2012. szeptember 27., csütörtök

Édes chili lekvár


Na nem kell megijedni, nem édes annyira, csípős, kegyetlenül, de pikáns, mert van benne cukor, szóval tökéletes kísérője a keleti kajáknak, vagy éppen valami jó kis indiai fűszeres húsnak, zöldségnek, szóval jobb, mint az Erős Pista ez a lényeg!
Szerintem nem csináltam belőle eleget, kellett volna még és ezt pótolom is, amíg van paradicsom, merthogy az is van benne!:-) Isteni, annak ellenére, hogy erős, kóstolgattam rendesen és melegen is mennyei! legalábbis nekem, mert imádom az erős, pikáns ízeket!
Egyszer már készítettem, de akkor csak borecetet tettem bele, mármint fehéret, most modenai balzsamecettel készült, jó sötét a színe, és még finomabb, mint világosabb testvére!




Hozzávalók ( 4 db 200 ml-es üveghez):

8 db kápia paprika kimagozva, nagyobb darabokra vágva
15 db vörös chili feldarabolva
2 db cseresznye paprika feldarabolva
 8 gerezd fokhagyma pucolva, egészben
400 gramm paradicsom, hámozva, felkockázva
750 gramm barna cukor
250 ml modenai balzsamecet

Elkészítés:

A paprikát, a chilit, cseresznye paprikát (mindkettőt magjaival együtt) és a fokhagymát, késes robotgépbe, nagyon finomra összevágom.
A befőző lábasba teszem és hozzáadom a paradicsomot, a cukrot, ecetet, majd felforralom.
Lassú tűzön tovább főzöm 50 percig, míg nem kezd el jól besűrűsödni, rotyogó szurokra hasonlítani, amikor már fröcsög.
Kicsit hagyom hűlni és sterilizált üvegekbe teszem, fejre fordítom őket 5 percre és be a száraz dunsztba!
 6 hónapig eláll, vagy tovább is, felbontás után hűtőbe tegyük.

Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 26., szerda

Gyömbéres sütőtök dzsem

Mennyei lesz pirítóssal, vagy pitében, vagy leveles tésztával, őleg most, hogy lassacskán kezdődik a szezonja, mármint a sütőtöknek!:-) lehet, hogy túlságosan beleéltem magam az őszbe, bár a hőmérséklet még nyári, de néhol már hull a falevél, a gesztenyék is potyognak, szóval ősz van és kész, így , hát a sütőtök is helyén való!:-)
Én nagyon ügyesen vettem egy három kilót, egy kiló a sütőben végezte csemege gyanánt, de a többi be lett főzve, mert annyira finom édes volt, és szép, és Én meg folyamatosan csak elteszek és elteszek, így ezt is tettem!.-)
Most már tényleg olyan vagyok, mint egy lekvár üzem, lassan elkezdem az értékesítést is, már csak néhány papír kell hozzá és venni is lehet majd ezekből a finomságokból, már, ha nem akartok befőzni, ha mégis, itt a recept és hajrá!:-)



Hozzávalók (4 db 450 ml-es üveghez):

2 kg orange vagy kanadai sütőtök
0,5 kg barna cukor
4 db bio citrom, héja lereszelve, leve kifacsarva
85 gramm gyömbér reszelve
1 rúd vanília kikapart belseje

Elkészítés:

Minden hozzávalót a befőző lábasba rakok, majd 50-60 percalatt lassú tűzön rotyogtatva, a besűrűsödésig főzöm.
Amikor kész sterilizált üvegekbe töltöm, fejjel lefelé fordítom 5 percre és száraz dunsztba hagyom kihűlni pár nap alatt.
A kamrába 6-8 hónapig is eláll, felbontás után érdemes hűtőbe tárolni, úgy kb.1 hónapig ok!

Tipp: az üvegeket legjobban úgy tudjuk sterilizálni, ha folyó víz alatt alaposan elmossuk, majd 180 fokos sütőbe tesszük 15 percre!

Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 25., kedd

Paradicsomos húsgombóc fetamorzsával, sült sárgarépával


Teljes átalakításon ment át ez a hagyományos állapotában is kitűnő étel, rizs, babér levél, cukor nélkül, kicsit fűszeresebben, pikáns, de vitaminban gazdag!
Még mindig nagy mennyiségben tudunk hozzájutni a paradicsomhoz, így készülhet frissből is, és mivel jól fagyasztható, nyugodtan csinálhatjuk nagy adagban, majd be a fagyóba és hétköznap is isteni ebéd,vagy vacsi várja a családot!:-) Sajnos a kép szörnyű, de azért látható, hogy milyen volt, sajna, mindkét gyerek örjöngött, hogy vigyem a vacsit, ne fotózzak, így megadtam magam!:-) 
Mivel római kömény, gyömbér is van benne, ezért mellé naan kenyeret sütöttem, amit forrón olvasztott vajjal megkenve kínáltam mellé és mindenki csak csendben falt és falt, és falt, nyam..nyam....
Tényleg nagyon finom, köszönettel tartozok a receptért a Good Food magazin munkatársainak, ez tényleg ütős, bár még nem igazán találtam olyan receptet náluk, ami nem vált volna be, vagy ne lenne könnyen, gyorsan elkészíthető, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom, az újság alapján, akár egész hónapra össze tudjuk állítani a menüt, e szerint vásárolunk be és egy csomó pénzt spórolunk! Így igaz Én már 4 hónapja így teszek és minden hónapban 30 ezer forint pluszban vagyok, ami éves szinten nem kevés, sőt havi szinten sem!:-) Hajrá, gondolkozzunk előre!






Hozzávalók (4 személyre):

450 gramm darált marhahús/sertés is jó
70 gramm zsemlemorzsa
1/2 ek kömény mag
1 tojás
2 ek római kömény
350 gramm sárga répa tisztítva, hosszában félbe vágva, ha nagy negyedelve
2 ek olívaolaj
2 db hagyma aprítógépben pépesítve
1 ujjnyi gyömbér lereszelve
340 gramm passata, vagyis passzírozott paradicsom, tubusban kapható
500 gramm paradicsom, hámozva, felkockázva
0,5 liter paradicsom ivólé(se só, se cukor)
bors
200 gramm feta sajt morzsolva
1 kisebb csokor petrezselyem aprítva

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeveréses, vagy ennek híján 220 fok, illetve gáznál 170 fok.
Elkészítem a húsgombócokat: a husit összedolgozom 25 gramm zsemle morzsával, a tojással, a hagyma felével, fűszerezem a köménnyel és a római kömény felével, só, bors és kis gombócokat formálok, kb 25 db lesz, de méret függő.
Majd egy nagyobb tepsibe pakolom, és egy másik kisebbe pedig a répákat, mindkettőt meglocsolom egy kevés olívaolajjal, majd a sütőben készre sütöm, 30-40 perc alatt, ha kell megcserélem a helyüket. Lehet, hogy a répa hamarabb elkészül, akkor természetesen vegyük ki!:-)
Míg sül elkészül a paradicsom szósz.Magas falú serpenyőben olívaolajat hevítek, majd megdinsztelem rajta a hagyma másik felét, beledobom a gyömbért, a római kömény másik felét, végül a passzírozott és hámozott paradicsomot is, összerotyogtatom, sózom, borsozom és amikor már fröcsög, felöntöm a paradicsom lével, lassú tűzön főzöm, hogy jó sűrű legyen.
Amikor kész, a husi gombócokat egy tűzálló tálba teszem, rá a pari szószt, majd elkészül a feta morzsa. a maradék zsemlemorzsát, a petrezselyemmel és a morzsolt fetával összekeverem, a husi tetejére szórom, rá a répa, és be sütőbe 180 fokra, még 30 percre, majd forrón ropogós kenyérrel, vagy naanal tálaljuk!

Jó étvágyat:

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 24., hétfő

Fűszeres, narancsos cékla chutney


Ma amikor egyszerre készítettem a fenti finomságot és a gyömbéres sütőtök lekvárt megfordult a fejemben, hogy vajon ezt akkor is megcsinálnám, ha nem lenne mosogatógépem??? Nem hiszem, annyi plusz munkától szabadít meg ez a csodás masina, hogy hihetetlen, pedig így sem egyszerű a történet, van munka a befőzéssel bőven, főleg nulla segítséggel, mert a kis kuktám már óvodás, így egyedül küzdök, Polli csak a kóstolásban segít egyenlőre, meg persze a mini konyhában készíti nekem a sütit, szóval panaszra nincs okom!:-)
Visszatérve a mosogatógépre, ha nem lenne, szerintem mínusz tíz év az életemből főleg, hogy a lekvárok mellett még ebéd és vacsora is készül, sok edény, sok tányér, millió kis és nagy kanál, villa, ja és a vízről nem is beszéltünk még arra nem is gondolok mennyi fogyna, mivel Én kizárólag folyó vízben vagyok hajlandó mosogatni, lehet, hogy ez nem okos, de ehhez ragaszkodnék, bár ez csak elmélet! Na, de nem erről akartam írni!
A cékla chutney isteni, tökéletes frissen is, de azért, pár ét, hónap jót tesz neki! Már alig várom, hogy valami jófajta sült mellé megkóstoljam, tört krumplival, isteni vörös borral! Nyam-nyam.....




Hozzávalók ( 4db 400 ml-es üveghez):

1,5 kg cékla kockákra vágva, pucolva
4 db alma reszelve
3 db narancs reszelt héja és leve
3 db lilahagyma felaprítva
1 ek mustármag
1 ek őrölt fahéj
3 ek koriandermag
400 gramm barna cukor
700 ml alma balzsamecet

Elkészítés:

Minden hozzávalót a befőző lábosba teszek, majd összeforgatom és lassú tűzön kevergetve 1-1,5 órát főzöm,



míg a chutney besűrűsödik és a cékla megpuhul.
Sterilizált üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem.
6 hónapig eláll a kamra polcon, felbontás után hűtőbe teszem és még három-négy hétig simán fogyasztható!

Jó munkát!

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 20., csütörtök

Mustáros karaj póréhagymás pogácsákkal


A malac husi mustárral és hagymával mennyei, mért ne lehetne egy kis poréhagymás pogit adni mellé, mennyei!
Dijoni mustárral kentem be a húst, kakukkfűvel szórtam és mellé egy rösztihez hasonlatos krumpli pogácsa készült, sok-sok hagymával, még szezonja van, és olyan finom! Olcsó egészséges, és nem csíp, a gyerekek is imádják, ja és nem olyan domináns, mint a többi testvéreinek!
Ferenc kifogásolta a karajt, mert állítólag nem szereti, de azért két szelet eltűnt rejtélyes módon, azóta is keressük a tettest! Biztos nem Ő volt! Annyira gyerekesek a férfiak sokszor ezzel a férfiúi büszkeséggel vagy mivel, szerintem be lehet vallani, ha tévedünk, Ők erre ritkán képesek azt kell megállapítanom!:-) 

Legközelebb, ha ez készül, mindenképpen készítek mellé egy kis mustáros, mártást, valami tejszínesre gondolok, mert így száraz volt nekem, szóval tegyetek ti is így!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet karaj
1 ek dijoni mustár
1 ek kakukkfű levél
bors

A póréhagymás pogácsához:

1 kg krumpli, kockákra vágva, sós vízbe megfőzve
3 póréhagyma felkarikázva
50 gramm vaj
4 ek liszt
3 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra, a husikat sózom, borsozom, megkenem a mustárral, megszórom a kakukk fűvel és 30 perc alatt puhára sütöm.
A kifőtt, kihült krumplit összetöröm, majd serpenyőben felolvasztom a vajat megpárolom rajta a póréhagymát, majd összekeverem őket, ízlés szerint sózhatjuk, ha kell még.
8 pogácsát formázok belőle, a lisztet egy tányérba teszem és beleforgatom a pogikat, majd serpenyőben felforrósítom az olajat és pirosra sütöm mindkét oldalukat, kb 2-2 perc alatt!
Forrón tálalom!

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 19., szerda

Medvehagyma pesto a fagyasztóba, avagy mentsük meg a fagytól a kerti fűszernövényeket


Lassan hidegek lesznek az éjszakák, lefagynak a kerti fűszernövényeim, szóval jó, ha feldolgozom őket és télen milyen jó lesz! A szárítás is jó, aszaló gépben szoktam, de a fagyasztóba készült pesto még jobb, csak gnocchi, vagy tészta kell hozzá és meg van az ebéd, ráadásul akár krém levesbe is rakható, még volt egy csomó medvehagymám a fagyóba, sok helyett foglalt, így azt is feldolgoztam, nagyon finom és szerintem nem sokáig lesz a jégen, ahogy családom ismerem, már nyers állapotába is belenyalt Ferenc, és nagyon oda volt!:-)
Érdekes íz kombinációt alkalmaztam, nem csak fenyőmag, de szezámmag is került bele, ráadásul, hogy még pikánsabb legyen feldobtam egy kis mentával is, majd icipici műanyag tárolókba tettem és be a mélyhűtőbe, Én tényleg felkészülök a szegényes télre, ami azért csak költői túlzás, hisz télen is sok finomság van, csakhogy a lilakáposztát említsem kacsa sülttel, jaj, azért már azt is várom, de egyenlőre befőzünk, tartósítunk, raktározunk, na, de ne a zsírpárnákat!:-)

A mennyiséget kisadagban adom meg, ugyanis, ha nem árasztotta el a kertet a kerti fűszernövények zöme, vagy nincs is kert és vásároljuk, praktikus jégkocka tartóba tenni és úgy tárolni, az is nagyon jó lehet!



Hozzávalók (6-8 adaghoz):

100 gramm lágyszárú kerti fűszernövény vegyesen(bazsalikom, menta, rozmaring, medvehagyma (elhagyható), kapor, ami van!)
300 ml olívaolaj (extra szűz)
110 gramm reszelt parmezán
100 gramm píritott fenyőmag
100 gramm pirított szezámmag


Elkészítés:

A megmosott, lecsepegtetett, durvára vágott fűszernövényeket, a magok, sajt, olaj társaságában késes robotgépbe teszem, majd pépesre aprítom, végül műanyag tárolóba, vagy jégkocka tartóba teszem és be a mélyhűtőbe, de természetesen azonnal is fogyasztható!

Jó munkát!

Puszi:

Petrezselyem


2012. szeptember 18., kedd

Zöld pestos tészta saláta


Kezdjük egy könnyű fogással a hetet gondoltam, de olyan sokat ettem belőle, hogy nem ezt éreztem, szóval a tészta csak tészta, akkor is, ha zöldségekkel esszük!:-) Szofi imádta, Polli természetesen, hisz farfalle tésztából készült, ami a legjobb, könnyű a villára szúrni és ehetünk nagylányosan, nem kell anya segítsége, csak apa húzta a száját, valami miatt nem annyira akar mostanában tésztát enni, lehet, hogy túl adagolta magát Jesoloban?!:-) 

Mindenesetre isteni lett! Sok zöldborsó, sok fekete olíva bogyó, sok, sok kerti fűszernövény (bazsalikom, rozmaring, petrezselyem, zsálya, oregánó), parmezán, fenyőmag.... nyam-nyam... Mennyei pestot készítettem, az Olaszországból hozott parmezán mennyei, sokkal jobb, mint itthon, frissebb, ráadásul egy sajt és hal piacon vettem, isteni az illata, és az íze..., mindent megér...

Egyébként továbbra is töltöm fel a kamra polcot, és a fagyasztót a nyár ízeivel, készült cékla chutney, édes chilli lekvár, medvehagymás pesto, gyömbéres tök lekvár, szóval a hét ismét a házi készítményeké lesz, persze egy paradicsomos hús gombóc is készül majd, ami kicsit újra gondolva, másképp fűszerezve kerül az asztalra, mint a hagyományos, na, de most jöjjön a lényeg, a tészta sali, ami tényleg zöld, és friss!



Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm farfalle tészta főzve, al dente
300 gramm zöldborsó főzve
1 fej vörös hagyma finomra vágva
150 gramm fekete olíva bogy150 gramm bacon szalonna, kockákra vágva, pirítva
bors

A pestohoz:

1/2 csokor bazsalikom
1/2 csokor petrezselyem
1/2 csokor oregánó
4-5 levél zsálya
3 gerezd fokhagyma
100 gramm parmezán reszelve
150 ml olívaolaj
3 ek fenyőmag

parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:

A pestohoz valókat késes robotgépbe teszem és pépesre aprítom, majd összekeverem a zöldborsóval, olívabogyóval, hagymával, hozzá keverem a tésztát, a bacon szalonnát, amit alaposan lepírítok és az egészet összeforgatom, sózom, borsozom, fél napra a hűtőbe teszem, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor megszórom még reszelt parmezánnal!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 13., csütörtök

Fűszeres csicseriborsó kuszkusszal


Megjöttünk a nyárból a "télbe", na jó ez költői túlzás, de azért elég cidri van, most már jöhetnek a tartalmasabb kaják, a hüvelyesek, bab, borsó, lencse,főleg, hogy Olaszországban, szinte csak a tengeri herkentyűket ettem, salátával és az a nagy helyzet, hogy csülkös bablevesre vágyom, vágytam, mert el is készítettem, ma ebédre, mennyei volt, panini helyett, jó kis erdélyi kovászos kenyeret és házi tejfölt ettem mellé, Pollival az élen csak úgy falta! remélem Szofi is eszik vacsira, ha megjön az oviból, apával az élen, Ő biztos befalja, mert az Ő kedvence!:-)
Egyébként Itália még mindig csodás, a tenger tiszta, hullámzik, sok a kagyló, a hal, finomak az ételek, rengeteg fűszerrel, tésztával, paradicsommal megrakodva tértünk haza és idén zsákmányoltam a kempingből egy rozmaring bokrot, persze engedéllyel, mivel már 5. éve járunk oda, megkértem az egyik ott dolgozót, hogy kérdezze már meg nekem, hogy szabad e ilyet és naturalmente lehetett!:-) Remélem sikerül átteleltetnem, mert csodaszép, illatos és sokkal intenzívebb az íze, mint az itthon kaphatóaknak, biztos a föld miatt!:-)
Na,de jöjjön a kaja, ami nem olasz, de még csak nem is hasonlít hozzá, bár a kuszkusz olasz márka, így kicsit  az, de az ízvilág nem!:-)
Mivel a paradicsom még tömkelegével kapható érik, és isteni ezért abból sok van benne, illetve padlizsán, kápia paprika és sok, sok római kömény, fahéj, na meg répa isteni, könnyű, még a nyári kertek ízeit idézi, de forrón tálalva az igazi és akár sütőtökkel is feldobható, na, de az majd csak később, hiszen az ország keleti részében lakó olvasók nem is értik miről beszél ez a nő, ott még tombol a nyár! De jó nekik!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

200 gramm kuszkusz
500 ml  zöldség alaplé
2 ek olívaolaj
4 szál sárgarépa kockákra vágva
1 db padlizsán felkockázva
2 fej lilahagyma negyedelve
4 tk őrölt fahéj és római kömény, mozsárba törve
2 kápia paprika kockákra vágva
2 doboz csicseriborsó (konzerv)
4 fej paradicsom felkockázva
1/2 korianderzöld felaprítva
bors

Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat, 



majd a kuszkuszt leöntöm a forrásban levő zöldségalaplével, majd lefedve hagyom állni, míg el nem szívja az összeset. Majd egy nagy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem a hagymát, a répát és 2 percig sütöm. Megszórom a fűszerekkel, hagyj illatozzon, majd beledobom a paprikát, a paradicsomot, padlizsánt és fedő alatt 20-25 percig párolom, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha kell kevés vizet öntök alá, sózom, borsozom a végén, majd hozzákeverem a csicseriborsót és összeforgatva még 3 percig főzöm. Kuszkusszal tálalom, és a tetejét koriander zölddel megszórom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



2012. szeptember 2., vasárnap

Az igazi szilva lekvár sütőben sütve


Még egyszer szilva, ezúttal személyes kedvencem, a hagyományos, extra sűrű, csak szilvából készült lekvár, amit eredetileg sárral tapasztott réz üstben 20 órán át készítenek, nagyon bonyolult technológiával, sokan, folyamatosan kevergetve, de mi modern háziasszonyok feltaláltuk ennek egy kicsit gyorsabb, de mindenképp kevésbé fárasztó módját, az eredmény, szerény véleményem szerint majdnem ugyanaz.
Amilyen egyszerű hozzávalókat nézve olyan finom, semmi nem kell hozzá, csak szilva, sok, sok szilva és mégis ez a legfinomabb a világon, cáfoljatok meg, ha nem, de dő az kell hozzá, ez is 10-12 óra amíg elkészül, de megéri várni!:-)

Az érdekesség kedvéért vázolom, hogy Szabolcsban hogyan készítik még a mai napig: 
A hagyományos technológia szerint készülő szilvalekvárhoz előkészületként a gazdák augusztus végén, szeptember elején lekaszálták a fák alatti füvet, hogy a hulló szilvát fel tudják szedni. A fa alá ponyvákat terítettek. Hosszú, de könnyen kezelhető rudakkal verték az ágakat. A válogatott gyümölcsöt megmosták. 

A szilvával megtelt, rézből készült lekvárfőző üstöt a szabadban elkészített katlanra tették fel főzni. A katlan általában gömbölyű állású, vályogfalú volt, kívül-belül tapasztva, az egyik oldalon ajtóhelyet hagytak a tüzelésre. A lassú tüzeléssel párhuzamosan megkezdődött a kavarás is. A házilag készített kavaró vitorlával állandóan, szünet nélkül kavarták a szilvát. A kavarás nehéz munka, az asszonyok váltották egymást. A szilvát addig főzték, amíg a magja ki nem vált és a héja össze nem sodródott. Ezt követően kiszedték a katlanból a tüzet, majd miután kihűlt a szétfőtt szilva - az ún. penyő - , egy házilag készült szűrőn áttörték. A szépen kimosott üstbe visszatették a masszát, újra tüzet raktak, és kezdődhetett az öregítés, azaz a besűrítés.

A lekvárfőzés nehéz munkáját hagyományosan mulatozással kapcsolták egybe: citeráztak, énekeltek, vidám társasági élet folyt, miközben váltották egymást a munkában. A kész lekvárt cserépedényekben, ládákban tárolták. 


Na az enyém ennél egyszerűbben készül és egy ember is meg tudja csinálni!

Ismét eltávozom egy időre, de jövök vissza csak holnap szokásos olaszországi utunkra megyünk, úgy hogy sok sok italiani finomsággal térek vissza!:-)







Hozzávalók:

2-3 kg szilva kimagozva, félbe vágva
1 nagy tepsi, vagy vastag falú sütőbe való edény (cserép is lehet)

Elkészítés:

A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem. Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és a legkisebb lángon sütöm reggelig. Reggel 6 óra körül kiveszem, óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad belőle!!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. szeptember 1., szombat

Szilva dzsem


Még mindig szilva!:-) Írni valahogy egyszerűbb róla, mint, magozni, darabolni és befőzni, az nem volt egyszerű, vagyis egyszerű, csak nem ekkora mennyiségnél, az már fárasztó!:-) Na, de mit panaszkodok, milyen jó lesz télen enni, vajas kenyérrel, süteménybe tenni, derelyét készíteni belőle, szóval csak ne sírjak, örüljek, hogy ilyen jó volt az idei termés és ennyi finomságot készíthettem belőle! Bár azt be kell valljam, hogy egy kisebb részét kimagozva, mosva, lecsepegtetve lefagyasztottam, hátha készítek szilvás gombócot, vagy tejszínes szilva krém levest karácsonyra, szóval vannak terveim vele, meg magában is jó lesz télen, mert kimondottan finom szilva fajta ez!
akkor jöjjön a fűszeres lekvár, fahéj nélkül, mivel testvérkém allergiás rá és szeretném, ha enne belőle!:-)
Ennél sem használok tartósítószert, hisz elég ha lefordítom az üveget a vákuum miatt eláll, csak felbontás után tegyük hűtőbe, akkor is kibír 1-2 hetet, kivéve, ha megeszitek!:-) Ezért érdemes kisebb üvegeket használni!

Ismét egy kiló szilvával írom a receptet, annak a kedvéért, aki nem szeretne ipari mennyiséget készíteni!:-)



Hozzávalók:

1 kg szilva
0,5 kg barna cukor
1 rúd fahéj(Én most nélküle, de fini lesz tőle)
10 szem szegfűszeg
5 szem szegfűbors
2 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A szilvát kimagozom, felaprítom kisebb nagyobb darabokra vegyesen. Egy nagyobb edényben karamellizálom a cukrot, majd amikor már folyik hozzáadom a lecsepegtetett szilvát,a fűszereket és lassú tűzön rotyogtatom, míg el nem fő a leve és jó sűrű nem lesz ez 1-1,5 óra szilva fajtától függően.
Majd sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, fejre állítom 5 percre, száraz dunsztba téve, pár nap alatt kihűtöm, majd felteszem a kamra polcra!
Itt is jó, ha fogyasztás előtt egy hónapot áll!

Főzzetek be!:-)

Puszi:

Petrezselyem