2012. július 25., szerda

Scsevapcsicsa á la Chefparade


Tegnap a kebabos, nyársas, ajváros főzőtanfolyam istenien sikerült egy csodás szakács tolmácsolásában, méghozzá Zoboki Zoltán személyében. Isteni balkáni finomságokat dobtunk össze, melyek közül ma kettőt postolok, a scsevapcsicsát, ami isteni, autentikus, igazi és a dzadzikit, persze az egyik görög, a másik szerb, vagy szlovén vagy horvát, ki hol ette már, de együtt isteni, főleg otthon sült pitával, aminek a receptjét szintén olvashatjátok!
A scsevapcsicsa szerintem Szlovéniában a legfinomabb, az ottani lepénnyel, ajvárral, olvasztott vajjal meglocsolva, kevés vöröshagymával körítve, nyam-nyam..., annyira finom.....hmmmm, de jó is ez, tegnap este, jól belaktunk állandó főző partneremmel. A képek kissé silányak, mivel a telefonommal készült és, mint azt már sokszor megjegyeztem a BlackBerrynek nem erőssége a fotó!:-)
Jöjjön a lényeg:


Dzadziki /Caciki



Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
- 0,5 liter joghurt, lehetőség szerint sűrű török/görög joghurt
- 1 kg kígyóuborka
- 10-12 gerezd fokhagyma
- extra szűz olívaolaj
-
- fűszernövények (szárított oregánó, bazsalikom, menta)

Elkészítés:
A kígyó uborkát apró kockákra vágjuk. Ha van időnk, akkor a kockázott uborkát is érdemes lecsepegtetni, mert akkor a dzadzikink nem fog „levet ereszteni”. Az előkészített uborkát egy mély edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a joghurtot.
Adjunk hozzá sok(!) fokhagymát. Locsoljunk rá pár csepp extra szűz olívaolajat és néhány csipet sót. 

A fűszerezés innentől szabadon választott. (Ha Görögország északi részétől dél felé haladunk, úgy válik intenzívebbé a fűszerezése. Északon bazsalikom és oregánó, a Pondosziak kakukkfű és bazsalikom, Athén környékén oregánó és kapor, Cipruson már oregánó és menta a domináns. Bevált kedvenc a két variáció elegye oregánó, kapor és mentalevél.)


Scsevapcsicsa / Csevap



Előkészítési idő: 30 perc 


Hozzávalók (4 fő részére):
-      1 kg finomra darált marha/bárány/sertés vegyesen
-      2-3 nagyon finomra vágott hagyma
-      2 gerezd fokhagyma
-      só, bors, csípőspaprika (ízlés szerint)
-      olaj


kiegészítésnek: 
- ajvár (paprikakrém)
- vöröshagyma



Elkészítés:
Dolgozzuk jól össze a darált húsokat a hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel.
Formázzunk kis rudakat, 



kenjük be olajjal, és süssük, vagy grillezzük meg őket.
Forrón tálaljuk, ajvárral és apróra vágott vöröshagymával.

Jó étvágyat!


Puszi:


Petrezselyem

2012. július 24., kedd

Mascarponés csokis piskóta cseresznyés balzsamecettel bolondítva




Ma is süi, nem tudom mi van velem, de teljesen rákattantam a sütésre, pedig, ha édesség Én a csokoládéra szavazok, de most valahogy ezeket kívánom, persze csak mértékkel, főleg a "családom és egyéb állatfajták" eszik, de egy keveset Én is magamba tuszkolok!:-) Na azért kést nem tartanak a torkomhoz!
Még volt a fagyasztómba egy kevés az idei cseresznyéből és nem régen kedvenc sajt boltomban ráleltem a legfinomabb balzsamecetekre, amiket még Olaszországban ismertem meg és itthon nem láttam, de azóta már, mióta ezt megvásároltam, több delikát polcán felfedeztem! Különböző ízesítésekben kapható, ez most pont cseresznyés és nem csak édességeket tehetünk különlegessé vele, hanem salátákhoz, hús pácokhoz is kiváló, de fagyit is díszíthetünk vele, a neve pedig Leonardi, próbáljátok ki van bazsalikomos, tárkonyos, meg még vagy egy tucat!
Hogy ne csak az édességekről beszéljek, ma megyek a Chefparádéba kebabos tanfolyamra, ahol ajvárt, saslikot, meg különféle kebabokat készítünk, pitával, szóval isteni lesz, és utána jönnek a receptek is!:-)
Na, de térjek már vissza a sütihez, nincs benne tej, tojás, mármint a tésztába, ennek prózai oka van,lévén nem volt itthon, de sikeresen kitaláltam, hogy lehet enélkül, és isteni, a krém különleges, szóval süssétek meg!:-)
Mennem kell, mert lassan elkészül a palóc levesem!










Hozzávalók:


20 dkg liszt 
10 dkg (ha van, barna)cukor (de jó a kristálycukor is) 
5 evőkanál étolaj (pl. napraforgó), 3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor 
1 csésze növényi tej vagy víz
1 szűken mért evőkanál 10%-os ecet
1 zacskó vaníliás cukor (vagy pár csepp vaníliakivonat)
1 csapott kiskanál szódabikarbóna
1 csapott kiskanál sütőpor

A krémhez:
300 gramm mascarpone
3 ek porcukor
3 ek cseresznyés balzsamecet (Leonardi, crema di balsamico)
15 dkg cseresznye magozva, feldarabolva

Elkészítés:
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral és a szódabikarbónával. Hozzákeverjük a cukrot, aztán a többi hozzávalót.
A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített 180-200 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük (végezzünk tűpróbát!). Tegyük félre, hagyjuk hűlni!
A krém minden hozzávalóját kevrjük össze egy tálba, majd a kihült piskóta tetejére kenjük, díszítjük pár szem cseresznyével, a sűrű ecettel és 2 órára hűtőbe tesszük, majd jó étvággyal megesszük!

Jó sütögetést és étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. július 23., hétfő

Sajttorta


Ma is egy sütivel kedveskedek nektek! Isteni, gyors és eperdzsemmel mennyei, persze lehet málnával, ribizlivel, vagy bármivel enni, akár magában is, mert úgyis finom!
Egyszerű mascarponés krém, édes keksz az alapja, a Győri Édes zabkeksze a legjobb, pár perc alatt össze lehet dobni, be a sütőbe és ha kihűlt már ehetjük is. Én egy nappal hamarabb elkészítettem és úgy még finomabb, mint frissen, de ha nem tudunk ellenállni az illatoknak, aznap is neki eshetünk!:-)
Szofi készítette a krémet, persze nyersen megette a felét, de amikor kész lett, akkor is ízlett neki, ez nem szokott mindig így lenni, ugyanis, az élesztős tésztákat csak nyersen szereti!:-) Polli drágám, így is, úgyis imádta, de neki nem kell kétszer mondani, hogy egyen, igazi gourmet, minden finomságot imád, nem válogat, de ha valami kicsit rosszabbul sikerül, már nem eszi meg!:-) Szóval van kritikusom elég!

Még egy tipp a sütéshez: tegyünk alá egy tepsit, mert hajlamos csöpögni!



Hozzávalók:

2 csomag zabos keksz (lehet almás, kókuszos, csokis) összetörve, vagy ledarálva
150 gramm vaj olvasztva

A töltelékhez:

450 gramm mascarpone
1 vanília rúd kikapart közepe
100 gramm cukor
3 egész tojás
2 ek liszt
100 gramm túró
1 dl tejföl





Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra
a ledarált kekszet keverjük össze a vajjal, így sűrű masszát kapva és nyomkodjuk bele egy csatos torta forma aljába.
Keverjük  össze a töltelékhez valókat, majd öntsük a torta formába és 40-45 percig süssük, míg a teteje szép barna nem lesz! Ne felejtsük el a sütő aljába tenni a tepsit, ha folyna ki a töltelékből.
Ha kész teljesen kihűlve fogyaszthatjuk! Forrón még nem lehet vágni, vigyázzunk!:-)

Jó sütést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. július 13., péntek

Epres joghurtos koszorú



Folytatódik az epres sütik sora, ami továbbra is helyettesíthető bármilyen piros bogyós gyümölccsel, vagy bármivel, ami szezonális!
Ez egy kicsit muffinos, kicsit nem, muffin formába is elkészíthető, de lehet olyan is, ami belül bordázott, így lesznek kosárkák, hozzá pedig szükségeltetik az eper dzsem, amit közvetlenül a sütés előtt elkészíthetünk, ha málnával dolgozunk értelemszerűen málnára, ha ribizlivel, ribizlivel készítjük, szóval a lényeg, hogy kell a dzsem, ha már befőztük gyorsabban haladunk, mert maga a kosárka pikk pakk összedobható! Egyébként zabpelyhes a tészta, szóval könnyű, egészséges és a gyerekek imádják, szerintem cukor helyett mézzel is készíthető, de ez ízlés dolga, a lényeg, hogy süssük, együk és élvezzük, amíg van friss gyümi!:-)
Jaj a képek minőségéért még nem is kértem elnézést, csak amilyen a formám nem vittem gépet és a blackberry fotóinak minősége némi kívánni valót hagynak maguk után!:-(





Epres-joghurtos koszorú

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók 12 db koszorúhoz:

100 gr zabpehely
150 gr liszt
2 tk sütőpor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
200 gr eperdzsem
250 gr joghourt
½ dl olaj
½ tk szódabikarbóna
fél citrom leve

Eperdzsem:
600 gr eper/szamóca
300 gr cukor

Elkészítés:

Először elkészítjük az eperdzsemmet. Az epret és a cukrot kb 30 percen keresztül jó sűrűre főzzük, majd lehűtjük.

Ezalatt egy  tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, a sót és belereszeljük a citrom héját.

Egy másik tálban vegyítjük a dzsemet, a joghurtot, az olajat, a citrom levét.  A két keveréket néhány mozdulattal összekeverjük, majd 3/4-ig megtöltjük vele a formákat. Előmelegített sütőben sütjük, 10 percig 200 fokon, majd 10 percig 180 fokon. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk a formákban, és utána szedjük ki. A tetejét megszórjuk porcukorral és a közepébe dzsemet töltünk.

2012. július 12., csütörtök

Epervarázs házi krémmel



Még mindig eper, még mindig varázslat, ez esetben nagyon gyorsan és egyszerűen, csak annyit mondok csiribí-csiribá és kész is!:-)
Ez a tegnapihoz képest kicsit gyorsabb, nem olyan macerás, de legalább annyira finom, főleg a házi krém, az egyszerűen frenetikus, igazi nagymama szagú, izű, emlékű, szóval ez egy igazán otthoni süti, ami nem mellesleg nagyon csini, gusztusos, és elkápráztathatjuk vele a szerelmünket!:-) Nekem sikerült, mind a hármat!:-)
Természetesen az eper itt is helyettesíthető!



Epervarázs házi krémmel


Elkészítési idő: 20 perc + 20 perc + 10 perc


Hozzávalók 8 db-hoz:

1 csomag levelestészta
250 gr tej
25 gr cukor
2 tojássárga
15 gr liszt
1 tk vaniliáscukor

250 gr felvert tejszín
10 gr porzselé
25 gr víz

1 nagy marék eper

Elkészítés:

A levelestésztát 2 mm-re kinyújtjuk, majd kb 10x5 cm téglalpokat vágunk belőle. A két hosszabbik oldalár még kétszer 2x10 cm-es csíkokat tapasztunk, majd jól megszurkáljuk és a sütőben 200 fokon, kb 10 perc alatt készre sütjük.

Házikrém:
A tojássárgát  és a cukrot habosra keverem, majd hozzáadjuk a vaniliáscukrot. A tejet forráspontig melegítjük, majd leöntjük a tojásos keverékünket, majd vissza a fémedénybe és folyamatos kevergetés mellett puding állagúra főzzük. Egy tepsibe öntve és folpackkal letakarva visszahűtjük.

A meghűlt krémet egy szűrőn átpaszírozzuk. Majd ehhez hozzadjuk a forróvízzel elkevert porzselét és a felvert tejszínt. Csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük és a meghűlt tésztánkra kis halmokat nyomunk.

Majd a friss eperrel megdíszítjük.

2012. július 11., szerda

Fehércsokis epres bavarois



Rég jártam a hálón, de a konyhában folyamatosan sürgök, forgok és múlt héten volt szerencsém egy süti sütő tanfolyamon is részt venni, ahol epres csodákat varázsoltunk az asztalra Csiszér Dóri segítségével, aki a Chefparadé egyik kitűnő cukrásza!
A mai desszert egy francia találmány, ami több féle gyümölccsel is elkészíthető, főleg, hogy az eper szezonnak vége, így javasolnám a málnát, ribizlit, mindkettő nagyon jól passzol a fehércsokihoz és a szeder sem utolsó ötlet! Ez egy poharas édesség, ami nem kíván nagy kézügyességet, viszont szükségeltetik hozzá torta karika, azonban ennek híján is elkészíthetjük, nagy csatos torta formában, úgyis guszta-bár kicsiben sokkal mutatósabb, de az íz a lényeg- csak akkor 10-12 órára nő a hűtés ideje, a lényeg, hogy mennyei és szép, és elkápráztat mindenkit majd, készítsétek el, igazi nyári, hűsítő finomság, citromos piskótával, nyam-nyam....



Fehércsokis epres bavarois


Elkészítési idő: 20 perc + 30 perc + 30 perc + hűtés 4-5 óra


Hozzávalók 20 db-hoz:

Epercouli:
150 gr eperpüré
55 gr cukor
55 gr víz
25 gr porzselé

Fehércsokis bavarois
800 gr tejszín
600 gr fehércsokoládé
1000 gr tejszín
130 gr porzselé

Citromos piskóta
125 gr egész tojás
100 gr cukor
110 gr liszt
½ citromhéj
4 gr sütőpor
90 gr olvasztott vaj

Elkészítés:

Couli:
A cukorból és a vízből sűrű cukorszirupot főzünk. Az epret botmixerrel pürésítem, vagy a fagyasztott eperpürét felolvasztom. A még forró szirupba beleöntjük a porzselét, majd rögtön összekeverjük a pürével. Kis formákba öntjük, vagy egy tepsibe vékonyan eloszlatjuk. A mélyhűtőben kb 2 óra alatt készre fagyasztjuk.

Piskóta:
A tojást és a cukrot habosra keverjük, majd hozzadjuk az előzőleg összekevert liszt-sütőpor és citromhéj keveréket. A végén beleöntjük az olvasztott vajat és egyenletesen elosztjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Kb 10 perc alatt aranybarnára sütjük 170 fokos sütőben.

Bavarois:
A tejszínt forráspontig melegítjük majd hozzáadjuk a porzselét. A még meleg keverékkel leöntjük a fehércsokoládét és homogénre keverjük, majd visszhűtjük 30 fokosra. A meghűlt krémhez hozzáadjuk a felvert tejszínt és habverővel simára keverjük.

Összállítás:
Tortakarika oldalát kibéleljük fóliával, majd az aljára helyezünk egy 2 mm kisebb karikával kiszúrt piskótát. Utána 1/3-ig megtöltjük a krémmel, majd belehelyezzük a coulit és felöntjük a maradék krémünkkel. Kifagyasztjuk, majd tálalás előtt 20 perccel kivesszük.