2012. október 30., kedd

Barcelona, Barcelona




Következzen az élmény beszámoló! Csodás volt, szó szerint elájultam, annyira tetszett! 




Nem voltam még Spanyolországban, de a szerelmese lettem! Eddig is kedveltem a konyhájukat, de mivel még nem jártam a vidéken nem főztem, csak étteremben, barátoknál ettem, de azért az ott készült kaják, kicsit jobbak, mint az itthoniak, biztosan az alapanyagok miatt, meg azért, mert ott ettem.



Lenyűgöző volt a város, a zsibongás, az üzletek, a sok kicsi pékség, hentes, na és a La rambla piaca, a La Boqueriamennyei ételek, zöldségek, húsok, halak, rákok mindenhol, színes, illatos, felfoghatatlan.
















Ahol laktunk Poblenuon, pont a házunk mellett volt egy kisebb piac, de azért az is lenyűgöző volt, sőt, összehasonlíthatatlan a magyar piaccal, két külön fogalom, pedig a nagy csarnok szerelmese vagyok, de sajnos, ha választanom kéne, akkor Katalónia!:-) A piac mellett az éttermek is tökéletesek, a tapasok, a pallela, halak, meg minden, bor, süti..stb









A csajok is imádták az itteni kajákat, persze a kagyló volt a sztár!:-)

A tenger is csodás, az idő nekünk kedvezett, a méteres hullámok, a 16 fokos víz sem érdekelte a kis dögöket, mert a homok fojjó, a nap süt!:-)










Csak superlativusokban tudok beszélni, annyira jó volt, biztos visszalátogatok.

Pár info a nemzeti ételekről, nyersanyagokról: 

A pallela: s hagyomány szerint a Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén főzték először. Eredetileg angolnábólcsigából és zöldbabból készítették. Egyes szakértők szerint a paella eredetileg sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös étel volt. Ma a klasszikus paella valenciana alapját főleg a csirke- vagy nyúlhús adja. Ezt a szárazföld belsejében élő kertészek részesítették előnyben, míg a tenger gyümölcseivel dúsított változatát (paella marinera) érthető módon a halászközösségek. Az arabok által Valencia környékén meghonosított rizs adja az ételbe belekombinált „köret”-et. A turisták számára persze igyekeznek minél gazdagabb változatokat az asztalra tenni, minden rendelkezésre álló földi jóval kiegészítve. A paella egytálétel, amit fedő nélkül készítenek széles, lapos, kétfülű serpenyőben, amit keleten paellának, másutt paellerának neveznek. Az étel tulajdonképpen erről az edényről kapta a nevét. A rizst a La Mancha vidékén termesztett sáfránnyal színezik sárgára. A többi hozzávaló között lehet a murciai szárított édespaprika, az andalúziai olívaolaj és friss zöldségek, valamint a helyben termesztettcitrom leve. A főzés során a rizst nem szabad keverni, ezért nagyon fontos az egyenletes hő, hagyományosan a fatüzelés. Alicantéban hasonló módon készítik arroz abande-nek („külön rizs”)nevezett ételt, ahol külön tálalják a rizst a tenger gyümölcseihez. Az arroz negro (fekete rizs) színét és nevét a polip tintazsákjának köszönheti. Murcia tartomány specialitása a zöldséges paella. A legkülönlegesebb fajta paella-rokon a fideuá, amelyben a rizst tészta helyettesíti.
A pallela mellett persze még ott vannak a mennyei kolbászok, a chorizo, de számtalan száraz és sütni való létezik, piros, fehér, vékony, vastag, mini!:-)
És persze az egyik legkülönlegesebb erre a vidékre jellemző garnéla rák fajta a langostino, ami sokkal húsosabb és nagyobb a nálunk általában kaphatóaknál, ennek oka nagyon egyszerű,a kedvező klimatikus viszonyok, a tenger tisztasága és alacsony sótartalma. Ez jellemző az Ebro deltájától egészen a Peníscoláig húzódó parti vizekre. Az itt halászott langostino méretei és húsossága is a legjobb. Íze összehasonlíthatatlanul finomabb a többinél, aminek köze van a rákok táplálékforrásának is, az Ebro folyóból a tengerbe lerakódó hasznos hordalékanyagnak. 
A vinarosi rákok egyébként elérik a 20 cm-es hosszúságot, megkülönböztethető narancssárga színük rózsaszínnel és gesztenyeárnyalattal kombinálódik, szalagcsíkok díszítik a testüket. A körzetben kifogott garnélarákokat a Valenciai Agrárélelmezési Minősítő Intézet ajánlása alapján külön minőségjellel (D.O. Langostino de Vinaros) látják el, ennek köszönhetően az áruk is borsosabb, mint a többié!:-)
 Fogyasztásuk nagyon egészséges, mivel kevés zsiradékot tartalmaznak, viszont rendkívül gazdagok jó minőségű proteinben. Az ásványi anyagok közül jódot, foszfort, szelént és kalciumot tartalmaznak, igen magas a B-vitamintartalmuk.

Még sorolhatnám a sok-sok csodát, ételt, de se vége se hossza, egy biztos, jönnek a spanyol étkek, most már itthon és visszatérek még ide, mert annyi a felfedezni való!

Sok puszi:

Petrezselyem

2012. október 24., szerda

Hagymás gombás marha ragu héjában sült burgonya krémsajtos-pórés töltelékkel mellé fényezett sárgarépa és zöldborsó


Visszatértem Barcelonából, frissen, fitten, feltöltődve, pallelaval és élményekkel, a beszámoló viszont várat magára, mivel előtte egy hihetetlenül tökéletes vasárnapi ebéd ötlettel rukkolok elő.
Úgyis húzós lesz a hétvége, szombat munka nap, így az utolsó napon érdemes kikapcsolni, kényeztetni magunkat és a családot, főleg, hogy a hűvös időben, jó egy melengető, lassú tűzön párolódott isteni ragu, a tökéletes körettel.
Mennyei kecskesajttal készítettem a köretet, mert Szofi ovijába menet pont útba esik egy kecskefarm, ahol mindig van friss sajt, túró, tej, fűszeres olajban eltett csemegék, mint a sajttal töltött chili, vagy jalapenjo, és sok, sok, házi finomság, szarvas, szürkemarha kolbász, szóval minden héten feltankolok!:-) Így előszeretettel használom ételekből is, na, de félre a szó cséplést jöjjön az ebéd, vagy vacsi!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

A raguhoz:

1,5 kg marha fehérpecsenye felkockázva, liszt a szóráshoz
2 ek olívaolaj
3közepes fej hagyma félbevágva és vékonyan felszeletelve
2 tk barna cukor
6 gerezd fokhagyma vékonyan szelve
700 ml marha húsleve
3 ek worcestershire szósz
4 nagy csiperke gomba vastagon szeletelve
frissen vágott petrezselyem finomra vágva
bors

A krumplihoz:

4 nagy krumpli
2 szál póréhagyma felkarikázva a zölddel együtt
50 gramm vaj
100 gramm puha kecske sajt
100 gramm krémsajt
szerecsendió
bors

A sárgarépához:

4 szál sárgarépa darabolva
1 ek olívaolaj
2 tk barna cukor
1 ek kakukkfű
250 gramm zöldborsó

Elkészítés:

A husit sózom, borsozom, megszórom liszttel. Egy nagy öntött vas lábosban felforrósítom az olajat, megpárolom a hagymát, meghintem cukorral, és folyamatos keverés mellett sütöm 5-10 percig, míg megkaramelizálódik, majd az utolsó pillanatban hozzáteszem a fokhagymát.
Hozzáadom a húst, pirítom, majd felöntöm a húslevessel, hozzáadom a gombát, a worcestershire szószt és kis lángon főzöm 1-1,5 órán át.
Míg készül jöjjön a krumpli: alaposan megmosom, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm héjában őket. A póréhagymát is elkészítem: serpenyőben felolvasztom a vajat, megdinsztelem. Amikor kész félre teszem hűlni, majd ketté vágom a sült burgonyát, kikaparom a belsejét egy kanál segítségével, úgy, hogy kb. 1 cm vastag pereme maradjon. A kikapart krumplit összetöröm krumpli nyomóval, majd hozzáadom a hagymát, sajtokat, sózom borsozom és szerecsendióval ízesítem, megtöltöm vee a krumplit, majd visszateszem a sütőbe 180 fokra, 30 percre, míg szép barna nem lesz.
Jöjjön a zöldség: egy lábosban felforrósítom az olajat, rádobom a répát, cukrot, kakukkfüvet, sózom, borsozom, majd felöntöm 150 ml vízzel és felforralom. Fedő nélkül főzöm 8 percig, hogy a nedvesség párologjon. Hozzáadom a zöldborsót, lefedem és még 5 percig párolom, azonnal kell fogyasztani, így ezt tálalás előtt készítsük.
Készen is vagyunk!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


2012. október 10., szerda

Indiai vacsi, sok embernek


Ha valami jót akarunk enni, nem hétköznapit, nem kell rögtön a telefon után kapnunk és rendelnünk, vagy elsietni az étterembe, otthon is varázsolhatunk, finom egzotikus harapnivalókat gyorsan!
A mai postban sok féle étel szerepel, lesz fűszeres karfiol, zöldbabos piláf, naan kenyér, tandoori csirke, ropogós relish, ami zöldségekből készült édes savanyú mártás, és igazából egy pikáns saláta. 
A tandoori csirke receptjével és a naanéval senkit nem fárasztanék, hisz többször, több változatban is szerepel már a blogban, de a zöldséges finomságoktól el lesztek ájulva, ezt a menüsort bátran lehet vegáknak is készíteni, hús kihagyásával, mivel utólag mi is azt beszéltük, hogy ki lehetett volna simán hagyni a csirkét, annyira jók voltak a naanal a zöldségek is! Eredetileg négyünknek készült, de gyakorlatilag heten lettünk és még így is maradt, szóval ez egy igazán laktató baráti vacsi, amivel elvarázsolhatjuk szeretteinket és bezsebelhetjük a sok-sok dicséretet is! Ráadásként megemlíteném, hogy az egész egy óra alatt összedobható, ami nem utolsó szempont egy 4 fogásos menünél! 





Zöldbabos piláf:

Hozzávalók (8 személyre):

500 gramm basmati rizs
6 tk olívaolaj
2 tk római kömény
8 szem szegfűszeg
2 fej lilahagyma finomra vágva
3 zöld chili  csíkokra vágva
3 babérlevél
700 ml zöldségalaplé
250 gramm zöld hüvelyű zöldbab

Elkészítés:

Megmosom a rizst, majd 15 percre beáztatom, annyi vízbe, hogy ellepje. Lábasban felforrósítom az olajat, beleteszem a szegfűszeget, a római köményt, pár másodpercig pirítom, hozzáadom a hagymát, sózom és lefedve üvegesre párolom. Hozzáadom a chilit, babérlevelet és nagy lángon aranysárgára sütöm. 
A rizst leszűröm, csepegtetem, majd a fűszeres hagymához adom, felöntöm az alaplével, felforralom, hozzáadom a babot és kis lángon 15-20 percig lefedve párolom. Ha kész, elzárom és lefedve még ötpercig hagyom dagadni, puhulni, saját gőzében. 

Fűszeres karfiol:




Hozzávalók (8 személyre):

6 ek olívaolaj
1 kis darab gyömbér lereszelve
2 ek római kömény
2 tk kurkuma
1,2 kg karfiol, rózsáira szedve
1 kis csokor koriander zöld, finomra vága

Elkészítés:

Wokban felforrósítom az olajat, beleteszem a fűszereket, pírítom, míg illatozni nem kezd, leveszem a lángot beleteszem a karfiolt, sózom és sütöm 15 percig, vagy amíg megpuhul, néha keverjük át.
Amikor kész megszórom a koriander zölddel. Lehet chili pehellyel is ízesiteni, ha csípősen szeretnénk.

Ropogós relish:

Hozzávalók (8 személyre):

350 gramm paradicsom feldarabolva
3 fej lilahagyma kis kockákra vágva
1 kígyó uborka feldarabolva

A dresszinghez:

3 ek olívaolaj
1 tk mustármag
1 tk dijoni mustár
2 zöld citrom leve
2 tk barna cukor
1 piros chili kimagozva, felaprítva
1 marék koriander zöld felaprítva

Elkészítés:

A dresszinghez felforrósítom az olajat serpenyőben, beleszórom a mustármagot, addig píritom, míg pattogni kezd. Átöntöm  egy tálba, és minden más alapanyagával összekeverem. A relish hozzávalóit, paradicsomot, uborkát, hagymát salátás tálba teszem és meglocsolom a dresszinggel, majd alaposan összeforgatom. Minimum 10 percet hagyom állni, de tovább is lehet, hogy az ízek jobban összeérjenek.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem





2012. október 8., hétfő

Alma torta


Itt az ősz ez most már tagadhatatlan, a levelek hullanak, a reggelek párásak, az éjjelek hidegek, és bár süt a nap, mégis hűvösek a délelőttök!
Az almáról mindig az ősz jut eszembe, az illata, a színe miatt, ebből kifolyólag imádom az almás ételeket, legyen az sós, vagy édes, imádom hús mellé, szószként, de az almás sütikért is odavagyok(unk):-)!
A mai recept egy végtelenül egyszerű, gyors torta, vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, mézzel és sok, sok almával! A tészta pedig egy tökéletes vajas alap, ami minden gyümölcs torta, kitűnő párja, csak vaj és liszt! Már egyszer postoltam egy nyári áfonyás tortánál, szóval ez nem csak az alma tortához illik, hanem bármilyen gyümölcsös csodához, most lehet szilvával, körtével is párosítani, mindkettő isteni lesz!






Hozzávalók:

A tésztához:

100 gramm vaj (hideg, felkockázva)
200 gramm liszt
2 ek langyos víz

A töltelékhez:

4 db alma pucolva, apróra vágva
50 gramm vaj
1 kisebb alma pucolva, vékony cikkekre vágva a díszítéshez
4 ek méz
1 ek barnacukor
1 tk fahéj
1 rúd vanília kikapart belseje
6 db szegfűszeg
1 citrom  kifacsart leve és reszelt héja

Elkészítés:

Először a tésztát készítem el, amíg az pihen, addig készül a töltelék.Egy tálba öntöm az átszitált lisztet, majd hozzáadom a vajkockákat és elkezdem összedolgozni, kézzel, morzsás tészta lesz, majd fojamatos gyúrástól összeáll, és amikor már tészta formája van, hozzáadom a vizet, tovább gyúrom, kerek labdává.
Amikor kész nyújtó deszkán 3 cm vastag kerek formájú tésztát nyújtok, mindig csak egy negyedet fordítva rajta, majd a pite sütő formát kibélelem vele, a lelógó részeket pedig levágom. (nálunk ezt Szofi és Polli nyersen elfogyasztja, de el is lehet tenni a fagyóba). 30 percre hűtőbe teszem.
Jöjjön a töltelék: lábasban, felolvasztom a vajat, majd ezen karamellizálom a cukrot, a mézzel, hozzáadom az apróra vágot almát, majd a fűszereket és a vanília rúd héját is. A citromlevet csak akkor öntöm hozzá, amikotr már az alma szétfőtt, vagy inkább párolódott, egyet még rottyantok rajta, ha kész félre teszem hűlni.
A sütőt előmelegítem 170 fokra.
A tésztát kiveszem, és hagyom, hogy szoba hőmérsékletű legyen.
majd összeállítom: a tésztára teszem az almás tölteléket és a tetejét a felcikkezett almával díszitem, megszórom egy evőkanál barnacukorral és be a sütőbe, 35 perc alatt készre sütöm, langyosan fogyasztom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Rendszeres olvasók

Recept kereső