Még lesz a héten egy husi, de ma a köretek, mártogatósok következnek, amiket imádok! Tudom, hogy van már ajvár receptem fent, de ez ütősebb és sokkal jobb is!!
A dzadzíkit, mindenki másképp készíti, ma egy mentás bazsalikomos változat következik, amit Én személy szerint nem ismertem eddig, sőt eszembe sem jutott, pedig a menta finoman szólva is elárasztotta a kertünket, pedig egyetlen Tescóban vásárolt, félig halott növénykét ültettem a fűszeres kertembe tavaly előtt, és véletlen ki is ástam idén, de nem sikerült megölni, igazi túlélő, aminek persze örülök, mert a limonádétól elkezdve, a salsáig mindenbe teszek, de a dzadzíkibe soha, na de most már fogok, mert mennyi, igazi nyári, friss, zamatos saláta, grillezett húsok, zöldségek mellé tökéletes társ!:-)
A gránátalma salsa pedig igazi különlegesség, isteni, chillis, nyam-nyam.......
A pita pedig a naanhoz hasonlóan készül, gyors egyszerű és mennyei, nem tudok betelni a lepény kenyerekkel, főleg, ha mártogathatok valamibe és evőeszköz helyett használhatom.... Minden mai fogás igazi nyári csoda, a grill partik elengedhetetlen kellékei, ezek nélkül neki se kezdjetek sütögetni az udvaron!
Sajna a képek továbbra is kritikán aluliak, de majd pótolom őket!:-)
Ajvar
Elkészítési
idő: 20 perc
Hozzávalók
(4 fő részére):
- 6-8 kaliforniai
paprika (szezonban ha van képia paprikát használjunk!)
- 2 padlizsán
- 1 fej hagyma,
apróra vágva
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 1 ek
citromlé (vagy 1 ek vörösbor ecet)
- só, bors ízlés
szerint
- díszítésnek aprított
petrezselyem
Elkészítés:
Előmelegített
sütőben a paprikákat és a padlizsánokat süssük 180 fokon, amíg a bőrük sötét
lesz és ráncos. Sütőből kivéve egy nagy tál hidegvízbe dobjuk a zöldségeket,
majd ezután hámozzuk le az égett bőrét, és magozzuk ki, villával, vagy
turmixgéppel pürésítjük.
Olívaolajon
pároljuk meg a hagymát, amíg puha lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és még 1-2
percig főzzük. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a zöldségpépünket. A maradék
olajunkat adjuk hozzá fokozatosan, és keverjük, amíg egyenletesen eloszlik.
Adjuk hozzá a citromlevet/ecetet sózzuk,
borsozzuk ízlés szerint. Tálaljuk és szórjuk meg petrezselyemmel. Langyosan
vagy hűtve is finom.
Tipp:
Az ajvár
ízesítőanyagként is használható, dresszingbe, joghurtba keverve esetleg egy jó
mártás fűszerezésénél is meg állja a helyét!
Dzadziki /Caciki
Elkészítési
idő: 15 perc
Hozzávalók
(4 fő részére):
-
0,5 liter
joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
-
1 kg
kígyóuborka
-
10-12 gerezd fokhagyma
-
extra szűz olívaolaj
-
só
-
fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)
Elkészítés:
A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk, vagy reszeljük, ki hogy szereti. Ha van
időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a
dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe
tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk
rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót.
A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél
felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és
oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor,
Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó,
kapor és mentalevél.)
Pita
Hozzávalók:
-
35
dkg fehérliszt
-
3
g szárított porélesztő
-
só
-
víz
(kézmeleg)
-
olaj
Elkészítés:
A kimért
lisztet sózzuk,hozzáadjuk az élesztőt majd apránként adagolva a kézmeleg vizet, jól
nyújtható tésztát készítünk. 5-6 centis labdácskákat formázunk, majd laposra
nyújtjuk azokat - palacsinta formájúra.
Nagyon
forró, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg fel nem fújódnak,
és pici barna hólyagok sülnek rá.
Fűszeres
gránátalma salsa
Előkészítési idő: 10
perc + 30 perc hűtés
Hozzávalók (4 fő részére):
-
2
gránátalma kinyert magjai
- 1 narancs kifilézve, apró darabokra
vágva
- 2 ek narancslé
- 2 szál újhagyma
- ¼ tk cayenne bors
- ¼ tk édes nemes pirospaprika
- 1 friss piros chili felaprítva
(magjai nélkül)
- 3 ek friss aprított mentalevél
Elkészítés:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése