2013. április 5., péntek

Kenyér kukorica lisztből


Már többször sütöttem ilyet, de mindig elfelejtettem feltenni, viszont most eszembe volt, mert ovis társunk anyukája is kérte, és nővérkémnek is jól jön, mert sajnos terhessége végén kiderült, hogy candidája van, így életmód váltásra kényszerült, így neki ajánlom ezt!
Kicsit grízesebb állagú tésztát kapunk, mint az alap kenyér tészta esetében, a kész termék is morzsálósabb valamivel, de isteni, vidámságot hozó kis vekni, mert szép sárga a belseje, kívűl ropogós, isteni az illata, amikor sül, szóval mindenképpen érdemes megsütni, főleg, amíg ilyen pocsék az idő és jó, ha melengetjük a lelkünket és a lakást is!



Hozzávalók:

1/2 kg kukoricaliszt
1 csomag porélesztő (7-10g)
1 evőkanál só
3,5 dl langyos víz 
1 tojás

Elkészítés:

A sütőt, mint minden kenyér készítés esetében előmelegítem 250 fokra, aljában a tégla és a vízzel teli edény, hogy jó párás legyen.
Majd a fenti hozzávalókat alaposan összegyúrom, nem kell dagasztani, és utána letakarva minimum 2 órát kelesztem, amikor duplájára kelt, téglalap alakú formába, vagy jénaiba teszem, amit kacsazsírral kikenek, tetejét bevagdosom és megszórom kukorica darával. 
220 fokon 30 percig lefedve, vagy alufóliával letakarva sütöm, utána még 20 percet anélkül és közben bespriccelek vizet, hogy fokozzam a párásodást.
Amikor kívűlről már jó ropogós, és barna, akkor kész is.
Kivéve a formából hagyom hűlni 15 percet, majd friss paradicsommal, juhtúróval elfogyasztom!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2013. április 3., szerda

Gyömbéres körte torta, a hagyományos angol gőzölt puding ízével


Ismét egy kicsit a hidegebb napokra bazírozva hoztam receptet! Kicsit karácsonyi, télies fűszeres mennyei torta ez, ami kimondottan a vasárnapi ebédek tökéletes záró akkordja! Én karácsony másnapján kápráztattam el először a családot, azóta visszatérő vendég nálunk és mindenki imádja, még azok is, (lásd. Én) akik utálják a datolyát, mert ez az egyik alkotó eleme! Gyömbér befőtt, körte, fahéj, szegfűszeg, nyam-nyam......

Hozzávalók:

A süteményhez:

250 gramm datolya kimagozva, apróra vágva
300 ml tej
100 gramm vaj+ egy kevés a forma kikenéséhez
140 gramm gyömbér befőtt (delikát üzletekben, hipermarketekben kapható, vagy a neten)
140 gramm barna cukor
3 nagy érett körte, hámozva, nagyobb darabokra vágva
175 gramm lisz
1 tk sütőpor
50 gramm dió (10 db félre téve, a többi felaprítva)
1 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
2 tojás

A sziruphoz:

85 gramm barna cukor
150 ml brandy



Elkészítés:

Egy edényben óvatosan megolvasztom a vajat, a datolyát, a gyömbér befőttet, a tejet és a barna cukrot. Addig melegítem, míg a vaj elolvad, és az edény szélén bugyborékolni kezd, jól besűrűsödik, majd 1 órát flre teszem és hagyom hűlni.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd elkészítem a sütit. Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kikenek vajjal.
A lisztet a sütőporral elkeverem, majd a fűszereket és a szódabikarbónát is hozzáadom, végül az összevágott diót, a datolyás keveréket, a 2 tojást és alaposan elkeverem, a sütőformába öntöm, a tetejére a körte darabokat, a diót és mehet a sütőbe. 35-40 percig sütöm, majd kiveszem sütőpapírral lefedem és még 25 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.
Míg sül a barna cukorból 50 ml vízzel szirupot főzök, majd elkeverem benne a brandyt.
Ha megsült a torta a tetejére kanalazom a felét a többit tálaláskor. 
Jól fagyasztható, szirup nélkül kihűlve 2 hónapig eláll, kivéve, pedig 160 fokos sütőben engedem ki, így spórolhatunk az időnkkel!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem