2012. január 30., hétfő

Bárányborda bazsalikomkrémmel és paradicsommal


Ez ma nem egy pénztárca kímélő étel az biztos, tekintve a bárány borda borsos árát, de a crusta, amivel bekenjük bármely húshoz ideális, gyorsan, könnyen, olcsón elkészíthető és feldobja a legegyszerűbb ételt is, na persze a bárányborda isteni, ünnepi alkalmakkor elkészíthetjük, vagy akkor is, ha magunkat akarjuk csak úgy megjutalmazni, mert mi is megérdemeljük, nem?!

Ez az étel se egy lassú tűzön készülő vasárnapi lakoma, gyors, hétköznap is feldobhatjuk magunkat vele, és a borda olyan szépen tálalható, lehetünk mi a négycsillagos étterem séfjei a saját konyhánkban!:-)

Nézzétek a képet( ne a mínőséget, mert az kritikán aluli, csak a gépem lemerült a telefonom meg ennyit tud:-)), pedig ez a legegyszerűbb variáns a sok közül!

Holnap a halak jönnek, na meg a tengeri herkentyűk!:-)

Agnello con crusta di basalico e pomodoro:



Hozzávalók ( két személyre):

300 gramm bárányborda

A crusta-hoz:

50 ml olívaolaj
1 csokor friss bazsalikom levél
2 ek fenyőmag, megpirítva
1 gerezd fokhagyma
2 ek reszelt parmezán sajt
1db tojás fehérje
zsemlemorzsa (amennyit felvesz a crusta)

A körethez:

2 fürt koktél paradicsom
1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A báránybordákat letisztítom, sózom, borsozom, majd forró serpenyőben az egyik oldalával szép barnára sütöm, félre teszem.
Elkészítem a custa-t: először is kell zöld pesto, a bazsalikom leveleket, a fenyőmag felét, a sajtot, fokhagymát és olívaolajat egy tálba teszem, botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a fenyőmagot, elkeverem, picit sózom, a tojás fehérjét kevés sóval kemény habbá verem, majd hozzáadom a pestohoz, belekeverem a zsemlemorzsát, annyit, hogy ne legyen folyós, így nem csúszik le a húsról.
A báránybordák tetejére kenek, kenő kés, vagy ennek hiányába, az ujjam segítségével 1-1 evőkanál crustat, majd 180 fokra előmelegített sütőbe, grill fokozaton, 6-8 perc alatt készre sütöm a husit.
Eközben elkészítem a parikat, forró serpenyőbe öntöm az olívaolajat, rádobom a paradicsomokat, szép barnára sütöm, majd a kész hússal tálalom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. január 27., péntek

Borjú szelet római módra


Ezek a rómaiak tudnak valamit, legfőképpen enni és főzni, na meg egyszerűen csak élni! Mindig irigykedünk rájuk, jó az idő, a hideg se olyan hideg, a város is szép, nyüzsög, vannak jó éttermek, sok olasz:-), szóval jó nekik, bár élni nem mind szeretnénk ott, de ha lehetne, azért jó lenne!:-)

Ma is egy egyszerű, minimális fűszert igénylő étel jön, a natúr ízek kedvelőinek, aki azt az ételt szeretné a szájában érezni, amit megsütött, nem pedig valami zacskóban levő, előre kikevert fűszerét, ami elnyom minden természetes ízt, szagot! Szóval zsálya levél, pármai sonka, bors és kész is, nem ördöngösség, az íz viszont csodás, szaftos hús szelet egyszerű zöldbabbal körítve, menyei vörös borral fogyasztva, a legjobb, legkönnyedebb vacsi, ami után biztos mind megnyaljuk a tíz ujjunkat!:-)

Saltimbocca alla romana:



Hozzávalók ( két személyre):

250 gramm borjú hús (dió része)
fehérbors
annyi szem zsálya levél, ahány szelet hús lesz
pármai sonka (ugyanannyi, mint zsálya levél)
2 dl fehérbor
1 ek olívaolaj
1 ek vaj

A körethez:

25 dkg zöld hüvelyű zöldbab
1 fej vöröshagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma felaprítva

Elkészítés:

A húst megtisztítom, vékony szeletekre vágom, kicsit kézzel megnyomkodom, nem kloppfolom, fehér borssal megszórom. Minden szelet húsra teszek egy zsályalevelet, majd betekerem a pármai sonkával és előmelegített serpenyőbe teszem az olívaolajat, a vajat, majd mindkét oldalát 4-4 percig sütöm a húsnak és kész is.
A zöld babot leforrázom előzőleg, majd a hús serpenyőjébe megpirítom a hagymákat, beledobom a babot és rövid ideig párolom, hogy még roppanós legyen, ízesítem sóval, borssal majd azon melegében tálalom és ehetjük is!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. január 26., csütörtök

Sülthátszín szelet balzsamecet juice-zal és parmezánnal


Jöjjenek a húsok a sok tészta után, ez paleo barátaimnak is mehet éjjel nappal!:-) Isteni vörös húsokat készítettünk hétfőn, egyszerű köretekkel,  mindegyik elkészíthető egy gyors, de különleges vacsoraként, ha valakit el akarunk kápráztatni, vagy csak gasztro orgazmusban szeretnénk részesíteni magunkat!:-)

A hát és bélszín mindketten jó barátaim, így a mai recept volt az egyik kedvenc fogásom a suliban, mert szép félig átsült steaket készítettem, ami teljesen egyszerűen volt fűszerezve és igazi pikantériája a balzsamecetben rejlett, mennyei ízvilág tárul elénk, egyszerűen friss ruccolával tálaljuk nem is kell hozzá más köret, mert a hús önmagában is isteni, szépen tálalva tényleg impozáns vacsora, ha valakit el szeretnénk kápráztatni, úgyis jön a Valentin nap és főzni szerető embertársaim, nem kell csilliókat költeni, elég egy gyönyörűen felszolgált finomság, jó bor, konyak és máris meg van az aji, ami nemcsak a párunknak, de nekünk is jó...

Na az ajándék ötletek után jöjjön a munka, süssük meg ezt a hátszínt:

Tagliata con aceto di balsamico sulla ruccola e parmigiano:



Hozzávalók ( 2 személyre):

300 gramm hátszín
durvára tört zöld bors
olívaolaj
100 gramm parmezán forgácsolva
200 gramm ruccola

A balzsamecet juice-hoz:

1 l balzsamecet
 5 ek méz vagy barna cukor
csipetnyi só

Elkészítés:

A hátszínt előkészítem, le szedem a fölös részeket, majd szoba-hőmérsékletűre hagyom melegedni, tányéron. 
A ruccolát megmosom, majd hideg vízbe hagyom ázni, a tálalásig, hogy szép friss legyen. A parmezánból kis pelyheket, forgácsokat készítek, zöldséghámozó segítségéve.

Elkészítem a balzsam juice-t: a cukrot karamellizálom, majd felöntöm az ecettel és addig keverem, míg fel nem olvad a cukor benne, csipetnyi sót adok hozzá és harmadára főzöm, folyamatosan forrjon, hogy jól besűrűsödjön, közepes lángon, majd félre teszem hűlni.

Serpenyőt előmelegítem, majd kevés olívaolajon sütöm a hús szeleteket, mindkét oldalát 3-4 percig, közben sózom, és a zöldborssal is megszórom.
Amikor elkészült, ujjnyi távolságban, ferdén szeletelve tányérra helyezzük. Hozzáadom a friss ruccolát, amit meglocsolok olívaolajjal, a parmezánt, majd a húst meglocsolom az ecettel és már ehetjük is!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. január 25., szerda

Egy tészta, két recept


Folytatom a tészta hadjáratot, és ma két pikáns csípős szósszal tálalom a spaghettit, ami az egyik legközkedveltebb tészta!
Az egyik hagyományos, és ismert szósz az arrabiata, amásik egy hagyományos, gyors egyszerű, de annál istenibb tészta feltét, méghozzá az aglio olio e peperoncino, olaszul nem beszélő olvasóimnak azért lefordítanám, fokhagymás, olívaolajos, csípős szósz, de a két alap recept előtt mindenképpen közzé teszem ma is annak, aki tegnap nem olvasott, a salsa di pomodoro, vagyis a paradicsom szósz receptjét is, mert ez nem csak a pizza alap, de majdhogynem az összes tészta szósz alapja is, így jó, ha megjegyezzük, mert ez adja a paradicsomos tészták lelkét, íz magját!

Akkor jöjjenek ebben a sorrendben a finomságok!



Salsa di pomodoro

Hozzávalók (2 személy részére):
-         100 g hagyma
-         2 db fokhagymagerezd
-         ½ db sárgarépa
-         30 g zellergumó szár
-         3 e.k. olívaolaj
-         500 g hámozott paradicsom
-         2 db friss paradicsom
-         50 ml fehérbor
-         kevés oregano
-         só, bors, minimális cukor
-         friss bazsalikom
-         100 ml víz

Elkészítés:
Előmelegített edényben apróra vágott hagymát és egész gerezd fokhagymákat pirítunk olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra vágott zellert és sárgarépát és tovább pirítjuk. A pirítás után, meglocsoljuk fehérborral, beleöntjük a paradicsomkonzervet. Darabolt friss paradicsomot helyezünk bele és felöntjük vízzel. Oregánoval, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Félig lefedve, úgy 1 órán keresztül főzzük. 15 percenként belekevergetünk, vigyázunk le ne égjen, hisz folyamatosan párolog. Amikor elkészült a paradicsomunk, friss bazsalikom leveleket dobunk bele.











Spaghetti all’arrabbiata /Spaghetti csipős paradicsomos szósszal







Hozzávalók ( 2 személy részére):



-         300 g spaghetti
-         200 ml konzerv paradicsom
-         1 db friss paradicsom
-         1 db hagyma
-         2-3 db fokhagyma
-         ½ kaliforniai paprika
-         kevés alaplé, fehérbor, olívaolaj
-         friss peperoncino
-         reszelt parmezán
-         só, zöldbors, cukor, bazsalikom, oregánó, petrezselyem
-         3-5 dkg csípős-szeletelt nápolyi szalámi

Elkészítés:

A tésztánkat sós vízben megfőzzük. Közben olívaolajon negyed szeletekre vágott hagymát és egész gerezd fokhagymát pirítunk. Hozzáadjuk a csíkokra szeletelt kaliforniai paprikát és a szeletelt nápolyi szalámit. Ezt követi a paradicsom konzerv és a darabokra vágott friss paradicsom. Kevés fehérbort és alaplét adunk hozzá. Sóval, zöldborssal, peperoncinoval, cukorral, oregánóval, bazsalokommal ízesítjük. 20 percig lassú tűzön főzzük. Amikor kész a szószunk, kis olívaolajjal meglocsolhatjuk és a tésztával összemelegítjük. Durvára vágott petrezselyemmel és reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.

Spaghetti aglio olio e peperoncino /Fokhagymás, olívaolajos, csípős spaghetti






Hozzávalók (2 személy részére):

-         300 g spaghetti
-         2 db friss peperoncino
-         friss petrezselyem
-         100 g reszelt parmezán
-         4-6- db fokhagyma
-         50 ml olívaolaj
-         só, durva bors

Elkészítés:

A tésztánkat sós vízben megfőzzük. A fokhagymát, petrezselymet, peperoncinot összevágjuk apróbb darabokra, majd egy üvegedénybe helyezzük, ahol kikeverjük olívaolajjal. Serpenyőt melegítünk, belekanalazzuk a fűszerezett olívaolajunkat és belekeverjük a meleg főtt tésztánkat. Sóval, durva borssal ízesítjük. 2×-3× átforgatjuk a tésztánkat az olajban és reszelt parmezán sajttal, durva borssal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem





2012. január 23., hétfő

Pizza olasz módra



Ma eljutottunk az egyik leginkább olasznak tartott étel receptjéhez ez pedig nem más, mint a pizza, legyen az töltött vagy kerek, sajtos, vagy kagylós, vagy szalámis, vagy fokhagymás, mindenki szereti, és mindenki ilyet akar enni, ha Itáliába látogat, pedig ez csupán Észak-Olaszország jellegzetes étele, illetve az amerikai olaszok kényszerű, szegénység miatt alkotott specialitása, mégis az egész világot meghódította! Nem ismerek nagyon olyan embert aki ne szeretné, ki vastag, ki vékony tésztával, ki dupla sajttal, ki szimplával, de szereti.
A mai recept tészta mennyisége egy 32 cm-es pizzának elegendő és nagyon finom, jól kezelhető, rugalmas tészta, titka a hűtőbe rakáson van, ott pihen egy keveset, majd utána gyúrjuk, nyújtjuk és végül készíthetünk félbehajtott, töltött csodát, mint alább is olvasható, vagy kerek, sok feltéttel készültet! Mindkét döntés jó!
A recept mellett a paradicsom alapot is postolom, hiszen anélkül nincs is pizza, de felhívom a figyelmet, hogy a legtöbb paradicsomos alapú tészta szósznak is ez az alapja, szóval mentsétek el, mert sokoldalúan felhasználható!







Calzone / Töltött pizza

Hozzávalók  (2 személy részére):





Salsa di pomodoro, paradicsom szósz:





-         100 g hagyma
-         2 db fokhagymagerezd
-         ½ db sárgarépa
-         30 g zellergumó szár
-         3 e.k. olívaolaj
-         500 g hámozott paradicsom
-         2 db friss paradicsom
-         50 ml fehérbor
-         kevés oregano
-         só, bors, minimális cukor
-         friss bazsalikom
-       100 ml víz

Pizza tészta:

-         150 g liszt
-         2 g só
-         cukor csipetnyi
-         15 g élesztő
-         50 ml langyos víz
-         1-1-1 ek. vaj-olívaolaj-étolaj vegyesen
-         + feltét (spenót, szalámi, tonhal, hagyma, sonka, gomba, sajt, articsóka…)

Elkészítés:




Előmelegített edényben apróra vágott hagymát és egész gerezd fokhagymákat pirítunk olívaolajon. Hozzáadjuk az apróra vágott zellert és sárgarépát és tovább pirítjuk. A pirítás után, meglocsoljuk fehérborral, beleöntjük a paradicsomkonzervet. Darabolt friss paradicsomot helyezünk bele és felöntjük vízzel. Oregánoval, sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Félig lefedve, úgy 1 órán keresztül főzzük. 15 percenként belekevergetünk, vigyázunk le ne égjen, hisz folyamatosan párolog. Amikor elkészült a paradicsomunk, friss bazsalikom leveleket dobunk bele.


A lisztet kimérjük, hozzákeverjük a sót és a zsiradékot. A vizünket, élesztővel és egy csipetnyi cukorral keverjük ki. Hozzáadjuk a liszthez és összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg egy jól formálható, rugalmas tésztát kapunk (5-6) perc. Fóliába rakjuk és hűtőbe helyezzük kb. 10 percre. Amíg pihen a tészta, előkészítjük a tölteléket. Ezt követően kinyújtjuk a tésztánkat, betöltjük, hosszában összehajtjuk. 






Kevés paradicsomszósszal bekenjük a tetejét, megszórjuk parmezánnal. 






Előmelegített sütőben (200C°,6-7 perc alatt) készre sütjük. Amikor elkészült, kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

2012. január 22., vasárnap

Pasta italiana, avagy olasz tészták, pontosabban a négy sajtos gnocchi



Jó egy hetes elmaradásban vagyok a tészta receptek tekintetében, és persze egész héten nem írtam egy kumma szót sem, ami a fogadalmammal szöges ellentétben áll, de egész héten rohantam, szerveztem a márciusi sí utunkat, majd este ájultan estem be az ágyba, inkább olvastam két-három percet, hogy aztán egy száz oldalas könyv fejbe vágjon, amikor átfordulok a másik oldalamra!:-) Tizenegy után már ne olvasson az ember fia, főleg napi hat órás alvással, de végre vége a hétnek, kezdenek rendeződni a dolgok és végre van időm írni, szóval jöjjenek a tészták, ami mindenki nagy kedvence, kivéve, ha paleo az illető :-), persze titkon Ők is szeretik, csak nem vallják be, hiszen, azt nem evett az ősember! Na jó nem gúnyolódok az egészséges táplálkozás lelkes hívein, igazuk van, de free day-kor ezzel szegjenek fogadalmat, mert mennyei étek ez megéri a plusz kalóriákat!
Nem a nálunk ehető snassz, rossz sajtokból készült négysajtos szósz következik alább, hanem egy igazi, hamisítatlan, olasz pasta, ami ráadásul nagyon jó minőségű alapanyagokból készül, megéri jó minőségű sajtokból elkészíteni, mert az íz élmény kárpótol a sok pénzért, amit kiadunk érte, ne sajnáljuk a hasunktól a pénzt!:-)

Jöjjön a lényeg:








Gnocchetti ai quattro formaggi / 4 sajtos mini gnocchi

Hozzávalók (2 személy részére):



A tésztához:
-  2 db hideg főtt krumpli
-  1 db tojássárgája
-  1 ek. olvasztott vaj
-  60 g liszt
-  só, fehérbors, szerecsendió

A szószhoz:
- 200 ml főzőtejszín
-  25 g gorgonzola sajt
-  25 g brie sajt (fél puha sajt)
-  25 g parmezán sajt
-  25 g bianco sajt (fél puha sajt)
-  10 g vaj
-  1 gerezd fokhagyma
-  fehérbors, szerecsendió
-  durvára tört rózsabors
-  friss petrezselyem

Elkészítés:



A krumplinkat megfőzzük héjában, sós vízben. Majd meghámozzuk, összetörjük és hűtőbe helyezzük 10-15 percre. Ezt követően tojássárgáját, lisztet, vajat adunk hozzá és ízesítjük sóval, fehérborssal, szerecsendióval és gyorsan összegyúrjuk. A gnochetti tésztát kisebb darabokra vágjuk, kb 1cm vastag hengert formázunk belőle és késsel egyenletes fél cm-es darabokra vágjuk fel. Vizet forralunk, amiben a henger alakúra gyúrt, kiszaggatott gnocchetti-ket készre főzzük – forrástól számított kb 2 percig főzzük.
Serpenyőben vajat olvasztunk, majd egy fokhagymagerezdet rakunk bele. Ezután hozzáadjuk a főzőtejszínt, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük. Felforraljuk. Amikor felforrt, hozzáadhatjuk a sajtokat, kis időre tűzön hagyjuk kisebb lángon, fokozott figyelemmel. Tálaláshoz a tésztával összemelegítjük, friss petrezselymet és durvára tört rózsaborsot szórunk rá.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2012. január 15., vasárnap

Vitello tonnato, azaz borjúsült tonhalkrémmel

Adós maradtam még egy antipastival, ami a legfinomabb mind közül és nemes egyszerűsége adja a nagyságát!
Én a grillezett zöldségekkel ettem a főző iskolába, ez volt az utolsó fogás, amit elkészítettünk, de ennél már cukor sokkot kaptam, mégis betömtem az egészet, mert nem tudtam abbahagyni, annyira incsi fincsi! Pedig drága Ferencemnek hozni akartam, de majd megfőzöm neki, itthon!:-)
Tényleg egyszerű, ez se túl fűszeres, pont elegendő, a hús csak sóval, borssal van megszórva, szép kérget sütöttünk rá, majd még a sütőbe is bedobtuk 10 percre, utána fóliába tekerve hagytuk kihűlni, így saját magától sült még és, finom szaftos kis husi szeleteket kaptunk, amit a pikáns tonhal szósszal ettünk! Simán főételnek is jó, a már fent említett grillezett zöldségekkel, de így magában kitűnő előétel, főleg, ha mellé egy könnyű fehérbort is iszunk!
A legjobb az egészben, hogy még meg is kötöztük a húst, ami jelen esetben nem volt létfontosságú, de legalább végre ezt is megtanultam!:-)

Holnap a tészta nap következik, amit a legjobban várok és remélem ti is, mert jövőhéten istei főételek következnek, könnyű, olaszos, gyors,és persze különleges vacsi ötletekkel és újabb élmény beszámolókkal érkezem, na meg remélhetőleg jobb képekkel, mint most!:-)




Hozzávalók (2 fő részére):
-         300 g borjúsült
s      só
        bors 
-      
        A tonhal szószhoz:
  
           100 g tonhal
-         50 ml alaplé
-         50 g majonéz
-         kevés fehérbor és fehérbor ecet
-         2-2 ek. főzőtejszín és olívaolaj
-         2-3 db capri bogyó
-         3-4 db szardella filé
-         kevés só, fehérbors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, légkeverésre.
 A borjúhúsunkat sózzuk, borsozzuk és hirtelen grillezzük serpenyőben, nagy lángon, hogy szép színe legyen, így sütve rá kérget, hogy a rostok szaftosak maradjanak, ne távozzon víz a husinkból!. Tepsibe helyezzük és az előmelegített sütőben tovább sütjük 10 percig, majd fóliába tekerve, félre tesszük. 
A tonhalat és az összes hozzávalót egy edénybe rakjuk, majd turmixgéppel pürésítjük.
 A borjúsültet lehetőség szerint minél vékonyabbra szeleteljük, majd a tonhalszószt rákanalazzuk és fogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Puszi.

Petrezselyem

2012. január 12., csütörtök

Folytatódik az olasz főző lecke

Ma egy még finomabb előétel receptjét osztanám meg, méghozzá a töltött fekete kgylóét, ami isteni, gyors, könnyen hozzáférhető alapanyagokból elkészíhető és bármilyen társasági összejövetelen bevethető kuriózumként, persze csak, ha szeretiteka tengeri herkentyűket!:-)
Rólam köztudott, hogy élek halok a tengeri élőlényekért, így nekem telibe talált, de képzeljétek volt olyan, aki kimondottan utálja a kagylót és minden tengeri állatkát, de ez a kaja bejött neki! Szóval merjetek kísérletezni, isteni, jó fűszeres, így annyira nem is érződik maga a kagyló íz, inkább pikáns, na nem ajnározom tovább magamat , inkább beszéljenek helyettem a képek és az étel!

Cozze ripiene / Töltött fekete kagyló





Hozzávalók  (2 fő részére):

-        
       12 db fekete kagyló

-      6 szelet toast kenyér

-      friss petrezselyem, rozmaring, kakukkfű

-      kevés reszelt citromhéj

-      só, fehérbors

-      3 ek. reszelt parmezán

-      5-6 ek. olívaolaj



Elkészítés:


A kagylókat megtisztítjuk, megmossuk, majd egy edényben 2 ek vízzel megfőzzük (kb 10 perc, ill amíg kinyílnak), majd lecsöpögtetjük. Közben a toast szeletek széleit levágjuk, majd felkockázzuk a belsejét, botmixerrel morzsára törjük.
A friss zöldfűszereket apróra vágjuk, hozzáadjuk a kenyérkockákhoz a citrom reszelékkel együtt. Ezt követően tovább ízesítjük sóval, fehérborssal és folyamatos rövid kevergetés mellett belerakjuk a reszelt parmezánt. Olíva olajjal locsolgatjuk, míg össze nem fogja kicsit a száraz morzsánkat. 
Amikor a kagylók kihűltek, egyenként szétszedjük és a kagylóhúst kiszedjük, majd visszahelyezzük a héjába (így könnyebb lesz fogyasztani). 



Egymás mellé tepsibe rakjuk a kagylókat, majd a kész morzsát rászórjuk 



és előmelegített sütőben ( 200 C° - grill fokozat – 6 perc ) készre sütjük.

Ne sajnáljuk a sót, mert kihozza az ízeket!
Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem





2012. január 11., szerda

Olasz főző lecke, antipasti, avagy isteni előételek


Nagyon jó volt a főző suli, remek séf koordinálja csetlés botlásainkat, a társaság is jó és az első órán mennyei előételeket készítettünk!
Készítettünk sok-sok finomságot, mint például az elmaradhatatlan bruschettát paradicsommal és mozzarellával, majd hideg rizs salátát, grillezett zöldségek, töltött fekete kagylót, borjú sültet, tonhalszósszal, szóval színes a paletta!
Többségét persze már készítettem a fenti ételeknek, de nagyon sok olyan praktikát tudtam meg, amitől sokkal ízletesebbek lettek az ételek, mint itthon! A kevesebb több elvét alkalmazva, nincsenek agyon fűszerezve az ételek, ami azért is jó, mert a húsnak, hús íze, a zöldségeknek zöldség íze van és mennyivel jobb, mint amikor agyon szórom mindennel! Az olasz konyha ilyen szempontból egyébként is a naturalista vonalat képviseli, hiszen a hangsúly a friss, és természetes, jó minőségű alapanyagokon van, amit a föld ád nekünk, azt együk vallják a dél olaszok, na persze kíváncsian várom, hogy a téli Magyarországon hogy fogja megvalósítani a Chef Parade csapata, e remélem sikerül, eddig tökéletes minden....:-)
Most pedig jöjjön a lényeg:



Insalata di riso / Vegyes zöldséges hideg rizssaláta



Hozzávalók ( 2 személyre)


hideg, másnapos főtt rizs kb. negyed kg

kevés olívaolaj
fél fej lilahagyma, megsózva (amit hagyunk állni, hogy puha legyen)

pár szem olívabogyó

apróra vágott kaliforniai paprika, meggrillezve

ízlés szerint grillezett és kihűlt cukkini, gomba, szárított paradicsom

A dresszinghez:


só, friss bors, cukor

balzsamecet
bazsalikom, kevés oregáno vagy majoránna

Elkészítés:

A dresszinget redukcióként készítjük el, az apróra vágott hagymát, megdinsztelem kevés olívaolajon, majd, megkaramellizálom rajta a cukrot , felöntöm 3 deciliter balzsamecettel és felére redukálom, majd sózom, borsozom, fűszerezem, lehűtöm és ílyen formában öntöm a rizs salira!
A zöldségeket egyben illetve külön is grillezhetjük, alaposan felforrósítom a serpenyőt, majd beleöntök kevés olívaolajat és rádobom a zöldségeket, amikor alaposan megpirultak leveszem a tűzről.

A hozzávalókat egymás után- finom mozdulatokkal- összekeverem, és némileg lehűtöm. Az arányokkal durvábban is bánhatunk, ki hogy szereti. A vágásra viszont ügyeljünk – kb. hasonló méretűek legyenek a zöldségek.








2012. január 7., szombat

BUÉK, visszatértem és hoztam egy csipet thai földet


Sziasztok!

Végre újra a neten és a konyhában, frissen, fitten, kipihenten, másodszor is "leállamvizsgázottan", túl az ünnepi kaján, evészeten, ivászaton, szilveszteren, mindenen és túl egy galyatetői wellnesshétvégén!
Rég írtam, de el voltam havazva, minden értelemben, sokat jöttünk, mentünk, síeltünk, meg ünnepeltünk, szóval így az év vége elég szoros programmal zárult, de végre vége, az év elejét, pedig, mint azt már fent említettem egy kis wellnessel kezdtük, a lányokra is ráfért már egy kis környezet változás, ne csak a mamáknál és keresztanyánál legyünk már, nagyon jó volt és a legjobb a frissen hullott 20 cm-es hó volt, meg, hogy szofi is síelt és élvezte és még akar és a hó nem is hideg, csak kesztyű nélkül:-)!
Most pedig minden karácsonyi ajándékot kipróbálok, kaptam, új igazi acél wok edényt, palacsinta sütőt, végre jót, muffin formákat és a lényeg a főző tanfolyam, a Chef Parade-nál, olasz kurzus, szóval hétfőnként ismét egy csomó újdonsággal állok elő, 6 héten át, csak olasz receptekkel bombázok mindenkit, remélem, hogy legalább olyan színvonalas lesz, mint a francia kurzus!

Ne, de most még mielőtt belekezdenék az olasz hetekbe, előtte egy jó csípős thai ráklevest osztok meg veletek, imádom, annyira finom és a sok hús és nehéz étel után olyan jól esik, mostanában ilyeneket eszünk, illetve rengeteg főzeléket, mert kicsit túl ettük magunkat!:-) Persze nem teljesen autentikus, a kókusztej miatt, de Én így imádom, olyan selymes lesz tőle, mennyei!
Ja és még valami, tettem fel képeket a karácsonyi menühöz! Nagyon szépek és finomak lettek az ételek!:-)

Akkor jöjjön, aminek jönnie kell, vagyis a:
Tom yum goong:



Hozzávalók (4személyre):

20 dkg garnéla rák
2 salotta hagyma
2 szál ázsiai citromfű
1 kisebb galanga gyökér
9 kaffír lime levél
4 tk piros curry paszta
3 ek olaj
9 dl húsleves
6 dl kókusztej
2 lime leve
6 ek halszósz
2 ek cukor
110 gramm csiperke gomba, felaprítva
110 gramm koktél paradicsom negyedelve
1 csokor koriander 
1 csokor újhagyma
chilli kimagozva, felaprítva
100 gramm üvegtészta, leforrázva, lecsöpögtetve

Elkészítés:

Wokot használok, így felére redukálom a főzési időt és az étel eredete is ezt kívánja!

Az apróra vágott salotta hagymát megdinsztelem az olajon, hozzáadom a zúzott fokhagymát, a curry pasztát majd felöntöm az alaplével. Beleteszem a cirtomfüvet, a lime leveleket, a galanga szeleteket és felforralom. Leszűröm és ízesítem halszósszal, barnacukorral és a lime-ok levével, majd beleteszem a gombát és a paradicsomot, két három percig főzöm, de vigyázva, nehogy szétfőjön a pari!
Kb. 10 perc alatt készre főzöm a rákokat benne és végül belekeverem a kókusztejet, majd beleteszem az előzőleg már leforrázott tésztát. Ezzel már csak rövid ideig főzöm, de semmiképp sem forralom fel. Frissen összevágott korianderrel és újhagyma karikákkal tálalom. 

Sót nem használok, mivel a halszósz elég sós! Chillit mindenki annyit rak bele, amennyit bír!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem