2010. október 31., vasárnap

Tejszínes csirkemell baconnel és sajttal betakarva

Úgy tűnik sikerül még egy bejegyzést közzé tennem Polett érkezése előtt!:-) Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ebédet csináltam ma, amit biztosan sokan készítetek el, persze mindenki másképp. Én mindig egy kis pannónia sajttal szoktam feldobni, de ma még egy kevés bacon-t is dobtam a tetejére és rengeteg fokhagymát, illetve zöld fűszert tettem a tejszínbe. Teljesen más íze lett ettől az egy-két változtatástól, mivel én eredetileg a tejszínt összekeverem kevés sóval, borssal és fokhagymát adok hozzá, majd az egészet be a sütőbe és a tetején sajt, de ez a változat isteni és különleges, szóval nem csak egy gyors ebéd, hanem vendég váró is lehet, főleg, ha mellé finom fehérbort kínálunk!:-)

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet csirkemell filé
5-6 szelet bacon szalonna
20 dkg pannónia sajt lereszelve
2 dl főző tejszín
7-8 gerezd fokhagyma zúzva
1 tk bazsalikom
1 tk oregánó
1 tk majoránna
fehér bors



Elkészítés:

A kiklopfolt csirkemelleket sózom, borsozom, majd tűzálló tálba teszem. A tejszínt elkeverem a fokhagymával,  fűszerekkel, fehér borssal, és a sajt egy részével, majd a húsra öntöm, tetejére szórom a maradék sajtot és betakarom a baconnel. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. 
Mellé köretnek pikáns krumplipürét készíthetünk, vagy párolt rizst!
Ugye milyen gyors és egyszerű?

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem 

2010. október 29., péntek

Pritamin paprika és túró, mi a túró ez??


Ma egy egyszerű, főzést sem igénylő fogás receptjét osztom meg veletek! Azért írtam "fogást", mert lehet előétel vagy akár egy könnyű vacsi is! Én személy szerint imádom a túrót és a finom pritamin paprikát is, szóval gondoltam a hagyományos tejfölös túróval töltött paprikát -remélem ismeritek, nálunk ez egy hétköznapi vacsi volt, gyerekkoromban- kicsit félturbózóm és mondanom se kell, hogy nagy sikere volt, istenien sikerült, pedig elég ad hoc készítettem! Tettem bele mindent, lila hagymát, fokhagymát, bazsalikomot, egy kevés oregánót, borsot, szóval fűszeres és pikáns lett nagyon!
Remélem felkeltem az érdeklődéseteket és aki eddig nem ismerte a töltött paprika hideg, túros változatát, annak most az egyik kedvencévé fog válni!

Teljesen más témát érintenék röviden, méghozzá, hogy nem tudom mikor jelentkezem legközelebb, mert az előzetes jóslások szerint kedden érkezik a kis csemetém, így valószínűleg 1-2 hétre eltűnök az éterből, bár addig próbálok még egy két ütős recepttel előrukkolni, remélem Polett is hagyja és bent marad még a hétvégén!:-)

Na, de most már jöjjön a lényeg:

Töltött pritamin paprika:



Hozzávalók (3 db nagyobb paprikához):

3 db nagyobb pritamin paprika kimagozva
200 gramm  tehén túró
150 gramm tejföl
100 gramm reszelt pannónia sajt
1 kisebb fej lila hagyma finomra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk bazsalikom (friss finomra vágva vagy szárított)
1 tk oregánó (friss finomra vágva vagy szárított)
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Egy keverő tálba összekeverem a túrót, a tejfölt és a reszelt sajtot, majd beledolgozom a fokhagymát, a lila hagymát, a fűszereket és megtöltöm vele a megmosott és kimagozott paprikákat.
Én vacsira készítettem és friss rozskenyeret pirítottam hozzá, amit melegen megkentem egy kevés, isteni belga vajjal, mellé pedig forró citromos teát ittunk! Nagyon finom volt!:-)


Ha marad a töltelékből be is tölthetjük további paprikákba vagy akár kenyérre kenve, szendvics krémként is fogyaszthatjuk!

Jó étvágyat mindenkinek!

Sok puszit küld:

Petrezselyem

2010. október 25., hétfő

Libamáj almával

Ismét régen jelentkeztem, ennek legfőbb oka, hogy sűrűn megyek orvosi vizsgálatokra, így a finisben, illetve elutazott Angliába a szerelmem és kevés időm maradt főzni különlegességeket, de azért még múlt héten összedobtam egy már télies, és nagyon finom kis ételt, amit minden máj és alma imádónak ajánlok!
Nagyon pikáns lett és persze sok dicséretet is kaptam a családomtól, bár Szofi inkább csak az almát és a krumplit ette, a májért nincsen annyira oda!
Szerencsém volt, mert nagyon szép libamájat kaptam, ami hála az égnek nem volt zsíros, így nem esett össze és nem áztatta szét a zsír az almát és a krumplit, amit természetesen együtt sütöttem a májjal. Az egészet egy különleges almaecettel fűszereztem meg, amiben szegfűszeg van és egyszerűen mennyei lett, főleg, hogy egy kevés mézzel is bedörzsöltem az alma cikkeket!


Tényleg egy igazi téli étel különlegesség, ami felmelegít, a hideg napokon, Én ma nagyon fáztam, már lobog a tűz a kandallóban és egész délután pulóverben mászkáltam itthon, mert úgy átfagytam a szokásos 2 órás sétánk alatt!!! Lehet, hogy csak én érzem hidegebbnek az időt, de Én már most úgy érzem, hogy tél van, pedig hol van az még.....

Libamáj almával sütve:

Hozzávalók (2 személyre):

500 gramm libamáj (egy éjszakára tejben áztatva)
4 db alma kimagozva, cikkekre vágva
6 db krumpli cikkekre vágva
3 ek almaecet szegfűszeggel ízesítve
2 ek méz
4 gerezd fokhagyma zúzva
frissen őrölt fekete bors


 
Elkészítés:

A libamájat bedörzsölöm sóval, borssal és a fokhagymával, majd egy evőkanál almaecettel és tűzálló tálba teszem. Köré pakolom a sózott, borsozott burgonya cikkeket és a mézzel bedörzsölt almát, majd az egészet megöntözöm a maradék ecettel és, ha szükségesnek érezzük, akkor meglehet szórni egész szegfűszeggel is.
160 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöm, 25 percig alufóliával lefedve, majd a maradék időben anélkül. Egy kevés vizet önthetünk alá, de zsiradékot semmiképpen, hiszen a májban éppen elég van!
Egyszerű és nagyszerű!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. október 14., csütörtök

Almás pite

Tegnap egy isteni-bár előre jelzem nem valami szép- süteményt sütöttem, mivel az én kis drága szerelmem szerzett egy nagy láda szabolcsi almát, ami nagyon finom, édes és csak úgy ordított róla, hogy süti akar lenni!:-) A hagyományos recepttől csak az különbözteti meg, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve Én nem vagyok annyira cukor mániás, inkább a savanykás ízeket kedvelem, ezért a cukor mennyiségét lecsökkentettem!
Emlékszem reggelente, amikor mentünk anyukámmal az óvodába, a pékségből mindig áradt az almás pite illata és haza fele ugyanígy! Persze, amikor reggel rohantunk a szokásos hisztim miatti késés okán, nem mentünk be vásárolni, viszont haza fele túrórúdi és almás pite között választhattunk nővéremmel és utána nagyot sétáltunk kirakatokat nézegettünk és már nyáron azon tanakodtunk, hogy mit kérünk a Jézuskától! Tegnap amikor sült a süti ezek az emlékek rontottak rám, olyan élénken, mintha még mindig gyerek lennék, de jó is volt......



Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 ek méz

1 csomag sütőpor
1 vanília rúd belseje
4 db tojás
2-3 ek tejföl

A töltelékhez:

1 kg alma pucolva, lereszelve
10 dkg darált dió
5 dkg barna cukor
1 ek méz
1 citrom leve
1 kk fahéj
1 tojás

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom a cukrot, mézet, a vanília rúd belsejét, a tojásokat és elkezdem összedolgozni, közben hozzáadom a tejfölt, annyit, hogy jól formázható legyen a tészta, ne legyen nyúlós, ragadós. Elképzelhető, hogy kevés lisztet kell még hozzáadni! Amikor kész alufóliába rakom és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni.
Elkészítem a tölteléket: a reszelt almához adom a mézet, a cukrot, a fahéjat, a citrom levet, a diót és jól összekeverem.
A tésztát ketté osztom és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, eloszlatom rajta a tölteléket és befedem a másik tésztalappal. A süti tetejét bekenem az enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm!
Isteni az íze, az illata és melegséget áraszt amikor készen van, este egy kis habos kakaóval, teával isteni....

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2010. október 11., hétfő

Szárított paradicsom és fenyőmag

Sziasztok!

Már elég régen nem jelentkeztem, aminek az oka, hogy kis családom beteg volt egész múlt héten, felváltva, így kénytelen voltam sóba vízbe főtt krumplit és rizst főzni folyamatosan!
Hála az égnek-azért lekopogom-úgy néz ki véget ért a kálváriánk és végre készíthetek normális, ízletes ételeket!:-)
Így a mai vacsi is egy isteni, gyors, olasz pasta, ami természetesen nem csak egyszerű, de a hozzávalók tekintetében sem kíván sok utána rohangálást és fejtörést sem okoz, hogy hol tudunk ilyen különlegességeket venni, hiszen a lényeg, hogy jó minőségűek legyenek és frissek, hiszen, mint a legtöbb olasz tészta étel, ez sem nagy ördöngösség, egyedül egy rossz hozzávalón múlhat a sikerünk!:-) Ha már hozzávaló, akkor-mint a címből is kiderül- szárított paradicsom, fokhagyma, fenyőmag, rozmaring és rengeteg extra szűz olívaolaj, na meg frissen őrölt bors! Ennyi az egész és mégis csodás!
Pasta con pomodoro secco:



Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm spaghetti főzve (al dente)
150 gramm szárított paradicsom finomra vágva
100 gramm fenyőmag pirítva
4 gerezd fokhagyma zúzva
frissen őrölt fekete bors
2 ek vörös balzsamecet 
1 csokor friss rozmaring durvára vágva
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
olívaolaj bőséggel :-)
parmezán reszelve

Elkészítés:

Elkészítjük először is a tésztára valót: magas falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát és dinszteljük 2-3 percig, ezután hozzáadjuk a szárított paradicsomot, rozmaringot, sózzuk és borsozzuk, majd amikor már szálnak az illatok, ami mondanom se kell, hogy mennyei, akkor szórjuk rá a pirított fenyőmagot, majd a 2 evőkanál balzsamecetet, egy kicsit várunk, míg elszáll az ecet szúrós szaga és készen is vagyunk!
A főtt tésztához keverjük a fűszeres paradicsomunkat és alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, hogy ne legyen száraz!
Tálaláskor a tetejére szórunk reszelt parmezánt, majd a finomra vágott petrezselymet és jóízűen elfogyasztjuk egy kis száraz vörösbor társaságában!

Gyors, könnyű és nagyon fini!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. szeptember 30., csütörtök

Lila káposzta a terítéken

Ezt is imádom, hagyományosan párolva is, de feldobva egy két extra hozzávalóval méginkább! Én mostani alakításomban körte és cékla kombinációját használtam, amit római köménnyel és vörösborral spékeltem meg és liba comb mellé készítettem! Nem is gondoltam volna, hogy ennyire nagy lesz a sikere családtagjaim körében, hiszen elég finnyásak, ráadásul a hagyományos ételeket hagyományosan elkészítve szeretik, pedig néha olyan jó feldobni őket valamivel! Ti nem így gondoljátok?
A következő változtatásomat a csirke zúza pörköltön fogom ejteni, csak még nem tudom mivel lehetne feldobni! Ha valakinek van ötlete nyugodtan írja meg és kipróbálom! Tudom, hogy sokan nem szeretik én is maximum egy évben egyszer eszem, de most nagyon megkívántam, egy kis házi tarhonyával.... Nyami-nyami!!!
Na jó, de most már elég is, térjünk vissza eredeti témánkhoz a párolt lila káposztához kicsit másképp:

Hozzávalók (4személyre):

1 kg lila káposzta lereszelve vagy gyalulva, lesózva
1 nagyobb fej cékla reszelve
2 db körte reszelve
2 ek római kömény mozsárban durvára törve
1 nagyobb fej lilahagyma finomra vágva
1 dl száraz vörösbor
2 ek barna cukor
3 tk bors



Elkészítés:

Előző este a legyalult lila káposztát egy tálba teszem és lesózom,, másnap pedig alaposan lecsöpögtetem, hogy kevesebb vizet engedjen ki a párolásnál.
Kevés olívaolajon megdinsztelem a lila hagymát és hozzáadom a barna cukrot, a római köményt, majd amikor már karamellizálódik a cukor beleteszem a céklát és fedő alatt párolom kis lángon, míg puha nem lesz. Ezután felöntöm a borral és hagyom, hogy az alkohol elpárologjon ehhez felveszem a lángot, majd beleteszem a lecsöpögtetett lila káposztát és lefedve megpárolom, végül amikor már félig meddig kész és rotyog beleteszem a körtét és a borsot forralok rajta és készen is vagyunk. Ha szükséges lehet még sózni, kömény is mehet bele a lényeg, hogy pikáns és ízes legyen!
Tökéletes köret, liba comb mellé, de bármilyen sült húshoz kitűnő választás!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:
Petrezselyem

2010. szeptember 29., szerda

Karfiol, kéksajt és nyam-nyam....

Annyira szeretem a karfiolt, mégse készítek túl sokat, ami érthetetlen, viszont, ha meglátom a piacon, rögtön eszembe jut, hogy milyen jó is és, hogy mennyi féle képpen elkészíthető! Sajnos a statisztikák szerint ezzel nem csak Én vagyok így, mivel eléggé alacsony a fogyasztása Magyarországon, pedig nagyon egészséges, teli van C-vitaminnal, magas a B1, B2 vitamin tartalma is és tényleg rengeteg recept ismeretes, vagyis mondhatnám akár azt is, hogy megunhatatlan, például a joghurtos karfiol leves (itt a blogban is megtalálható) mennyei és különleges, de azt hiszem inkább nem kezdek bele a receptek felsorolásába, hiszen, ha valaki szereti ezt a zöldséget, úgyis több ezer elkészítési ötlete tud!
Ebédre köretként csináltam is egy mennyei sajtos karfiolt, ami önmagában is tökéletes étel, hétköznap hús nélkül-vegáknak hétvégén is:)- is teljesen jó! Imádott kék sajtom tette fel a koronát erre a tényleg isteni ételre és ezt most túlzás nélkül állítom, Szofinak is nagyon ízlett, pedig nincsen oda a karfiolért, és ma mégis degeszre ette(ük) magát belőle, még a sült csirke combot se kérte csak a sajtos kafiolt (Ő így hívja)!

Egy szónak is száz a vége, ismét karfiol szezon van, ezért egyétek, vegyétek, mert csak....:-)

Karfiol kék sajttal sütve:



Hozzávalók (4 személyre):

1 kg karfiol rózsáira szedve
250 gramm kéksajt
250 gramm tejföl
1 dl főző tejszín (20 %-os)
1 egész tojás
100 gramm trapista sajt lereszelve
2 tk szerecsendió (őrölt)
2 tk frissen őrölt fekete bors
125 gramm Pannónia sajt lereszelve

Elkészítés:

A karfiol rózsákat enyhén sós vízbe félig megfőzöm (tényleg enyhén sós, hiszen a kék sajt elég sós), se nem puha, se nem kemény legyen.
Egy keverőtálba összetöröm villával a kék sajtot, hozzákeverem a tejfölt, a tejszínt és beleszórom a reszelt trappista sajtot, majd az egészhez hozzáadom a már előzőleg enyhén felvert egész tojást. Legvégül: borsozom és beleszóróm a szerecsendiót is. 
Tűzálló tálba teszem a karfiolt, amit előtte alaposan lecsöpögtetek, majd ráöntöm a tejfölös, sajtos mártást és a tetejére szórom a pannónia sajtot. 180 fokos sütőben készre sütöm, ez körülbelül 15 perc, míg a sajt a tetején szép aranybarna nem lesz!
Önálló fogásként vagy köretként esszük!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Rendszeres olvasók

Recept kereső