2011. június 30., csütörtök

Ropogós csirkefalatok mártogatóssal

Teljesen elvesztettem az ihletem a konyhában, néha órákig kell gondolkodnom, hogy vajon mit készítsek, úgy hogy arra gondoltam, holnap nagy gasztro körútra megyek és bevásárolok rengeteg különleges dolgot, hogy végre legyen ötletem és kedvem is a főzéshez, ma estére egy finom, de nem valami kreatív vacsit készítettem, mivel egy reklám adta az alapötletet, méghozzá- nem írom le a márkát-,  egy por alapú rántott csirkemellet propagáló reklám volt az, így készítettem el a saját ropogós csirkefalatjaimat, zabkorpából, kevés zöld fűszerrel és egy mexikói mártogatóssal, mellé pedig újkrumplit sütöttem, amit jól befűszereztem!



Finom volt az már igaz, nem mindig kell különleges kaja, hogy az este jól sikerüljön, így is tökéletes volt, csak már megint motoszkál a fejembe, hogy holnap ugyan mit főzzek és ettől megőrülök, mivel nincsen kedvem semmihez, remélem a bevásárlás meghozza a kedvem!





Hozzávalók (4 személyre):

1,5 kg csirkemell filé felkockázva
10 dkg zabkorpa
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 gerezd fokhagyma
1 tk szárított oregánó
1 tk szárított bazsalikom
bors

A mártogatóshoz:

1 konzerv sűrített paradicsom
1 tk Cayenne bors
2 tk római kömény durvára törve
3 gerezd fokhagyma zúzva
bors

Elkészítés:

A zabkorpát, lisztet és a zöld fűszereket, sót, borsot, na meg a fokhagymát összekeverem, majd alaposan beleforgatom a csirkemell kockákat és serpenyőben olívaolajat hevítek, majd ebben kisütöm.
Elkészítem a mártogatóst, amit érdemes előbb, hogy az ízek összeérjenek: a paradicsom konzervebe bele keverem a fokhagymát, cayenne borsot, római köményt, sózom- borsozom , alaposan összedolgozom és hűtőbe teszem. Természetesen lehet csípősebbre készíteni, több cayenne borssal, chilli paprikával megspékelni, csak Szofi miatt ezt most hanyagoltam.
Mellé friss zöldségekből egy laza salátát kínálhatunk, illetve pikáns fűszerezésű sült krumplit!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


2011. június 28., kedd

Lazac fűszeres vajjal készült burgonya pürével


Tudom, hogy ismét magatokra hagytalak benneteket, de úgy alakult, hogy mindig másnál ettünk, de ma itthon, együtt vacsorázott a kis család és nagyon finomat faltunk.

Végre ismét halat ettünk, már jó pár hete hanyagoltuk, mivel nem igazán lehetett szépet venni, de végre találtam szép lazac filét, így meg is sütöttem ízibe. 
Szép új krumplit tudom, hogy vétek pürének elkészíteni, de isteni zöld fűszeres vajat készítettem, ami kívánta, hogy törjem össze a krumplit és egy kis tejszínnel, reszelt sajttal ízesítsem, mennyei lett, szinte magában is elegendő lenne, akár még főételnek is jó!
A lazacot csak úgy sóval, borssal és kevés balzsamecettel ízesítettem, ami bőven elég is, tekintve, hogy a köret elég fűszeres volt és véleményem szerint a halakat egyébként se szabad túl fűszerezni, elég a só, hisz karakteres ízüket pont a kevés fűszer és pár csepp citrom vagy ecet hozza ki, ez természetesen nem alap szabály, de a tenger illatát és ízét, amiért imádom a tenger kis lakóit, nem szabad elnyomni mindenfélével.Én általában maximum egy vagy kettő fűszert használok, és mindig nagy sikert aratok a halas ételeimmel, ez ma sem volt másképp!:-) Na, de nem dicsérgetem magam, hisz az mindig gyanús, ha a szakács dicsőíti az ételt és nem a vendég, igaz?!




Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet lazac filé
4 tk balzsamecet
durvára tört tengeri só
frissen őrölt fekete bors
1 kg új krumpli
1 dl tejszín
150 gramm vaj
4 tk finomra vágott bazsalikom
4 tk finomra vágott oregánó
4 tk finomra vágott petrezselyem
20 dkg reszelt trappista sajt
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
bors

Elkészítés:

A vajjal kezdem: szoba hőmérsékletű legyen ez fontos, hisz könnyebb vele dolgozni! Keverő tálba teszem villával összetöröm, majd hozzáadom a bazsalikomot, petrezselymet, oregánót, fokhagymát és alaposan elkeverem, összedolgozom, félre teszem és jöhet a többi, ha nagy meleg van tegyük hűtőbe!

A krumplit megtisztítom, felkockázom, majd sós vízbe megfőzöm, krumpli nyomóval összetöröm és hozzáadom a fűszeres vajat, a tejszínt, a reszelt sajt felét, majd simára keverem. Tűzálló tálba teszem és a tetejére szórom a maradék sajtot, majd 190 fokos sütőben megsütöm, hogy a sajt szép barna legyen, ez körülbelül 15 perc, pont ez idő alatt a hal is elkészül.

A hal szeleteket papírtörlővel szárazra törlöm, sózom, borsozom, ráspriccelem a balzsamecetet és a grill serpenyőt felhevítem, vajat olvasztok benne.Amikor forró ráteszem a halacskákat és körülbelül 10 perc alatt megsütöm. Nem forgatom, csak az egyik oldaluk legyen ropogós, és amikor a húsa kifehéredik, akkor készen is vagyunk, nagy lángon készül.
A krumplipürét sajtos felével lefelé a tányér közepére halmozom, majd a tetejére fektetem a halszeletet és máris ehetjük, frissen, forrón!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. június 22., szerda

A világ második legjobb állása


Ma egy nagyon érdekes fiatalembert és a munkáját fogom bemutatni nektek, akit valószínűleg már mindenki ismer, vagy halott róla, vagy olvasta a blogját! A cikk legalján egy isteni sajttorta receptjét is megtalálhatjátok, ami igazi amerikai!

"Budapest, 2011. június 15. – Lassan feléhez közeledik az első magyar hivatásos világutazó munkája. A 27 éves budapesti Gyémánt Balázs még 2010 végén jelentkezett A Világ Második Legjobb Állására, amelyet a Tensi hirdetett meg. A több száz jelentkező közül ő bizonyult a legalkalmasabbnak arra, hogy főállásban tesztelje világszerte a legjobb szállodák ajánlatait, kipróbálja a legizgalmasabb programokat, megkóstolja a legkülönlegesebb ételeket. És természetesen minderről be is számoljon a www.alegjobballas.hu blogon és Facebook-oldalán.

A Világutazónak lenni nemcsak móka és kacagás; hisz az elmúlt 3 hónapban az USA-ban, Mauritiuson, az Amerikai Virgin szigeteken, St. Martinon, a Bahamákon, Olaszországban és Franciaországban járt, így több mint 40.000 kilométert tett meg. Ez akkora távolság, mintha egyszer megkerülte volna a Földet. Fárasztó lehet folyamatosan koktélozni, gourmet ételeket enni, business classon utazni, a világ leggiccsesebb naplementéjében egy profi szakáccsal főzőcskézni, és pillangót kergetni a világ legnagyobb hajójának parkjában. De mindezek mellett Balázs az utazások során kihívásokkal is találkozik, nem menekül az izgalmas szituációk elől. Marseille-ben például a Taxi című film ihletésére a legeszementebb, leggyorsabb taxisofőrt kereste, az Oasis Of The Seas óriási tengerjáró hajó 15. emeletén igyekezett vízi síelni tanulni, strandra leszálló repülőt simogatni, minden helyi ételt megkóstolt, legyen az bármennyire magyar gyomortól távol álló, cirkusziskolába iratkozott, hogy megmutassa a lengőtrapézon végzett munka nehézségeit, Mauritiuson mindent megtett, hogy megtalálja a kihaltnak hitt dodó madarat – de ebben nem járt sikerrel. Találkozott viszont egyéb érdekes élőlényekkel, például Shrekkel és a Kung Fu Pandával is.

"A legjobban eddig az óriáshajó tetején való szörfözést élveztem, a „repülőgép-simogatás" is hatalmas élmény volt St. Martin szigetén, de nem szabad kihagynom a mauritiuszi vízi síelést és a helyi piacon a chilis-sós ananász kipróbálását, vagy a provence-i levendulamezők illatát, amelyek Van Gogh-ot is megihlették anno. A megszerzett élmények már most megtöltenének egy enciklopédiát " - mondta Balázs, aki eddigi utazásai alatt már 150 órát töltött vízen, 45-öt levegőben, és eddigi kalandjait 5000 fényképen és 30 órányi videón örökítette meg.

Azok, akik követik nem mindennapi élményeit, eddig 14 kisfilmen és 40 blogbejegyzésen keresztül utazhattak vele. Balázs igyekszik a szállodák étterme, medencekomplexuma és a tengerpart különlegességei mellett a célállomások valódi arcát is megmutatni, így például a piaci forgatagot és annak kulturális sokszínűségét. Mindazok, akik nézik, olvassák beszámolóit, valóban szinte testközelbe kerülnek a világ azon részeivel, ahol Balázs éppen megfordul; sőt akár egy darabot meg is szerezhetnek belőle. A Világ Második Legjobb Állásának Facebook-oldalán játszók között hetente egy embernek Balázs ajándékot hoz: igyekszik a helyi különlegességek mellett a lehető leggiccsesebb szuveníreket is megtalálni, hogy a bolondos utazás mosolyt csaljon annak arcára is, aki az ajándékot kapja (világító dodós hógömb, neon-glitteres mágnes).

Az ország első hivatásos világutazója előtt még számos út, felfedezni való táj áll, tehát kalandjai nem értek véget, sőt a java még hátravan. Kövessék Balázs világ körüli barangolását nem csak az utazni szeretők, vágyók, de a nevetést és az új ismereteket, érdekességeket kedvelők is.

További információ:


Sajttorta sütés nélkül, citrusos eperkompóttal

Szerzô: Balazs - 2011. június 17. péntek
Ha New York, akkor hedonizmus, dolce vita és persze elmaradhatatlanul NY cheesecake! Ez egy leegyszerüsített változat, amit kimondottan ajánlok a hétvégi bulizások fénypontjaként. A citrusos eperkompót igazán különlegessé teszi ezt az amúgy is meglepően finom és könnyű nyári desszertet. Ráadásul nem kell órákig gőzölve sütni, és utána egész éjjel pihentetni, mint az eredeti változatot. Ha kora délután nekilátsz, este már tálalhatod is a barátoknak és kéjes gyönyörűséggel nézheted, ahogy megkóstolják, és boldogságukban sírva lemennek hídba. Az meg azért valami, nem? :-)
A sziruphoz
125 g cukor
225 ml víz
2 lime leve és finomra reszelt héja
6 kaffir lime levél, apróra tépve (gourmet vagy távol-keleti boltban kapható)
225 g eper, megtisztítva
A tortához
150 gr jó reggelt keksz (én csokoládésból csináltam)
50 gr vaj
200 gr cukor
375 gr philadelphia krémsajt
250 gr görög joghurt
175 gr tejszín
1 rúd vanília
csipet só
  1. Főzz szirupot a cukorral majd tedd bele a lime leveleket, a citromhéjat és levet. Hagyd kihűlni és pácold bele a félbevágott epreket néhány órára, de akár egész éjszakára.
  2. Törd mozsárban porrá a kekszet, keverd össze az olvasztott vajjal és 2 ek cukorral, majd nyomkodd 20 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába. Én betettem a sütőbe 5 percre 200 fokon, hogy jobban összeálljon, de igazán nem muszáj!
  3. Verj a hideg tejszínből habot majd add hozzá a joghurtot, sajtkrémet, a vanília rúd kikapart belsejét, a maradék cukrot és sót. Keverd az egészet homogén masszává, öntsd a kekszalapra és rakd a hűtőbe legalább néhány órára.
  4. Ha összeállt, halmozd a tetejére az pikáns savanykás epret és tálald a hálás vendégelnek."
Puszi:

Petrezselyem

2011. június 20., hétfő

Mentás zöldborsó főzelék zabkorpás fasírttal


A karalábé mellett a zöldborsó is az egyik kedvenc nyár eleji étkem, főként a levest imádom, amit anyukám készít, de a főzeléket is nagyon megszerettem, annak ellenére, hogy régebben a világból kiüldöztek vele! Az ember ízlése állítólag hét évente változik, ez egyébként saját tapasztalataim alapján is így van, mert sok olyan étel ma már a kedvencem, amit ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy megeszek.
Persze a zöldborsó főzeléket is csak azóta eszem meg, amióta Én magam készítem, mert nagyon kevés vagy leginkább semmi cukrot nem teszek bele, főként amikor friss zsenge van, hiszen önmagában is elég cukros és egy kevés mentával dobom még fel, amitől nagyon üde lesz az íze, ráadásul hidegen is lehet enni, főként a forró napokon!
Mellé egy nagyon finom római köményes fasírtot készítettem, amibe zabkorpát kevertem és abba is hempergettem meg, olívaolajban sült, így nem is hizlal, nem is egészségtelen!
Egy szónak is száz a vége, mennyei manna, vagyis készítsétek el!




Hozzávalók (4 személyre):

80 dkg zsenge pucolt zöldborsó
4 dkg vaj (kb. 2 tk)
2 dl tej
3 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
1 ek méz
1 csokor menta apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek kukorica keményítő
bors

A fasírthoz:

350 gramm darált marhahús
1 egész tanyasi tojáa
2 tk piros paprika
1 tk római kömény durvára törve
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 fej mogyoróhagyma finomra vágva
2 ek zabkorpa (és egy kevés a panírhoz)
bors

Elkészítés:

A borsót pár percig párolom a vajon, fedő alatt, majd hozzáadom a mézet, a fokhagymát, a mentát, a sót, borsot és lefedve tovább párolom körülbelül 5-6 percig.
Addig a tejjel elkeverem a keményítőt és ezzel felöntöm a borsót, hozzáadom a zöldség alaplevet felforralom és már készen is van.
Elkészítem a fasírtot, egy nagy tálban elkeverem a zabkorpát a hússal, fokhagymával, mogyoróhagymával, hozzákeverem a tojást, sózom, borsozom, paprikázom, beleszórom a római köményt, majd kis golyókat formázok belőle, belehempergettem még zabkorpába és kevés olívaolajban kisütöm.

Készen is van, hidegen, melegen egyaránt isteni!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. június 16., csütörtök

Töltött karalábé tejszínes- kapros karalábé főzelékkel


Itt a szezonja a friss zsenge karalábénak, egyszerűen nem lehet vele betelni, krémleves, vagy főzelék, akár töltve, vagy csak nyersen rágcsikálva, mindenhogy isteni!
Imádom és kedvencem a töltött, amit apai nagyanyám tud a világon a legfinomabban elkészíteni, és Én csak próbálkozom évről évre, hogy tökéletesítsem, vagyis, hogy gyenge utánzatokat készítsek, de idén végre sikerült! Olyan boldog voltam, végre eltaláltam mindent főleg a lényeget, ami nagymamám szerint a legfontosabb, a karalábét, zsenge volt, szinte elolvadt az ember szájában! Nyam-nyam......
Nem a leggyorsabb kaják egyike, igazi pepecselős munka, de a végeredmény csodás, így mindenképpen megéri!





Hozzávalók (4 személyre):

8 db zsenge karalábé
25 dkg darált marhahús
3 dl tejszín
1 fej vöröshagyma (lehetőleg új)
1 csokor kapor
5 dl zöldségalaplé (lásd. Befőttek és házi készítmények)
1 ek kukoricakeményítő
bors
őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Megpucolom a karalábét négynek levágom a tetejét, majd kivájom a belsejét, ezeket töltöm majd meg. A maradékot felkockázom.
Olívaolajon megdinsztelem a felkockázott karalábékat, majd felöntöm a zöldség alaplével, borsot teszek hozzá, a felaprított kapor felét is beleszórom és puhára párolom, majd amikor ez megvan a keményítőt elkeverem a tejszínnel és hozzáadom a főzelékhez, egyet forralok rajta, majd félre teszem.
A hagymát lereszelem, olívaolajon megdinsztelem, hozzáadom a darált húst, sózom, borsozom, beleszórok kevés pirospaprikát, majd a kapor másik felét és megpárolom. Amikor kész, félre teszem és a kivájt karalábékat, sós vízbe puhára főzöm, majd amikor lecsepegtettem megtöltöm a hússal, tűzálló tálba teszem, mellé kanalazom a főzeléket és 160 fokos sütőben kicsit sütöm, körülbelül 10-15 percet.
Végül jó ízűen elfogyasztjuk!
Mennyei étel!
Meg kell állapítsam, leírni könnyebb volt, mit elkészíteni!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. június 14., kedd

Újabb variáció tökfőzelékre


A héten újra értelmezek egy két hagyományos főzeléket, amit már az unalomig ettünk, főztünk és bár szeretjük mégis unjuk egy kicsit!
Kóstoltátok már például a zöldborsót mentával és mézzel vagy a tökfőzeléket, újhagymával és snidlinggel, illetve a töltött karalábét joghurttal, római köménnyel?! Ezek mind mind ugyanazok a finomságok, amiket minden héten elkészítünk csak egy két fűszerrel van feldobva vagy más alapanyaggal és máris egy új, friss ízzel találkozunk, aminek mindenki örülni fog!
Ma egy újabb tökfőzelék receptje jön, friss, igazi nyári fogás!

Tökfőzelék újhagymával:




Hozzávalók (4 személyre):

1 kg tök legyalulva
1 csokor újhagyma
1 csokor kapor finomra vágva
2 ek fehér borecet
2 ek méz
3 dl joghurt
3 ek snidling finomra aprítva
bors

Elkészítés:

A gyalult tököt olívaolajon kicsit megpárolom, majd beledobom a megtisztított újhagymát, egészben a zöldjével együtt, hozzáadom az ecetet, mézet, fedő alatt pár perc alatt puhára párolódik, majd kiveszem a tök háromnegyedét, és a maradékot a hagymákkal együtt finomra turmixolom, hozzáadva a joghurtot is.
Visszateszem a tököt, majd sózom, borsozom, megszórom a kaporral, snidlinggel és forralok egyet rajta, majd kész is van.
Hidegen melegen egyaránt isteni, mellé főtt tojást kínálok.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. június 9., csütörtök

Házi kenyér szárított paradicsommal


Nagyon belejöttem a sütésbe, és ráadásul unom a kenyereket, amiket lehet kapni, így sütöttem egyet magunknak és isteni lett, nem morzsál, könnyű vágni, szép aranybarnára sült és tudom, hogy mi van benne.
Nem tudom, hogy ti, hogy vagytok vele, de nekem már nagyon elegem van abból, hogy 1 maximum két nap és a kenyér penészes, pedig, már kenyér zsákba teszem, nem nejlon zacsiba és még így is! Na az általam sütött, nem penészes, bár, ahogy eszegetjük, nem is lenne rá ideje! Olyan jó volt sütni, az egész lakást belengte a kenyér illat, ráadásul pont borongós volt az idő, csepegett az eső és bent szállt a friss pékárú illata, főztem mellé kakaót is..... nyami-nyami!
Természetesen a dagasztás nagy részét Szofi végezte, annyira édes volt, ahogy gyúrta a tésztát és közben törölgette a lisztes homlokát, mint egy igazi pék segéd!:-)
Legközelebb ebből a tésztából készítek valamilyen töltött péksütit, sósat, vagy édeset, mert rém egyszerű, gyorsan készen van és mennyei az íze!



Hozzávalók (1 kg-hoz):

0.5 kg B0 kenyérsütő liszt
0,5 kg teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
1 csomag szárított élesztő
só ízlés szerint
6-7 dl víz
2 evőkanál olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom apróra vágva

Elkészítés:


A lisztet, az olajat, a cukrot és a sót egy tálba teszem. Az élesztőt is hozzáadom, általában ez a mennyiség felveszi a 7 dl-t, de a liszttől is függ, hogy mennyire szívja fel azonnal. Beleszórom a szárított paradicsomot és a vizet lassan adagolva összegyúrom a tésztát. Miután mindent összekevertem, kb. 10 percig dagasztom, aztán lefedem az edényt, és meleg helyen kelesztem, kb. fél óra alatt szépen megkel, amikor már a duplájára kelt ok.

Kelesztés után újra meggyúrom kicsit, kikenem a kenyérsütő formát- már, ha van ilyen egy tűzálló cserép edény is megteszi- vajjal, belisztezem, és a sütőbe helyezem. 160 fokon 35 perc alatt készre sütöm, közben kenegetem a tetejét vízzel, úgy nem ég oda és szép barna lesz!

Aranybarna szín eléréséig érdemes sütni.


Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem



2011. június 7., kedd

Magos pogácsa tönköly lisztből

Ma egy nagyon egészséges ropogtatnivaló receptjét osztom meg veletek! Persze most mindenki azt gondolja, hogy megrögzött egészség mániás lettem, de nem csak unom a fehér lisztet, a fehér kenyeret, mert olyan sok rossz tapasztalatom volt mostanában és különben is oda kell figyelni, ha látni akarom a csajok gyerekeit!:-) Tudom, hogy az odébb lesz, de akkor is fontos, hogy jókat együnk, de ne mérgezzük magunkat! Szofi teljesen jó alany ehhez, mert ízlenek neki az újdonságok, például a cukrot már nem is csípi annyira, inkább xilitet kér, a barna színű galuska is finomabb neki, ahogy ő mondja! Remélem, ha majd egyedül dönti el, hogy mit egyen akkor is így tesz és nem lesz hamburger zabáló, számítógép függő, túlsúlyos fiatal! Persze ez még a jövő zenéje, de én mindent megteszek, amit lehet!
Én fenyőmaggal készítettem, de természetesen bármilyen mag megteszi, tökmaggal lett volna az igazi, de sajna nem volt itthon.




Hozzávalók:

2 dl tej
1 csomag száraz élesztő
10 dkg vaj
50 dkg teljeskőrlésű tönköly Liszt
2 tk só
2 ek fenyőmag
1 ek szezámmag
1 tojás a tetejére
10 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

Robotgépbe teszem a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, az élesztőt, a tejet, a sót és alaposan összedolgozom, ebbe belegyúrom a magokat, a sajtot, majd letakarva a kétszeresére kelesztem egy óra alatt, langyos helyen.
Amikor szép nagy a tészta ujjnyi vastagra nyújtom, majd kiszaggatom.
A tetejüket megkenem tojàssal, megszórom szezámmaggal és letakarva 15 percig pihentetem.
Addig a sütőt előmelegítem 190 fokra, majd 18 perc alatt készre sütöm.
Ha a dagasztásnál túl kemény lenne a tészta, akkor vízzel lehet lazítani.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. június 2., csütörtök

Pikáns csirkeszárny grillen


Múlt héten csináltunk egy csaj napot nővéremmel, szabit vett ki és csak lányok voltunk itthon, napoztunk, grilleztünk, pihiztünk, már amennyire a kis csajok engedték!:-)
Nagyon pikáns mustáros pácot készítettem és mennyei volt! Mellé balzsamecetes paradicsom salit és a faszénen sült újkrumplit, nyam-nyam....
Még szofi is evett pedig mostanában nem rajong a húsért, de a csibe mellét megette, mert neki azt is készítettem, a krumplit pedig fűszeres vajjal kentem meg még forró állapotában, így koronázva meg ezt az incsi fincsi kerti hamit!:-)




Hozzávalók ( 4 személyre):

1,5 kg csirkeszárny és csirkemell vegyesen

A páchoz:

3 ek mustármag mozsárba durvára törve
1 ek dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma zúzva
2 ek modenai balzsamecet
2 ek olívaolaj
1 tk cayanne bors
frissen őrölt bors

Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverem, majd egy légmentesen lezárható zacskóba teszem beledobálom a csirkeszárnyakat, mellet és alaposan összerázom, majd lezárva a hűtőbe teszem minimum két órára.

Grillen megsütöm, 200 fokos legalább legyen!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. június 1., szerda

Csokis piskóta teljes kiőrlésű lisztből á la Szofi


Ma a lányom Szofi finom sütijének receptjét osztom meg veletek, hogy Őt idézzem, már nagylány-2 és fél éves, de már bugyiba jár- így egyedül is készíthet sütit. Tényleg nem szabadott segíteni neki, csak a hozzávalókat készíthettem elő, mindent ő csinált, felverte a tojás fehérjét, robotgéppel mindent összekevert és kakaó port szórt bele, amit nagyon kreatívan belekevert a tésztába, szép márványos lett!Isteni torta készült belőle, Én csak a csoki mázat készítettem el, de a kókuszt Ő szórta rá!:-)
Mivel megpróbálunk egészségesen enni, ezért cukor helyett xilitet raktunk bele, 70 %os csokiból készült a bevonat, teljes kiőrlésű lisztet használtunk és házi tojást, amit az anyósomék tyúkjai tojtak, vagyis bio, alacsony kalória tartalmú finomságot készített a kis pici lányom, aki már nem csak mondja, hanem tényleg nagylány lett, okos, önálló és ez szomorú, mi lesz öt év múlva, főleg, ha már Polli is járni, beszélni fog és közlik velem, hogy hagyjam békén Őket!:-(





Hozzávalók (8 szelethez):

6 egész tojás
6 evőkanál xilit
6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
késhegyni szódabikarbóna
2 evőkanál kakaópor
150 gramm  70 %os étcsokoládé
1 dl tejszín
1 ek kókusz reszelék




Elkészítés:

A lisztet mérjük púpozottabban, mint a xilitet, mivel az utóbbi nehezebb.

A sütőt előmelegítem 160 fokra, majd elkezdem készíteni a tésztát.

A tojásokat szétválsztom, majd a fehérjét kemény habbá verem, kanalanként hozzáadom a xilitet és addig verem, míg szép fényes nem lesz és persze kemény, ezután egyenként hozzáteszem a sárgákat és óvatosan keverem, hogy a hab ne törjön össze, hozzászitálom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a szódabikarbonát, beleszitálom a kakaóport, a tetején elkeverem, majd 30 perc alatt készre sütöm.



Amíg sül elkészítem a bevonót: gőz felett felolvasztom a csokit, hozzá keverem a tejszínt, majd bevonom vele a kész piskótát, amit kicsit hagyok hűlni. A tetejére kókuszreszeléket szórok, majd 1 órára hűtőbe teszem végül megesszük!:-)



Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem