2012. június 26., kedd

Spenótos mascarponés rakott csirkemell, paradicsommal sülve


Na a sok lekvár, meg süti után jöjjön, egy igazi nyári finomság, sok zöldséggel, új krumplival és a nyár elengedhetetlen kellékével a spenóttal. Imádom, bele tudnék fulladni, annyira, minden formájában, főzelékként, párolva, szerecsendióval, vajjal, citrommal, hal mellé, hús mellé, mindenhogy!

Ez az étel nagy kedvenc lett, azóta, már háromszor is készítettem, és így sajt alá bújtatva, mascarponével keverve, még Szofi is megette, pedig nem nagy spenót rajongó, csakis tésztával hajlandó megenni! Könnyű, viszonylag gyors és tényleg mindenki szereti!

Mostanában azt vettem észre, hogy sokkal szívesebben főzök, de valahogy írói kedvem alább hagyott, ezt Ti is észrevehettétek, olyan ritkák a bejegyzések, nem tudom mi van velem, lehet, hogy válságban vagyok:-), vagy csak egy szimpla hullámvölgy, volt már ilyen a világtörténelembe. Bár úgy érzem, sőt tudom is, hogy nagy változások vannak közelgőben az életemben, ami egyrészről boldogság, másrészről szomorúság, de mindenképpen változás, ami szépen lassan fog bekövetkezni! Na, de ez még a közel jövő zenéje, ha megtörténik úgyis megírom!

Nem is firkálok tovább, inkább jöjjön a finomság:



Hozzávalók (4 személyre):

4 db csirkemell filé
200 gramm mascarpone
500 gramm spenót levél
4 db nagyobb paradicsom, hat darabba vágva
3 tk frissen reszelt illatos szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
3 ek vaj
200 gramm érett chedar sajt, reszelve
bors

A körethez:

1 kg újkrumpli, sós vízben főzve
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
2 ek vaj

Elkészítés:

A csirkemelleket ketté vágom hosszában, kiklopfolom, sózom borsozom, majd félre teszem. Serpenyőben felolvasztom a vajat, a finomra vágott fokhagymát megdinsztelem rajta, és a megmosott, lecsepegtetett spenót levelek felét, pedig megfonnyasztom, majd meghintem sóval borssal. Összekeverem a mascarponével, egy csirkemell szeletet egy tűzálló tálba teszek, majd rákanalazok egy adag spenótos keveréket, még egy szelet, még egy kanál spenót, tetejére a sajt és ezt mindegyikkel megteszem, majd mellé pakolom a maradék spenót levelet, paradicsomot, felkockázott vajat, sózom, borsozom 




és az egészet készre sütöm 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt.



A megfőtt burgonyát a felolvasztott vajra dobom, megszórom a petrezselyemmel, alaposan összeforgatom, majd husival együtt tálalom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. június 25., hétfő

Áfonyás diós torta


A tökéletes gyümölcs torták alapja lesz a mai post lényege, de azért a töltelék se lesz kutya.
A torta alap egy végtelenül egyszerű, ám nagy odafigyelést igénylő tészta, vaj, liszt ennyi az egész, de a minőségi hozzávalók nagyon fontosak, és az elkészítésnél is szükség van, minden utasítás betartására, mert könnyen morzsálós, vagy szét repedt tésztát kaphatunk.
A töltelék is ugyanilyen egyszerű, és természetesen az áfonya tetszés szerint, bármilyen más idény jellegű gyümölccsel helyettesíthető, az biztos, hogy a vendégek nálunk, egy kis darabot sem hagytak, de előző nap már meg lett dézsmálva a mű, így készítenem kellett még egyet, szóval ezt nem érte kritika Ferenc részéről, és hidegen, melegen egyaránt isteni, én kis pite sütő formákban készítettem, 12 cm átmerőjű, de lehet egy kerek jénai fedőbe is, ez különben a hagyományos olasz vajas tészta, szinte minden gyümölcsös sütijüknek ez az alapja, tehát a tészta a lényeg, a belevaló a végtelenségig variálható!



Hozzávalók:

A tésztához:

200 gramm liszt
100 gramm vaj
2 ek víz

A töltelékhez:

85 gramm vaj
175 gramm porcukor
175 gramm dió, durvára törve
2 felvert tojás
2x 125 gramm áfonya

Elkészítés:

A 200 gramm lisztet egy keverő tálba teszem, majd a hideg vajat kis darabokra vágom és hozzáadom.
A kezemmel alaposan beledolgozom a vajat a lisztbe, nem a tál aljához nyomkodva, inkább felemelve, hogy omlós, lágy tésztát kapjak., ezt addig teszem, míg zsemlemorzsa szerű állaga lesz. Ekkor jól megrázom a tálat, hogy felszedje a maradék vajat.
Hozzáadok 2 evőkanál vizet és összedolgozom, majd kis golyót formázok belőle, majd lisztezett deszkán átgyúrom, hogy sima állagú legyen. Lisztezett nyújtó fával óvatosan kinyújtom, minden egyes nyújtásnál egy negyedet fordítok rajta, hogy megtartsa a formáját. A tésztának, kb 5 cm-el kell nagyobbnak lenni, mint a sütő forma, ha ez megvan, belehelyezem és alaposan, de óvatosan belenyomkodom, vajazó késsel megszurkálom, a lelógó részt levágom és 30 percre hűtőbe teszem, addig elkészítem a tölteléket.

A sütőt előmelegítem 190 fokra, alsó felső sütésen.

A vajat és a cukrot összedolgozom robotgéppel, hogy jó habos legyen, majd hozzákeverem a diót, és a tojást, belekeverem még az áfonya felét fakanállal és a torta alapba helyezem, szépen elsimítva. Rászórom a maradék áfonyát és 40-45 percig sütöm, hogy a tészta szép aranybarna, ropogós, a töltelék pedig aranysárga és és tapintásra kemény legyen.
10 percet hagyom hűlni, majd átteszem egy tálaló tányérra, és meghintem porcukorral.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. június 21., csütörtök

Ribizli zselé citromfűvel

Folytatom a befőzést, nagyon teszik!:-)
A mai zselé vagy dzsem isteni, kitűnő vad húsok mellé, süteménybe, vagy csak úgy kenyéren! A citromfű ad neki egy kis pikáns aromát, de arra figyeljünk oda, hogy, ha friss fűszer növényt használunk, az eltarthatóság ideje csökken felbontás után. Ahogy fogyasztja a kis családom nem hiszem, hogy aggódnom kéne! Hihetetlen, hogy milyen egyszerű elkészíteni, pedig régen azt gondoltam, hogy valami nagyon hosszú, lassú folyamat, amit csakis a nagyik tudnak, bár nálunk a nagypapi a helyes kifejezés, mivel Ő készíti a lekvárokat, befőtteket, és Ő is süti meg a sütiket!
Imádom a ribizlit, egyszerűen bele tudnék fulladni és idén kicsit hamarabb is érett!

Próbálom minél kisebb üvegekbe tölteni, így tényleg csak egy falat, gyorsan elfogy, annyi, hogy pont egy sütibe elég, szóval praktikus! A címkéken még dolgoznom kell, hogy szép legyen, de nekünk így is jó!:-) Most az egész családot ezekkel ajándékozom meg.



Hozzávalók: 


600 g piros ribizli
3 ek finomra aprított citromfű
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix 3:1
300 g cukor

Előkészítés:

A ribizlit megmossuk és lecsöpögtetjük. A leszemezett gyümölcsből 600 g-ot kimérünk. 

Elkészítés:

A gyümölcsöket enyhén turmixoljuk, inkább összetörjük fakanállal. A dzsemfixet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a gyümölcsöt és az egészet egy főzőedényben jól elkeverjük. Az elegyet keverés mellett nagy lángon felforraljuk. Állandó keverés mellett legalább három percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a citromfüvet és máris kész. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről. Azonnal üvegekbe töltjük és jól lezárjuk.


Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem 

2012. június 19., kedd

Eper dzsem fehér csokoládéval


Mint egy nagymama, vicces régen azt mondtam Én soha nem fogok lekvárt főzni, befőttet eltenni..stb, ehhez képest már túl vagyok a Bodza szörpön, zselén, a mentás eper lekváron, a ribizli dzsemen citromfűvel megspékelve, és még csak most jön a többi, lesz sárgabarack naranccsal, almával, ribizli szörp, meggy lekvár, fekete ribizlivel..stb. Csak úgy jönnek az ötletek, hogy mit mivel keverjek, kavarjak össze!:-) És olyan jó érzés, olyan finomak és nem is olyan macerás, persze 3 literekről beszélünk, sőt mivel élvezem, ezért a munkás része is móka!:-) Szóval teljesen kifordultam magamból, de a szó jó értelmében, élvezem az új énemet!
A mai dzsem isteni lett a fehér csokival és kevés vaníliával egyszerűen mennyei, és mivel kevés cukrot használtam kicsit savanykás és így együtt ez a kompozíció szinte tökéletes, magában is, de tortába még inkább passzol, aminek fehér csokoládés máz a külseje!





Hozzávalók (2,5 literhez):


1150 g eper
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1
100 g fehér csokoládé


1 rúd vanília kikapart közepe
200 g cukor
2 evőkanál rum

Előkészítés:



Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, szárát leszedjük, és a megadott mennyiséget kimérjük. Utána ízlés szerint feldaraboljuk vagy pépesre törjük (esetleg turmixoljuk). A csokoládét kis darabokra törjük.

Elkészítés:

A kimért cukorból 2 evőkanálnyit elkeverünk a dzsemfixszel. Az elegyet a gyümölcshöz adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a csokidarabokat és a cukor többi részét, és a vaníliát is, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. A végén belekeverjük a rumot is. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük, és lezárjuk.


Jó befőzést!

Puszi:

Petrezselyem

2012. június 13., szerda

Spenótos buci, füstölt lazaccal


Ez egy mennyei vacsora volt, de a posírozott tojásnak köszönhetően akár egy mennyei villás reggelinek is beillett volna!
Az ízek együtt tökéletesek voltak és, hát itt a spenót szezon, szóval együk, vegyük a friss spenót leveleket, párolva, főzeléknek, köretnek, salátának, főleg, hogy magas vas tartalma miatt egészséges, magas víztartalma miatt, pedig kalória szegény, vagyis egy jó kis fogyókúrát is csinálhatunk, könnyű, gyors és változatos ételekkel, mert ezt a zöldséget is ezer féleképpen lehet elkészíteni.
Na a mai post nem éppen fogyókurás, a buci, -ami az egyik legjobb kenyérféleségem (lásd. Főételek, Kenyerek, Hamburger zsömle-), miatt is, meg a sok, sok vaj, a hollandi mártás, szóval ez egy nagyon összetett, és finom recept, persze munkás, bár, ha belejössz a posírozásba, és a hollandi mártást is  folyamatosan vered, odafigyelsz, csöpögtetsz, és a tojás friss, bio és szép sárga, akkor már nem is olyan nehéz, de ez nem a 20 perces kaja, persze a bucit boltban is lehet venni, de így azért finomabb!:-)

persze Ferenc belehalt volna, ha nem kritizál, de ez esetben meg fogom fogadni, mert igaza lehet, szerinte buci helyett egy vékonyabb pizza tésztán ízletesebb lett volna és tényleg, szóval azzal is meg lehet próbálni, ha megteszem postolom!:-)





Hozzávalók (2-4 személyre):

1 ek fehérborecet
4 db friss tojás
300 gramm spenót levél
25 gramm vaj a sütéshez
4 szép szelet füstölt lazac
2 db félbe vágott buci (lásd. Kenyerek, Hamburger zsömle)

A hollandi mártáshoz:

2 tojássárgája
140 gramm vaj olvasztva
fél citrom leve
egy csipetnyi cayenne bors

Elkészítés:

A hollandi mártás elkészítéséhez felteszek forrni vizet egy lábasba, majd e fölött egy mély tálba felverem a tojássárgákat, 2 evőkanál forró vízzel. Fokozatosan kevergetem hozzá csurgatom a vajat, míg homogén sűrű mártás nem lesz és cseppenként hozzáadom a citromot is, majd a borsot és félre teszem.
Egy kisebb lábasba vizet forralok, beleöntöm az ecetet, amikor már gyöngyözve forr belebuggyantom a tojást, egy szűrő kanál segítségével pedig összeterelem a fehérjét, majd egy hideg vizes lábasba teszem és lehűtöm.
A spenótot olvasztott vajon párolom, sózom, borsozom és kevés szerecsendióval ízesítem, majd jön az összeállítás.
A zsemléket megkenem vajjal, grill fokozaton megpirítom 3 perc alatt, kb. 200 fokon, majd ráhelyezem a halat, tetejére a spenótot, annak közepébe a tojást



és végül rákanalazom a hollandi mártást



és beteszem a sütőbe grill fokozaton 200 fokon, 5 percre, majd azon melegében elfogyasztom!:-)

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

2012. június 5., kedd

Kolbászos polenta, vagy inkább puliszka torta


Jobb, mint a pizza, egészségesebb is, és hívhatnánk puliszkának is, hisz az nem? Bár így fellengzősebb, meg persze parmezán is van benne, de a dédnagyanyám is készített ilyet a kemencébe, csak szalonával, paprikával, és hagymával, vagy éppen édesen, mint a tejes pitét, szóval nem egy modern valamiről van szó, de így hangzatosabb és könnyebben eladható a mai modern háziasszonyoknak, Én akkor is puliszkának hívom és kész!:-) Ti ezzel hogy vagytok?

Ezen sok, sok zöldség van, spárga, brokkoli, gomba, szárított paradicsom, és még sajtok is, sok-sok sajt!
érdemes összedobni, nálunk a gyerekek is imádták!



Hozzávalók (4 személyre):

1 l zöldségalaplé
200 gramm kukorica dara
100 gramm reszelt parmezán
100 gramm csiperkegomba felszeletelve
100 gramm fehérspárga főzve, 1 cm-es darabokra vágva
140 gramm brokkoli rózsáira szedve (főzve)
150 gramm szárított paradicsom durvára vágva
2 felaprított fokhagymagerezd
10-12 szelet puha kolbász falatnyi darabokra vágva

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 170 fokra.
Egy nagyobb lábosban felforralom a levesalapot, majd fokozatosan hozzákanalazom a kukorica darát és folyamatos kevergetés mellett készre főzöm1 0-15 perc alatt, amikor kész hozzákeverem a parmezán felét, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm és hagyom egy kicsit hűlni és szilárdulni.
Majd szépen a tetejére pakolok minden zöldséget és a kolbászt, majd rámorzsolom a mozzarellát és a parmezán másik felét.
20 percig sütöm és tálalom.



Hidegen és melegen egyaránt isteni4

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. június 1., péntek

Ropogós tisztító saláta

Mennyei, tényleg ropogós, könnyű és meglepően laktató.
Bojána tiszteletére könnyű salátát készítettem, megpróbáltam tekintettel lenni paleo étrendjére, de egy kevés vörös bab is becsúszott, ami elengedhetetlen!
Isteni vacsora, vagy ebéd lehet, ráadásul élénk színeivel feldobja a napunk.
aszalt sárgabarack, narancs, balzsamecet, ropogós lila káposzta, brokkoli, vörös bab, új lila hagyma, mind, mind csupa egészséges hozzávaló, ízletes!
A lényeg, hogy mi csajok élveztük Ferencnek nem hagytunk, a gyerekek nem kértek, így mi jól jártunk. Tökéletes kiegészítője egy méregtelenítő-, vagy fogyókúrának, vagy csak, ha nem akarunk estére nehezet enni!:-)
Azért zárójelben megjegyzem, hogy a frissen sült burgonyás.fokhagymás kenyérből (lásd. Kenyerek) is ettünk mellé egy két szeletet!:-)



Hozzávalók (4 személyre):

250 gramm brokkoli rózsáira szedve, roppanósra főzve
100 gramm csíkokra vágott sárgabarack
300 gramm csíkokra vágott lila káposzta
400 gramm leöblített és lecsepegtetett vörös bab konzerv
50 gramm fenyőmag, pirítva
1 ujjnyi gyömbér, reszelve
3 szál új lila hagyma szeletelve
1 narancs leve
4 ek balzsamecet
2 ek olívaolaj
bors

Elkészítés:

Salátás tálba teszek minden hozzávalót, egy kis tálba összekeverem az ecetet, narancs levet, olívaolajat, sózom, borsozom, majd leöntöm a zöldségeket, és a fenyőmagot. Hűtőbe teszem 1 órára és hidegen tálalom.

Tipp: akár három napig is eláll hűtve!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem