2013. március 28., csütörtök

Bajor rozskenyér

Ígéretemhez híven, jöjjön ma egy kis házi kenyér, világos rozslisztből, így a család többi tagjának sincs gondja vele, hisz nem barna, de mégis egészséges, és finom ropogós.
A Szabó malom lisztjét használom most már egy jó fél éve, mert szerencsémre az óvodánkba közösen rendelünk tőlük, így ki is szállítják, és ráadásul nagyon jó minőségű, a kenyér sütő lisztjük egy csoda! Érdemes kipróbálni.
Most is 250 fokra előmelegítem a sütőt 40 percen át, alul víz és tégla van, hogy kellőképpen kemence hatást érjek el, és jó ropogós legyen a külseje, ahogy mindenki szereti! 




Hozzávalók:
40 dkg világos rozsliszt
10 dkg kenyér sütő liszt Bl 80
2 dl langyos tej
50 ml víz
30 ml olívaolaj
1 teáskanál nádcukor
2 teáskanál só
1 mokkás kanál őrölt kömény
2,5 dkg friss élesztő


Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatom  addig a többi hozzávalót, egy mély tálba öntöttem, és a kézi mixer dagasztó karjával 10 perc alatt összekevertem a tésztát. Majd kézzel jó 20 percet dagasztottam.
 A sütőt 50 C°-ra melegítettem, az aljába egy lábos vizet is betettem, majd amikor felmelegedett, lekapcsoltam. Mehet a tészta a langyos, párás sütőbe kelni, úgy másfél órára. 
Amikor letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán átgyúrtam, és megformáztam, majd újabb 40 perc kelesztés következett, ez már letakarva a sütő felett, mert közben elő kell melegíteni 250 fokra, berakni a téglát, és a víz is maradhat. Ezután már csak meg kell sütni,  40 percig 180 C°-os sütőben. Egyszer ki kell nyitni és bespriccelni vizet, hogy nagy legyen a pára!
Mennyi illat és íz a végeredmény!:-)

Jó sütést!

Puszi:
Petrezselyem

2013. március 26., kedd

Empire roast chicken vagyis egy isteni angol indiai étel

Ismét behavazódtunk, szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem kellett mennem dolgozni, Szofi viszont eljutott oviba és sikeresen haza is tudtam hozni!:-) Így volt végre időm sütögetni, készült bajor rozs kenyér, ami holnap kerül fel a blogra, bent van a űtőben a túrós pogi tésztája, este ki is lesz sütve, szóval igazi otthon illat lengi be a házat, és még meleg is lett!:-)
Szörnyű ez a hó és nem hittem volna, hogy a mai recept még a tél előtt felkerül, mert nem most készült ám, hanem egy havas decemberi napon, ugyanis nem igazán friss tavaszi étel, egy jó fűszeres indiai csoda, ami Jamie Oliver nevéhez fűződik, mennyei, naan kenyérrel még finomabb, és mindenki imádja itthon, szóval hideg van, és készítsétek el, mert garantáltan felmelegít!:-)



Hozzávalók (4 személyre):

A csirkéhez és a páchoz:

1 egész csirke  
4 gerezd fokhagyma lereszelve 
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
1 kicsi chili apróra vágva
1 ek paradicsompüré
1,5 kk őrölt koriander mag 
1,5 kk őrölt kömény 
1,5 kk garam masala 
1,5 kk őrölt római kömény 
1 doboz sajtkrém 
2 citrom 




A Bombay-style körthez:






20 dkg krumpli 
20 dkg csicseriborsó konzerv, vagy száraz akkor előző este beáztatva, megfőzve
40 dkg sárgarépa
só 
őrölt bors
1 citrom 
olívaolaj 
1 ek fekete mustármag 
1 rómaikömény
1 ek garam masala 
1 kk kömény 
1 fej fokhagyma 
1 chili
2 paradicsom  
1 csokor friss koriander 



A gravyhez:

3 kicsi lilahagyma
1 rúd fahéj
10 szegfűszeg
3 ek fehérbor ecet
3 ek Worcestershire mártás
1 ek liszt
0,5 l csirke alaplé 
joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

Az egyik citromot tíz percig főztem, közben a többi hozzávalóból és a másik citrom levéből elkészítem a pácot, amit belemasszírozunk a csirkébe. A megfőtt citromot a hasába dugom, és 180 fokra melegített sütőben megsütöm.

Amikor a csirke megsült, összekapartam az alatta felgyűlt szaftot, kicsit megpirítottam benne a lilahagymát, hozzáadtam a többi fűszert, és a lisztet, majd felöntöttem a levessel, végül jól beforraltam, és szűrőn átpasszíroztam, így a gravy is kész, ezután jött a köret, vagy inkább a hús közben!:-)
A krumplit és a sárgarépát megpucoltam, majd félig megfőztem enyhén sós vízben. Egy tepsibe öntöttem a leszűrt zöldségeket, rászórtam a fűszereket, a fokhagyma gerezdeket és a negyedbe vágott lilahagymát.  Meglocsoltam az olívaolajjal, rányomtam a citromot, és betoltam a sütőbe húsz percre. A csicseriborsót csak az utolsó öt percben kevertem hozzá, ezért kell előtte megfőzni, tipp, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk valamivel hamarabb megfő. 
Tálalásnál megszórtam a korianderzölddel. A gravyt a zöldségekre locsoltam, de külön mártásos tálba is kínálhatjuk. Mellé naan-t is süthetünk jobban feldobja és villa helyett is használható, ha igazán autentikusak akarunk lenni!

Jó behavazódást, és főzést!

Puszi:

Petrezselyem 

2013. március 24., vasárnap

Élek és hoztam is valami finomat

Önként tűntem el, tudatosan és bocsi ezért, de önkritikát gyakoroltam és a lekapcsolódás mellett döntöttem.
Na jó ezt megmagyarázom: szóval olvasgatva legutolsó bejegyzéseimet, és a kezdetieket, osztottam szoroztam és úgy találtam egyre laposabbak, bár a receptek, fotók profibbak, a bevezetők nagyon uncsik, erőltetettek, legtöbbször hulla fáradtan, kényszert érezve, mert kell, hisz elkezdtem alapon írtam és ez már nem okozott örömöt, csak egy kötelesség volt, amit nap végén kipipáltam. Ez pedig nem jó, hisz a bloggolás egy hobbi, ez van elkezdtem dolgozni újra, itt a két lány, egy apa (plusz egy gyerek), így két hónap kimenőt adtam magamnak, amíg megszokom az új élet ritmusát, beosztom az időm, és megtanulom, hogy egy nap 24 óra, sajnos, plusz kettő jó lenne, gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
Persze a főzést nem dobtam sutba, sőt, kimondottan élveztem így az alkotást és remekművek sorát készítettem, mindennap dicséretekkel halmoztak el, sok hagyományos ételt próbáltam ki, egyik nagy büszkeségem a töltött káposzta, ami jobb lett, mint a nagyimé, pedig Ő profi, de ilyen volt a vadas zsemlegombóccal (ezt ma meg is osztom), és a körte tortám is isteni volt. Na, de nem ön ajnározom magam, inkább mesélek még a szabimról!
Voltunk Svájcba, olasz és német kantonban, mert két barátunk is kiköltözött, így meglátogattuk Őket egy füst alatt! Csodás volt, szép, tiszta, más, mint gondoltam, beleszerettem, főként Luganoba, így most már irigykedem is Robiékra, akik oly szerencsések, hogy ott élhetnek, a pálmafák és tavak között, persze ott sem tökéletes minden, hisz hiányzik a pálinka meg a kolbász, de szerencsére valaki mindig visz vagy küld, így túlélik!:-)
Aztán voltunk kettesben Krakkó mellett egy kietlen havas vidéken, wellness szállodába és degeszre ettük magunkat piroggal, bigosal, mennyei volt, na és a vodkák, sörök is a vacsik kísérői voltak! És mindemellett még persze itthon is voltunk mindenfelé, Balatonfenyvesen  kirándultunk, és várjuk a tavaszt, a friss zöldeket, hogy ismét brillírozhassak  itt a blogon!:-) De a tavasz nem jön, a hó igen, úgy hogy még mindig aktuálisak a szív és gyomor melengető, kicsit nehezebb fogások!:-)

Jöjjön a:





Vadas-marha teljes kiőrlésű zsemlegombóccal:

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg marhacomb
1 fej vöröshagyma finomra vágva
3 gerezd fokhagyma finomravágva
30 dkg sárgarépa és gyökérzeller vegyesen, felkockázva
2 dl tokai aszú (ha lehet 12 puttonyos)
5 ek étolaj
2 ek barna cukor
2 db babérlevél
2 ek mustár
1 tk mustármag
1 db citrom
2 dl tejföl
friss kakukkfű
frissen őrölt tengeri só és fekete bors

A zsemlegombóchoz:

2 teljes kiőrlésű búza/rozs lisztből készült zsemle
3 ek liszt (természetesen teljes kiőrlésű búza)
2 tojás
3 ek olaj
1/2 vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 kk só, bors
1 kis csokor petrezselyem
2 szelet füstölt angolszalonna

Elkészítés:
A 4 evőkanál olajat felforrósítom egy magas peremű serpenyőbe, majd a felszeletelt marhát is beleteszem, és kérget sütök mindkét oldalára, rádobom a felkockázott zöldségeket, a felaprított hagymát és nagy lángon 3-4 percig pirítom  hozzáadom a fokhagymát, babérlevelet, kakukkfüvet, sózom, borsozom, aláöntöm a bort, hagyom, hogy az alkohol elillanjon, majd fedő alatt párolom, kis lángon 1 órán át, vaj puhára.
Az elfőtt lét mindig forró vízzel pótolom.
Ha kész, a hús szeleteket kiveszem, melegen tartom, majd a kakukkfű ágat és a babérlevelet is eltávolítom és a zöldségeket botmixerrel krémesre pürésítem. Majd a mártást behabarom tejfölös liszttel és a végén citromlével, mustárral, cukorral ízesítem, utána sózok, cukrozok, ha kell még, forralok rajta egyet és félre teszem.
Míg a hús párolódik elkészítem a zsemlegombócokat: a két zsömlét két centis kockákra aprítom, majd tepsiben szétterítve megpirítom őket, grill fokozaton a sütőben.
Olajon a finomra aprított hagymát megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát és azt is aranybarnára pirítom  majd hozzáadom a pirított zsemle kockákat, a petrezselymet és a tűzről levéve  egy nagy tálban összedolgozom a liszttel, kevés vizet is adok hozzá, hogy jól összeálljon, meg persze a tojásokat is, sózom, borsozom, majd nedves kézzel kis gombócokat készítek.
Lobogó vízben készre főzöm, majd a felkockázott szalonnát, lepirítom  bele forgatom a gombócokat és tepsiben 160 fokos sütőben kicsit pirítom a szallonás zsírral együtt.
A hússal együtt tálalom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem