2011. szeptember 29., csütörtök

Szűzpecsenye cukkini érmén, sütőtökös cékla salátával körítve


Tudom, hogy eléggé elhanyagolom mostanában a blogot, de sajnos, a szakdolgozat hajrájában vagyok, elkezdődött a félév, és egy csomó dolgom van, persze utazgatnom is kell Győrbe konzultálni, de a jó hír, hogy január negyedikén véget ér, ha minden jól megy, és végre újra szabad leszek, szabad péntekekkel, szabad délutánokkal, amikor nem beadandót írok, nem tanulok, hanem főzök, recepteket keresek, találok ki!:-) Már úgy várom!
Kárpótlásul ma egy nagyon egészséges csupa zöldség ételt osztok meg veletek, ami egy igazi őszi finomság, de még érződik benne a nyár íze is, hiszen az idő egyszerűen csodás, imádok a teraszon ülni, napozni, és nézni a lehulló sárga leveleket, imádom a szikla kertet ilyenkor, virágzik minden, de már sárgulnak a kis bokrok is, nőnek a fűszer növények és a levegő illata is menyei! Az iskolai nyomást leszámítva szuperül érzem magamat, és hétvégén még Berekfürdőre is megyünk, pancsolni, dédit látogatni, piheni!:-) Ez az utolsó napos hétvége, így ki kell használnunk!
Na, de térjünk vissza az ételünkhöz! A szűzpecsenyét csak sóztam, borsoztam, egy kis borsikafűvel meghintettem, balzsamecettel meglocsoltam és a cukkinit is hasonlóképp készítettem, majd egy meleg zöldség köretet készítettem hozzá, cékla, répa, sütőtök, lila hagyma, római kömény, koriander, petrezselyem, mennyei, magában, köretnek.






Hozzávalók(2 személyre):

300 gramm szűzpecsenye felkarikázva
2 tk borsikafű
bors
2 ek balzsamecet
250 gramm cukkini felkarikázva

A salátához:

300 gramm sütőtök elősütve, felkockázva
200 gramm cékla reszelve
2 szál sárgarépa reszelve
1 fej lila hagyma felkarikázva
1 csokor petrezselyem durvára vágva
1 tk koriander mag mozsárban összetörve
2 tk római kömény mozsárban összezúzva
1 gerezd fokhagyma zúzva
bors

Elkészítés:

A hús szeleteket sózom borsozom, megszórom a borsikafűvel, meglocsolom a balzsamecettel, majd a cukkini karikákkal ugyanezt teszem és egymásra helyezve őket, beteszem a sütőbe, 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöm.
Addig elkészítem a salátát: wokban olívaolajat hevítek, beledobom a fokhagymát, kicsit megdinsztelem, majd hozzáadom a zöldségeket, megszórom a sóval, borssal, köménnyel, korianderrel, körülbelül 7-8 perc alatt megpárolom őket, ha a tök nem elég édes egy kis mézzel meg lehet locsolni, úgy még pikánsabb lesz és a legvégén belekeverem a petrezselymet.
Melegen tálaljuk és jó ízűen elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. szeptember 22., csütörtök

Mindszent Havi mulatság, 2011. október 8-9



Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a kitűnő rendezvényt, ahol bemutatkozik a tokaji Borecet Manufaktúra is többek között, igazi kuriózum, kiváló borokkal, étkekkel, elfogadható, megfizethető áron!




A rendezvény rövid beutatása:

Immár második alkalommal rendezik meg Bodrogkeresztúrban 2011. október 8-9-én a Mindszent Havi Mulatság, melyen a helyi érdekeltségű kézművesek látják vendégül, és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést. Bodrogkeresztúr sokkal több attól, amit a sietős átutazó lát:  a bronzkor óta lakott falunkban él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok.
Közvetlenül a település mellett folyik a kíválóan hajózható Bodrog, a természetvedelmi területnek számító ártéren pedig sok vizimadár lelte meg élőhelyét.
A kiváló borok - helyi ételek, kézművesek – szüret és aszúszedés, sétahajózás a Bodrogon idegenvezetéssel, kiállítások, egész napos programok, népi játékok, madárles, gyerekfoglalkozások várják az idelátogatót.

Délután Szarka Gyula (Ghymes) “Bor és lányka” című koncertje, este Táncház, ameddig a jó kedv tart!
Kóstoltat: Bott Pince,  Füleky, Dereszla,  Patricius, Puklus, Tokaj Nobilis, Breitehbach, Bodrog Borműhely,

Bemutatkozik a Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Biokertészet is.

Belépőjegy: 2.000 Ft/fő (elővételben 1.500 Ft/fő) - az ár tartalmazza a programokon való részvételt, és pincészetenként egy bor megkóstolását.
14 éven aluli gyermekeknek ingyenes a részvétel.
 Részletes programok www.tokajfestival.hu oldalon.

Burgonya krém leves, baconnel, a gyerekek kedvence

Ma egy kicsit kölykös recept lesz, ami Szofi egyik nagy kedvence, gyorsan elkészíthető és ebédre, vacsorára, is tökéletes!
Szofi nagyon szereti a levest, de főként a benne levő tésztát, ezt kiküszöbölve, próbáltam valamilyen olyan levest kitalálni, amihez nem illik a tészta, de mégis van benne betét, így született meg ez a krémsajtos, finomság, ami nem csak a gyerekek kedvence lesz, azt garantálom!






Hozzávalók:

60 dkg burgonya
200 gramm krémsajt
2 dl tejföl
8 dl zöldség alaplé (lásd. Befőttek és házi készítmények)
bors
szerecsendió
8 szelet bacon

Elkészítés:

A burgonyát felkockázom és a zöldség alaplében megfőzöm, majd amikor megpuhult, beleteszem a krémsajtot, sózom, borsozom, beleszórok egy kevés szerecsendiót, majd botmixerrel összeturmixolom.
Egy keveset kimerek a levesből, elkeverem benne simára a tejfölt, majd visszateszem és felforralom, kész is.
Serpenyőben megsütöm ropogósra a bacont, majd a levessel együtt kínálom.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. szeptember 21., szerda

Curry-s csirke bulgurral körítve


Az olasz ételek után egy kis keleti, török vegyes felvágott következik, amiben szinte minden van.
Jó fűszeres, pikáns a köret és a hús is, van benne curry, chilli, gyömbér egy kis koriander, citromfű és még sok más, de isteni lett, már vágytunk egy kicsit másra, a sok pasta után. A husit a gyerekek is imádták, de Ők rizzsel ették, mivel a bulgur nagyon csípős lett a sok chillitől, de olyan jó volt, imádtam, nem lehet meghatározni, hogy milyen nemzetiségű, olyan petrezselymes:-) !





Hozzávalók:

500 gramm csirkemell filé felkockázva
1 kisebb fej vöröshagyma felkockázva
2 dl tejszín
1 ek curry por
3 cm gyömbér reszelve
4 levél koriander finomra vágva
5-6 levél citromfű felaprítva
4 cm ázsiai citromfűszár felaprítva
bors
250 gramm bulgur
3 chilli kimagozva felaprítva
2 szál újhagyma felkarikázva, zöldjével együtt
bors
1 tk curry por

Elkészítés:

A vörös hagymát kevés olívaolajon, serpenyőben üvegesre párolom, majd rádobom a csirkemellet és megpirítom, amikor már szép a színe, megszórom a curryvel, gyömbérrel, felöntöm a tejszínnel, forralom és a legvégén beleteszem a citromfüvet, koriandert és a citromfűszárat, sózom, borsozom és kész is.

Elkészítem a köretet: a bulgurt, leöntöm forrásban levő 5 dl vízzel, lefedve várok, míg elszívja és megpuhul, majd sózom, borsozom, belekeverem a chillit, a hagymát, majd a curryt és a végén jó ízűen megesszük!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. szeptember 15., csütörtök

Folytatódik a gasztro kirándulás

Ismét olaszországi élményeimről írok, természetesen egy nagyszerű tészta receptet is becsempészek az élménybeszámolóba!:-)
Ma velencei-vagy ahogy Szofi mondaná, medencei-élményeimről számolnék be: minden évben elmegyünk Velencébe-medencébe-, mivel ez az egyik  kedvenc európai városom, természetesen addig, míg nem jutok el egy másik hasonlóan varázslatos helyre, de most egyenlőre ez a kedvencem, imádom, a hangulatát, a kis utcákat, a kanálist, még a szagát is, és a kis hidakat, egészen múlt hét péntekig, amikor is ámokfutásba nem kezdtünk egy 35 fokos, napfényes délutánon, egy dupla babakocsival, két alvó gyermekkel és két óra szabadidővel!
Persze ti most nem is nagyon értitek, miről beszélek, ezért kezdem az elején: napfényes reggelre keltünk, jó meleg volt, de az elhatározás már megszületett Jesolo tengerpartjáról indulunk velencébe-medencébe- 13:50-kor a Moby Dick nevezetű hajóval, mely két órát vár az utasaira, majd visszaindul! Mindez szimpi volt, hiszen két kisgyerekkel pont elég idő ez, megnézzük a Szent Márk teret, fagyizunk, sétálunk és ennyi! Nem gondolkoztunk, elfelejtkeztünk a nem egészen európai szintű híd megoldásokról, pedig tavaly már egy gyerekkel sem volt  egyszerű csak lépcső van, máshogy nem lehet közlekedni, egyetlen híd kívétel, aminek sok értelme nincs, pedig ez  nem csak a babakocsisoknak lenne szupi, hanem a kerekes székkel közlekedőknek is, na de sebaj, mi kisutcákon kikerüljük a tenger melletti nagy hídakat, így inkább kis hidakon cipeltük a közben már alvó lányokat,





ami körülbelül 30-40 kiló volt, jelzem 36 fok, tűző nap, fülledt idő, leülünk egy kicsit, csak egy kávéra, kellemes tangó harmonika szól, jól vagyunk, kifújtuk magunkat, ám ránézünk az órára, jézus máriám, indulni kell, a hajó megy ekkor kezdődik ámok futásunk a kis utcák, hidak között, cipelünk, lihegünk, oda kell érni a térre, hisz megígértük Szofinak, hogy futkározhat, palotát láthat, odaérünk, izzadtan, fáradtan, gyerek felébreszt,örül, 





anya-apa, szól indulunk, újabb testedzés, végkimerülés, de legalább minusz egy gyerek így csak 20 kilót cipelünk, Szofi értetlenkedik, hova a sietség, kis hiszti, no comment, nincs szufla se, végre megérkezünk, felszállunk a hajóra és kitör a nevető görcs, mint egy rémálom! Nem hittük el, hogy ez volt a laza velencei kirándulás, amiből a legjobb dolog a hajókázás volt, mert azt mind élveztük és ülhettünk!:-)
A konkluzió egyszerű, babakocsival ne menjetek Velencébe, megoldhatatlan, illetve ne a Moby Dickkel, hisz két óra babakocsival nem elég! Remélem senki nem esik ebbe a hibába és megfogadjátok a tanácsom, nagyon durva volt, még most sem hiszem el, hogy ez történt!

A nagy túra után vágytunk egy jó kis vacsira, így a kempingben levő étteremig elvánszorogtunk, körülbelül 20 méter volt, de kilométereknek tűnt, és ettünk, amennyi belénk fért, így kompenzálva a testedzést, Én egy isteni pennét választottam, ami életem egyik legjobb tészta étele volt, nevezetesen Penne Diavolo, pikáns, friss, fűszeres, könnyű, kevés parmezánal, mennyei étek és itthon is könnyen beszerzhető hozzávalókból!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm penne tészta főzve al dente
1 kg paradicsom, lehetőleg Lucullus, hámozva, kimagozva, felkockázva
3 nagyobb gerezd fokhagyma, zúzva
oregánó
1 chilli kimagozva finomra vágva
1 dl vörösbor
200 gramm Schiacciata Piccante felkarikázva, vékonyan
100 gramm fekete olívabogyó
bors

Elkészítés:

A felkockázott paradicsomot, a fokhagymával együtt magas peremű serpenyőbe teszem és kevés olívaolajon sűrűre főzöm, majd hozzáadom a szalámit, a chillit, oregánót, sózom, borsozom, felöntöm a borral, megforralom és amikor már jó sűrű, összekeverem a tésztával, belekeverem az olívabogyót, friss reszelt parmezánnal meghintem és máris ehetjük!

Pikáns és mennyei fogás!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. szeptember 14., szerda

Újra itthon, olaszországi gasztronómiai élményeim

Ahogy a címből is látszik, ismét itthon vagyunk, feltöltődve, kicsit fáradtan, de nem a rossz értelemben, hanem a kellemes formában, teli a pocakunk persze ez is csak átvitt értelemben, tészta függővé váltunk!:-)
Nem csak tésztát, de tengergyümölcseit is ettünk jócskán, már-már mondhatnám, hogy sok is volt, de nem bántam, olyan jó volt frissen enni!
Jó itthon, de már vissza is mennék, olyan jó volt az édes semmit tevés, a parton döglés, a nagy séták négyesben, ami itthon lehetetlen, mert itt Ferenc uraság nem sétál, nem megy a játszótérre, de Jesoloban mentünk kilométereket, órákig hintáztunk, pihentünk, délután aludtunk a gyerekekkel, napfürdőztünk egyszerűen tökéletes volt!:-)
Amikor megérkeztünk épp a szokásos havi egyszeri grillezés volt, így Én oldalast ettem, grillezett kolbászt, grillezett polentával és isteni ruccola salátával, annyira jó volt, a helyi séf még azt is megengedte, hogy belekontárkodjak a munkájába és engedte, hogy én forgassam a kolbikat, annyira jó volt olasz módra barbecue-zni!

Feri és Szofi mindennap evett cozze alla marinarat, grilezett paprikával amit mind imádunk, ráadásul



ennek még az elkészítését is elárulták, rém egyszerű:




Hozzávalók:

1 kg fekete kagyló vagyis cozze
5 db hámozott paradicsom felkockázva
4 ek só
2 gerezd zúzott fokhagyma
bors
1 dl fehérbor
1 liter tengervíz, ennek híján sima vagy zöldség alaplé

Elkészítés:

A fokhagymát megdinsztelem kevés olajon, majd beleöntöm a vizet, bort, a paradicsomot és a megmosott zárt kagylókat is beledobom, sózom, borsozom és 10 perc alatt készre főzöm, a vízzel paradicsommal együtt forrón tálaljuk, majd melegen meg is esszük pár friss ropogós paninivel!

Jó étvágyat!

Természetesen nincsen vége a recepteknek holnap folytatom, csak ébredezik a kis Polett bébim!

Puszi mindenkinek:

Petrezselyem

2011. szeptember 1., csütörtök

Koktélrák chillivel-penne tésztával


Ismét egy kicsit mediterrán jellegű ételt készítettem, de igazából eléggé vegyes, mert curry is van benne, ez is egy gyors, könnyen összedobható hétköznapi kaja, tökéletes és isteni! 

Persze sokkal finomabb, frissebb tengeri herkentyűket eszünk majd, de azért a semminél ez is jobb!

Teljesen olyan vagyok, mint egy gyerek, már ma bepakoltam, készen van a gyógyszeres tatyi, a ruhás bőröndök is bepakolva várják az utazást és már számolom, hogy hányat kell aludni!:-) Szofi is lázban ég, mindennap megnézzük a tengerparti képeket, beszélgetünk, hogy mi mindent fogunk csinálni, milyen kagylót gyűjtünk majd, kinek hozunk ajándékban...stb. Olyan jó, hogy ilyen nagy lány lett, mert már úgy lehet vele beszélgetni, mint egy felnőttel, izgul és mindig azt álmodja, hogy a hullámokban úszik, bár nem nagyon vagyok abban biztos, hogy tudja mi az a hullám, de egy biztos polippal akar találkozni, de ezt nem ígérhetem, hacsak nem a tányérján!:-)
Szerintem el is búcsúzok, mert holnap már nem biztos, hogy jelentkezem, nem is biztos, hogy főzök, maximum egy krumpli levest, úgy hogy 10 napra ismét nélkülöznötök kell, de utána visszatérek és már nem is nagyon megyek sehova!:-)



Hozzávalók:

250 gramm penne tészta főzve al dente
200 gramm koktélrák
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 ek curry por
3 chilli felaprítva
150 ml tejszín
bors

Elkészítés:

Kevés olívaolajon megdinsztelem a fokhagymát, hozzáadom a chillit, elkeverem, majd beledobom a rákot és megpárolom fedő alatt, sózom, borsozom, végül felöntöm a tejszínnel, hozzáadom a curry-t és mártás sürűsségűre főzöm.

Amikor kész a penne tésztát tányérra szedem, rákanalazom a mártást, parmezánnal megszórom és máris ehetjük!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem