2010. június 15., kedd

Csibe a grillen


Hurrá itt a nyár!:-) A hétvégi kánikula kicsit kikészített, de nem vette el a kedvem a nyártól, sőt, úgy tekintek rá, mint bemelegítésre! Szerintem a szervezetünk elég hamar akklimatizálódik és hozzászokunk a hőséghez, bár most, hogy egy kicsit visszakúszott a hőmérséklet jobb a közérzetem, de nem bánom a 36 fokot sem! Persze Én könnyen beszélek, hiszen itt a hűs terasz, a feltöltött medence amibe, bármikor beugorhatok hűsőlni, de szerintem mindenki örüljön, hogy vége ennek az esős, borzasztó, hideg időnek. Na, de nem béka vagyok, hanem gasztro blogger, szóval rátérnék a grilles sztorira.
Meleg+ nyár+ udvar= grillezés a szabadban, ez esetben kint a teraszon! Nagyon egyszerű ételt készítettem, ami tényleg csak pár perc, hiszen grillezett dijoni mustárban pácolódott csirkemellet sütöttem, ami mellé isteni szerecsendióval megbolondított tzatzikit készítettem, na és petrezselymes újburgonyát, mi mást:-)! Isteni volt, könnyű és, a mustáros hús egyszerűen mennyei lett! Nyam-nyam!

Mielőtt azonban rátérek a receptre még egy jó hírt szeretnék veletek megosztani: holnap végre megyek főző iskolába, az Essenciába, ahol részt veszek egy, egy alkalmas kurzuson, a tenger olasz gyümölcsei címen. Már nagyon kíváncsian várom, biztos valami mennyit fogunk készíteni és remélhetőleg tanulok egy-két új praktikát is! Sok jót hallottam már az iskoláról, így tényleg a legpozitívabban állok a dologhoz!
És akkor most jöjjön a lényeg, amiért el kezdtem írni!


Hozzávalók (4 személyre):

4 filézett csirkemell

A páchoz:

1 ek olívaolaj
2 ek dijoni mustár
1 tk reszelt gyömbér
1 tk cayenne bors

A tzatzikihoz:

2 db kígyó uborka (lereszelve)
3 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 tk durvára tört szerecsendió
250 gramm joghurt
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

A húst bepácoljuk: a mustárt elkeverjük az olajjal, majd hozzáadjuk a fűszereket és bekenjük vele a melleket! Alufóliába csomagoljuk és hűtőbe hagyjuk pácolódni egy éjszakát vagy legalább, fél napot!
Amikor már minden ok, akkor grill rácson szép aranybarnára sütjük az omlós hússzeleteket, majd megsózzuk, mert mint azt már az unalomig mondtam, a pácba nem szabad sót tenni, mivel távoznak az értékes tápanyagok.

A tzatziki is hasonlóan egyszerű: a reszelt uborkát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval, hozzáadjuk a fokhagymát, majd kinyomkodjuk a levét és hozzákeverjük a joghurtot! Ennek is jót tesz, ha 1-2 órát hagyjuk állni! 

Nagyon üdítő, könnyű étel, én ugyan készítettem hozzá krumplit, de önmagában a joghurtos sali is kitűnő, főleg a melegben.

Persze aki nem tud kint grillezni, grill serpenyőben is készítheti, vagy bármilyen benti alkalmatosságon!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

5 megjegyzés:

  1. Szia Petrezselyem!
    Ez tényleg nagyon guszta lett :))) Mi is grilleztünk hétvégén, most először :) (2 hónapja költöztünk ki a családi házunkba). Viszont én csirkemellet nem mertem eddig, merthogy hátha kiszárad. Hogy csináltad, hogy nem száradt ki? Én karajt grilleztem, igaz, az is kicsit száraz, de mondjuk azt úgy szeretjük. Ja meg saslikot is csináltam. nyami :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Trichterwinde !

    Jaj a saslikot imádom én is, ugye milyen jó a szabadban enni és főzni!:-) Mi már 3 éve élünk családi házban és nagyon élvezem a nyarakat!
    Még, jó, hogy kérdezed, mivel a receptből kihagytam, hogy a csirke mellet én be szoktam áztatni fokhagymás tejbe 1-2 órára és akkor omlós lesz, illetve nem szárad ki!

    VálaszTörlés
  3. Szuper :) Én is be szoktam áztatni, de erre nem is gondoltam, hogy grillezés előttre is érdemes! dejódejódejó :)))))) SŐt én egész éjszakára szoktam, úgy szoktam pl. utána panírozni. Isteni fini :))))) Ma épp zuhog, bár a teraszunk fele zárt, akár meg is próbálkozhatnék vele :)))) De kivárom a jó időt sztem. Köszi az ötleteket!!;)

    VálaszTörlés
  4. Megcsináltam ezt a csirkét a hétvégén :) mindenkinek nagyon ízlett!!! És nem lett száraz tényleg :) köszi ezt az ötletet is!
    üdv
    T.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!:-)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső