2012. december 6., csütörtök

Ajándék egyenesen a kamra polcról, a fa alá


Folytatom karácsonyi ötlet kavalkádom, hisz már alig van pár nap, de ezt még el lehet készíteni, becsomagolni és minden gourmet barátunknak örömet szerezni!
Ma a pikáns ízeket kedvelők számára lesz nyerő a recept, ugyanis ananászos chutney készül, csípős, kicsit édes, savanyú is, szóval egy fűszeres rostélyos, vagy sült oldalas, esetleg kacsa mellé kitűnő választás, főleg, ha édes burgonya készül köretként, mennyei....
Próbáljátok ki, mert gyors, házi és szívhez, sőt gyomorhoz szóló, ennek tényleg mindenki örül, aki szereti a hasát és a különleges ízeket.
Ha nem ajándéknak készül, dobjuk fel vele az ünnepi sültet!

Ananászos chutney:




Hozzávalók ( 3x300 ml-es üvegekhez):

2 ek napraforgó olaj
3 fej lilahagyma felaprítva
1 ek mustármag
1 ek fekete mustármag
1 tk kurkuma
1 tk koriander
2 db nagyobb ananász hámozva és apróra vágva
2 db piros chili kimagozva, felaprítva
hüvelykujjnyi gyömbér felaprítva
250 gramm barna  cukor
175 ml almaecete

Elkészítés:

Egy vastag aljú edényben olajat forrósítok, beleteszem a hagymát, fűszereket és öt percig nagy lángon pirítom, míg el kezd illatozni.
Hozzáadom a többi hozzávalót, 1 teáskanál sót, majd lassú tűzön főzöm, míg besűrűsödik.
Sterilizált üvegekbe töltöm, majd rá a tető, öt perc fejjel lefelé és száraz dunszt után, száraz, hűvös helyen tárolom, 4-5 hónapig eláll, felbontás után pedig hűtőben további két hétig! 

Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése