2012. április 27., péntek

Butter chiken, vagyis az indiai top ten és pulao rice, ami az egyik legfinomabb rizs


Rizs és csirke, természetesen fűszeresen és indiai módra és csípősen és kenyérrel és fontos az is, ha tehetjük kézzel, hisz az is egy érzékszerv, vallják távol keleti barátaink-ez a távol kelet kifejezés nem annyira pontos, de használatos-és milyen igazuk van, annyira más úgy enni, nem malackodás, egyszerűen jól esik, már értem, hogy Polett a kettes számú, miért szeret annyira kézzel majszolni, ragyog a szeme, amikor megérintheti szétnyomkodhatja az ételt, jó megérinteni! Miért is ne tennénk, hisz, ha valamit a szánkba veszünk, előtte megnézzük, megszagoljuk, akkor miért ne érintenénk meg, főleg, ha egy isteni kenyér is a segítségünkre van és kanál, illetve kés, villa helyettesítő is! Nem?
A lényeg, hogy már van a blogon ez a recept, de a mai valamivel pontosabb, sokkal indiaibb, lévén ez tényleg az és finomabb is lett, mint amit eddig készítettem!
Jöjjön a rizs és a hozzávaló főételünk, a kenyeret mellé a tegnapi postban találjátok és természetesen, ahhoz is ez a rizs köret illik!


Pulao rice


Eredet: Észak-india, Panjabi

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
     
 200 g basmati rizs
  ½ liter víz
  garam masala fűszerkeverék lehetőleg egészben
  2 zöld kardamon,
  1 rúd fahéj,
  2-3 babérlevél
  4 szegfűszeg
  1 tkanál római kömény
  1 nagy hagyma 
   kb. 3 ekanál olaj
  





Elkészítés:
A rizst kétszer megmossuk, és meleg vízben állni hagyjuk, amíg előkészülünk a fűszerekkel.
Egy edényben bő olajon megpirítjuk a fűszereket. Először a római köményt, majd mehet hozzá a babérlevél, fahéj, kardamom, szegfűszeg is.
A megtisztított hagymát félre, majd  szeletekre vágjuk, és a lepirított fűszerekhez adjuk. Egészen barnára sütjük, miközben sűrűn kevergetjük.
Felöntjük annyi vízzel, ami majd bővel ellepi a rizst, nagyjából fél liternyivel. Mikor a víz forr, hozzáadjuk a megmosott rizst is az eddigiekhez.
Kb. egy ujjnyival több víz legyen az edényben, mint rizs. Forraljuk fel és hagyjuk erőteljesen forrni a rizst. Mikor már majdnem az összes vizet felszívta a rizs, a lángot nagyon kicsire visszavesszük, akár el is zárjuk , lefedjük és félretesszük a riszt, a gőzben hagyjuk megpuhulni.

Butter Chicken





Eredet: India

Hozzávalók (4 fő részére):

Tandoori marinádhoz:

1 nagy doboz joghurt
1 ek gyömbér,  
1 ek fokhagyma pürésítve, kevés vízzel összekeverve
2 ek tandoori masala
őrölt chili
1 ek szárított görögszéna levél (kashori meti)
2 ek garam masala
1 citrom leve
2 ek olaj
csipet piros ételszínezék
2 pár csirkemell
4 fej hagyma 
 200 g paradicsompüré
olaj
1,5  ek gyömbér+ fokhagyma pürésítve, kevés vízzel összekeverve
1 ek chili
1 ek. kurkuma
1,5 ek. garam masala
 2 dl főzőtejszín
 100 g vaj
  2 ek cukor
  1 csipet szárított görögszéna levél (kashori meti)
  

Elkészítés:

Először is bepácoljuk a csirkét a tandoori marinádban: Keverjük el a joghurtban a fokhagyma/gyömbér pürét, tandoori masala fűszerkeveréket, chilit , kashori metit, garam masalat, 1 citrom levét, sót  és az olajat. Vágjuk fel a csirkemelleket közepes méretű kockákra, és tegyük bele a marinádba, hagyjuk pácolódni. Kb 20-30 percig.
Amíg pácolódik, a 4 hagymát felszeleteljük , és bő olajban aranybarnára sütjük, majd ha kissé kihűlt, rúdmixerrel pépesre zúzzuk. Félretesszük. Nem is kell elöblíteni, hanem ugyanabban az edényben, erősen lepirítjuk  a paradicsompürét, majd adunk hozzá 1,5 dl vizet, vissza a  hagymapépet ,majd a gyömbér-fokhagyma mixet. Fűszerezzük: 1 evőkanál chilit, kurkumát és garam masalát is adunk hozzá. Felforraljuk lefedjük és 10 percig főni hagyjuk.
Hozzáadjuk a csirkét az összes pác-szósszal együtt, és puhára főzzük. Amikor a csirke már puha  hozzáadjuk a tejszínt,a vajat  és 2 evőkanál cukrot, utánaízesítjük sóval és kashori metivel.

2012. április 26., csütörtök

India ízei


Ha igazán jó indiai kaját akarsz enni, akkor menj el Londonba, vallják a nagyok és állítólag igazuk is van, hiszen a nagy szegénység közepette az átlag indiai nem eszik olyan finomságokat, amik az elkövetkező két napban itt napvilágot látnak!
Ismét volt szerencsém a Chefparadé egyik kurzusán részt venni, ahol India fűszeres világába nyertünk bepillantást öt fogás erejéig, nevezetesen a Royal Maharaja kurzus volt. Meglepő módon ez esetben a húsosabb ételeket próbáltuk ki, ami azért furcsa, mert India bizonyos régióiban teljesen tiltják  eme fontos hozzávaló evését, de a magyar gyomor, azért mégiscsak a husis kajákat szereti, így megpróbálták a mi ízvilágunkhoz igazítani a recepteket, de jelzem mindegyik eredeti indiai szakács által összeállított, autentikus hozzávalókból készül!
Ma az egyik csirkés csodát fogom közölni, ami nagy kedvencem lett, hozzá isteni rizs és az elmaradhatatlan tawa paratha, ami az egyik jellegzetes és a naan után az egyik legnépszerűbb indiai kenyér, amihez nem szükségeltetik kemence. A rizs köret holnap érkezik!
Jöjjenek a fogások:

Chicken Jalfrezi


Így néz ki a serpenyőben


Eredet: India

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
-     500 g csirkemellfilé
-     2 fej hagyma
-     1 evőkanál őrölt római kömény
-     3 paradicsom (vagy 1 púpos teáskanál paradicsompüré)
-     1 nagy zöld/sárga/piros kaliforniai paprika
-     1 friss chili kimagozva, apróra szelve
-     2 teáskanál garam masala
-     2 teáskanál kurkuma
-     olaj / 2 ekanál vaj
-     1-1 ekanál gyömbér és fokhagyma paszta
-     friss koriander
-    

Elkészítés:

Kockázzuk fel a húst kisujjnyi csíkokra, a hagymát, paradicsomot apró darabokra, majd csíkokra vágjuk a kaliforniai paprikát.
A chilit vágjuk letté hosszában, és magozzuk ki, majd aprítsuk fel.
Hevítsünk olajat (ne legyen forró), majd dinszteljük meg a hagymát.
Ehhez adjuk a fokhagymát, chilit, római köményt, és az őrölt fűszereket. Ezek: 2 teáskanál kurkuma, 2-3 teáskanál garam masala.
Pirítsuk meg egy kicsit a fűszereket, majd ehhez adjuk a paradicsompürét/paradicsomkockákat, a gyömbért, és sózzuk.
Ebbe a mixbe forgassuk bele a húst, hogy a fűszerek mindenhol átjárják. Hagyjuk párolódni, puhulni, közben folyamatosan adjunk hozzá vizet, hogy szaftos maradjon. Amikor már majdnem puha a hús, majd adjuk hozzá a zöldséget. A csíkokra vágott kaliforniai paprikát (ha vega változatot készítünk, tehetünk bele hús helyett tofut és egyéb zöldségeket is, pl.:  cukkíni, padlizsán, gomba, ceruzabab….)
Főzzük amíg a hús és a zöldségek meg nem puhultak.
Tálaláskor aprított korianderlevéllel szórjuk meg.


Chicken jalfrezi, butter chicen tawa paratha
tálalva

Tawa Paratha

Jelzem, hogy a kis formás kerek az enyém, nem a másik brutál nagy!:-)


Eredet: indiai
                  
Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (4 fő részére):
-     200g fehérliszt
-     csipet sütőpor
-     2 ekanál olaj
-     víz
-     só          

Elkészítés:

A lisztet megsózzuk, adunk hozzá sütőport és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk.
Ekkor hozzáöntünk egy kanál olajat is. Ha van rá mód, lefedve félretesszük pihenni.
Kisebb labdácskákat formázunk a nagy tésztából.( mint egy teniszlabda)
Kinyújtjuk ki őket (~palacsinta alakúra)
Összeráncoljuk a tésztát legyezőszerűen összeszedve, hogy egy hosszú hengeres formát kapjunk. Az egészet csiga alakban feltekerjük, majd újra kinyújtjuk vékonyra.
Forró serpenyőben mindkét felét kisütjük.
Megkenjük pici olajjal, és forrón tálaljuk!

2012. április 25., szerda

Szamóca lekváros bukta


Teljesen olyanná válok, mint egy jó nagymama, aki süt főz az unokáknak és szép kelt kalácsokat, buktákat nem is akármiket!:-)
Na a szép erős túlzás, de azért buktának tűnik, még a formázást gyakorolnom kell, de a tészta levegős, ízletes és a szamóca lekvár, pedig isteni ötlet volt, főleg, hogy Balatonfenyvesen a helyi manufaktúrában vásároltam, pontosabban a Hubertus Hof vendég házban, ahol rendszeresen megfordulunk, ami egy szuper hely, mennyei konyhával és most már saját készítésű lekvárokat, repce étolajat, tökmagolajat is készítenek a helyi gazdaságok segítségével, Terra Pannonia név alatt, érdemes rájuk keresni, mert tényleg nagyon jó minőségű, amit készítenek, a konyhájukat is azért imádom, mert főként vad ételekre specializálódnak és az is a frissen lőtt saját vadállományukból készül, így mindig, minden friss és nyam-nyam-, imádom, a nagy specialitásukat főként a bereki galuska néven futó, isteni desszertet! Jó hosszú ez a mondat!:-)
Na, de térjünk vissza a címbe szereplő buktákhoz: egy szónak is száz a vége a szamóca lekváros bukta, isteni, friss, tavaszi és enni kell!



Hozzávalók:

0,5 kg világos rozsliszt
5 gramm instant élesztő
2 tojássárgája
3 dl tej
6 dkg vaj, olvasztva
5 dkg porcukor
csipetnyi só
30 dkg szamócalekvár

Elkészítés:



A tojássárgákat a cukorral elkeverem, majd belekeverem a tejbe a sót és a tojásos cukorhoz öntöm. A tojásfehérjét tegyük félre, majd kell a végén!
A lisztet elkeverem az élesztővel, a robotgép táljába, mélyedést készítek és beleöntöm a tojásos, tejes löttyöt, majd fakanállal nagyjából összekeverem és a robotgép dagasztó kanalával, dagasztom 15 percig (ez kézzel is végezhető).
Langyos helyen egy órát kelesztem, majd lisztezett deszkán átgyúrom és 1 cm vastagra nyújtom. 8x10 cm-es kockákat vágok, közepébe teszem a lekvárt és feltekerem, egy tepsibe szorosan egymásmellé teszem őket, a fehérjét összekeverem porcukorral és bekenem a tetejüket, hogy szép barnára süljenek. Fél órát pihentetem, majd előmelegített sütőben 160 fokon 35 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűltek csak akkor szedem szét őket! Porcukorral hintve tálalom!
Forró habos kakaóval mennyei reggeli!

Puszi:

Petrezselyem

2012. április 24., kedd

Apró kezek munkája, avagy csodás muffin á la Szofi


Tudom, hogy már volt muffin nem is egy, de ez egy valóban megunhatatlan süti, ezer variációval!
Alább látható méltán csodás, mert iszonyú finom és a kreációt nem más, mint Szofi találta ki, barack dzsem, csoki sok nagyon sok és színes papír, mert így lehet kapni a pékségben is, anyaaaa! persze nekünk szilikon sütőnk van, mégis dukál a papír kapszli, hisz, így tényleg olyan, mint a péknél, de annál sokkal fincsibb!
Nagyon gyors, mint mindegyik és különlegessége, hogy a tésztában van a barack dzsem, amitől még olvadósabb, ízletesebb, tényleg csodás és nagyon ötletes egy majdnem négy évestől!:-)

Csodás csokis muffin:



Hozzávalók (12 db-hoz):


15 dkg liszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál barackíz
fél csomag sütőpor
5 dkg keserű kakaópor
5 dkg tört étcsokoládé


Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, hogy a tészta szép sima legyen. Robotgéppel is lehet keverni, úgy még gyorsabb. Adagold ki a 12 muffinformába, majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/.

2012. április 23., hétfő

Rakott kel gombapaprikással


Ez az egyik legfinomabb dolog, amit mostanában főztem, csak azért, mert volt pár szép kel levelem, ami kimaradt a frankfurti levesből és a csiperke gomba sem bírt volna több időt már a hűtőben, így született ez a remekmű, ami isteni lett, sok sok köménnyel, tejföllel, sajttal és minden finomsággal, ami ehhez kel, friss paradicsom, zöldpaprika, jázmin rizs, jaj olyan jó, mindenképpen készítsétek el, főleg, hogy gyönyörűek a kelkáposzták!
A gyerekek végre megették a kelkáposztát, mert a gomba és a rizs nagy kedvencük, azt mondta Szofi, hogy ez nem is kelkáposzta, hanem zöld gomba!:-)

Hozzávalók (4 személyre):



A gombapaprikáshoz:

300 gramm csiperek gomba felszeletelve
200 ml tejföl
1 ek rizsliszt
1 nagyobb paradicsom, kimagozva, hámozva, felkockázva
1 paprika feldarabolva, kimagozva
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 tk őrölt kömény
2 tk piros paprika, őrölt
200 gramm jázmin rizs főzve
bors

10 nagy levél kelkáposzta, blansírozva
4 tk kömény

A tetejére:

150 gramm reszelt trappista
4 ek tejföl
1 db tanyasi tojás
2 tk kömény
1tk szerecsendió
bors

Elkészítés:

Egy magas falú serpenyőt előmelegítek, megdinsztelem rajta a hagymát, megszórom a köménnyel, majd rádobom a paprikát, paradicsomot és párolom 3 percig, majd hozzáadom a gombát, megszórom a pirospaprikával, sózom borsozom és fedő alatt puhára párolom. Amikor kész a tejfölt elkeverem a rizsliszttel és behabarom, forralom, majd félre teszem. A főtt rizzsel összekeverem és előkészítem a többit.

Tűzálló tál aljába teszem a lecsepegtetett káposzta levelek egy részét, megszórom köménnyel, rákanalazom a rizses gombás keveréket, majd még egy réteg káposzta, meghintve köménnyel és így tovább, a tetejére is káposzta levél kerüljön, majd végül a tejfölt elkeverem a tojással sajttal, fűszerezem és ráteszem a tetejére, 170 fokos sütőben aranybarnára pirítom 25 perc alatt.



 Amikor kezd barnulni, a tetejére rakhatunk pár szelet bacont mennyei ízt ad neki!





Amikor kész várjunk, hogy hűljön, akkor lehet szépen vágni!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem




2012. április 11., szerda

Vacsora, hétköznap, stílusosan


Nagyon jól sikerült a húsvéti menü, mindenki oda volt érte, tejben sütöttem zsályás csirkét, bacon szalonnába tekert szűzpecsenye is volt, külön azoknak, akik nem esznek csontos húst, itt jelezném, nem a gyerekek, hanem a felnőttek közül, mintha egy csoport óvodás jött volna, na, de se baj, Én mindent tolerálok, megoldok, mindezeket megelőzte egy mennyei medveagymás, kacsamáj pástétom, isteni, és persze millió köret, saláták, volt aszalt szilvás kalács, sőt, a maradék tésztát betöltöttem szilva lekvárral is, mennyei lett!















Az asztalt húsvéti saját készítésű díszek dobták fel, volt mindenkinek név kártyája, Szofi készítette az ültetési rendet!:-) 







Összességében nagyon jól sikerült, hétfőn pedig jöttek a locsolók, és végre lábadozhattunk a sok sütés-főzés után!
De az élet nem állt meg a konyhában továbbra is sürgünk forgunk a lányokkal, mert közlöm ünnepélyesen, hogy másod szülött gyermekem is becsatlakozott és velünk kotyvaszt, kuktáskodik, miközben az alapanyagok felét megeszi!:-)
Így született eme lenti remekmű is, ami isteni, gyors és különleges!
Egyik hozzávalóját, a créme fraiche-t vagyis a krémes tejföl szerű francia hozzávalót is házilag készítettem, tekintve, hogy a budapesti agglomerációban, nehéz beszerezni, ezért az egy dologért pedig nem megyek hipermarketbe, úgyis próbálom ignorálni őket, ha tehetem a helyi termelőktől, kis boltokban szerzem be a vacsorához, ebédhez valót, így spórolok is, hiszen mindig az aznapi ételhez vásárolok, felhasználom rögtön, és nem az van, hogy dögivel veszek mindent, majd megfonnyad, elfelejtem és ki kell dobnom! Ajánlom mindenkinek, persze liszt, cukor, tartós dolgok jöhetnek a böhöm nagy boltokból, de amit lehet azt nem ott veszem, már csak a minőségi különbségekből adódóan is!:-)

Na, de ne beszéljek félre a créme fraiche elkészítése otthon:

Tejfölből készítem sokkal krémesebb lesz, mint a tejszín: 1 nagy pohár 20 %-os tejfölbe teszek 2 ek tejszínt, elkeverem, majd egy sűrű szövésű textil pelenkába teszem, összekötöm, átdugok egy fakanalat a hurkon, belelógatom egy magas edénybe és lecsepegtetem egy éjszaka alatt a hűtőben, majd ha nem elég sűrű, akkor még teszek hozzá egy kevés tejszínt. Másnap használható is, lent lesz ötlet hozzá!:-)

Ja az étel: Sült sertés húsgombócok fokhagymás gombával, ezt is a Good Food hasábjain találtam és isteni, mint eddig minden amit elkészítettem, terészetesen ebből sem hiányozhat a medvehagyma, amit az eredetiben nem lelni, de én ebbe is tettem, így helyettesítve a fokhagymát a gombócban, hisz ízre nagyon hasonlóak, na de jöjjön:

Sült sertés húsgombócok fokhagymás gombával



Hozzávalók ( 6 személyre):

2 x 500 gramm darált sertéshús
1 csokor medvehagyma felaprítva
bors
1 citrom reszelt héja
1 csokor petrezselyem felaprítva

A mártáshoz:

500 gramm csiperke gomba
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
2 ek olívaolaj
2 ek cherry
200 gramm créme fraiche ( előző nap készítsük el, lásd fent.)

A tálaláshoz:

500 gramm spagetti tészta, főzve, al dente

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeverésnél 180 fokra.
A darált húst, a medvehagymát, a petrezselyem felét és a citromhéjat robot gépbe teszem és össze mixelem, sózom, borsozom, majd kis gombócokat formálok belőle és tepsibe teszem.
A gomba fejeket megszabadítom a kosztól, majd sütőtálba teszem, megszórom a fokhagymával, olajjal bespriccelem, sózom, borsozom.
A gombócokat felülre a rácsra teszem, alá pedig a gombákat, amit 10 perc után kiveszek, majd a tűzre felrakom hozzákeverem a cherry-t a créme fraiche-t és forrásig melegítem. Ez alatt a gombócok is megsülnek, ez kb.20-25 perc. Amikor megsütek a gombás szószba teszem, kicsit beleforgatom őket és voila:


Kifőtt spagettivel a maradék petrezselyemmel hintve tálalom, vagy póréhagymával, mivel kevés volt a petrus!:-).

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



2012. április 5., csütörtök

Limoncello házilag, húsvétra


Még egy húsvéti ötlet, bár ez már csak jövőre vethető be, lévén, hogy minimum 2 hét, 10 nap érési idő kell neki, de azért megosztom veletek ezt a fincsi citrom likőr receptet, ami az egyik legegyszerűbb, otthon is elkészíthető olasz likőr!
a limoncello eredetét tekintve elsősorban Dél-Olaszországhoz köthető, de országszerte közkedvelt és házilag is sokak által készített ital. Híres limoncello készítő vidékek a Nápolyi-öböl és környéke, az Amalfi-part, a SzicíliaSzardíniaIschiaCapri szigetek, valamint a Sorrentói-félsziget településeinek likőrkészítő üzemei. Olaszországon kívül is készítenek ízletes limoncellót, ilyenek például a Málta és a Gozo szigetek és a francia Menton városa is.

A legfontosabb amire oda kell figyelnünk, hogy a citrom héját hajszál vékonyan vágjuk le, ne legyen benne a fehér rész, mivel keserű lesz tőle, egyébként nagyon más dolgunk nincs is, citromhéj, vodka vagy sima szesz kell hozzá és cukor szirup, nagyjábbl ennyi és milyen finom!
Az olaszok étkezés után fogyasztják, de aperitifként, étvágygerjesztőként is megállja a helyét! 

Én most húsvétkor vetem be először a nagy közönség előtt, remélem jól sikerül a premier!:-)

Jöjjön a recept:


A végeredmény



Hozzávalók:

2 db (vastaghéjú) citrom
1 l alkohol (96%-os) vagy vodka ez könnyebben beszerezhető és ugyanolyan jó
600 ml víz
300 g kristálycukor
1 citrom leve



Elkészítés:
A citromokat alaposan megmosom és megszárítom. A héját egy zöldséghámozóval lefejtem, úgy, hogy a héján belül ne maradjon fehér rész, mert a likör ettől keserű lesz.
Most egy nagy befőttes üvegbe beleteszem a citromhéjat és ráöntöm az alkoholt. Lefedem, majd beteszem a kamra polcára. 



Érés közben






Néhányszor érdemes átkeverni, majd megnézegetni, de ha "ottfelejtjük", az sem baj. Sőt az sem gond, ha 4 hétre felejtkezünk meg róla.
3 hét múlva a vízből és a cukorból szirupot főzök. Hagyom kihűlni, majd egy szitán átszűröm az alkoholt, a citromokból is kinyomkodom a bennemaradt folyadékot. Hozzáöntöm a kihűlt cukorszirupot. Ezek után hozzá lehet adni - szűrve - egy citrom levét, tapasztalatom szerint ez jót tesz a likőrnek.  
Az üveget lezárom és beteszem a fagyasztóba.

Ebből a mennyiségből úgy 1,6 l, 40% alkoholtartalmú citromlikőrt kapunk.



Jó iszogatást!


Puszi:


Petrezselyem



Modern húsvéti desszert, avagy wasabis csokoládé szuflé szederöntettel


Nincs húsvét torma nélkül, így mostani menünkből sem hiányozhat, de ez esetben nem a hagyományos torma következik, hanem a wasabi vagy más néven japán torma, rendkívül csípős, de ebben a formában nem!:-)
Tudom, hogy most sokan hidegrázást kaptok, de higgyétek el remekül passzol a csoki és a wasabi, mennyei párosítás, ráadásul alig érezhető, pikáns ízt ad a szuflénknak, hisz csak egy csipet van benne, az is ganache vagyis kis golyó formájában!
Ínyenc kis desszert az biztos, és ez sem túl bonyolult, minden hozzávaló könnyen beszerezhető, még van két napotok és biztos, hogy hanyatt esnek a vendégek vagy a család ettől a húsvéti finomságtól, könnyű, nem telít el és varázslatos íz kombo!
Tényleg készítsétek el, amikor a főző suliból haza hoztam a család teljesen oda meg vissza volt, így húsvét hétfőn vissza tapsolták! Vasárnap 15 leszünk, és nincs ennyi szuflé formám, így ezt a nagy család csak virtuálisan kóstolhatja meg, persze csak, ha elolvassák a blogom, így legalább kiderül!:-)

Jöjjön a desszert, és ne feledjétek még két napotok van a húsvéti banzájig, addig szerezzetek be mindent a húsvéti menüsorhoz, jaj majd el felejtettem, hogy a főétel esetében a bárány gerinc tökéletesen helyettesíthető oldalassal, ha szépen bevagdaljuk és feldaraboljuk, na, de szót se többet, következzen a dolce:




Wasabis csokoládé szuflé, szederöntettel




Elkészítés idő: 20 perc + 10 perc
Hozzávalók  (4 személyre):

2 egész tojás
50 gr cukor
40 gr liszt
100 gr vaj
160 gr étcsokoládé (min. 60 %-os)

Wasabis ganache:
220 gr tejszín (30%-os)
60 gr méz
10 gr wasabi
200 gr tejcsokoládé
250gr fehér csokoládé

Szederöntet:
500 gr fagyasztott szeder
1 tasak vaniliás cukor
1 vanília rúd kikapart belseje
2 evőkanál cukor
½ citrom leve
1 faéj rúd


Elkészítés:

Wasabi ganache:
A tejszínt a mézzel és a wasabival összemelegítjük, (de nem forraljuk) majd a két féle csokoládéra öntjük és homogénre keverjük. Hűtőbe téve lehűtjük, majd kiskanál segítségével kis ganache-golyókat formázunk belőle.

Szeder öntet:
A szedret egy tálban a cukorral és a vaniliás cukorral összefőzzük, beledobjuk a faahéjat, a vaníliát és a vaníliás cukrot. Ha igényel egy kis vizet is önthetünk alá. A végén a citrom levével ízesístjük és langyosra hűtjük.

Szuflé:
Habverővel alaposan felverjük a tojást a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a lisztet.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat.
A kissé meghűlt vajascsokoládé keveréket összekeverjük a tojásos keverékkel.

A szuflé formákat kivajazzuk, porcukrozzuk és ¾-ig töltjük a krémmel és a közepére nyomunk egy ganache golyót.
Az előmelegített sütőben 200 fokon 10 perc alatt készre sütjük, ügyelve arra, hogy a tetején már kéreg képződjön, de a közepe még félig nyers maradjon.

Forrón, az öntetet ráhalmozva és porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat és szép húsvétot!

Puszi:

Petrezselyem

2012. április 4., szerda

Modern húsvéti menüsor, azoknak akiknek kevés az ideje


Vasárnap részt vettem a Modern Húsvéti Menü főzőkurzuson a Chef Parádénál és mondanom sem kell, hogy egy isteni, gyors, modern étel sort állítottak össze!
Az a jó benne, hogy minimális időráfordítással készíthetünk csodás ételeket húsvétra, így akinek nincsen ideje napokig főzni, sütni az is elkápráztathatja a családot egy igazán különleges húsvéti csodával! Minden fogás gyors, és isteni, tényleg megnyaljuk majd, mind a tíz újjunkat az biztos, garancia ráa a séf, aki levezényelte a vasárnapi főzést Péter András, most voltam a negyedik kurzusán és még sosem okozott csalódást, kreatív és istenien főz!

Ráadásul még egy dekoratőr segítségével csodás asztal díszeket is készítettünk, névtáblát az ültetéshez, és terítési tippeket is kaptunk! Én már el is készítettem a vasárnapi menühöz a névtáblákat, a menükártyát és az asztal díszt is! Nem kellett hozzá más, mint pár ág, babérlevél, egy kis kreativitás!:-)






A kajára visszatérve,, könnyen elkészíthetőek és minden szerepel benne, ami szükséges a húsvéthoz: bárány, tojás, torma, na de nem hétköznapi, wasabi, de azért ez is torma, csoki szufléba rejtve, szóval igazán különleges
Ezenkívül a tojás sem egyszerű, fürj tojás, ami lehet, hogy olcsóbb is, mint a hagyományos pipi, a mai árak mellett!:-) Egyedül a sonka a hiánycikk, de azt is főzhetünk reggelire egy kis kaláccsal, szóval teljes lesz az ünnep!

Ma a főétel és az előétel lesz soron, holnap pedig a különleges desszert következik!

Menüsor sietős háziasszonyoknak, akik igényes ételt szeretnének tálalni:


  • Tavaszi saláta naranccsal és fürj tojással
  • Bárány gerinc, rozmaringos zöldségraguval, tészta takaró alatt
  • Wasabis csokoládé szuflé, szederöntettel
Most pedig jöjjenek az ételek:

Tavaszi saláta naranccsal és fürjtojással





Elkészítés idő: 20 perc + 10 perc
Hozzávalók (4 személyre):

1 ek vörösborecet
1 kiskanál mustár
só, bors
3 ek olívaolaj
1 fej zöldsaláta
2 vérnarancs - ha nincs sima narancs is jó
3 szelet bacon szalonna
2 retek
6 dkg pisztácia
8 db fürjtojás



Elkészítés:
0. Egy kis forralóban vizet forralunk a tojásoknak. Ha a víz felforrt 5-7 perc alatt keményre főzzük a fürjtojásokat.


1.  A borecetet összekeverjük a mustárral, a sóval és a borssal, majd hozzáöntjük az olívaolajat, és alaposan összedolgozzuk. A bacont apró kockákra vágjuk megpirítjuk, majd ezt is belekeverjük a már kész és homogén dresszingbe.

2. A salátaleveleket megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, majd összekeverjük a dresszinggel.

3. Hozzáadjuk a meghámozott és gerezdekre bontott narancsot, amit előtte kifiléztünk, a négybe vágott retket, és alaposan összeforgatjuk. Végül megszórjuk a megpirított pisztáciával, majd a tetejét kirakjuk a megpucolt és félbe vagy negyedekre vágott fürjtojásokkal.




Báránygerinc rozmaringos zöldségraguval - tésztatakaró alatt



Elkészítés idő: 25 perc + 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg báránygerinc
kevés liszt
1 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
2 vöröshagyma
1 evőkanál rozmaring
2 fehérrépa
2 sárgarépa
7 dl száraz vörösbor
5 dl marhahúsalaplé

25 dkg liszt
15 dkg vaj

bors

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk, és annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy lágy állagú, gyúrható tésztát kapjunk. Ha kész, cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

2. A báránygerincet a csontok mentén feldaraboljuk, és enyhén belisztezzük. A húsdarabokat felhevített olajban körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk,  majd a serpenyőből kivéve félretesszük.

3. A serpenyőbe tesszük a félbevágott fokhagymát és az apróra vágott hagymát, 3 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a rozmaringot és az apróra vágott répákat, végül hozzáöntjük a bort és az alaplét. 
A zöldségeket fedő alatt főzzük, majd amikor már majdnem puhák, a húst visszatesszük a serpenyőbe, és további 10-15 percig a raguval együtt főzzük. 




4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A főtt zöldségeket és a húsdarabokat kisebb formákba tesszük úgy, hogy a hús csontos része felfelé álljon, a ragu pedig megakadályozza, hogy a hússzelet eldőljön. 

5. A tésztát 3mm-esre nyújtjuk, majd akkora korongokat vágunk belőle, hogy a formákat lefedje. Közepükbe lyukat vágunk, keresztülhúzzuk a csonton, és lezárjuk vele a format. Sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Jó étvágyat!

Jó készülődést!

Puszi:

Petrezselyem