2010. június 12., szombat

Közérdekű közlemény


Szeretnék veletek megosztani egy közérdekű dolgot, amiről e-mailben értesültem, ez egy rendezvény, ami nekem nagyon szimpatikus kezdeményezés és alább el is olvashatjátok:

"SAJTÓKÖZLEMÉNY

Fenntartható élelmiszerlánc: Magyarország az éllovas

Európa legnagyobb húsipari eseménye lesz hazánkban

Világtalálkozó, húsipari szakkonferencia, speciális ételbemutatók, húsfesztiválok országszerte, a Foodlawment Egyesület szervezésében augusztus 17-től 22-ig 

Budapest, 2010. június 11. − Európa idei legnagyobb élelmiszer ipari esemény-sorozatát rendezik meg hazánkban a fenntartható élelmiszerlánc gondolatának jegyében. Az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó kezdeményezés Magyarországról, a Foodlawment Egyesülettől származik. Az augusztus 20-i rendezvények egyik kiemelkedő eseménye lesz a minden évben más országban zajló, ezúttal jubileumi, X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus, a Budai Várban. Ezen kívül számos vidéki városban megrendezik az adott vidékre jellemző húsételek bemutatóit, versenyét is.

A fenntartható élelmiszerlánc alapgondolata, hogy a „talajművelés − növénytermesztés − állattenyésztés − húsfeldolgozás − ételkészítés − hulladékkezelés lánc” akkor biztonságos a jövő számára is, ha minden elemét környezettudatosan, a többi elemmel harmonikusan összehangolva működtetik. Ennek jegyében indít világtalálkozó-sorozatot az ezzel foglalkozó Foodlawment Egyesület Magyarországon. Hazánk a gondolat egyik úttörője: itt hozták meg az első olyan európai élelmiszerlánc-törvényt, amely már a fenntartható élelmiszerlánc szempontjait is tartalmazza. A hazai jogi szabályozás mintáját azóta Világ-szerte több mint 30 ország vette át.
Az augusztus 17-től 22-ig tartó eseménysorozat központja a Budai Várban lesz. Itt rendezik meg a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszust, amely a döntéshozók, az illetékes hatóságok, az oktatás, tudomány, az élelmiszeripar vállalkozóinak és a fogyasztóknak közös fóruma lesz. A konferencián a szakma legkiválóbb, világhírű kutatói és szakemberi adnak elő. Az egyetem, kutató műhelyek és hatóságok számára 64 országra kiterjedő videó-konferencia hálózatot szerveznek, így világszerte „élőben” is nyomon lehet majd követni az eseményeket, és be is lehet majd kapcsolódni a vitákba.
Több vidéki városban helyi élelmiszer-bemutatók gazdagítják az ünnep programját: 12 helyszínen kelnek versenyre a húsok és húskészítmények. A Budai Vár ad otthont a
rendezvényhez kapcsolódó, és a korábbi években is nagy sikert arató Ludas Napoknak. Békéscsabán kolbász és szalámi világbajnokság várja az érdeklődőket, Bábolnán a sonka, Szegeden a vadételek, Lillafüreden a hal, Mezőkövesden a szalonna, tepertő, Alsózsolcán a felvágottak, Hortobágyon a szarvasmarha húsok, Kecskeméten baromfi húsok, Szigetváron a disznósajt, kenőmájas, Abaújszántón a füstölt, pácolt termékek kelnek versenyre, Ajak a sertéshúsok világversenyének ad otthont, míg Ónodon böllér világbajnokság lesz.
A Foodlawment Egyesületet 2008-ban alapították. Célja, hogy segítse és támogassa az élelmiszerlánc minden pontját: a termelőt, a feldolgozót, az áru terítésével, értékesítésével és megsemmisítésével foglalkozó összes vállalkozást, magánszemélyt, hivatalt, kutatót, oktatót és nem utolsósorban a fogyasztót, akiért a lánc összes résztvevője dolgozik. „A fenntartható élelmiszerlánc a legfontosabb emberi szükséglet kielégítésének környezettudatos, a jövő tekintetében is elfogadható szemlélete. Azon dolgozunk, hogy mindenki megismerje ezt a szemléletet és a maga területén átültesse a gyakorlatba is” − jelentette ki dr. Búza László, az Egyesület elnöke.
További információk a http://www.foodlawment.hu és a http://events.foodlawment.com weboldalon találhatók."

Látogasson el erre a rendezvény sorozatra mindenki, akit érdekel, Én biztosan ott leszek!

 Puszi:

Petrezselyem

2 megjegyzés:

  1. Ez mind csodálatos, de környezetjog tanulás közben éppen nem volt arra szükségem, hogy még valahol a fenntartható fejlődésről olvassak .. .:))

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom, nem akartalak terhelni, de nem sokára véget érnek a szenvedésid!:-)
    Egyébként olvasd inkább az alatta levő post-ot az legalább kikapcsolódás lesz!:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső