2012. augusztus 31., péntek

Belefulladunk a szilvába


Nem tűntem el végleg, de rengeteg volt a dolgom!

Apósoméktól kaptam némi szilvát (kb. 30 kg)- vegán olvasómnak üzenem, hogy nem mindegyik pottyant le a fáról, valamelyiket, hangos sikolyok között kellett leszakajtani- és kénytelen kelletlen fel kellett dolgoznom, készült lekvár, dzsem, chutney és a vége felé értettem gyerekkorom nagy talányát, hogy miért nincs kimagozva az a fránya szilva befőtt!:-9 A kezem fekete, a derekam leszakad, melegem van folyamatosan, de végre vége, és az eredmény csodás, a kamra polca tele csupa finomsággal, szóval minden családtagom készülhet karácsonykor lekvár, chutney lesz az ajándék!:-) Ja és még a bodza bogyóval is roskadásig a bokrok, így elkészült a szörp is!

Ma a szilva chutney lesz terítéken, két változata készült egy sima, borecetes és egy mango, gránátalma kombináció, alkohol nélkül, mindkettő kitűnő kísérője lesz a téli hónapokban a kacsa sülteknek!:-) Isteni, pikáns, kicsit csípős, de nem túlságosan, kicsit indiai, kicsit magyar, a mienk!

A recepteket leredukáltam 1 kg szilva mennyiségének megfelelően, de Én 6 kg-ból készítettem, szóval elég nagy mennyiség lett, ezt már értékesíteni kellene!:-)

Szilva chutney:





Hozzávalók:

1 kg szilva, kimagozva, negyedelve
10 dkg vaj
1 db citrom reszelt héja
60 dkg lilahagyma
6 szem kardamom, mozsárban megtörve
3 ek barna nádcukor
3 rúd fahéj
1 piros chili, kimagozva és apróra vágva
1 ek frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 dl vörösbor
2 ek borecet

Egy méretes edényben karamellt készítek a barna nádcukorból (beleteszem a cukrot az edénybe, alágyújtok és békén hagyom, nem keverem, míg a cukor el nem olvad és karamell lesz belőle, belekerül a kardamom, majd beleolvasztom a vajat.  A lilahagymát negyedelem, vékony szeletekre vágom, majd belekeverem és lassú tűzön, 20-25 perc alatt hagyom, hogy jól megpuhuljon, karamellizálódjon, pont úgy, mint a hagyma lekvár esetében. Beleteszem a fűszereket (fahéj, gyömbér), a finomra vágott fokhagymát, beleaprítom a kimagozott chilit, öntök rá vörösbort, kevés borecetet és végül hozzáadom a kimagozott, negyedelt szilvát. Jól összekeverem és a szilva nedvesség tartalmától függően 30-60 percig főzöm, ne legyen túl sűrű, de túl híg sem! Tiszta és száraz befőttes üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba téve, hagyom kihűlni pár nap alatt! Pár hónapot hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek kellően.

Szilva, mango, gránátalma chutney:





Hozzávalók:
1 kg szilva
2db gránátalma belseje
1 db mango hámozva felaprítva (minél érettebb annál jobb)
40-50 dkg barnacukor (gyümölcsök érettségétől, egyéni ízléstől függően)
3-4 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
12 dkg friss gyömbér (tisztítva, reszelve)
2 ½-3 dl almaecet (ízlés szerint)
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
2-3 szegfűszeg
1 ek mustármag mozsárban összetörve
2-3 chilipaprika kimagozva, felaprítva

Elkészítés:


A cukor és a fűszerek kivételével, az összes hozzávalót egy nagyobb lábasba teszem, aláöntök egy deci vizet, és közepes tűzön felforralom. Tíz percig főzöm, míg a gyümölcsök puhulni kezdenek, ekkor adom hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön, egy-másfél órát főzöm, ez is a szilva nedvesség tartalmától függ.
Mielőtt dunsztosüvegekbe töltöm, feljebb kapcsolom a tűzhelyet, hogy forróbb legyen a chutney, úgy töltöm az üvegekbe, és a befejezés ugyanaz, mint az előző esetében!

Jó befőzést és étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem




2012. augusztus 8., szerda

Pita, ajvár, dzadziki,fűszeres gránátalma salsa


Még lesz a héten egy husi, de ma a köretek, mártogatósok következnek, amiket imádok! Tudom, hogy van már ajvár receptem fent, de ez ütősebb és sokkal jobb is!!
A dzadzíkit, mindenki másképp készíti, ma egy mentás bazsalikomos változat következik, amit Én személy szerint nem ismertem eddig, sőt eszembe sem jutott, pedig a menta finoman szólva is elárasztotta a kertünket, pedig egyetlen Tescóban vásárolt, félig halott növénykét ültettem a fűszeres kertembe tavaly előtt, és véletlen ki is ástam idén, de nem sikerült megölni, igazi túlélő, aminek persze örülök, mert a limonádétól elkezdve, a salsáig mindenbe teszek, de a dzadzíkibe soha, na de most már fogok, mert mennyi, igazi nyári, friss, zamatos saláta, grillezett húsok, zöldségek mellé tökéletes társ!:-)
A gránátalma salsa pedig igazi különlegesség, isteni, chillis, nyam-nyam.......
A pita pedig a naanhoz hasonlóan készül, gyors egyszerű és mennyei, nem tudok betelni a lepény kenyerekkel, főleg, ha mártogathatok valamibe és evőeszköz helyett használhatom.... Minden mai fogás igazi nyári csoda, a grill partik elengedhetetlen kellékei, ezek nélkül neki se kezdjetek sütögetni az udvaron!
Sajna a képek továbbra is kritikán aluliak, de majd pótolom őket!:-)






Ajvar




Elkészítési idő: 20 perc


Hozzávalók (4 fő részére):

-  6-8 kaliforniai paprika (szezonban ha van képia paprikát használjunk!)
- 2 padlizsán
- 1 dl olívaolaj
- 1 fej hagyma, apróra vágva
- 7-8 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé (vagy 1 ek vörösbor ecet)
- só, bors ízlés szerint
- díszítésnek aprított petrezselyem  

Elkészítés:

Előmelegített sütőben a paprikákat és a padlizsánokat süssük 180 fokon, amíg a bőrük sötét lesz és ráncos. Sütőből kivéve egy nagy tál hidegvízbe dobjuk a zöldségeket, majd ezután hámozzuk le az égett bőrét, és magozzuk ki, villával, vagy turmixgéppel pürésítjük.

Olívaolajon pároljuk meg a hagymát, amíg puha lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát és még 1-2 percig főzzük. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a zöldségpépünket. A maradék olajunkat adjuk hozzá fokozatosan, és keverjük, amíg egyenletesen eloszlik. Adjuk hozzá a citromlevet/ecetet  sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Tálaljuk és szórjuk meg petrezselyemmel. Langyosan vagy hűtve is finom.

Tipp:
Az ajvár ízesítőanyagként is használható, dresszingbe, joghurtba keverve esetleg egy jó mártás fűszerezésénél is meg állja a helyét! 




 Dzadziki /Caciki




Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

- 0,5 liter joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
- 1 kg kígyóuborka
- 10-12 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
- só
- fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)

Elkészítés:

A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk, vagy reszeljük, ki hogy szereti. Ha van időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót. 

A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor, Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó, kapor és mentalevél.)



Pita

Hozzávalók:

-     35 dkg fehérliszt
-     3 g szárított porélesztő
-     só
-     víz (kézmeleg)
-     olaj

Elkészítés:
A kimért lisztet sózzuk,hozzáadjuk az élesztőt  majd apránként adagolva a kézmeleg vizet, jól nyújtható tésztát készítünk. 5-6 centis labdácskákat formázunk, majd laposra nyújtjuk azokat - palacsinta formájúra.
Nagyon forró, száraz serpenyőben mindkét oldalukat addig sütjük, míg fel nem fújódnak, és pici barna hólyagok sülnek rá.

Fűszeres gránátalma salsa




Előkészítési idő: 10 perc + 30 perc hűtés

Hozzávalók (4 fő részére):


-      2 gránátalma kinyert magjai
-      1 narancs kifilézve, apró darabokra vágva
-      2 ek narancslé
-      2 szál újhagyma
-      ¼ tk cayenne bors
-      ¼ tk édes nemes pirospaprika
-      1 friss piros chili felaprítva (magjai nélkül)
-      3 ek friss aprított mentalevél


Elkészítés:

Egy tálba öntjük az összes hozzávalót és alaposan összekeverjük.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.

 Jó étvágyat!


Puszi:

Petrezselyem


2012. augusztus 6., hétfő

Közel keleti kebab pisztáciával


Jó nagy szünet után, de folytatom a balkáni, közel keleti csemegéket! Sajnos nem tudtam írni, mert nyaralunk és sem időm, sem pedig affinitásom nincsen az íráshoz, vagy inkább az internetezéshez, ugyanis, most Berekfürdőn vagyunk, a nyugalom szigetén teljes elvonultságban, se tv, se számítógép csak a strand, jó kis szilva pálinka, birka pörkölt, slambuc, szóval ez az igazi magyar wellness!:-)
Ezt megelőzően pedig Kapolcson hódoltunk a kulináris élvezeteknek, ugyanis, rengeteg jó bort, sajtot kóstoltunk vettünk, és mennyei étkekkel tömtük a bendőnket, miközben jobbnál, jobb zenekarokat hallgattunk, maga volt a csoda, a hangulat, az idő, egyszóval minden! A gyerkőcök oda meg vissza voltak, főleg a sátrazástól, de a kézműveskedés és a csodaszép kerámiák is megfogták őket, nagy kedvenc volt a manó udvar!:-)

A képek most nem önmagukért beszélnek, korábban említett okok miatt!:-)

Na, de ennyi kitérő után jöjjön a mai finomság:


Hozzávalók (4 fő részére):

  •    900 g darált marha/bárány/sertés vegyesen
  •    Fél csokor friss petrezselyem aprítva
  •   100 g sótlan pisztácia durvára aprítva
  •   ¼ tk őrölt kardamom
  •   1 tk őrölt római kömény
  •   ½ tk csemege paprika
  •   ½ tk őrölt feketebors
  •    ¼ tk őrölt szegfűszeg
  •    1/3  tk őrölt koriander
  •    1 csipet őrölt fahéj
  •    1 csipet őrölt szerencsendió
  •    2 ek olívaolaj  - kenéshez


Elkészítés:

Az olívaolajon kívül minden hozzávalót egy kényelmes nagy tálban összekeverünk, nyugodtan használhatjuk a kezünket is, hogy alaposan „összemasszírozhassuk” az ízeket.

Ha elkészültünk 12 egyforma részre osszuk el és kebab formákat formázunk belőle, vagyis saslik pálcára ráhengergetjük a husinkat,



 majd egy műanyag fóliával lefedve 30 percre a hűtőbe tesszük – ezidő alatt az ízek összeérnek.

Sütés előtt a kebabokat egy ecset segítségével kenjük meg olívaolajjal. Forró serpenyőben, vagy grill-lapon 12-15 perc alatt aranybarnára, készre sütjük. 

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem