2011. augusztus 2., kedd

Cékla krémleves

Sikerült múlt héten megfőznöm ezt az isteni levest, ami melegen és hidegen egyaránt fini, bár azt kell mondjam nem aratott a családom körében túl nagy sikert!:-( Rá kell döbbennem, hogy nem szeretik a céklát, főként Szofi és apa utálkozik, de Én és Polli megettük és ízlett is!
Pedig nem jártak jól, mert a cékla dömpingnek még nincs vége, holnap meg is osztom veletek a cékla elrakás olaszos formáját, ami isteni köret, savanyúság, vagy csak önmagában előétel, na, de erről majd holnap.
Az Ő bajuk, ha nem eszik, mert annyira egészséges, ráadásul ez az étel nagyon ízletes, és most itt apához szólnék inkább, fogyaszt is, alacsony a cukor tartalma és azt gondolom, hogy rá is férne egy kis alacsony kalória tartalmú étel, na de semmi baj, majd ráébred magától, hogy a cékla hasznos!:-)
Apropó, ti szeretitek a céklát?



Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm cékla
1 ek fehérborecet
2 dl tejszín
6 dl zöldség alaplé (lásd: Befőttek és házi készítmények)

A besamelhez:

3 dl tej
4 ek zabpehely liszt
1 csipet só

2 tk szerecsendió
1 ek vaj


Elkészítés:

A céklát megpucolom, kisebb darabokra vágom, egy kivételével, azt pucolva nagy lyukú reszelőn lereszelem, vagy zsülienre vágom.
A darabokat felteszem főni a fehérborecetes, sós vízbe és puhára főzöm, majd amikor kész botmixerrel simára mixelem, hozzáadom a zöldségalaplevet, a tejszínt és felforralom, majd félre teszem és elkészítem a besamelt: a vajat megolvasztom, beleszitálom a zabpehely lisztet, simára keverem, habverővel, majd nagyon lassan, szinte cseppenként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a tejet, sózom, szerecsendiózom:-), majd amikor már szép sűrű, visszateszem a tűzre a levest és óvatosan, hogy ne legyen csomós, hozzáöntöm, és ekkor is habverővel keverem simára. Egyet forralok rajta, beledobom a reszelt céklát és máris ehetjük, vagy lehűtve, ha nagyon nagy a meleg.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Recept kereső