2011. augusztus 30., kedd

Török csípős paprikás-paradicsomos bulgur saláta, vagyis kisir


Ma egy húsmentes, nagyon finom receptet adok közkézre, ami gyors, fogyókúrához kitűnő, könnyű, fűszeres és még sorolhatnám, de a lényeg a bulgur, vagy török búza, vagy török rizs, ki, hogy ismeri.

Autentikusan a török és a közel keleti konyha ismert alapanyaga, nem más, mint tört búza, mely gazdag emésztésserkentő rostokban, ami ahhoz is szükséges, hogy a koleszterinszint alacsonyan maradjon. Jó forrása a B-vitaminoknak, melyek segítenek a szervezetnek, hogy elpusztítsa a káros szabadgyököket, ugyanakkor stabilizálja az energiaszintet, és fenntartja az idegrendszer egészségét, vagyis nagyon fitt leszel, ha eszel belőle, ráadásul a plusz kilóktól is segít megszabadítani.
A bulgur búza ásványi anyagokban is gazdag, tehát egészséges, sőt védi is azt, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz vasat, ami a fertőzésekkel szembeni általános védettséget is erősíti.

De térjünk vissza a gasztronómiai vonatkozáshoz, hiszen ez nem a patika.hu, ugyebár?!:-) Nem csak a török és közel keleti konyhában közkedvelt, de az indiai és mediterrán vidéken is használatos, ízletes köret és saláta készíthető belőle, amit Én ma meg s tettem, mennyei, pikáns vacsit dobtam össze, körülbelül  10 perc alatt, minimális erő bedobással, szóval ez tényleg egy sietős hétköznapi kaja!:-)



Hozzávalók:

10 dkg bulgur
1 csokor petrezselyem
1 csokor menta
1 csokor újhagyma
1 citrom leve
3-4 friss chilli
4 ek olívaolaj
4 ek sűrített paradicsom
bors

Elkészítés:

A bulgurt leöntöm 2 dl forrásban lévő vízzel, majd lefedve 20 percig állni hagyom, amíg megpuhul.
A mentát és petrezselymet finomra vágom, a hagymát vékony karikákra vágom, a zöldjével együtt, a chillit is felaprítom, majd  a kész bulgurhoz keverem az olajat, a paradicsomot, amentát, petrezselymet, chillit és a hagymát is, végül pár órára hűtőbe teszem és utána jöhet a nyam-nyam!
Mellé saláta keveréket kínálok!
Önmagában is isteni, de lehet köret is!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. augusztus 29., hétfő

Nyelvhal sütve, zöld olívával és koktél paradicsommal-piros pestos burgonyapürével


Hosszú hallgatás után, ismét a mátrixban, visszatértem és ezúton is szeretnék elnézést kérni, hogy köszönés nélkül csatlakoztam le a hálóról, de idő hiány miatt nem volt lehetőségem, azonban újabb távollétről értesítem minden kedves olvasómat-feltéve, hogy van ilyen még- mert szeptember másodikán elhagyom szülőhazámat 10 napra és Itália fényes egét fogom vizslatni! Juhé!:-) Na, de addig is írok, főzök amennyit tudok, bokros teendőim mellett és már ma is egy isteni, könnyű halétel receptjével leplek meg benneteket, olaszos ízek sejlenek fel benne, ami már előre vetíti nyaralásom helyszínét, ami egy gasztro kirándulás is egyben bár csak észak Olaszországba leszek, pontosabban Jesoloba, de azért a tengeri herkentyűk, isteni húsok, a paradicsom, a tészta ott is mennyei és csak úgy, mint tavaly idén is színes, fényképes beszámolóval, helyi receptekkel térek vissza, bár ne ugorjunk ennyire előre, foglalkozzunk a mai receptünkkel, ami egy gasztrorgazmus lesz, mivel a köret, a hozzávaló és minden passzol!:-)






Hozzávalók (2 személyre):

2 nyelvhal, megtisztítva, lebőrözve, szem nélkül:-)
12 nagy szemű zöld olívabogyó
4 ek olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
8 koktél paradicsom, félbevágva
1 ek passzírozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma zúzva
bors

A körethez:

0,5 kg burgonya, hámozva,sós vízben megfőzve
1 dl tejföl
1 ek vaj
15 gramm fenyőmag
20 gramm szárított paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
10 dkg reszelt parmezán
bors

Elkészítés:

Először a köretet készítem el, a krumplit tűzálló tálba teszem, majd krumpli nyomóval összetöröm, hozzáadom a vajat, a tejfölt és tovább töröm, pürésítem. A pestohoz valókat, mint fenyőmag, szárított paradicsom, fokhagyma, olívaolaj késes robotgépbe teszem és összeturmixolom, pépesre, majd ezt is a krumplihoz keverem, sózom, borsozom, végül megszórom a parmezánnal és 180 fokos sütőben aranybarnára pirítom.

Ez idő alatt elkészítem a halat: teflon serpenyőben felhevítem az olívaolajat, a halacskákat sózom-borsozom, mindkét oldalukon, és 10 perc alatt kisütöm a halszeleteket, nem kell forgatni, mivel nagyon vékony és amikor már kifehéredett a teteje is készen van, majd lecsepegtetem és melegen tartom, ugyanebbe a serpenyőbe öntöm a bort, várok, míg elpárolog az összes alkohol ez körülbelül az első forrástól számított 1-2 perc, majd beleteszem az olívabogyót, fokhagymát, paradicsomot, a passzírozottat is, egy két parit fakanállal szét nyomkodok és mártás sűrűsségüre főzöm, ez körülbelül 3-4 perc.

Amikor kész a tányér közepére halmozok egy adag pestos krumplit ráfektetem a halat, citrommal, olajbogyóval díszítem és mellé kanalazom a mártást, nem filézem ki a halat, mert nagyon látványos, ha az asztalnál külön tányérra rakom és a vendégek előtt villogtatom tudásomat, főleg ennél a halnál!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. augusztus 5., péntek

Tom khaa kai

Végre sikerült elkészítenem kedvenc thai levesem, ráleltem a Szépvölgyi úton egy nagyon klassz koreai boltra, ahol minden hozzávalót volt és még az eredeti receptet is megkaptam az eladótól, aki meglepő módon nem koreai, hanem thai és az övé a bolt, de szerinte a magyarok jobban szereti a koreai konyhát, így igazodott a helyi igényekhez.
Azt hiszem új törzshelyem lett, imádom azt a boltot!:-)
Megérte várni erre a mennyei levesre, mert mindenki megnyalta, mind a tíz ujját, és még úgy ettünk volna belőle, de sajnos hamar elfogyott!:-)
Különlegesség, hogy a thai levesek, abban az értelemben, amiben mi használjuk nem levesek, vagyis nem hasonlítanak az általunk ismertekre, hiszen ugyanakkor kerül az asztalra, mint a többi fogás, hiszen része annak az íz kirakónak, melynek során megszületik az ízek kavalkádja. A tom-ot kis tálkákban szervírozzák és az étkezés során bármikor szürcsölhetünk belőle, ha valamelyik íz ellensúlyozására vágyunk. 
Soha nem tekintik önálló fogásnak, csak része az egésznek.
A tom khaa nem a csirkeleves neve, hanem azt jelenti főtt galangal, és több változata létezik, édeskés, csípős.
A galangal az egyik fő alkotó eleme, amit csak speciális boltokban találunk meg, de jó hír annak, aki nem jut el ilyen helyre, hogy gyömbérrel is helyettesíthető, hiszen íze nagyon hasonló, persze csak friss gyömbért használjunk, ne port!



Hozzávalók (4 személyre):

750 ml kókusztej
2 citromfűszár fehér része, összezúzva
5 cm galangal/gyömbér kisebb darabokra vágva
4 ázsiai mogyoróhagyma, kés lapjával összenyomva
400 gramm csirkemell filé, felkockázva
2 ek hal/osztriga szósz
1 ek pálmacukor
200 gramm koktélparadicsom kettévágva
150 gramm csiperkegomba
3 ek lime lé
6 kaffercitromlevél, ketté tépve
3-5 szem madárszem chilli, felaprítva, összezúzva

Elkészítés:

A kókusztejet, a citromfüvet, a galangalt és a mogyoróhagymát beledobom a wokba és közepes lángon felforralom.
Hozzáadom a felkockázott csirkét, a halszószt, cukrot, majd alacsony lángon főzöm és folyamatosan kevergetem, míg a husi meg nem puhul.
Utána hozzáadom a paradicsomot és a gombát, majd még tovább főzöm két-három percig, vigyázzunk, hogy a paradicsom ne essen össze.

Az utolsó pillanatban dobom bele a citromfüvet és a chillit, meglocsolom a lime levével, ha szükséges ízesítem, ez nem igazán a csípős thai ételek közé tartozik, inkább savanykás, édeskés, pikáns!


Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2011. augusztus 4., csütörtök

Folytatódik a cékla szezon

Ismét egy céklás recept, amit már tegnap előtt is említettem, egy nagyon finom elrakási módja, ennek a mennyei zöldségnek.
Szerintem sokkal finomabb, mint az általunk használt, de kinek a pap, kinek a papné.
Egyszerű, viszonylag gyors és nagyon pikáns, fehérbor, fehérborecet, só bors kell hozzá.
Szerintem érdemes jó minőségű fehérbort feláldozni, mert úgy még istenibb és zamatosabb, Én egy mennyei gyümölcsös egri bort választottam, ami még inkább kihozta a cékla fanyar ízét, nevezetesen a Demeter borászat 2009-es hanga borát, ami nem mellesleg díjnyertes is!

Cékla olívában eltéve



Hozzávalók:

1 kg cékla, kisebb darabokra vágva
0,5 liter fehérbor
0,5 liter fehérborecet
bors
500 ml olíva olaj

Elkészítés:

A céklát megfőzöm a fehérborban és ecetben, némi vízzel hígítva, sózom, borsozom, majd steril befőttes üvegekbe rakom, hagyom hűlni, felöntöm annyi olívaolajjal, ami ellepi és hűtőben tárolom, így 3-4 hónapig is eláll.
Kitűnő előételnek, savanyúságnak, köretnek.

2011. augusztus 2., kedd

Cékla krémleves

Sikerült múlt héten megfőznöm ezt az isteni levest, ami melegen és hidegen egyaránt fini, bár azt kell mondjam nem aratott a családom körében túl nagy sikert!:-( Rá kell döbbennem, hogy nem szeretik a céklát, főként Szofi és apa utálkozik, de Én és Polli megettük és ízlett is!
Pedig nem jártak jól, mert a cékla dömpingnek még nincs vége, holnap meg is osztom veletek a cékla elrakás olaszos formáját, ami isteni köret, savanyúság, vagy csak önmagában előétel, na, de erről majd holnap.
Az Ő bajuk, ha nem eszik, mert annyira egészséges, ráadásul ez az étel nagyon ízletes, és most itt apához szólnék inkább, fogyaszt is, alacsony a cukor tartalma és azt gondolom, hogy rá is férne egy kis alacsony kalória tartalmú étel, na de semmi baj, majd ráébred magától, hogy a cékla hasznos!:-)
Apropó, ti szeretitek a céklát?



Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm cékla
1 ek fehérborecet
2 dl tejszín
6 dl zöldség alaplé (lásd: Befőttek és házi készítmények)

A besamelhez:

3 dl tej
4 ek zabpehely liszt
1 csipet só

2 tk szerecsendió
1 ek vaj


Elkészítés:

A céklát megpucolom, kisebb darabokra vágom, egy kivételével, azt pucolva nagy lyukú reszelőn lereszelem, vagy zsülienre vágom.
A darabokat felteszem főni a fehérborecetes, sós vízbe és puhára főzöm, majd amikor kész botmixerrel simára mixelem, hozzáadom a zöldségalaplevet, a tejszínt és felforralom, majd félre teszem és elkészítem a besamelt: a vajat megolvasztom, beleszitálom a zabpehely lisztet, simára keverem, habverővel, majd nagyon lassan, szinte cseppenként, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a tejet, sózom, szerecsendiózom:-), majd amikor már szép sűrű, visszateszem a tűzre a levest és óvatosan, hogy ne legyen csomós, hozzáöntöm, és ekkor is habverővel keverem simára. Egyet forralok rajta, beledobom a reszelt céklát és máris ehetjük, vagy lehűtve, ha nagyon nagy a meleg.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem