2012. november 27., kedd

Karácsonyi aszaltszilvás-pisztáciás keksz


Ígéretemhez híven itt a karácsonyi keksz, melynek legnagyobb előnye, hogy gyors, isteni, és már most elkészíthetjük, ugyanis, maga a tészta három hónapig eláll a fagyasztóban, így akkor is lehet friss kekszünk, ha nem az utolsó pillanatra hagyjuk, a nagy kapkodás helyett, legyünk nyugodtak és készüljünk, vidáman az ünnepekre!
Tökéletes ajándék gourmand barátainknak, rokonainknak, de tényleg, én egy adagot próbaképpen kisütöttem és isteni volt, a kávé, tea mellé, nem túl édes, pont jó és annyira házi!
Én idén mindenkit meglepek egy szép könyvvel, aminek örülnek és mellé gasztro csomagot kapnak, chutney-k, lekvár, forralt bor szirup és keksz, természetesen mindez csodaszép csomagolásban, sokkal jobb, mintha valami vacak, boltban vásárolt dologgal lepném meg őket, ami vagy tetszik, vagy nem, enni mind imádnak, és a főztömet is szeretik, szóval, a Jézuska idén ezt hozza és remélem sikert arat.
Van még idő a karácsonyi hajtásig, és addig ígérem folyamatosan bombázlak a karácsonyi ajándék ötletekkel, amik elkészülhetnek hetekkel hamarabb, hónapokig elállnak és nem kell velük sok időt tölteni!




Hozzávalók (22 db-hoz):

175 gramm puha vaj
85 gramm barnacukor
1 rúd vanília kikapart magja
225 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
75 gramm pisztácia
75 gramm magozott asszalt szilva, finomra vágva

Elkészítés:

Fakanállal összekeverem a vajat, a cukrot és a vaníliát, majd hozzászitálom a lisztet és összedolgozom, végül a pisztáciát, aszalt szilvát is hozzáadom és ezzel is jól összegyúrom.
Két részre osztom a tésztát és 5 cm átmérőjű hengert formázok belőle, folpackba tekerem.
A sütőt előmelegítem 160 fokra.
Felszeletelem a tésztát (miután kiszedtem a folpackból:-)), 1 cm vastagon és sütőpapírral bélelt tepsiben, 15 perc alatt készre sütöm. A tepsin hagyom kihűlni, persze langyosan is jó, de egy két nap jót tesz neki!
Ha előre dolgozunk, a folpackba tekerés fázisánál a fagyasztóba tesszük, és mielőtt sütnénk, átrakjuk éjszakára a fagyasztóból a hűtőbe és ugyanúgy járunk el, mint fent írtam!

Jó készülődést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. november 23., péntek

Sertésmáj ragu gombával, krumpli gombóccal és dinsztelt káposztával körítve


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálunk a sertésmáj nagyon ritkán kerül az asztalra, nem tudom miért, valahogy így alakult! Imádom a resztelt májat, de Én nem készítek, nagymamám utánozhatatlan benne, nem kelnék versenyre vele, úgyis veszítenék!:-) Más meg nem mindig jut eszembe, főleg, ha egy igazán hagyományos étel berögzül!
Mivel karácsony előtt kiürítem a kamrát, a fagyasztót, így akadtam a májra, amit múlt hónapban vettem, magam se tudom miért, így kitaláltam, hogy készítek egy ragut belőle, a krumpli gombócot imádom, a lilakáposzta adott volt, mert már nagyon kívántuk, így csakis barna mártásos ragu jöhetett szóba, és ráadásként még csodaszép gombához is jutottam a piacon, így gyorsan összeállt a recept, és a végeredmény, a degeszre evés lett, gyerek, felnőtt csak falt, és falt, mint a Nagy zabálásban, míg akkorák nem lettünk, mint a kis gömböc!:-)
Teljesen más téma, képzeljétek elkészültem a karácsonyi gasztro csomagokkal, persze a tartós részével, és már a keksz tésztája is a fagyasztóban pihen 24-e előtt kisütöm és pont tökéletes lesz, szóval már nincsen több gond, nem fogok kapkodni kari előtt, nyugodtan csomagolok és mindenki boldog lesz!
Na, de jöjjön a recept, majd holnap karácsonyozunk, akkor ugyanis a pisztáciás-aszalt szilvás keksz receptje kerül terítékre, isteni lett a próba sütés, igazi tea, vagy inkább kávé keksz!:-)



Hozzávalók (4 személyre):

85 dkg sertésmáj, csíkokra vágva
2 ek olívaolaj
1 szál póré hagyma, finomra vágva, zöld nélkül
1/2 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma reszelve
3 tk köménymag
2 tk majoránna
2 ek barna mártáspor (Knorr)
3 dl húsleves alaplé
30 dkg csiperke gomba vékonyra szelve
só (csipet)
fehérbors

Elkészítés:

Magas falú serpenyőben olívaolajat hevítek, megdinsztelem rajta a póré és vöröshagymát, majd hozzáadom a májat, megszórom a köménymaggal, fehérborssal, majoránnával  pirítom közepes lángon, majd, amikor már a máj puha és megpirult, hozzáadom a gombát és fedő alatt párolom 5-6 percig. 
A barnamártást csomómentesre keverem a húsalaplében, felöntöm vele a májat, majd 15-20 percig lassú tűzön rotyogtatom a ragut, míg be nem sűrűsödik a ragu.
krumpli gombóccal, lilakáposztával körítem!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem 



2012. november 15., csütörtök

Rakott karfiol brokkolival


Ismét zöldség, ismét vitamindús, és igazi téli finomság!
Új kedvenc a családi étlapon, Szofi azt mondta ez a legfinomabb, amit evett eddigi élete során (ami nagyon hosszú volt eddig!:-)) Az oviba is készítettek nekik rakott karfiolt, de nem ilyen finomat!:-)
A brokkoli kényszer megoldás volt, mivel a bio karfiol, amit vettem kicsinek bizonyult, ezért egy brokkolival egészült ki a rakás, de nagyon jó ötletnek bizonyult, így megmarad! Mindig tojással, hús nélkül készítem, de most darált hússal bolondítottam meg, sok, sok sajttal és tejföllel, nagyon, nagyon jó lett, másnapra csak egy kevés maradt, amit kisebbik klónom evett meg, így Szofi az óvoda után elég dühös volt, mert Ő egész nap ezt kívánta, így a héten még egyszer el kell készítenem!  Fontos, hogy Ferenc is imádta végre valami, kritika nélkül csúszott le a torkán, csak nyam-nyam és nyam volt....








Hozzávalók (4 személyre):

1 fej karfiol rózsáira szedve
1 nagyobb brokkoli rózsáira szedve
400 gramm darált sertés hús
4 db főtt tojás, felkarikázva
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma felaprítva
1 ek őrölt édes nemes piros paprika
bors
300 gramm reszelt trapista sajt
450 gramm tejföl
2 ek zsemlemorzsa
vaj a tál kikenéséhez
2 ek olívaolaj

Elkészítés:

A karfiol és brokkoli rózsákat, sós, forrásban lévő vízbe dobom, 10 percre, majd leszűröm és hideg vízzel leöblítem, majd hagyom lecsepegni.
Serpenyőben olívaolajat forrósítok megdinsztelem rajta a vöröshagymát, rá a húst, sózom borsozom és amikor már fehéredik beledobom a fokhagymát, a piros paprikát és még 15 percig párolom.
Amikor kész egy tűzálló tálat kivajazok, megszórom a zsemlemorzsával és belefektettem a karfiol rózsákat, tetejére 3 evőkanál tejfölt, a sajt egy részét, rá a tojás karikákat, tetejére tejföl, sajt, majd a húst, szafttal együtt, ismét tejföl, annyi, hogy maradjon a végére is, sajt, rá a brokkoli, tetejére tejföl és a maradék sajt.
Előmelegített sütőben 190 fokon készre sütöm 40 perc alatt!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. november 14., szerda

Kecskesajttal sült kínai kel


Ismét egy finom hétköznap esti zöldséges vacsora, ami a hétvégi lakoma kitűnő körete, meleg salátája lehet, de önmagában is tökéletes! Így a tél közeledtével nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen fontos a sok zöldség fogyasztása, a káposzta féléknek meg egyébként is szezonja van és a ínai kel nagy előnye, hogy magyar változatával szemben nem szagos, nem puffaszt, viszont nagyon jó méregtelenítő, akár egy jó kis fogyókúra kelléke is lehet!
Isteni fűszeres kecskesajt krémet vettem a farmon, ami sajnos az utolsók között van, mert vemhesek a kis kecskék és így most egy darabig nem lesz sajt:-( Nagyon szomorúak vagyunk, főleg Szofi, mert Ő imádja a sajtot, magában eszi, a házi szürke marha kolbásszal, és most el van kenődve, bár várja, hogy lássuk a kis gidákat, de azért gonoszság, hogy miattuk nem lesz incsi fincsi sajti majti!:-)
A mai recept a sajt ellenére nem aratott osztatlan sikert itthon, mivel Ferenc nem szereti a kecskéből készült termékeket, Szofi meg a zöldet, Polli szeretné, de Ő most Szofi klónná vált, így csak at hajlandó enni, inni, amit a Nővére,sőt még kedvenc meséit is dobta, mert Szoszi utálja némót!:-)
Így ezt a finomságot csak Én ettem és elvittem a maradékot Eszteréknek, a nővéremnek, akik imádták, csak magában ették, hús és minden nélkül, de még a vőlegénye Zozo is azt mondta, hogy mennyei lett Én is ezt gondoltam, így a családom bánhatja, hogy kihagyta, de ti mindenképpen készítsétek el!

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagy fej kínai kel
2 fej lilahagyma felkarikázva, vékonyan
2 ek olívaolaj
1 l zöldség alaplé
250 gramm fűszeres kecskesajt krém
150 gramm dió bél, felaprítva
150 gramm reszelt parmezán
bors

Elkészítés:

A kínai kelt leveleire szedem, majd egy nagy lábosban fél keményre főzöm az alaplében, adddig a hagyma karikákat olívaolajon megdinsztelem.
Egy tűzálló tál aljában fektetem a káposzta leveleket, 



majd rá a hagymakarikákat, a sajtba belekeverem a diót, megkenem a diós krémsajttal, 



sózom, borsozom, tetejére pedig a reszelt sajt és 180 fokon 35 perc alatt megsütöm, 




forrón tálalom, köretként vagy magában.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


2012. november 10., szombat

Házi kifli, kis kezek által formázva



Meguntam a rosszabbnál, rosszabb kifliket, morzsálnak, belül szinte üregesek, hamar penészednek, kár a vajat pazarolni rájuk, nagyon ritkán tudok igazán finom, hagyományos tejes kiflit venni, így rászántam magam a sütésre. Főleg, hogy szerencsémre, egy kis malomnál, nagyon jó minőségű kenyér sütő lisztet tudtam venn, BL 112-et, amiből eddig csupa isteni kenyér félét sütöttem, zsemlét, magos kenyeret és ez legalább tartalmas, hogy úgy mondjam van benne anyag.
A lányok oda meg vissza voltak, főleg, hogy együtt készítettük, Ők gyúrták, formálták, így elég minik lettek, de langyosan vajjal, habos kakaóval annyira finom volt, és egész jó, hogy iciri picik lettek, így party falatnak is beillenek!:-)





Hozzávalók(18 db kiflihez):

25 dkg rétesliszt
30 dkg kenyérsütő liszt (BL 112)
3 dl tej
3 dkg szárított élesztő
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál finom só
4 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)

Elkészítés:

A lisztet átszitáltam egy nagyobb keverő tálba, hozzáadtam az élesztőt, a porcukrot, felöntöttem 0,5-1 dl langyos tejjel. 
Hozzáadtam az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítottam a tésztát. A csajok alaposan átgyúrták, majd 10 percig letakarva pihentettem.
Majd rácsorgattam az olívaolajat és könnyedén, de alaposan megdagasztottam újra. 
10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztettem kb. egy óra alatt.
Könnyedén átgyúrtam, majd 3 részre osztottam a tésztát. 
Kettőt lefedve félretettem, egyet pedig kinyújtottam 2-3 mm vastagra, kerek formára, majd 6 részre osztottam, és még egyszer átmentem rajta egyenként a nyújtófával.
A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekertem, kifli formára igazítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Már vettem is elő a következő cipót és nyújtottam.
Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítettem a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc, beletettem egy vizzel telitálat, hogy jó párás legyen. Megkentem a kifliket a maradék olívaolajjal, megfújtam alaposan hideg vízzel, és betettem a sütőbe. 20-25 percig sütöttem őket.

Jó sütögetést!

Puszi:

Petrezselyem

Édes savanyú padlizsán saláta


Nagyszerű köretnek, de hétköznap este könnyű vacsoraként is megállja a helyét! Csodás padlizsánok vannak mindenfelé és isteni ez a kombináció, aszalt sárga barack, mazsola, répa, zsülienre vágva, balzsamecet, kevés méz, petrezselyem, gyors egyszerű és tényleg nagyon fincsi. 
Ráadásul az egészséges életmódhoz elengedhetetlen a napi ötszöri zöldség, gyümölcs fogyasztás és ezzel a vacsorával máris kettőt kipipálhatunk, szóval, ha felakarjuk tölteni a vitamin raktárainkat a télre, akkor mindenképpen együk meg ezt a szuper egészséges és finom ételt!:-)



Hozzávalók (4 személyre):

2 kisebb padlizsán kockákra vágva
3 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
2 ek méz
2 szál sárgarépa zsülienre vágva
maréknyi mazsola
maréknyi aszalt sárga barack, finomra vágva
bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra.

A padlizsán kockákat és a sárga répát megfogatom a két evőkanál olívaolajban, sózom, borsozom, majd 30 perc alatt készre sütöm.
Az egy evőkanál olívaolajat összekeverem a mézzel, balzsamecettel, majd beleforgatom a padlizsánt, répát, mazsolát, sárgabarackot, petrezselymet szórok a tetejére és máris ehetjük, langyosan, hidegen egyaránt isteni!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. november 6., kedd

Fűszeres sütőtök krémleves, tök jó


A tegnapi posthoz kapcsolódóan jöjjön egy tökös recept, főként, mert szezonja van!:-)
Csupa csupa tök minden, hol megijesztenek, hol vigyorognak, hol azt kiáltják utánunk, hogy süss meg, vagy főzzél, de vigyél haza mindenképp! Én mostanában az úgynevezett orange, vagy kanadai tökre esküszöm, istenieket vette, persze a nagydobosi sütőtököt is imádom, de azt tényleg meg kell, hogy csípje a dér, ráadásul az inkább sütni való, nem annyira levesnek, köretnek, és ráadásul bazi nagyra nőnek, és sok, sok kis ember szükséges az elfogyasztásához!
Mindenesetre Én imádom minden formában ezt az egyébként egészséges, őszi, téli finomságot, amitől még inkább otthon illata lesz a levegőnek, ahogy sül, ahogy fő, na, de ne merengjek itt a kandalló tüzénél, ami hozzáteszem vagy 30 fokot csinál, pedig kint még pólóba is rohangálhatnék, de a család többi tagja, fázsik naon!:-)
A mai leves, sült tökből készül, mivel jobban kijönnek az ízek, sokkal intenzívebb, illetve, praktikus nőként, nem bajlódom a pucolással nyersen, hisz kettévágva, kimagozva, be a sütőbe, majd kikapar a héjából és főzhetünk 10 ujjal!:-)
Zsálya, hagyma, méz, iciri piciri gyömbér, só, bors, tejszín, tahini, szerecsen dió, narancs lé, pici citrom és a tálaláshoz, bacon, parmezán ízlés szerint, na, de jöjjön már az a recept....



Hozzávalók (4 személyre):

1kg sütőtök, ketté vágva, magtalanítva
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma

2 tk zsálya finomra vágva, vagy szárított bele morzsolva

1 tk frissen reszelt gyömbér
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves


1-2 ek frissen facsart citromlé
2 tk tahini (lásd., Előételek, Humusz)
só, bors, szerecsendió1 dl tejszín
5 dkg vaj

pirított bacon kocka
parmezán


Elkészítés


190 fokon 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a zsályával, amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamellizálom, majd a tahinit, és 1 percig kevergetve, hagyom illatozni. 
Felöntöm az alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, citromlével sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, gyömbérrel majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Kicsit várhatunk, hogy hűljön  akkor igazán érezhető az íze és lehet még javítani rajta.
Pirított baconnel (elhagyható) és reszelt parmezánnal tálalom!

Jó tökölést!:-)

Puszi:

Petrezselyem

2012. november 5., hétfő

Humusz


Imádom, na persze, nem az szerves anyagokban gazdag fekete földet, hanem az isteni, megunhatatlan krémet, melynek fő alkotó eleme a csicseriborsó!

Most, hogy lassan itt a tél, az idő lassan teljesen beáll erre a borongós, hűvös, hídegrázósra,  kezdek vágyódni ismét valamilyen igazán meleg mediterrán vidékre, de mivel erre egyenlőre nulla esélyem van, ezért a konyhába varázsoltam egy kis nyarat, egy csicseriborsó krém erejéig, mellé isteni pitát sütöttem, és csak mártogattam, mártogattam...., míg degeszre nem ettem magam, szó szerint! 

Ma kettő az egyben recept lesz, mert az egyik fontos összetevőjét is magam készítettem, nagyobb mennyiségben, a tahinit, amit természetesen másba is fel lehet használni, példának okáért, Én a sütőtök krém levest bolondítottam meg vele, ez egyébként holnapi post lesz, és mennyei ízt adott, az egyébként is isteni levesnek, csakhogy ajnározzam magam!:-) Egyébként a szezám krém, vagyis fent említett tahini, az arab konyhában használatos fűszer, ebből következik, hogy aki kedveli a közel keleti konyhát, készítsen nagyobb mennyiséget, hűtőben sokáig eláll!

Most enyhén csípősre készítettem a humuszt, valamiért nagyon kívánom a chilit, de természetesen ti elhagyhatjátok, bár így még pikánsabb, aki nem ismeri a humuszt, annak mondom csak, hogy isteni sült húsok mellé, elsősorban bárány, vagy falafelhez is, szóval nem csak előételként állja meg a helyét, hanem köretként is!

Tahini (szezám krém):





Hozzávalók:

25 dkg szezámmag
kb. 1 dl olíva olaj

Elkészítés:

A szezámmagot sütőlapra teszem és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítom. Többször ránézek, megkeverem. Kiveszem a sütőből, hagyom kihűlni, majd az olaj felével késes robotgépbe teszem és finomra őrlöm. Szükség szerint adok még hozzá olajat és addig járatom a gépet, amíg egészen homogén krémet kapok. Üvegbe teszem, annyi olajat öntök rá, hogy ellepje és hűtőben tárolom.

Humusz (csicseriborsó krém):





Hozzávalók: 
2 doboz csicseriborsó-konzerv (vagy 160 gramm nyers, egy éjszakaára beáztatva, majd puhára főzve)
1 citrom leve
2 fokhagymagerezd
2 ek. tahini
2-4 ek. olívaolaj
chili ízlés szerint, de elhagyható
Elkészítés:
Végtelenül egyszerű lesz, minden hozzávalót késes robotgépbe teszek és homogén , krémes, krémet készítek, majd hűtőbe teszem, hagyj érjenek az ízek, addig megsütöm a pitát és megeszem!:-)

Jó mártogatást!

Puszi:

Petrezselyem