2012. december 20., csütörtök

Déli gyümölcs szezon, jöjjön egy narancsos torta


Édes és szirupos, isteni, nem sok macera, különleges és már úgyis unjuk a sok almát, a narancstól pedig roskadoznak a zöldség pultok!:-)
Próbáljátok ki, szerintem simán karácsonyi desszert is lehet, van benne mandula is, gyorsan meg van, szép és vanília fagyival, vagy sodóval tálalva isteni, nekem melegen ízlett a legjobban, de hidegen, másnap is nagyon klassz!
Ha még van kedvetek és időtök sütni induljatok a konyhába:

Szirupos narancs torta:



Hozzávalók (10 szelethez):

4 közepes méretű narancs
6 ek golden szirup
200 gramm vaj (szoba hőmérsékletű)
200 gramm barna cukor
200 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gramm darált mandula
1 rúd vanília kikapart közepe
2 tk sütőpor
4 db tojás



Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Két narancs héját lereszelem, majd mindet meghámozom, filézem és szép szeleteket vágok belőlük.
Majd egy 23 cm-es tortaformát vékonyan kivajazok, beleteszem a golden szirupot és finoman mozgatva szétcsorgatom benne. Ne használjunk kapcsos formát, mert sütésnél kicsorog a szirup, ha csak az van tegyünk alá egy tűzálló tálat, azt koszoljuk! A legszebb narancs szeleteket elrendezem a formában, a többit pedig kis darabokra vágom.
Keverő tálba az összes hozzávalót csomómentesre keverem, majd a formába öntöm és 40-50 perc alatt készre sütöm, tűpróbával nézzük meg.
Hagyjuk 5-10 percig hűlni, majd kifordíthatjuk, még melegen megszórhatjuk kristálycukorral is. Vanília fagyival, vagy vanília sodóval tálaljuk .

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem 

2012. december 19., szerda

Összeállt a karácsonyi menü sor, és egy utolsó hand made ajándék ötlet


Sok sok nap elteltével, íme itt, sajnos nagyon el vagyok havazva, annak ellenére, hogy Én tényleg nem hagytam a végére a vásárlást, készülődést, de így is elcsúsztam pár dologgal.
Munka, két gyerek, "férj":-), csomagolás, főzés, takarítás és merry crithmas mindenhol!:-) Hulla vagyok és már csak túl akarok lenni az utolsó pár napon!
De azért leírom milyen finomság kerül az asztalra, és azt is, hogy mit csempészhettek a fa alá, házilag, a kamrából, és még most is elkészíthető, nem vagytok elkésve!:-) Ez pedig nem más, mint az erdei gyümölcsös-körte relish egy indiai, fűszeres befőtt, mennyei, zöldség, rizs, vagy hús mellé is! Ráadásul gyorsan meg van, hajrá! 

Idén is sokat gondolkoztam, de most olyat szerettem volna, ami nem jár annyi munkával, mégis tökéletes!

Persze munka lesz bőven így is, de sok mindent előre elkészítek, és az utolsó napon csak sütőbe dobom őket és kész is! Lássuk a medvét, vagyis a menüt:

Előétel:


  • Libamáj terrine (lásd Előételek)
Leves:

  • Fűszeres sütőtök krémleves, chilis garnélarákkal
Főétel:

  • Boeuf burguignon (lásd Főételek,)
Desszert:

  • Szirupos-gyömbéres körtetorta
  • Bejgli (mandulás,mákos)
  • Karácsonyi kuglóf (lásd.Desszertek)
Ez lesz a menü, a főétel 1 nappal hamarabb elkészíthető, a terrin-t el is kell hamarabb, a torta jó, ha áll 1-2 napot, szóval péntektől indul a főzés, készülődés, hétfőn csak az utolsó simítások maradnak!:-)

És a recept:



Erdei gyümölcsös körte relish:

Hozzávalók (4x250 g-os üveghez):

1 fej lilahagyma finomra vágva
2 cm gyömbér hámozva, reszelve
175 ml almaecet
140 gramm barna cukor
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 tk őrölt fahéj
1 tk koriander mag, mozsárba törve
1 tk őrölt szegfűbors
1 szárított piros chili összemorzsolva
350 gramm erdei gyümölcs keverék (fagyasztott, kiengedve, lecsepegtetve)
4 db körte héjastul kockákra vágva

Elkészítés:

A körte kivételével minden hozzávalót a befőző lábasba rakok, egy nagy csipet sóvel hintve, majd addig melegítem, míg a cukor el nem olvad.
A végén hozzáadom a körtét és lekvár sűrűségűre főzőm lassú tűzön.
Sterilizált üvegekbe töltöm és száraz dunsztba hagyom hülni, majd száraz hűvös helyen tárolom.
6 hónapig eláll, felbontás után hűtőben még 3 hónap.
Isteni húsokhoz, főleg kacsa mellé ajánlom! Akár a karácsonyi menü része is lehet!

Puszi:

Petrezselyem


2012. december 6., csütörtök

Ajándék egyenesen a kamra polcról, a fa alá


Folytatom karácsonyi ötlet kavalkádom, hisz már alig van pár nap, de ezt még el lehet készíteni, becsomagolni és minden gourmet barátunknak örömet szerezni!
Ma a pikáns ízeket kedvelők számára lesz nyerő a recept, ugyanis ananászos chutney készül, csípős, kicsit édes, savanyú is, szóval egy fűszeres rostélyos, vagy sült oldalas, esetleg kacsa mellé kitűnő választás, főleg, ha édes burgonya készül köretként, mennyei....
Próbáljátok ki, mert gyors, házi és szívhez, sőt gyomorhoz szóló, ennek tényleg mindenki örül, aki szereti a hasát és a különleges ízeket.
Ha nem ajándéknak készül, dobjuk fel vele az ünnepi sültet!

Ananászos chutney:




Hozzávalók ( 3x300 ml-es üvegekhez):

2 ek napraforgó olaj
3 fej lilahagyma felaprítva
1 ek mustármag
1 ek fekete mustármag
1 tk kurkuma
1 tk koriander
2 db nagyobb ananász hámozva és apróra vágva
2 db piros chili kimagozva, felaprítva
hüvelykujjnyi gyömbér felaprítva
250 gramm barna  cukor
175 ml almaecete

Elkészítés:

Egy vastag aljú edényben olajat forrósítok, beleteszem a hagymát, fűszereket és öt percig nagy lángon pirítom, míg el kezd illatozni.
Hozzáadom a többi hozzávalót, 1 teáskanál sót, majd lassú tűzön főzöm, míg besűrűsödik.
Sterilizált üvegekbe töltöm, majd rá a tető, öt perc fejjel lefelé és száraz dunszt után, száraz, hűvös helyen tárolom, 4-5 hónapig eláll, felbontás után pedig hűtőben további két hétig! 

Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. december 3., hétfő

Zellerszár krémleves


Ez is egy vitamindús, gyors leves a téli napokra, ráadásul isteni, nem hagyományos, kókusztejjel, chillivel, szerecsendióval megbolondítva, mennyei...
Forrón, a meleg szobában, kint hull a hó, jaj, de jó, igaz a napocska elolvasztotta, de reggel szép fehér volt minden, hűvös szél fújt, mi meg Pollival bent mézeskalácsozunk a tűz mellett a leves pedig rotyog!:-) Olyan romantikus!:-)
A zellerszár nagyon jó, nyersen mártogatni vele, vagy csirkével sütni a szívet  vagy levesekbe, akár csak magába, hihetetlen egészséges és most van igazán szezonja, szóval vegyétek, egyétek, nehogy betegek legyetek!




Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy zellerszár, felaprítva, hagyjunk a leveléből a tálaláshoz
400 ml kókusztej
0,5 liter zöldség alaplé
3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
1 szál póréhagyma, zöldjével együtt finomra vágva
1 tk frissen reszelt szerecsendió
fehérbors
2 vörös chili felkarikázva
150 gramm reszelt parmezán

Elkészítés:

Egy lábasban olívaolajon megdinsztelem a póréhagymát, majd egy percre rádobom a fokhagymát, hozzáadom a zellert, megforgatom 5 percig fedő alatt párolom, majd felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, ráreszelem a szerecsendiót és puhára főzöm az egészet.
Amikor kész botmixerrel simára pürésítem, felöntöm a kókusztejjel, forralok rajta egyet, majd készen is van. Ha túl sűrű vízzel lehet hígítani.
Pirítóssal tálalom, tetejére sajtot és chili karikákat szórok!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem