2013. március 26., kedd

Empire roast chicken vagyis egy isteni angol indiai étel

Ismét behavazódtunk, szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem kellett mennem dolgozni, Szofi viszont eljutott oviba és sikeresen haza is tudtam hozni!:-) Így volt végre időm sütögetni, készült bajor rozs kenyér, ami holnap kerül fel a blogra, bent van a űtőben a túrós pogi tésztája, este ki is lesz sütve, szóval igazi otthon illat lengi be a házat, és még meleg is lett!:-)
Szörnyű ez a hó és nem hittem volna, hogy a mai recept még a tél előtt felkerül, mert nem most készült ám, hanem egy havas decemberi napon, ugyanis nem igazán friss tavaszi étel, egy jó fűszeres indiai csoda, ami Jamie Oliver nevéhez fűződik, mennyei, naan kenyérrel még finomabb, és mindenki imádja itthon, szóval hideg van, és készítsétek el, mert garantáltan felmelegít!:-)



Hozzávalók (4 személyre):

A csirkéhez és a páchoz:

1 egész csirke  
4 gerezd fokhagyma lereszelve 
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
1 kicsi chili apróra vágva
1 ek paradicsompüré
1,5 kk őrölt koriander mag 
1,5 kk őrölt kömény 
1,5 kk garam masala 
1,5 kk őrölt római kömény 
1 doboz sajtkrém 
2 citrom 




A Bombay-style körthez:






20 dkg krumpli 
20 dkg csicseriborsó konzerv, vagy száraz akkor előző este beáztatva, megfőzve
40 dkg sárgarépa
só 
őrölt bors
1 citrom 
olívaolaj 
1 ek fekete mustármag 
1 rómaikömény
1 ek garam masala 
1 kk kömény 
1 fej fokhagyma 
1 chili
2 paradicsom  
1 csokor friss koriander 



A gravyhez:

3 kicsi lilahagyma
1 rúd fahéj
10 szegfűszeg
3 ek fehérbor ecet
3 ek Worcestershire mártás
1 ek liszt
0,5 l csirke alaplé 
joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:

Az egyik citromot tíz percig főztem, közben a többi hozzávalóból és a másik citrom levéből elkészítem a pácot, amit belemasszírozunk a csirkébe. A megfőtt citromot a hasába dugom, és 180 fokra melegített sütőben megsütöm.

Amikor a csirke megsült, összekapartam az alatta felgyűlt szaftot, kicsit megpirítottam benne a lilahagymát, hozzáadtam a többi fűszert, és a lisztet, majd felöntöttem a levessel, végül jól beforraltam, és szűrőn átpasszíroztam, így a gravy is kész, ezután jött a köret, vagy inkább a hús közben!:-)
A krumplit és a sárgarépát megpucoltam, majd félig megfőztem enyhén sós vízben. Egy tepsibe öntöttem a leszűrt zöldségeket, rászórtam a fűszereket, a fokhagyma gerezdeket és a negyedbe vágott lilahagymát.  Meglocsoltam az olívaolajjal, rányomtam a citromot, és betoltam a sütőbe húsz percre. A csicseriborsót csak az utolsó öt percben kevertem hozzá, ezért kell előtte megfőzni, tipp, ha szódabikarbónás vízbe áztatjuk valamivel hamarabb megfő. 
Tálalásnál megszórtam a korianderzölddel. A gravyt a zöldségekre locsoltam, de külön mártásos tálba is kínálhatjuk. Mellé naan-t is süthetünk jobban feldobja és villa helyett is használható, ha igazán autentikusak akarunk lenni!

Jó behavazódást, és főzést!

Puszi:

Petrezselyem 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése