2012. augusztus 8., szerda

Pita, ajvár, dzadziki,fűszeres gránátalma salsa


Még lesz a héten egy husi, de ma a köretek, mártogatósok következnek, amiket imádok! Tudom, hogy van már ajvár receptem fent, de ez ütősebb és sokkal jobb is!!
A dzadzíkit, mindenki másképp készíti, ma egy mentás bazsalikomos változat következik, amit Én személy szerint nem ismertem eddig, sőt eszembe sem jutott, pedig a menta finoman szólva is elárasztotta a kertünket, pedig egyetlen Tescóban vásárolt, félig halott növénykét ültettem a fűszeres kertembe tavaly előtt, és véletlen ki is ástam idén, de nem sikerült megölni, igazi túlélő, aminek persze örülök, mert a limonádétól elkezdve, a salsáig mindenbe teszek, de a dzadzíkibe soha, na de most már fogok, mert mennyi, igazi nyári, friss, zamatos saláta, grillezett húsok, zöldségek mellé tökéletes társ!:-)
A gránátalma salsa pedig igazi különlegesség, isteni, chillis, nyam-nyam.......
A pita pedig a naanhoz hasonlóan készül, gyors egyszerű és mennyei, nem tudok betelni a lepény kenyerekkel, főleg, ha mártogathatok valamibe és evőeszköz helyett használhatom.... Minden mai fogás igazi nyári csoda, a grill partik elengedhetetlen kellékei, ezek nélkül neki se kezdjetek sütögetni az udvaron!
Sajna a képek továbbra is kritikán aluliak, de majd pótolom őket!:-)






Ajvar




Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók (4 fő részére):

-  6-8 kaliforniai paprika (szezonban ha van képia paprikát használjunk!)
- 2 padlizsán
- 1 dl olívaolaj
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé (vagy 1 ek vörösbor ecet)
- só, bors ízlés szerint
- díszítésnek aprított petrezselyem  

Elkészítés:

Előmelegített sütőben a paprikákat és a padlizsánokat süssük 180 fokon, amíg a bőrük sötét lesz és ráncos. Sütőből kivéve egy nagy tál hidegvízbe dobjuk a zöldségeket, majd ezután hámozzuk le az égett bőrét, és magozzuk ki, villával, vagy turmixgéppel pürésítjük.

Olívaolajon pároljuk meg a hagymát, amíg puha lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és még 1-2 percig főzzük. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a zöldségpépünket. A maradék olajunkat adjuk hozzá fokozatosan, és keverjük, amíg egyenletesen eloszlik. Adjuk hozzá a citromlevet/ecetet  sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tálaljuk és szórjuk meg petrezselyemmel. Langyosan vagy hűtve is finom.

Tipp:
Az ajvár ízesítőanyagként is használható, dresszingbe, joghurtba keverve esetleg egy jó mártás fűszerezésénél is meg állja a helyét! 




 Dzadziki /Caciki




Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

- 0,5 liter joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
- 1 kg kígyóuborka
- 10-12 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
- só
- fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)

Elkészítés:

A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk, vagy reszeljük, ki hogy szereti. Ha van időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót. 

A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor, Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó, kapor és mentalevél.)



Pita

Hozzávalók:

-     35 dkg fehérliszt
-     3 g szárított porélesztő
-     só
-     víz (kézmeleg)
-     olaj

Elkészítés:
A kimért lisztet sózzuk,hozzáadjuk az élesztőt  majd apránként adagolva a kézmeleg vizet, jól nyújtható tésztát készítünk. 5-6 centis labdácskákat formázunk, majd laposra nyújtjuk azokat - palacsinta formájúra.
Nagyon forró, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg fel nem fújódnak, és pici barna hólyagok sülnek rá.

Fűszeres gránátalma salsa




Előkészítési idő: 10 perc + 30 perc hűtés

Hozzávalók (4 fő részére):


-      2 gránátalma kinyert magjai
-      1 narancs kifilézve, apró darabokra vágva
-      2 ek narancslé
-      2 szál újhagyma
-      ¼ tk cayenne bors
-      ¼ tk édes nemes pirospaprika
-      1 friss piros chili felaprítva (magjai nélkül)
-      3 ek friss aprított mentalevél


Elkészítés:

Egy tálba öntjük az összes hozzávalót és alaposan összekeverjük.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

 Jó étvágyat!


Puszi:

Petrezselyem


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső