2011. augusztus 30., kedd

Török csípős paprikás-paradicsomos bulgur saláta, vagyis kisir


Ma egy húsmentes, nagyon finom receptet adok közkézre, ami gyors, fogyókúrához kitűnő, könnyű, fűszeres és még sorolhatnám, de a lényeg a bulgur, vagy török búza, vagy török rizs, ki, hogy ismeri.

Autentikusan a török és a közel keleti konyha ismert alapanyaga, nem más, mint tört búza, mely gazdag emésztésserkentő rostokban, ami ahhoz is szükséges, hogy a koleszterinszint alacsonyan maradjon. Jó forrása a B-vitaminoknak, melyek segítenek a szervezetnek, hogy elpusztítsa a káros szabadgyököket, ugyanakkor stabilizálja az energiaszintet, és fenntartja az idegrendszer egészségét, vagyis nagyon fitt leszel, ha eszel belőle, ráadásul a plusz kilóktól is segít megszabadítani.
A bulgur búza ásványi anyagokban is gazdag, tehát egészséges, sőt védi is azt, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat, ami a fertőzésekkel szembeni általános védettséget is erősíti.

De térjünk vissza a gasztronómiai vonatkozáshoz, hiszen ez nem a patika.hu, ugyebár?!:-) Nem csak a török és közel keleti konyhában közkedvelt, de az indiai és mediterrán vidéken is használatos, ízletes köret és saláta készíthető belőle, amit Én ma meg s tettem, mennyei, pikáns vacsit dobtam össze, körülbelül  10 perc alatt, minimális erő bedobással, szóval ez tényleg egy sietős hétköznapi kaja!:-)



Hozzávalók:

10 dkg bulgur
1 csokor petrezselyem
1 csokor menta
1 csokor újhagyma
1 citrom leve
3-4 friss chilli
4 ek olívaolaj
4 ek sűrített paradicsom
bors

Elkészítés:

A bulgurt leöntöm 2 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve 20 percig állni hagyom, amíg megpuhul.
A mentát és petrezselymet finomra vágom, a hagymát vékony karikákra vágom, a zöldjével együtt, a chillit is felaprítom, majd  a kész bulgurhoz keverem az olajat, a paradicsomot, amentát, petrezselymet, chillit és a hagymát is, végül pár órára hűtőbe teszem és utána jöhet a nyam-nyam!
Mellé saláta keveréket kínálok!
Önmagában is isteni, de lehet köret is!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső