2011. január 11., kedd

Brokkoli krémleves koriander maggal


Ma egy egészen különleges kis levest rittyentettem (szándékosan használom ezt a szót, mivel 25 perc volt az elkészítés, a rendrakással együtt), ami hagyományosnak indult, de valahogy valami másra vágytam, így feldobtam egy két nem éppen odaillő fűszerrel, római köménnyel, koriandermaggal, és babérlevél is került bele, de egyszerűen mennyei lett! Biztos insiprált, hogy megkeresett egy online fűszer áruház és felajánlott egy fűszercsomagot kipróbálásra, amit már nagyon várok, mivel imádok különleges fűszerekkel kísérletezni! Szóval juhé!:-)
Ilyenkor legalább látom, hogy nem csak úgy küldözgetem az univerzumba az üzeneteket, hanem valaki el is olvassa, anyámon kívül!:-)
Ami feltette még a levesre a koronát, a tegnapi cibattám, amit meg kentem vajjal és fokhagymával is bedörzsöltem, majd tetejére sajtot szórtam és meggrilleztem a sütőben, hát ez tényleg nyam- nyam volt!:-)

Jöjjön a gyors, fűszeres brokkoli leves:

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg brokkoli rózsáira szedve (időszakra tekintettel fagyasztott is lehet)
8 dl zöldségalaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
1 tk római kömény durvára törve
1 tk koriander mag porrá zúzva
1 tk szerecsendió
1 tk durvára tört színes bors
1 db babérlevél
4 gerezd fokhagyma zúzva
2 dl főzőtejszín 20 %-os
2 db natúr mackó sajt
100 gramm belga vaj
100 gramm reszelt trappista sajt

Elkészítés:

A vajat lábasban felolvasztom, megdinsztelem rajta a fokhagymát, rádobom a rózsáira szedett brokkolit, majd lefedve kis lángon párolom 5 percig, megszórom a fűszerekkel, ezután felöntöm az alaplével, forralok egyet rajta, és a brokkolik felét kiszedem, majd a maradékot botmixerrel simára turmixolom, felöntöm a tejszínnel és visszateszem a brokkoli rózsákat, bele morzsolom a maci sajtot, még egy pár percig rotyogtatom és készen is van!
Forrón tálalom, sajtot reszelek a tetejére és akár még a fent említett cibattát is kínálom mellé!:-)



Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2011. január 10., hétfő

Cibatta itthon


Nagyon belejöttem a kenyér sütésbe, még a végén felcsapok péknek!:-)

Ma döbbentem rá, hogy az általam Olaszországban vásárolt liszt, ott hever a spejz polcán, ami nem csak egyszerű liszt, hanem kimondottan cibatta készítéséhez találták ki, így gondoltam, hogy akkor miért ne készíteném el életem második pékárúját!  
Locatelli  könyvében (már csak így nevezem, mintha a haverom lenne, pedig...:-)) van egy nagyon egyszerű cibatta recept, amihez nem kell semmi más, csak a liszt és a víz, mi más is kéne, hiszen így kell készíteni!:-)
Na persze nem kell megijedni, a cibatta sütéséhez szükséges liszt nem egy nagy durranás, mivel, ha valakinek nincs, bár megemlíteném, hogy az egyik áruház láncnál (LIDL) lehet kapni mindig, akkor is könnyedén el lehet készíteni, mert 80 % durum liszt és 20 % fehér liszt szükséges hozzá, vagy ami még egyszerűbb BL80-ast is használhatunk, ami kenyérsütéshez való.
Most egy kis ismeretterjesztés: ciabatta az olasz konyha egyik legfontosabb alapkenyere. Jelentése papucs, amely a kenyér formájára és felhasználására utal. Bár fehér lisztből készül, általában, bár ma már sok helyen főleg durum, illetve teljeskiőrlésű lisztet használnak, eltér az általános cipótól -  formában is, ízben is -  a ciabatta laposabb, lyukacsosabb és kissé savanyúbb (mert tovább erjesztik). Nem hiába az olaszok egyik kedvence, hiszen felhasználása változatos -  az egyszerűtől a különlegesig! 
Kiváló szendvics alap, Én imádom, paradicsommal, jó fajta vajjal, vagy akár olívaolajja locsolva, és annyira jó, hogy kívűl ropogós, belül lyukacsos és puha!:-) Nyam-nyam...
Jöjjön!

Hozzávalók (750 grammhoz):

500 gramm cibatta liszt vagy BL80
350 ml víz
1 ek olívaolaj
1 csapott ek só
1 csomag szárított élesztő
1 dl langyos víz


Elkészítés:

A lisztet keverő tálba teszem, hozzáöntöm a vizet, majd az élesztőt elkeverem a langyos vízbe és azt is a lisztbe keverem, majd az olívaolajat is és a sót is. Az egészet dagasztó gépben a legmagasabb fokozaton 5 percig dagasztom, míg nyúlos masszává nem áll össze, majd lefedve kelesztem 45-50 percig. Amikor ez meg van akkor kiveszem, lisztezet deszkán lapos kenyér formát készítek, jelzem a ragadós tészta miatt javasolt a vizes vagy olajos kéz használata, és így is hagyom állni 30 percet, végül 170 fokon 30 perc alatt készre sütöm.
Nem kell megijedni, ha kívül túl kemény lenne, az a lényeg!:-)

Amikor félig meddig kihűlt, lehet is szendvicset csinálni, legjobb szárított paradicsommal, ruccolával és mozzarellával!

Tipp: a tésztába lehet keverni akár borsot, szárított kakukkfüvet, oregánót, vagy friss bazsalikom leveleket is, akkor még ízletesebb lesz!

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

2011. január 9., vasárnap

Fűszeres szűzpecsenye

Tegnap isteni szűzpecsenyét sütöttem amihez isteni köret is dukált, a spenótos krumpli pürét készítettem el hozzá (lásd Tengeri herkentyűk, Lepényhal spenótos krumplival), amit az egész család imád!:-)
A husit isteni pikáns fűszerekkel és vajjal készítettem, és hála az én csoda sütő-főző edényemnek szép aranybarna kéreg sült rá, na persze nem csak az edénynek köszönhető, hanem a vajnak és a rozmaringnak is!:-)
Egyszerűen csodás volt, pedig egyszerű fűszereket használtam, curry, fokhagyma, bors, rozmaring (sajnos csak szárított volt, frissel talán még pikánsabb lenne) és mégis mennyei volt, a vajtól puha lett, a fűszerek markánssá tették, egyszerűen fenséges volt!:-) Ez már azért túl megy minden határon, annyit ajnározom magam, hogy még a végén elunjátok magatokat, inkább rátérek a lényegre:

Hozzávalók ( 4személyre):

1-1,5 kg szűzpecsenye egészben
2 ek curry por
2 ek rozmaring (szárított vagy friss)
1 ek színes bors durvára törve
4-5 gerezd zúzott fokhagyma
200 gramm vaj
durva szemű só

Elkészítés:

A szűzpecsenyét bedörzsölöm fokhagymával, curry porral, megkenem a vajjal és rászórom a rozmaringot, borsot.
Egy órát pihentetem és 170 fokon hőlégkeveréssel megsütöm 50 perc alatt. 

A lényeg, hogy vastagon jó minőségű vajjal kenjük be és lassan alacsony hőfokon süssük! Nagyon egyszerű és az általam készített körettel egyszerűen mennyei volt lásd Tengeri herkentyűk, Lepényhal spenótos krumplival)!
Amikor kész megesszük!


Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. január 8., szombat

Házilag készült zsemle teljeskiőrlésű lisztből

Tegnap este nem volt itthon kenyér és ilyenkor már nincsen semmi a helyi kereskedőknél így zsemle sütésre adtam a fejem!:-)
Mivel karácsonyra kaptam egy fantasztikus hőlégkeveréses főző és sütő edényt gondoltam kipróbálom abban milyen is, mivel azt írják 20 perc alatt elkészül benne a cipó! 
így sültek

Így is volt, hamar megsült és isteni volt! Sokkal jobban sikerült, mint bármilyen más kelt tésztám, tényleg zsömlének néztek ki és a tésztát is könnyedén elkészítettem, mert az Én drágalátos nővérkém vett nekem egy dagasztó gépet és így nem kellett kézzel kínlódnom! 
ugye milyen szépek:-)

Ezen felbuzdulva jövőhéten készíteni fogok házi tésztát Giorgio Locatelli nyomán, és végre használhatom a tészta készítő gépemet is! Na persze csak akkor, ha lesz rá időm a lányok, a takarítás és a tanulás mellett, ugyanis még van két vizsgám!:-( remélem be tudom majd passzírozni ezek közé! Ja és el ne felejtsem a francia főző tanfolyamot, a Chefparade-nál már úgy várom, szerdán már Julia Child szellemét idézem meg a konyhában, reményeim szerint isteni ételeket fogunk készíteni elöljáróban azért leírom, mi is lesz az első esti menü sor:  
Első este: bevezetés, eszközhasználat, francia levesekBetekintés: a francia konyha története, nagyobb régiók – sajátosságok
  • Krémlevesek 
  • Hallevesek 
  • Consommé
  • Alaplevek
Na, de ennyit erről, most jöjjenek a zsömik plusz a feltét, ami isteni volt:
Hozzávalók (7 db-hoz):

3 csésze (1,5 dl-es) teljeskiőrlésű liszt
2 és fél csésze liszt
1 csapot ek száraz élesztő
3 csapott ek cukor (lehetőleg nádcukor)
2 és fél csésze 50 fokos víz
1 tk só
1 dl olívaolaj
1 ek fenyőmag

A feltéthez:

1 db kisebb cukkini
3 darab paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 ek reszelt parmezán
bors

Elkészítés:

Egy nagy tálba összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót. Az élesztőt óvatosan elkeverem a vízbe egy kis tálba, majd óvatosan a száraz összetevőkhöz adom, hozzáöntöm az olajat is és a dagasztó géppel dagasztom, míg össze nem áll. (ha kézzel dolgozunk, akkor lisztezett deszkán dagasztjuk) Majd olajozott tálba teszem és kelesztem letakarva egy órát langyos helyen.
Amikor ez az idő letelik gömb alakúvá formázom enyhén lisztezett felületen, majd 7 db kis cipó formát készítek belőle, megszórom a tetejüket fenyőmaggal és még fél órát hagyom kelni.
kelnek a kis drágák
Amikor ezzel is megvagyok 180 fokos sütőbe 20 perc alatt készre sütjük. Ha van hőlégkeveréses program a sütőn, mindenképpen azt használjuk, sőt ha van edényünk kifejezetten erre a célra akkor pedig azt!
Amíg a zsemlék sülnek elkészítem a rávalót:-): a cukkinit, a paradicsomot apró kockákra vágom és a fokhagymát is, majd serpenyőben olívaolajat forrósítok és beleszórom a zöldségeket és rádobálom a durvára vágott bazsalikom leveleket, sózom, borsozom. 
csodás zöldségek

Körülbelül 10 perc alatt megsütöm őket.
Amikor megsült a pékárú félbevágom, megkenem vékonyan vajjal, ráteszem a cukkinis, paradicsomos csodát és bedobom a sütőbe, grill fokozaton 200 fokon megsütöm 5 perc alatt és amikor kész, gyorsan megszórom reszelt parmezánnal.
készen vagyunk

Végül isteni gyöngyöző fehérbor társaságában elfogyasztom.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. január 6., csütörtök

Csőben sült padlizsán toulouse-i módra tárkonyos pulykafalatokkal

Ma egy nagyon könnyű zöldséges finomság receptjét osztom meg veletek, amit a Larousse Gasztronómiai Lexikont lapozgatva találtam. Kicsit átalakítottam, megspékeltem egy kis cukkinivel, sajttal, ami szerintem elengedhetetlen ehhez a fincsi francia kajához.
Nagyon el volt ragadtatva tőle a család, végre nem rizs, vagy krumpli a köret és nem éreztük magunkat annyira tele, mint mostanában, kicsit sok volt a husi! Persze köretként ettük ebédre, mert készítettem hozzá tárkonyos pulyka falatokat, de a maradékot vacsorára pirított bagettel ettük és úgy még finomabb volt!
Ma is zöldséges finomságot készítek, amiben most is a cukkini és a paradicsom lesz a főszereplő, ugyanis megpróbálunk húsmentesen étkezni a héten, hogy egy kicsit méregtelenítsünk a karácsonyi evészetek után!
Jaj majd elfelejtettem, hogy a Jézuska csodás ajándékkal lepett meg a Chef Parade-ba fogok nyolc hétig járni francia főzőtanfolyamra! Juhé! (ahogy Szofi mondaná) Már alig várom, olyan jó lesz, folyamatosan dokumentálom és fotózom az eseményeket, hogy minden percéről beszámolhassak nektek!
Na, de térjünk vissza a recepthez:



Hozzávalók (4 személyre):

1 db padlizsán hosszában felvágva
1 db cukkini hosszában felvágva
5 db paradicsom félbe vágva
5 gerezd fokhagyma
2 ek zsemlemorzsa
10 dkg reszelt parmezán
10 dkg vaj
1 csokor friss bazsalikom durvára vágva
bors

50 dkg pulykamell csíkokra vágva

A páchoz:

5 kg vaj
3 gerezd fokhagyma
4 ek tárkony
1 tk fehérbors

Elkészítés:

A vajat felolvasztom egy serpenyőben, majd megpirítom benne a cukkinit és a padlizsánt, majd a félbe vágott paradicsomokat. Tűzálló tálba rétegezem felváltva a cukkinit-padlizsánt és a paradicsomot, minden réteget sózok, borsozok és megszórom a zúzott fokhagyma egy részével és a bazsalikommal. A maradék hagymát összekeverem a zsemlemorzsával a tetejére szórom, meghintem a reszelt parmezzánal és tetejére locsolom a maradék vajat. 

180 fokos sütőben megsütöm 20 perc alatt.


A pulyka falatokat előző este bepácolom: a vajat felolvasztom belekeverem a zúzott fokhagymát, tárkonyt, fehér borsot,meglocsolom vele a husit és hűtőben pihentetem egész éjjel. Másnap grill serpenyőben aranybarnára sütöm és félidőnél megszórom durva szemű sóval.
Amikor mindkettő kész, jóízűen elfogyasztom!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. január 3., hétfő

Borsos steak fóliába sült krumplival


Először is BÚÉK minden kedves olvasómnak! Nekünk nagyon jól sikerült szilveszteri bulink volt Balatonfenyvesen, ahol barátainkkal búcsúztattuk az Óévet , jókat ettünk, ittunk, volt malacsült, virsli, lencse és rengeteg gyerkőc, vagyis Szofi nagyon jól érezte magát, na meg persze mi felnőttek is! Polli szinte végig szundizta a bulit, de mivel sokat mosolygott arra kell következtetnünk, hogy Ő is jól érezte magát!
Na, de ennyit a szilveszteri mulatságról! Jöjjön az első újévi receptem, ami egy fenséges steak recept egyenesen a Larousse Lexikonból! Isteni, egyszerű és gyors! A krumplit pedig az egyik karácsonyi ajándékomban készítettem el, ami egy hőlégkeveréses sütő és nagyon jól szuperál! Már bárányt is készítettem roston és az is mennyei lett, a burgonya meg olyan volt, mintha szabad tűzön készült volna! Nyam-nyam....
A steak-et nem mertem benne elkészíteni, inkább a jól bevált serpenyős megoldást választottam, de lehet, hogy legközelebb kipróbálom, illetve most kivételesen vajon sütöttem, amitől még finomabb volt, mint az olívaolajos sütéskor, ráadásul még omlósabbnak tűnt a bélszín!
Nem is húzom tovább az időt:


Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet marha bél- vagy hátszín (25 dkg-os)
3 ek fekete bors (egész), mozsárban durvára törve
3 gerezd fokhagyma zúzva
durva szemű só
150 gramm vaj
1 dl száraz fehérbor
5 cl konyak
10 szem saláta burgonya
4 tk szárított fokhagyma

Elkészítés:

A steak szeleteket szárazra töröljük, hogy szebben barnuljanak, majd bedörzsöljük a durvára tört borssal, fokhagymával és hagyjuk, míg szoba  hőmérsékletű lesz.
Addig a krumplikat megmossuk és héjukat bedörzsöljük a szárított fokhagymával, sóval, vajjal, majd alufóliába tekerjük és hőlégkeveréses sütőben 180 fokon készre sütjük, körülbelül 25-30 perc alatt. Amikor villával megszurkáljuk és könnyedén átmegy rajta akkor elkészült.
Serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk és megsütjük a steak szeleteket, az idő attól függ hogy szeretjük, mi medium, vagyis közepesen átsülten esszük az oldalanként 6-6 perc, de az ujjbegy teszttel könnyedén megállapíthatjuk (lásd Húsvéti finomságok III.).
Amikor kész, a húst kivesszük és a megmaradt pecsenyeléhez öntjük a bort, konyakot és megforraljuk, majd ha szükséges sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg mártás sűrűségű nem lesz, lehet még tejszínt is hozzáadni, de nem szükséges. Forrón tálaljuk, a szószt a húsra öntjük, és a krumplit mellé tesszük, majd jóízűen egy finom száraz fehérbor társaságában elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. december 25., szombat

Karácsonyi üdvözlet!

Sziasztok!

Mindenkinek nagyon sok boldog karácsonyt kívánok!


Felkerültek a karácsonyi receptekhez a képek, gyönyörködjön benne mindenki!
További jó pihenést, evést, főzést, családozást minden kedves olvasómnak!

Puszi:

Petrezselyem

Rendszeres olvasók

Recept kereső