2010. november 12., péntek

Lepényhal spenótos krumplival

Tegnap végre ismét a konyhába ténykedtem, már nem bírtam a pihenést, meg a fekvést, főleg úgy hogy igazából semmi bajom és ráadásul a csajok még aludni is hagynak, mert szerencsére Polett is csak egyszer kel fel éjjel, így amellett döntöttem, hogy ha lesz friss hal a Metroban, akkor a szerelmemmel hozatok valamit és készítek egy isteni vacsit, amit késő este-tudom, hogy egészségtelen:-)- kettesben, gyertyafénynél eszünk majd meg.
Szerencsére tegnap  jött friss árú és Feri hozott is két gyönyörű lepényhalat, szép spenótot és burgonyát, na persze ezeket külön-külön gondolta megenni, na de én rögtön tudtam, mit kell készítenem. 


Imádom a krumplipürét variálni, szoktam piros pesto-val csinálni, de a kedvencem a spenótos és a halhoz kitűnő!
Egyetlen problémám a hallal az volt, hogy nem filézett, de amíg a bébik délutáni szundiztak, addig kifiléztem és fűszerezve betettem a hűtőbe, így talán még finomabb lett és a krumplit is meghámoztam, megfőztem, így kevesebb gondom volt és nem vette el az időt a babázástól sem!:-)  Egy dolog még passzolt volna ehhez a mannához, de nem volt nagyon kedvem elkészíteni, méghozzá a hollandi mártás, így, ha valaki neki lát akkor készítsen mellé!
A lényeg, hogy ez egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, még egy egy hetes és egy két éves gyerek mellett is!:-)


Hozzávalók (2 személyre):

2 lepényhal (kifilézve)
frissen őrölt fekete bors
1 citrom leve

A körethez:

6 szem burgonya
300 gramm spenót levél
6 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 ek natúr vajkrém
2 ek jó minőségű belga vaj
3 ek tejföl
5 dkg füstölt sajt reszelve
5 dkg gouda sajt reszelve
bors

Elkészítés:

A halat, ha nem filézett kifilézzük, majd a halszeleteket sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a citrom levével és grill serpenyőben megsütjük, mindkét oldalát körülbelül 6-6 percig! Ezt közvetlenül tálalás előtt tegyük meg, mert ez tényleg csak frissen, forrón a finom!


A krumplit sós vízbe megfőzzük, majd krumpli nyomóval összetörjük, hozzáadjuk a vajat, vajkrémet, tejfölt és alaposan összekeverjük. Serpenyőben olívaolajat forrósítunk, megdinszteljük a fokhagymát, majd ezen megfonnyasztjuk a spenót levelet és hozzákeverjük a burgonyához, ha szükséges sózzuk még és borsozzuk. Tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 170 fokos sütőben rápirítjuk a tetejére.
Végül gusztusosan tálaljuk és egy finom fehérbor társaságában elfogyasztjuk!



Jó étvágyat!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2010. november 11., csütörtök

Bacon szalonnával és fokhagymával sült pulyka mell

Sziasztok!

Először is egy örömteli hírt kell megosztanom veletek: megszületett november 2-án 13:07-kor második lányom Polett 2420 gramm és 49 cm, találó nevet adtunk neki, hiszen jelentése: kicsiny, ami méreteit tekintve igaz is, pici és törékeny, igazi kis nő!


Szerencsére Szofi nagyon jól fogadta, úgy hogy itthon most minden tökéletes, Én meg kicsattanok az energiától a kialvatlanság ellenére, biztos a rengeteg boldogság hormon miatt ami folyamatosan termelődik bennem, amikor a két kis hercegnőmre nézek!:-)

Persze azért még nem főztem, de egy korábbi remekművemet, amit Szofi 2. születésnapjára készítettem elfelejtettem feltenni!

Mindenképpen valami finomat szerettem volna főzni, ami gyorsan elkészül- 9. hónapban voltam már és nagyon fáradt-, kevés energia befektetést igényel , és nagy mennyiségben el tudom készíteni, ezért döntöttem a pulykamell mellett, amit előző este fűszeres pácba tettem és másnap csak be kellett dobnom a sütőbe. Általában krumpli gombócot készítek mellé, és erdei gombás barna mártást, de a szülinapra rizzsel kínáltam, a mártás az maradt!
Na de nem is ragozom tovább, jöjjön a lényeg, most 4 személyes változatban( a születés napon 13-an voltunk)!

Hozzávalók (4 személyre):

1,5 kg pulykamell filé egészben

A páchoz:

5 gerezd zúzott fokhagyma
5-6 ek olívaolaj
3 szál rozmaring
2 szál kakukkfű
3 kk fehér bors
2 kk őrölt pirospaprika

A sütéshez:

10 szelet bacon szalonna
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve



Elkészítés:

A húst egy tálba teszem, bedörzsölöm a fokhagymával, a fehér borssal, pirospaprikával, és megszórom a rozmaringgal, kakukkfűvel, amit előzőleg durvára vágtam és meglocsolom az olívaolajjal. 1 éjszakára lefedve beteszem a hűtőbe.
Másnap tűzállótálba teszem a husit, kevés vizet teszek alá, körülbelül 3 evőkanálnyit, és beirdalom a tetejét, beletűzdelem a fokhagyma gerezdeket, kevés sót őrölök rá, a bacon szalonna miatt nem kell rá sok, és betakarom a szalonnával. 
180 fokra előmelegített sütőbe teszem és 40-50 perc alatt készre sütöm, az első 20 percbe alufóliával letakarom utána anélkül sül.

Készen is vagyunk! Gyors és egyszerű!:-)

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. október 31., vasárnap

Tejszínes csirkemell baconnel és sajttal betakarva

Úgy tűnik sikerül még egy bejegyzést közzé tennem Polett érkezése előtt!:-) Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ebédet csináltam ma, amit biztosan sokan készítetek el, persze mindenki másképp. Én mindig egy kis pannónia sajttal szoktam feldobni, de ma még egy kevés bacon-t is dobtam a tetejére és rengeteg fokhagymát, illetve zöld fűszert tettem a tejszínbe. Teljesen más íze lett ettől az egy-két változtatástól, mivel én eredetileg a tejszínt összekeverem kevés sóval, borssal és fokhagymát adok hozzá, majd az egészet be a sütőbe és a tetején sajt, de ez a változat isteni és különleges, szóval nem csak egy gyors ebéd, hanem vendég váró is lehet, főleg, ha mellé finom fehérbort kínálunk!:-)

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet csirkemell filé
5-6 szelet bacon szalonna
20 dkg pannónia sajt lereszelve
2 dl főző tejszín
7-8 gerezd fokhagyma zúzva
1 tk bazsalikom
1 tk oregánó
1 tk majoránna
fehér bors



Elkészítés:

A kiklopfolt csirkemelleket sózom, borsozom, majd tűzálló tálba teszem. A tejszínt elkeverem a fokhagymával,  fűszerekkel, fehér borssal, és a sajt egy részével, majd a húsra öntöm, tetejére szórom a maradék sajtot és betakarom a baconnel. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. 
Mellé köretnek pikáns krumplipürét készíthetünk, vagy párolt rizst!
Ugye milyen gyors és egyszerű?

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem 

2010. október 29., péntek

Pritamin paprika és túró, mi a túró ez??


Ma egy egyszerű, főzést sem igénylő fogás receptjét osztom meg veletek! Azért írtam "fogást", mert lehet előétel vagy akár egy könnyű vacsi is! Én személy szerint imádom a túrót és a finom pritamin paprikát is, szóval gondoltam a hagyományos tejfölös túróval töltött paprikát -remélem ismeritek, nálunk ez egy hétköznapi vacsi volt, gyerekkoromban- kicsit félturbózóm és mondanom se kell, hogy nagy sikere volt, istenien sikerült, pedig elég ad hoc készítettem! Tettem bele mindent, lila hagymát, fokhagymát, bazsalikomot, egy kevés oregánót, borsot, szóval fűszeres és pikáns lett nagyon!
Remélem felkeltem az érdeklődéseteket és aki eddig nem ismerte a töltött paprika hideg, túros változatát, annak most az egyik kedvencévé fog válni!

Teljesen más témát érintenék röviden, méghozzá, hogy nem tudom mikor jelentkezem legközelebb, mert az előzetes jóslások szerint kedden érkezik a kis csemetém, így valószínűleg 1-2 hétre eltűnök az éterből, bár addig próbálok még egy két ütős recepttel előrukkolni, remélem Polett is hagyja és bent marad még a hétvégén!:-)

Na, de most már jöjjön a lényeg:

Töltött pritamin paprika:



Hozzávalók (3 db nagyobb paprikához):

3 db nagyobb pritamin paprika kimagozva
200 gramm  tehén túró
150 gramm tejföl
100 gramm reszelt pannónia sajt
1 kisebb fej lila hagyma finomra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk bazsalikom (friss finomra vágva vagy szárított)
1 tk oregánó (friss finomra vágva vagy szárított)
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Egy keverő tálba összekeverem a túrót, a tejfölt és a reszelt sajtot, majd beledolgozom a fokhagymát, a lila hagymát, a fűszereket és megtöltöm vele a megmosott és kimagozott paprikákat.
Én vacsira készítettem és friss rozskenyeret pirítottam hozzá, amit melegen megkentem egy kevés, isteni belga vajjal, mellé pedig forró citromos teát ittunk! Nagyon finom volt!:-)


Ha marad a töltelékből be is tölthetjük további paprikákba vagy akár kenyérre kenve, szendvics krémként is fogyaszthatjuk!

Jó étvágyat mindenkinek!

Sok puszit küld:

Petrezselyem

2010. október 25., hétfő

Libamáj almával

Ismét régen jelentkeztem, ennek legfőbb oka, hogy sűrűn megyek orvosi vizsgálatokra, így a finisben, illetve elutazott Angliába a szerelmem és kevés időm maradt főzni különlegességeket, de azért még múlt héten összedobtam egy már télies, és nagyon finom kis ételt, amit minden máj és alma imádónak ajánlok!
Nagyon pikáns lett és persze sok dicséretet is kaptam a családomtól, bár Szofi inkább csak az almát és a krumplit ette, a májért nincsen annyira oda!
Szerencsém volt, mert nagyon szép libamájat kaptam, ami hála az égnek nem volt zsíros, így nem esett össze és nem áztatta szét a zsír az almát és a krumplit, amit természetesen együtt sütöttem a májjal. Az egészet egy különleges almaecettel fűszereztem meg, amiben szegfűszeg van és egyszerűen mennyei lett, főleg, hogy egy kevés mézzel is bedörzsöltem az alma cikkeket!


Tényleg egy igazi téli étel különlegesség, ami felmelegít, a hideg napokon, Én ma nagyon fáztam, már lobog a tűz a kandallóban és egész délután pulóverben mászkáltam itthon, mert úgy átfagytam a szokásos 2 órás sétánk alatt!!! Lehet, hogy csak én érzem hidegebbnek az időt, de Én már most úgy érzem, hogy tél van, pedig hol van az még.....

Libamáj almával sütve:

Hozzávalók (2 személyre):

500 gramm libamáj (egy éjszakára tejben áztatva)
4 db alma kimagozva, cikkekre vágva
6 db krumpli cikkekre vágva
3 ek almaecet szegfűszeggel ízesítve
2 ek méz
4 gerezd fokhagyma zúzva
frissen őrölt fekete bors


 
Elkészítés:

A libamájat bedörzsölöm sóval, borssal és a fokhagymával, majd egy evőkanál almaecettel és tűzálló tálba teszem. Köré pakolom a sózott, borsozott burgonya cikkeket és a mézzel bedörzsölt almát, majd az egészet megöntözöm a maradék ecettel és, ha szükségesnek érezzük, akkor meglehet szórni egész szegfűszeggel is.
160 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöm, 25 percig alufóliával lefedve, majd a maradék időben anélkül. Egy kevés vizet önthetünk alá, de zsiradékot semmiképpen, hiszen a májban éppen elég van!
Egyszerű és nagyszerű!

Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. október 14., csütörtök

Almás pite

Tegnap egy isteni-bár előre jelzem nem valami szép- süteményt sütöttem, mivel az én kis drága szerelmem szerzett egy nagy láda szabolcsi almát, ami nagyon finom, édes és csak úgy ordított róla, hogy süti akar lenni!:-) A hagyományos recepttől csak az különbözteti meg, hogy teljes kiőrlésű lisztet használtam, illetve Én nem vagyok annyira cukor mániás, inkább a savanykás ízeket kedvelem, ezért a cukor mennyiségét lecsökkentettem!
Emlékszem reggelente, amikor mentünk anyukámmal az óvodába, a pékségből mindig áradt az almás pite illata és haza fele ugyanígy! Persze, amikor reggel rohantunk a szokásos hisztim miatti késés okán, nem mentünk be vásárolni, viszont haza fele túrórúdi és almás pite között választhattunk nővéremmel és utána nagyot sétáltunk kirakatokat nézegettünk és már nyáron azon tanakodtunk, hogy mit kérünk a Jézuskától! Tegnap amikor sült a süti ezek az emlékek rontottak rám, olyan élénken, mintha még mindig gyerek lennék, de jó is volt......



Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 ek méz

1 csomag sütőpor
1 vanília rúd belseje
4 db tojás
2-3 ek tejföl

A töltelékhez:

1 kg alma pucolva, lereszelve
10 dkg darált dió
5 dkg barna cukor
1 ek méz
1 citrom leve
1 kk fahéj
1 tojás

Elkészítés:

A lisztet elkeverem a sütőporral, elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom a cukrot, mézet, a vanília rúd belsejét, a tojásokat és elkezdem összedolgozni, közben hozzáadom a tejfölt, annyit, hogy jól formázható legyen a tészta, ne legyen nyúlós, ragadós. Elképzelhető, hogy kevés lisztet kell még hozzáadni! Amikor kész alufóliába rakom és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni.
Elkészítem a tölteléket: a reszelt almához adom a mézet, a cukrot, a fahéjat, a citrom levet, a diót és jól összekeverem.
A tésztát ketté osztom és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtom, majd az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire teszem, eloszlatom rajta a tölteléket és befedem a másik tésztalappal. A süti tetejét bekenem az enyhén felvert tojással és 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöm!
Isteni az íze, az illata és melegséget áraszt amikor készen van, este egy kis habos kakaóval, teával isteni....

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2010. október 11., hétfő

Szárított paradicsom és fenyőmag

Sziasztok!

Már elég régen nem jelentkeztem, aminek az oka, hogy kis családom beteg volt egész múlt héten, felváltva, így kénytelen voltam sóba vízbe főtt krumplit és rizst főzni folyamatosan!
Hála az égnek-azért lekopogom-úgy néz ki véget ért a kálváriánk és végre készíthetek normális, ízletes ételeket!:-)
Így a mai vacsi is egy isteni, gyors, olasz pasta, ami természetesen nem csak egyszerű, de a hozzávalók tekintetében sem kíván sok utána rohangálást és fejtörést sem okoz, hogy hol tudunk ilyen különlegességeket venni, hiszen a lényeg, hogy jó minőségűek legyenek és frissek, hiszen, mint a legtöbb olasz tészta étel, ez sem nagy ördöngösség, egyedül egy rossz hozzávalón múlhat a sikerünk!:-) Ha már hozzávaló, akkor-mint a címből is kiderül- szárított paradicsom, fokhagyma, fenyőmag, rozmaring és rengeteg extra szűz olívaolaj, na meg frissen őrölt bors! Ennyi az egész és mégis csodás!
Pasta con pomodoro secco:



Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm spaghetti főzve (al dente)
150 gramm szárított paradicsom finomra vágva
100 gramm fenyőmag pirítva
4 gerezd fokhagyma zúzva
frissen őrölt fekete bors
2 ek vörös balzsamecet 
1 csokor friss rozmaring durvára vágva
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
olívaolaj bőséggel :-)
parmezán reszelve

Elkészítés:

Elkészítjük először is a tésztára valót: magas falú serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd rádobjuk a fokhagymát és dinszteljük 2-3 percig, ezután hozzáadjuk a szárított paradicsomot, rozmaringot, sózzuk és borsozzuk, majd amikor már szálnak az illatok, ami mondanom se kell, hogy mennyei, akkor szórjuk rá a pirított fenyőmagot, majd a 2 evőkanál balzsamecetet, egy kicsit várunk, míg elszáll az ecet szúrós szaga és készen is vagyunk!
A főtt tésztához keverjük a fűszeres paradicsomunkat és alaposan meglocsoljuk olívaolajjal, hogy ne legyen száraz!
Tálaláskor a tetejére szórunk reszelt parmezánt, majd a finomra vágott petrezselymet és jóízűen elfogyasztjuk egy kis száraz vörösbor társaságában!

Gyors, könnyű és nagyon fini!

Jó étvágyat hozzá!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

Rendszeres olvasók

Recept kereső