2011. augusztus 5., péntek

Tom khaa kai

Végre sikerült elkészítenem kedvenc thai levesem, ráleltem a Szépvölgyi úton egy nagyon klassz koreai boltra, ahol minden hozzávalót volt és még az eredeti receptet is megkaptam az eladótól, aki meglepő módon nem koreai, hanem thai és az övé a bolt, de szerinte a magyarok jobban szereti a koreai konyhát, így igazodott a helyi igényekhez.
Azt hiszem új törzshelyem lett, imádom azt a boltot!:-)
Megérte várni erre a mennyei levesre, mert mindenki megnyalta, mind a tíz ujját, és még úgy ettünk volna belőle, de sajnos hamar elfogyott!:-)
Különlegesség, hogy a thai levesek, abban az értelemben, amiben mi használjuk nem levesek, vagyis nem hasonlítanak az általunk ismertekre, hiszen ugyanakkor kerül az asztalra, mint a többi fogás, hiszen része annak az íz kirakónak, melynek során megszületik az ízek kavalkádja. A tom-ot kis tálkákban szervírozzák és az étkezés során bármikor szürcsölhetünk belőle, ha valamelyik íz ellensúlyozására vágyunk. 
Soha nem tekintik önálló fogásnak, csak része az egésznek.
A tom khaa nem a csirkeleves neve, hanem azt jelenti főtt galangal, és több változata létezik, édeskés, csípős.
A galangal az egyik fő alkotó eleme, amit csak speciális boltokban találunk meg, de jó hír annak, aki nem jut el ilyen helyre, hogy gyömbérrel is helyettesíthető, hiszen íze nagyon hasonló, persze csak friss gyömbért használjunk, ne port!



Hozzávalók (4 személyre):

750 ml kókusztej
2 citromfűszár fehér része, összezúzva
5 cm galangal/gyömbér kisebb darabokra vágva
4 ázsiai mogyoróhagyma, kés lapjával összenyomva
400 gramm csirkemell filé, felkockázva
2 ek hal/osztriga szósz
1 ek pálmacukor
200 gramm koktélparadicsom kettévágva
150 gramm csiperkegomba
3 ek lime lé
6 kaffercitromlevél, ketté tépve
3-5 szem madárszem chilli, felaprítva, összezúzva

Elkészítés:

A kókusztejet, a citromfüvet, a galangalt és a mogyoróhagymát beledobom a wokba és közepes lángon felforralom.
Hozzáadom a felkockázott csirkét, a halszószt, cukrot, majd alacsony lángon főzöm és folyamatosan kevergetem, míg a husi meg nem puhul.
Utána hozzáadom a paradicsomot és a gombát, majd még tovább főzöm két-három percig, vigyázzunk, hogy a paradicsom ne essen össze.

Az utolsó pillanatban dobom bele a citromfüvet és a chillit, meglocsolom a lime levével, ha szükséges ízesítem, ez nem igazán a csípős thai ételek közé tartozik, inkább savanykás, édeskés, pikáns!


Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

3 megjegyzés:

  1. Kérlek add meg a bolt pontos címét, előre is köszönöm: Sziszi

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett a leves! Most szívesen ennék belőle :)
    Amúgy nekem a tom yum leves a kedvencem.

    VálaszTörlés
  3. Szia Sziszi!

    Bocsi a késői válaszért! A szépvölgyi út 2. alatt található a III. kerületben, japán-koreai bolt, mellette egy melegétel üzlet is van!

    Üdv:

    Petrezselyem

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső