2011. december 15., csütörtök

Sertéslapocka görögösen


Ma már nem annyira ünnepi, de azért isteni recepttel készültem, mennyei receptre találtam  Stahl Magazinban!
Nem gyors, kifejezetten lassan készülő étel, szaftos, fűszeres, mennyei!
Az egész család oda volt érte, pedig drága egyetlen szerelmem, nem is szereti a malachúst, max a szűzpecsenyét, hát férfi az ilyen??? Na ez egy másik blog sztorija, majd vezetek már róla is egyet, lehet, hogy népszerűbb lenne, mivel érdekes hárkliai vannak!

Tényleg érdemes rászánni az időt, egy kellemes, hideg hétvégi napon, mert megéri az időt, és a sütőben meg elsül, közben dekorálhatjuk a lakást, vagy készülődhetünk a csomagoláshoz, vagy nézhetjük a tv-t vagy ki mit akar, a lényeg, hogy ne siessünk, ne kapkodjunk, hagyjunk időt ennek a gasztronómiai csodának!




Hozzávalók (4 személyre):

3 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 citrom leve
1 dl olívaolaj
2 tk morzsolt oregánó
2 tk kakukkfű
2 kg sertés lapocka kockákra vágva
', 5 kg burgonya hámozva, felkockázva
frissen őrölt bors

A joghurtos öntethez:

0,5 liter görög joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt bors

Elkészítés:

A húst bepácolom: az olívaolajat, citromlevet, oregánót, kakukkfüvet, fokhagymát, összekeverem, beleforgatom a húst, alaposan lezárom és egy éjszakára a hűtőbe teszem!
A sütőt 140 fokra előmelegítem, majd magasfalú, tűzálló edénybe teszem a húst a páclével együtt, sózom, borsozom, 5 percen át forralom a tűzhelyen, majd lefedve átteszem a sütőbe. Két óra múlva, hozzáadom a krumplit, felöntöm 2 dl vízzel, sózom enyhén, majd újabb három órát párolom lefedve.
Utána fedő nélkül a sütő legmagasabb fokozatán 15 perc alatt megpirítom és kész is!
Mielőtt ennénk, összekeverem a joghurtot, majd ezzel együtt tálalom!

Mennyei, szerintem kevés kapribogyó is illene hozzá, következő alkalommal kipróbálom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. december 14., szerda

Karácsonyi menüsor folyt.köv., avagy mézes kalács á la Szofi, egyedül csak Ő


A hogy ígértem, ma a desszertek következnek, sajnos a kuglóf nem készül el csak karira, így kép ismét utólag lesz, de a mézeskalács csodákról készült fotó!

" van rémszvas, csiga biga, süni, mókusz, maci, és mind mézes", Szofit idézem, aki annyira büszke rájuk, mintha a gyerekei lennének és mindenkinek kínálja, ajándékozza, hozzá is teszi, hogy "Én gyúrtam", ez eléggé benne maradt, mert elfáradt a kis tündérke keze, persze anya segített, de csak kicsit!:-)
Ma reggel kérdezte, hogy ugye megírod interneten anya, az I Padon, ok? És írd le, hogy egyedül voltam, mondtam is, hogy ok, csak hagyjon rá időt, most is itt ül és néz, persze folyamatosan felolvasom neki, Ő meg lektorál!:-)
Polli, ha tudna beszélni, biztosan mondaná, hogy Én ettem, mert folyamatosan falja, bár meg kell mondanom, hogy igazi őstehetség a kis ribi, mert tényleg nagyon fini, pedig a fűszereknél, nem engedte, hogy segítsek, azt mondta, majd érzésből!:-)

Imádom őket, egyik nagyobb gourmet, mint a másik!

Mézeskalács á la Szófia:







Hozzávalók:

1 kg finomliszt

30 dkg nád cukor

1 csipet só

30-40 dkg virágméz

3 tojás

3 evőkanál vaj

1 teáskanál szódabikarbóna

2 tk fahéj

1 dkg őrölt szegfűszeg

1 tk őrölt gyömbér

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal.
Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szoba hőmérsékletű vajat is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.
A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.
Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki. 


Karácsonyi csokis kuglóf:



Hozzávalók:


150 g margarin
280 g cukor
3 tojás, szétválasztva
2-2 csomag vaníliás és csokis pudingpor
180 ml tejföl
1-2 tk. vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
250 g liszt
kis só
2 és fél tk sütőpor
235 ml tej
40g kakaópor
1 ek. rum
ízlés szerint mehet bele aprított mogyoró, dió vagy mandula


Elkészítés:




175 C fokra előmelegítem a sütőt. Kikenem  a sütőformát margarinnal és belisztezem.
Egy nagyobb keverőtálba elkeverem a margarint és a cukrot. Hozzáadom a fehérjéket. Ezzel felverem egy habverővel kb 2 percet, majd hozzáadom a vaníliás pudingport, az aromát és a tejfölt.
Átszitálom a lisztet, hozzá keverem a sót és a sütőport. Lassan adagolom a cukros keverékhez felváltva a tej 2/3-ával.
Amikor teljesen egyöntetű tésztát kaptam , kiveszek két csészényit (235 ml /csésze) és belereszelem  a citrom héját, majd öntsük a formába. A maradék tésztához adom hozzá a tojássárgákat, a tejet, a pudingport, a kakaóport és ízlés szerint a rumot és a mandulát.
Miután jól elkevertem, ezt a tésztát is beleöntöm a formába és beteszem a sütőbe kb. 50-60 percre. Tűpróbáig sütöm. A formában hagyom kihűlni a kész süteményt kb. 15 percig. Rácsra borítva hagyom teljesen kihűlni és ízlés szerint porcukorral szórom meg.


Jó étvágyat!



Puszi:


Petrezselyem

2011. december 13., kedd

Karácsonyi menüsor


Végre van egy kis időm, hogy írjak és ezúton is bocsi mindenkitől, hogy ilyen sokáig távol voltam a mátrixból, de jövőhéten állam vizsga, ezenkívül pedig tánc órákra járunk Ferenccel, névnapi ajándéka volt és az is sok idő meg főzök rengeteget és sütünk Szofival folyamatosan, de leírni sajnos nincs idő!
Olyan fáradt vagyok, hogy este kilenc és tíz között elájulok, pedig mindig úgy bújok ágyba, hogy ma írok!
januártól új világ kezdődik és visszatérek a régi kerékvágásba, mindennap egy post, ígérem, bár azért nem gondolom, hogy elvonási tüneteitek lennének, tekintve a sok jó blogot, ahol folyamatosan újdonságokat, jobbnál jobb recepteket olvashattok!:-)
Ma a karácsony imenüsor lesz terítéken, a főétel már próbafzésen is átesett, nagy sikerrel jegyzem meg, így ahhoz képet is mellékelek, az előétel már kipróbált, a leves meg első, kísérleti lesz, így az majd csak 24-e után kerül postolásra és akkor beszámolok a következményekről is.
Na, de félre a rébuszokkal, nevezzük nevén a gyereket:


  • Előétel:

      Libamáj terrine (lásd: Előétel, Libamáj terrine (haladóknak) lilahagyma lekvárral),  pirított bagettel


  • Leves:


     Sütőtök krémleves fésű kagylóval


  • Főétel:


      Párolt szürkemarha comb whisky-s aszaltszilvamártással (lásd, lent)


  • Desszert:
      Karácsonyi csokis kuglóf


Szerintem mutatós és nagyjából össze is illenek, a főétel isteni lett, Ferit leptem meg névnapján, persze krumpli gombóccal volt, de karácsonykor mandulás burgonya krokett dukál mellé, érdemes elkészíteni, mert annyira összetett íze van, szétolvad az ember szájában a hús, pikáns, a whiskytől pedig részeges:-), tényleg jó és ünnepekre kitűnő, nálunk a gyerekek is ették, persze a szilva nélkül, mert az egy napot ázott a whiskyben, így gondoltam kihagyhatják, ráérnek még a részegségre! Megspékeltem egy whiskys barbecue szósszal a pácot és mit ne mondjak, betett, még jobb pikánsabb, fontos, hogy a marhát, legalább 3 napig pácoljuk, de lehet akár egy hét is, ez a mi döntésünk, egy éjszaka azonban mindenképpen legyen, minél hosszabb az idő, annál hamarabb párolódik meg, mivel egészben készül.
Jelzem nem egy gyors, ripsz ropsz, kaja, de hova rohannánk, hisz karácsony van?!:-)
Ma a leves és a főétel jön, holnap a desszert és egy kis mézeskalács, olyan édesek lettek, Szofi tök egyedül gyártotta Én csak mértem, szóval holnap édesség lesz a terítéken!

Sütőtök krémleves fésűkagylóval:


Hozzávalók (4 személyre):

500 g hámozott, pucolt sütőtök
1 l húsleves
1 kis fej lilahagyma
5-6 dkg szalonna
száraz fehérbor
frissen őrölt bors
frissen őrölt koriandermag
frissen reszelt szerecsendió
3-4 ek. frissen reszelt parmezán
tökmagolaj
3-4 ág kakukkfű
4 db fésűkagyló
olívaolaj

Elkészítés:
A szalonnát  apróra vágom, majd kevés olívaolajon zsírjára sütöm.  Hozzá adom a hagymát,majd megpárolom.
A sütőtököt felkockázom, majd a szalonnás-hagymás keverékhez adom. Pirítom kicsit,  ráöntök kevés (bő fél deci) fehérbort, főzöm el, majd felöntöm a húslevessel. Fűszerezem sóval, borssal, korianderrel, szerecsendióval és kakukkfűvel (ízlés szerint).
Puhára főzöm a tököt, majd simára turmixolom az egészet,  beleszórom a parmezánt, ha szükséges, akkor hígíthatom még húslevessel.

A kagylókat közvetlenül tálalás előtt készítem, addig a leves maradjon meleg, serpenyőben vajat forrósítok, a kagylókat sózom, borsozom, majd egyik felükkel megsütöm, a lényeg, hogy szép barna legyen, a tetejéig kifehéredik, majd készen is vagyunk.
Tányérba szedem a a levest, közepére helyezem a kagylót, megszórom egy kevés parmezánnal, kakukkfűvel díszítem és megesszük!




 
Párolt szürkemarha comb whisky-s aszaltszilva mártással:

Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg szürkemarha comb ( dió, fehérpecsenye, feketepecsenye)
0,5 dl olívaolaj
1  közepes szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej karalábé
1 fej zeller
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
20 dkg aszalt szilva, magozott
1 ek whiskys barbecue szósz
2 ek barna cukor
1 ek zabpehely liszt
1 dl whisky

A páchoz:

2 tk egész bors durvára törve
3 babérlevél
1 tk kakukkfű 
1 tk borókabogyó mozsárban durvára törve
5 ek olívaolaj
1 ek whiskys barbecue szósz

 Elkészítés: 
A szürkemarha combot kétfelé vágjuk, az olajba elkeverem a fűszereket, a barbecue szószt, ezzel bedörzsölöm, folpackba tekerem, és minimum egy napot érlelem.
 A magozott aszalt szilvát félbevágom és a whiskybe beáztatom, hűtőbe teszem egy éjszakára. 
A bepácolt húst a felhevített zsiradékban elősütöm, szép barna kéreg süljön rá, majd a húst a zsiradékból kiemelem és a felkarikázott, felkockázott zöldségeket pirosra pirítom benne. 
Hozzáadom a cukrot, megkaramellizálom, majd a paradicsompüré következik és felengedem vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket.
Összeforralom, majd visszateszem a húst, a párolólevet sóval ízesítem, fűszerezem még borssal, illetve a pácban használt bármely fűszerrel ez ízlés dolga, és készre párolom, körülbelül másfél, két óra alatt lassú tűzön.
 A lisztet szárazon megpirítom.
 Ha a hús megpuhult a párolóléből kiveszem, és félre rakom, majd beleszitálom a pirított lisztet a pároló lébe, sűrűségét beállítom, körülbelül harmadára redukálom, ezzel is sűrítve, majd leszűröm. A forró mártáshoz hozzáadom a beáztatott aszalt szilvát, egybeforralom, whiskyvel utána ízesítek.
Tálalás: a felszeletelt hús mellé öntjük a mártást, köretnek mandulás burgonyafánkot adhatunk. 

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem




2011. december 1., csütörtök

Bélszín steak parmezános cukkini gombóccal


Első hallásra azt hihetnénk, hogy nem illenek Ők ketten össze, de valójában tökéletes párost alkotnak, mennyei!
A steak enyhén savanykás, pikáns fűszerezésű, nevezetesen mustármaggal, modenai balzsamecettel ízesítve, fokhagymával és borsikafűvel megspékelve, fűszerezésben a gombóc is hasonló, ami egyébként zsemle gombós, de cukkinit adunk hozzá, parmezán sajtot is teszünk bele és így együtt olyan íz világot kapunk, amitől mind a tíz ujjunkat megnyaljuk majd és biztos lesz a végén nyam....

Szofi először azt mondta fújj, majd először a gombócot, majd a úst is befalta és persze kért volna még, így ez az összeállítás része lesz a repertoárnak, mivel a húsra azt mondta, hogy ezt mindennap megenné!:-) Van ízlése a kis gourmet-nak ! A másik porontyom Polli természetesen megette, nyammogott is, de Ő minden körülmények között eszik, mindent!

Jöjjön az étek!




Hozzávalók (4 személyre)

4 szelet bélszín (15-20 dkg fejenként)

A páchoz:

2 tk mustármag durvára törve
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 tk borsikafű
1 ek modenai balzsamecet
3 ek olívaolaj
bors

A gombóchoz:


2 közepes cukkini

4 zsemle
2 tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál borsikafű (csombor)
zsemlemorzsa
10 dkg parmezán sajt (reszelt)
őrölt bors, só
olaj, a sütéshez


Elkészítés:

Előző nap bepácolom a húst:
A fűszereket, összekeverem az olajjal, ecettel, majd alaposan bedörzsölöm vele a hú szeleteket, majd folpakba csavarom szorosan és egész éjszakára beteszem a hűtőbe.
Először a gombócot készítem el:
a megmosott cukkinikat  lereszelem,  keverőedénybe teszem, és  lesózom.  Kinyomkodom a levét, majd  hozzáadom  a vízbe áztatott, kicsavart zsemléket, a tojásokat, a felaprított hagymát és csombort (borsikafüvet), a zúzott fokhagymát, kevés sót, borsot, a parmezán felét, és jól összekeverem. Annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy a massza formázható legyen. Gombócokat készítek belőle, és  forró olajban pirosra sütöm. Szalvétával bélelt tányérra teszem, majd forrón beleforgatom a maradék parmezánba.

Míg a gombócok sülnek, addig kisütöm az előző nap bepácolt bélszínt, grill serpenyőben.
Vajat forrósítok, majd mindkét oldalát 3-3 percig sütöm, így omlós, médium lesz, de ez természetesen ízlés dolga!:-)


Ízlésesen tálaljuk, a húst meglocsoljuk a visszamaradt zsiradékkal és gyorsan megesszük, mellé egy isteni száraz vörösbort iszunk, és lazulunk!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem