2011. május 27., péntek

Az idei utolsó friss spárgából készült finomság


Idén már nem nagyon készítek spárgát, egyre fásabbak, csúnyábbak és kevésbé ízletesek!:-( Olyan gyorsan lemegy a szezonja, vagy Én kapok mindig későn észbe, ki tudja? A lényeg, hogy ma egy nagyon egyszerű, viszonylag gyors elő ételt, készítettem, először egy drága külföldi étteremben találkoztam vele, majd rá leltem az igencsak egyszerű receptre,a Stahl magazinban, ez egy könnyű vacsora is lehet, de fűszeres paradicsom mártogatóssal, akár egy jó kis bor vacsora előjátéka is! Egy friss tavaszi étel, új hagymával baconnel, leveles tésztával, nyam-nyam....
Mindenképpen készítsétek el, zöld spárgából a legfinomabb és jó minőségű, szép bacon szalonnát használjatok! Ez is a spárga ételekre jellemzően kevéssé fűszerezett, de pikáns kis finomság! Siessetek a zöldségeshez és vásároljátok fel a spárgát!:-)



Leveles tésztába sült spárga-újhagymával-baconnel




Hozzávalók:


25 dkg leveles tészta ujjnyi csíkokra vágva
10 dkg szeletelt bacon szalonna
10 szál spárga párolva
10 szál új hagyma
bors

Elkészítés:

A tészta csíkokat sózom-borsozom, majd 1 szál spárgát és egy szál hagymát beletekrek a baconbe, majd az egészet körbe csavarom a tésztával



és ezt az összes hozzávalóval értelemszerűen megteszem, majd a z előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
Salátával, vagy fűszeres paradicsom mártogatóssal a legfinomabb, amit egyszerűen össze lehet dobni: hámozott paradicsom konzervet egy tálba öntök, nyomok bele két gerezd fokhagymát, friss finomra vágott bazsalikomot, sót , borsot szórok bele és 1 órára hűtőbe teszem, fenséges lesz!

2011. május 26., csütörtök

Saláta tengergyümölcseivel


Folytatom a könnyű vacsorák sorát, kevés kalória, teli has, na persze nem vagyok megszállott kalória számláló, de ebben a melegben nem kívánom a nehéz ételeket, sőt nagyon a főtt ételt sem.
Inkább vajas kenyeret ennék, friss paradicsommal, új hagymával, ti ezzel hogy vagytok? Ilyenkor lehet a legkönnyebben lefogyni egész nap csak epret enni, almát meg répát, amit a kertből hoz be az ember reggel, épp csak meg kell mosni és már rágcsálhatjuk is!
Imádom a tavaszt, amikor minden friss, új, olyan üde! Na ilyen lesz a sali is amit készítettem! Tavasz egy kis mediterrán beütéssel!







Hozzávalók ( 4 személyre):

1 fej saláta
3 db nagyobb paradicsom felkockázva
1 db piros paradicsom paprika
felkockázva
3 szál újhagyma felkarikázva
1 csokor friss bazsalikom finomra vágva

A dresszinghez:

3 ek modenai balzsamecet
1 ek olívaolaj
1 ek citrom lé
1 gerezd zúzott fokhagyma
bors

A feltéthez:

300 gramm tengergyümölcsei keverék
4 gerezd zúzott fokhagyma
 1 tk modenai balzsamecet
bors

Elkészítés:

A zöldségeket salátás tálba teszem, a dresszing hozzávalóit egy kis tálba összekeverem, félre teszem.
wokban 1 teáskanál olívaolajat felhevítek hozzáadom a tengeri herkentyűket, nagy lángon átpirítom, majd visszaveszem a lángot, hozzáadom a fokhagymát, sózom, borsozom és hozzáadom a balzsamecetet, megvárom, míg az ecet szúrós szaga el nem párolog addig tartom a tűzön, majd félre teszem, hagyom kihűlni, majd mindent alaposan összekeverek.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. május 24., kedd

Szezámmagos rántott csirkecomb a sütőből

Ma egy könnyű, gyors étel receptjét osztom meg veletek, ami nem hizlal, salátával pedig kimondottan jó a melegben, rántott, de elkészítése megkímél minket az olaj szagtól, gyorsan sül, így a sütő sem melegít!
A legjobb ebben az isteni ételben az, hogy a combokat előtte be pácolom, mézes mustáros pácba, annyira pikáns lesz tőle és olyan illatok lengik be a konyhát, hogy az ember már félkészen is neki esne! Könnyű paradicsom salátát készítettem mellé, némi barna rizst az éhes családtagok és persze a férfi ember miatt, akinek nem lehet kiszúrni a szemét egy salátával, gondolom ez ismerős, amikor próbálunk egészségesen enni, de a pörkölt kenyér nélkül az nem étel...stb. Na mindegy harminc év múlva, amikor Ő gurul, Én meg nem, Ő orvoshoz rohangál és koleszterin bajai lesznek az én szememre nem lehet majd semmit se vetni, hiszen írásos bizonyítékom lesz rá, hogy Én mindent megpróbáltam!:-)




Hozzávalók (4 személyre):

1 kg csirke comb alsó és felső részre szétszedve, lebőrözve

A páchoz:

2 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek mézes dijoni mustár
1 ek olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
1 tk kakukkfű

A panírhoz:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 ek szezámmag
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk kakukkfű
1 csipet só
1 csipet bors

Elkészítés:

A pác alapanyagait összekeverem és alaposan bekenem vele a combokat, majd minimum 2 órára hűtőbe teszem.
A sütés előtt 220 fokra előmelegítem a sütőt, egy lapos tepsit kibélelek alufóliával, megkenem 1 tk olívaolajjal, majd panírozok.
A panír hozzávalóit egy nagy zacskóba összerázom és hármasával beledobom a combokat, majd alaposan mixelem! Amikor ez meg van, az előkészített sütőlemezre teszem, meglocsolom egy kevés olívaolajjal ha van olaj spray akkor azzal, majd30 perc alatt szép ropogósra sütöm.
Mellé könnyű salátát készítek!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


2011. május 19., csütörtök

Pikáns csirkenyárs, barna rizzsel


Ma ismét egy könnyű vacsora receptjét osztom meg veletek, ami természetesen gyorsan el is készül, alacsony a kalória tartalma, finom, egészséges..... jaj mennyi okosság, mint egy életmód magazin, úgy hogy ezt be is fejezem!:-)
Az ötletet ismét a Stahl magazinból merítettem, a fogyókúrás ételek között leltem rá, ám kicsit másképp készítettem, nem vagyok a fogyókúrák híve, nem is bírom betartani, de arra azért nagyon odafigyelek, hogy este ne együnk túl sok nehéz ételt, főleg a Szofi miatt, illetve most már meleg is van, ami szerencsére csökkenti is az étvágyamat, meg a kívánoságomat, ugyanis be kell vallanom egy jó kis marha pörkölt, nokedlival, fehér kenyérrel, vagy sült kolbász kovi ubival sokkal inkább a fogam alá való, mint a saláta és a csirkemell, de valamit valamiért, így utóbbi ételek megmaradnak kuriózumként, a zsíros kenyérrel egyetemben és örülök, ha valaki ezzel vendégel meg!:-)





Hozzávalók (4 személyre):


60 dkg felkockázott csirkemell filé

A páchoz:
2 ek olívaolaj
2 ek citrom leve
1/4 tk pirospaprika (lehet csípős is)
1 tk őrölt kömény (rómaival finomabb)
3 gerezd zúzott fokhagyma
bors

A nyárshoz:
4 db hurkapálca
1 kisebb cukkini felkarikázva
1 fej főző hagyma negyedelve
 2 nagyobb paradicsom negyedelve
 2 ek modenai balzsam ecet

A körethez:

3 dl natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 csokor menta levél finomra aprítva
25 dkg főtt barna rizs
bors

Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverem, majd beleforgatom a csirkemell kockákat, és hűtőbe teszem minimum 2 órára.
Amikor már alaposan magába szívta a fűszereket kiveszem és hurkapálcára váltakozva felhúzom a fűszeres husit és a zöldségeket, sózom, borsozom, meg locsolom egy kis modenai balzsamecettel, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütöm.
A rizst megfőzöm, a joghurtot összekeverem egy csipet sóval, kevés borssal a finomra vágott fokhagymával és a menta levelet is beleszórom, majd ezzel együtt jó ízűen elfogyasztom!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. május 17., kedd

Hamburger otthon, grillen, isteni és egészséges!

Ismét grilleztünk, most még az időjárás is mellénk állt, csak a szél fújt kicsit és szerencsére a nap is kisütött, szóval minden klappolt!
Isteni fűszeres hamburger husikat gyártottam, friss zöldségekkel, isteni volt, még hamuba, vagyis parázson sült új burgonya is készült, ami nagyon jó ötlet volt, tekintve, hogy lusta voltam zsemlét sütni, így sajnos vettem előre csomagolt hamburger zsömlét, ami hagyott némi kívánni valót maga után!:-( Biztosan ti is találkoztatok már azzal a típusú pékárúval, ami száraz, morzsál, szinte molekuláira esik szét, és fojtós, ahogy eszed, na ez ilyen volt, pedig borsos áron kínálták, ránézésre még jól is mutatott, de nem volt finom, szóval legközelebb, rászánom magam a sütésre, mert így egy kicsit vesztett a fényéből a mennyei húspogácsa! Na, de sebaj, mert salátával, dijoni mustárral, hagymával és paradicsommal, nagyon finom volt, ja és el ne felejtsem a burgonyát! Szóval összességében jót sütöttünk és ettünk, még a paleo Bojána is evett belőle  egy csomót, pedig a paleolit korban még nem grilleztek, bár a tűznél készültek az ételek!:-)





Hozzávalók (9 húspogácsához):

1 kg darált marhahús
2 fej apróra vágott vörös hagyma
1 simára kevert tojás
1 csokor friss petrezselyem finomra vágva
2 tk worcestershire szósz
2 tört fokhagyma gerezd
1 ek csili finomra vágva
1 tk curry por
őrölt bors

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrom, majd 8-9 db húspogácsát formázok belőle, 



1 órára hűtőbe teszem és addig beizzítom a grill sütőt. A forró rácsra téve 10 perc alatt aranybarnára sütöm, kb 200 fokos kell legyen!
Mellé finom zsemlét és zöldségeket kínálok, és persze az elmaradhatatlan ketchup, majonéz és mustár!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

Tökfőzelék kicsit másképp, tojás posírozva

Végre tömve vannak a zöldséges boltok a friss tavaszi finomságokkal és mindennek megy le az ára!
Vettem csodaszép tököt ami kis édes 1 kg-os illatos, zsenge! Első gondolatom a töltött tök volt, de aztán ráleltem egy nagyon jó receptre a Stahl magazin tavaszi számában ami ráadásul fogyókúrás is, egy kicsit alakítottam rajta ,majd megcsináltam az isteni friss tavaszi főzelékemet, amit ráadásul posírozott tojást készítettem mellé, ami emelte a fényét ennek az egyszerű, ám annál istenibb ételnek!
Imádok hagyományos ételek receptjével kísérletezni, a régi jól beváltat kicsit feldobni, ugyanis minimális energia befektetéssel jár, de mindenki örül, mert mégse az unalomig evett....

 Tökfőzelék posírozott tojással




Hozzávalók (4 személyre):


1 kg tök legyalulva
2 ek fehérborecet
1 csipet só
1 csipet xilit
1 nagyobb fej vöröshagyma finomra vágva
0,5 dl fehérbor
4 dl natúr joghurt
1 csokor friss kapor finomra vágva
bors

A posírozott tojáshoz:
4 db tojás
2 liter víz
2 dl ecet
csipet só

Elkészítés:

A gyalult tököt tálba teszem, meglocsolom a borecettel, xilittel, sóval, majd 5 percig állni hagyom. Egy kevés olívaolajon megpárolom a hagymát, sózom borsozom,, felöntöm a borral, majd amikor elpárolgott az alkohol, ráteszem a tököt, persze előtte alaposan kinyomkodjuk, majd 2 dl vizet öntök hozzá és fedő alatt párolom 5 percig, majd a joghurttal elkeverem, sózom, és egyet forralok rajta, beleszórom a kaprot és már kész is.
A tojáshoz felforralom a vizet, beleöntöm az ecetet, csipet sót, majd amikor forr egyenként beleütöm a tojásokat 3 percig főzöm és szűrő kanállal kiveszem, majd folyó hideg víz alá teszem.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem


2011. május 11., szerda

Spárgakrémleves tejföllel és kaporral


Végre kaptam szép spárgát, persze zöldet, mivel az a kedvencem, sokkal kevesebbet kell pucolni, kevésbé fás, így gyorsan el is készítettem életem eddigi legfinomabb spárga krémlevesét! Nem túlzok tényleg nagyon finom lett! A spárga titka a kevés fűszer, minél egyszerűbben készül, annál finomabb, akkor érződik igazán a jó kis spárga íz!:-) Ez a mondat nem túl értelmes, de remélem azért a lényeg érthető! A leves körülbelül 25 perc alatt kész és mennyei vacsora hétköznapokra, ráadásul egészséges is, egyébként a fogyókúrázók natúr joghurttal is készíthetik, akkor egyáltalán nem hizlal és, hogy fitnesz gurunkat idézzem "este is fogyasztható, nyugodt lelkiismerettel":-)!




Hozzávalók (4 személyre):

1 kg zöld spárga vagy fehér
1 ek barna cukor
2 ek fehér borecet
8 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
150 gramm tejföl
1 dl főző tejszín
1 csokor friss kapor
bors

Elkészítés:

A spárgát megtisztítom, a fejét levágom és félre teszem. A megtisztított spárga szálakat összedarabolom 2 cm-es darabokra, majd az ecetes, cukros vízbe megfőzöm körülbelül 15 perc alatt. Amikor megpuhult az ecetes vizet leöntöm, de egy másik edénybe, legalább a felét meg hagyom, ebbe megfőzöm a fejeket ez 5 perc, majd leszűröm és félre teszem a díszítéshez. A megfőtt spárgát felöntöm a zöldség alaplével és beleszórom a kapor felét, amit előzőleg finomra vágtam, sózom, borsozom és amikor forr botmixerrel összeturmixolom, hozzáöntöm a tejszínt, tejfölt és egyet rotyantok még rajta. Amikor kész forrón tálalom és a spárga fejeket beleteszem, nem csak dísz, hanem finom is szóval egyétek meg!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. május 10., kedd

Marha hátszín mézes pácban


Vasárnap végre sütöttünk a kertben, 



bár elég hideg volt, esett is, a szél is fújt, de nem bántuk, mert a sütő melegített, a finom bor is és persze a tudat, hogy finomat ehetünk!:-)
Marha hátszínt sütöttem isteni pácba bújtatva, zöldség nyárssal és parázson sült új krumplival!



Mennyei volt!
Már azt is elterveztem, hogy most hétvégén-remélem napsütéses lesz- hamburgert készítünk, jót, itthon, igazi marha húsból és, ha lesz időm, akkor a zsömlét is Én sütöm friss zöldségekkel esszük majd, házi majonézzel, nyam-nyam...... Már úgy várom!
Akkor most jöjjön a mennyei husi!




Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet marha hátszín (125 gramm-osak)

A páchoz:

4 ek méz
1 ek szója szósz
2 ek szezámolaj
3 gerezd fokhagyma paszírozva
4 csepp tabasco

Elkészítés:

A mézet elkeverem az olajjal, szójaszósszal, fokhagyma péppel, tabascoval, majd alaposan bekenem vele a húst folpackkal becsomagolom a szeleteket, majd egy éjszakára hűtőbe teszem, de minimum 1 órára.
A sütés előtt fél órával már vegyük ki, hogy szoba-hőmérsékletű legyen és utána mehet a grillre, oldalanként 5-5 percet számoljunk a sütésre!!
Ha valaki nem grillezi, akkor serpenyőben is kisütheti, akkor oldalanként 8-8 percet süssük.
Mellé salátát, zöldségeket kínálok!



Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2011. május 4., szerda

Nemsokára grillezhetünk

Ma van a szülinapom pom pom....:-)
És ennek örömére csodás meglepi várt reggel, amikor félkomásan kibotorkáltam a fürdőbe, majdnem hasra estem az ajándékomban egy gyönyörűséges kerti grillezőben, faszenes, szép zöld, a kedvenc színem! 




Juhé!:-) Attól különleges, hogy a szerelmem utálja ezt a színt, de erőt véve férfi önzőségén mégiscsak emellett döntött! Tényleg nagyon szép, profi gép és már szombaton felavatom, ugyanis szép marha fehérpecsenyét is kaptam mellé, ezenkívűl sok-sok kiegészítőt grill csipeszt, tálakat, nyársat szóval teljes az arzenál! Ez a legjbb ajándék amit kaphattam! Ezúton is köszönöm!:-) 
Már össze is állt a fejemben a tökéletes pác, mézes lesz, fűszeres és természetesen nagyon finom, mellé pedig fűszeres paradicsomot is sütök, és kis kenyereket sütök! Annyira várom! Ha fúj, ha esik Én akkor is grillezek, akkor is a teraszon, ha kell téli kabátba, de remélem meghallgatnak az égiek és szép napos idő lesz...

Jó főzést és evést!
Ui: Én ma hanyagolom, mert délután még vár meglepi, Széchenyi fürdő és vacsi, a lányok meg Kekénél lesznek szóval ma full kényeztetés lesz....

Puszi:

Petrezselyem

2011. május 3., kedd

Ruccola egyenesen a kertből


Mindig irigykedve olvasom az Ízek Itáliájában, hogy amikor a nagymamám a kertbe leszedte a ruccolát az ebédhez, isteni volt...stb. Úgy gondoltam ez csak akkor fog megvalósulni, amikor egy eldugott szicíliai faluba költözünk, lesz szőlőnk, kis konyhakertünk egy ódon házunk, ami telis- tele van a régmúlt szellemeivel, de nem itthon Magyarországon, egészen pontosan Oroszlányban is megvalósulhat ez az álom, ugyanis -bár nem a nagymamám-,  apósom még szlovéniai kirándulásunkkor vett vetőmagot és szerencsére már ki is kelt, így most ruccola dömping van! Igaza volt Giorgio Locatellinek egyszerűen fantasztikus az íze, sokkal intenzívebb, mint mikor kiöntöm a zacskóból! Ezen felbátorodva összedobtam egy friss salátát, ami nagyon egyszerű, laktató és most tavasszal kell is, erősítsük csak az immunrendszerünket, főként, hogy a ruccolának, vagy más néven bors mustárnak nagyon sok pozitív hatása van, mint például a magas A-, C-, és K-vitamin-tartalma, de tartalmaz kalciumot és vasat is, ezenkívűl könnyen termeszthető, gyorsan növekszik, szóval, aki teheti gyorsan vessen a kerteb egy két sort!:-)

Ruccola saláta tojással:





Hozzávalók (4 személyre):

300 gramm ruccola saláta
4 db főtt tanyasi tojás
4 db nagy érett paradicsom
4 szál újhagyma felkarikázva
3 tk szárított kakukkfű
4 ek modenai balzsamecet
2 ek olívaolaj
durvaszemű só
fissen őrölt bors

Elkészítés:

A ruccolát és a többi zöldséget salátástálba teszem, a tojást felkockázom és hozzáadom, majd az ectete, azolívaolajjal elkeverem, sózom borsozom, végül beleteszem a kakukkfüvet és a salira öntöm! Alaposan összekeverem és félórára hűtőbe teszem!
Ropogós pirított bagettel kínálom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem