2011. augusztus 29., hétfő

Nyelvhal sütve, zöld olívával és koktél paradicsommal-piros pestos burgonyapürével


Hosszú hallgatás után, ismét a mátrixban, visszatértem és ezúton is szeretnék elnézést kérni, hogy köszönés nélkül csatlakoztam le a hálóról, de idő hiány miatt nem volt lehetőségem, azonban újabb távollétről értesítem minden kedves olvasómat-feltéve, hogy van ilyen még- mert szeptember másodikán elhagyom szülőhazámat 10 napra és Itália fényes egét fogom vizslatni! Juhé!:-) Na, de addig is írok, főzök amennyit tudok, bokros teendőim mellett és már ma is egy isteni, könnyű halétel receptjével leplek meg benneteket, olaszos ízek sejlenek fel benne, ami már előre vetíti nyaralásom helyszínét, ami egy gasztro kirándulás is egyben bár csak észak Olaszországba leszek, pontosabban Jesoloba, de azért a tengeri herkentyűk, isteni húsok, a paradicsom, a tészta ott is mennyei és csak úgy, mint tavaly idén is színes, fényképes beszámolóval, helyi receptekkel térek vissza, bár ne ugorjunk ennyire előre, foglalkozzunk a mai receptünkkel, ami egy gasztrorgazmus lesz, mivel a köret, a hozzávaló és minden passzol!:-)






Hozzávalók (2 személyre):

2 nyelvhal, megtisztítva, lebőrözve, szem nélkül:-)
12 nagy szemű zöld olívabogyó
4 ek olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
8 koktél paradicsom, félbevágva
1 ek passzírozott paradicsom
2 gerezd fokhagyma zúzva
bors

A körethez:

0,5 kg burgonya, hámozva,sós vízben megfőzve
1 dl tejföl
1 ek vaj
15 gramm fenyőmag
20 gramm szárított paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
10 dkg reszelt parmezán
bors

Elkészítés:

Először a köretet készítem el, a krumplit tűzálló tálba teszem, majd krumpli nyomóval összetöröm, hozzáadom a vajat, a tejfölt és tovább töröm, pürésítem. A pestohoz valókat, mint fenyőmag, szárított paradicsom, fokhagyma, olívaolaj késes robotgépbe teszem és összeturmixolom, pépesre, majd ezt is a krumplihoz keverem, sózom, borsozom, végül megszórom a parmezánnal és 180 fokos sütőben aranybarnára pirítom.

Ez idő alatt elkészítem a halat: teflon serpenyőben felhevítem az olívaolajat, a halacskákat sózom-borsozom, mindkét oldalukon, és 10 perc alatt kisütöm a halszeleteket, nem kell forgatni, mivel nagyon vékony és amikor már kifehéredett a teteje is készen van, majd lecsepegtetem és melegen tartom, ugyanebbe a serpenyőbe öntöm a bort, várok, míg elpárolog az összes alkohol ez körülbelül az első forrástól számított 1-2 perc, majd beleteszem az olívabogyót, fokhagymát, paradicsomot, a passzírozottat is, egy két parit fakanállal szét nyomkodok és mártás sűrűsségüre főzöm, ez körülbelül 3-4 perc.

Amikor kész a tányér közepére halmozok egy adag pestos krumplit ráfektetem a halat, citrommal, olajbogyóval díszítem és mellé kanalazom a mártást, nem filézem ki a halat, mert nagyon látványos, ha az asztalnál külön tányérra rakom és a vendégek előtt villogtatom tudásomat, főleg ennél a halnál!:-)

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, köret nélkül paleo is, szerintem nemsoká el is készítem! :)

    VálaszTörlés
  2. Ok, kedves paleo, próbáld ki, de free day-kor a köretet is megkockáztathatod!:-)

    VálaszTörlés
  3. Free dayre szigorúan a csokikat tartogatom! :)
    nagyon jó nyaralást kívánok egész családodnak!! .))

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók

Recept kereső