőztük gyorsabban haladunk, mert maga a kosárka pikk pakk összedobható! Egyébként zabpelyhes a tészta, szóval könnyű, egészséges és a gyerekek imádják, szerintem cukor helyett mézzel is készíthető, de ez ízlés dolga, a lényeg, hogy süssük, együk és élvezzük, amíg van friss gyümi!:-)
Jaj a képek minőségéért még nem is kértem elnézést, csak amilyen a formám nem vittem gépet és a blackberry fotóinak minősége némi kívánni valót hagynak maguk után!:-(





Epres-joghurtos koszorú

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók 12 db koszorúhoz:

100 gr zabpehely
150 gr liszt
2 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
200 gr eperdzsem
250 gr joghourt
½ dl olaj
½ tk szódabikarbóna
fél citrom leve

Eperdzsem:
600 gr eper/szamóca
300 gr cukor

Elkészítés:

Először elkészítjük az eperdzsemmet. Az epret és a cukrot kb 30 percen keresztül jó sűrűre főzzük, majd lehűtjük.

Ezalatt egy  tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, a sót és belereszeljük a citrom héját.

Egy másik tálban vegyítjük a dzsemet, a joghurtot, az olajat, a citrom levét.  A két keveréket néhány mozdulattal összekeverjük, majd 3/4-ig megtöltjük vele a formákat. Előmelegített sütőben sütjük, 10 percig 200 fokon, majd 10 percig 180 fokon. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk a formákban, és utána szedjük ki. A tetejét megszórjuk porcukorral és a közepébe dzsemet töltünk.

Rendszeres olvasók

Recept kereső