2010. július 31., szombat

Gomba fejek

Ma úgy ébredtem, hogy vagy gombát, vagy májat fogok enni, mert iszonyatosan kívántam, én vagy a pici Polli a pocakomban, szóval ahogy felébredt Szofi útnak indultunk és reménykedtünk, hogy valamelyiket tudunk venni. Sétánkat pedig siker koronázta és nagyon szép gombát kaptunk a kis boltban, ahol pont akkor érkezett friss árú! Nem is kérdeztem rá, hogy van-e csirkemáj, mivel szinte azonnal összeállt a fejemben egy isteni recept, amit ma ti is olvashattok!


Nagyon jól sikerült a töltelék amit a szinte tökéletes fejekbe töltöttem és minden hozzávalót a kis konyhakertemből szereztem be, a gomba kivételével, így a rozmaringot, bazsalikomot és a petrezselymet is, persze a sajtot nem én készítettem és a tejfölt sem, de azért így is isteni kis fogás kerekedett belőle!
Jó lett volna kint a grillen készíteni, mert akkor biztosan még jobb lett volna az íze, de sajnos esett az eső! persze így is jó volt! Megállja a helyét főételként, de hidegen tálalva előételként is tökéletes kis falatok lehetnek belőle!

Töltött gombafejek:

Hozzávalók (2 személyre):

6 db nagy champion gomba
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 szál rozmaring
5 bazsalikom levél
1 csokor petrezselyem
15 dkg trappista sajt lereszelve
1 kis pohár tejföl
fehérbors



Elkészítés:

A gomba fejeket megmossuk és a szárukat letördeljük, apróra vágjuk, majd a fejeket lecsöpögtetjük.

Elkészítjük a tölteléket: egy serpenyőben olívaolajat forrósítunk és a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombaszárát. A fűszernövényeket mozsárban durvára törjük és hozzáadjuk a hagymás gombához, majd amikor már a gomba puha sózzuk-borsozzuk, ezt összekeverjük a tejföllel és a lereszelt sajttal, de ne az összessel, tegyünk félre egy keveset a gombák tetejére.

Grill serpenyőben olívaolajat forrósítunk és a gomba fejeket kalapjukkal lefelé sütjük 3 percig, majd megfordítjuk és még 3 percig sütjük őket. Amikor ezzel megvagyunk megtöltjük őket a tejfölös sajtos finomsággal és 190 fokos sütőben sütjük őket 10 percig, persze figyelni kell, hogy puhul-e a gomba és pirul-e a teteje, vagyis a 10 perc függ a gombafejek nagyságától is!
Mellé rizst kínálhatunk vagy salátát! Tálaláskor egy kis tejfölt is tehetünk még az asztalra, ha valaki úgy szereti!


Jó étvágyat!

Puszil mindenkit:

Petrezselyem

2010. július 27., kedd

Borjú, koriander és római kömény

Nyam-nyam.... Így kezdeném, mivel nagyon finom kis ebédet dobtam össze, annak ellenére, hogy alig volt itthon valami hozzávaló, szóval elő kellett vennem a kreativitásomat, amit, azért valljuk be, mostanában nem használtam annyira a konyhában! Biztos a meleg miatt volt főként, hogy nem igazán volt kedvem a sütőt bekapcsolni, meg azon gondolkozni, hogy mit főzzek, de valószínűbbnek tartom, hogy elfáradtam, viszont most a nyaralás után teljesen feltöltődve vetettem bele magam a gasztronómia világába és remélem ez a lelkesedés kitart jó sokáig!:-) Főleg mivel hétvégén egy nagyon régi barátom jön ebédre és mindenképpen szeretném elkápráztatni a főzőtudásommal, mivel még abból az időből ismer, amikor a konyhába maximum a boros poharakért és a futár telefonszámáért mentem ki!:-) Valószínűleg indiai kaját készítek, de ez még képlékeny.
Na, de térjünk vissza az ételhez: borjú húst vásároltam a hentesnél, mert gyönyörű  szeletek voltak nála és első gondolatom a bécsi borjú lett volna, de haza fele battyogva meggondoltam magam és arra jutottam, hogy egy fűszeres ragut készítek inkább, mivel azt már nagyon régen ettünk!
Így fogtam a 2 szelet borjút és felkockáztam, majd......

Tejszínes borjú ragu korianderrel:



Hozzávalók (2 személyre):

2 szelet borjú fehér pecsenye felkockázva
10 dkg zöldborsó
1 dl tejszín (20%-os)
150 gramm natúr joghurt
2 ek dijoni mustár
1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
1 tk koriandermag
1 tk római kömény
1 tk borsikafű
1 tk fehér bors
só ízlés szerint


Elkészítés:

Nyeles lábasban olívaolajat forrósítok, majd megdinsztelem rajta a hagymát, mikor ez meg van, beleszórom az előzőleg, már mozsárban durvára tört köményt és koriandert, hogy az illatfelhő az egész konyhában szerte szálljon, mert az annyira jó :-), majd beledobom a husit is.
Fedő alatt közepes lángon puhára párolom a húst, ami körülbelül egy 20 perc alatt történik meg, na amikor ez is kész, akkor sózom, borsozom, illetve borsikafűzöm és hozzáadom a borsót is.
Külön tálba összekeverem a joghurtot, a tejszínt és mustárt, maj a húshoz öntöm és forralok egyet rajta.
Nincs is más hátra, mint az, hogy megegyük! Köretnek én párolt rizst készítettem, de széles metéltel is nagyon finom!

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. július 26., hétfő

Figyelem, figyelem: az I. Fenntartható élelmiszerlánc Világtalálkozójának közleménye


Sziasztok!

Ismét szeretnék megosztani veletek egy közérdekű sajtóközleményt melyet a Foodlawment Egyesület adott ki a napokban!
Alább olvashatjátok, hogy még mindig lehet jelentkezni az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozójára, szóval aki csak teheti továbbítsa ezt a felhívást és terjessze! Előre is köszönöm a segítségeteket! 
A felhívás után a vidéki helyszíneket is megtalálhatjátok és részt tudtok venni a gasztronómiai eseményeken, ahol kostolók is lesznek az előadások mellett!



SAJTÓKÖZLEMÉNY:

"Az év legnagyobb élelmiszeripari ünnepe Budapesten

Még jelentkezhetnek kiállítók

Rendezvénysorozat az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozó keretében − 200 regisztrált vendég − 105 előadó, 35 országból, 64 szervezettől − Élő közvetítések a helyszínekről 
Budapest, 2010. július 19. − Augusztus 17−22. között tartják meg az év legnagyobb élelmiszeripari eseményét, az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozót. Dr. Búza László, a rendezvényt szervező Foodlawment Egyesület elnöke ma találkozott a szponzorokkal és támogatókkal. Felhívta a szakma figyelmét arra, hogy még lehet jelentkezni a vidéki helyszíneken megrendezendő húsok és húskészítmények világversenyeire. A tájékoztatón jelen volt Dr. Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár és Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-elemzési főosztályának vezetője.
Dr. Búza László arról is tájékoztatta a résztvevőket, hogy az I. Fenntartható Élelmiszerlánc Világtalálkozóra – és a rendezvény kiemelt szakmai konferenciájára, a X. Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszusra − már több mint 200 vendég jelentkezett Európából, az Egyesült Államokból, Ázsiából és Dél-Amerikából. A konferenciára 35 országból, 64 nemzetközi szervezettől 109 előadó érkezik. A rendezvény célja, hogy a hatóság, az oktatás, a tudomány képviselői, az élelmiszeripari vállalkozók és fogyasztói érdekképviseleteket közös fóruma legyen.
Az egyetemek, kutató műhelyek és a szakhatóságok számára 64 országra kiterjedő videó-konferencia hálózatot szerveznek, így világszerte „élőben” is nyomon lehet majd követni az eseményeket, és be is lehet majd kapcsolódni a vitákba. A videokonferencia-rendszer segítségével a budapesti rendezvény résztvevői a vidéki helyszíneken zajló versenyek, ételbemutatók részesei is lehetnek.
A Budai Vár ad otthont a rendezvényhez kapcsolódó, és a korábbi években is nagy sikert arató Ludas Napoknak és itt lesz a baromfihúsok világversenye is. Emellett fogyasztói sátor várja az érdeklődőket ételbemutatókkal és egészséges életmóddal kapcsolatos fogyasztói fórummal. Békéscsabán kolbász és szalámi világbajnokság, Szegeden a vadételek, Mezőkövesden a szalonna, tepertő, zsírok és a böllérek, Alsózsolcán a felvágottak és vörös áruk, Kecskeméten a kecskehúsok és húskészítmények, Szigetváron a disznósajt, kenőmájas, Abaújszántón a füstölt, pácolt termékek, Hortobágyon a halak és halkészítmények valamint a szürke marha készítmények, Sepsiszentgyörgyön a birkahúsok és a birkahúsból készült ételek kelnek versenyre.
A Foodlawment Egyesületet 2008-ban alapították. Célja, hogy segítse és támogassa az élelmiszerlánc minden pontját: a termelőt, a feldolgozót, az áru terítésével, értékesítésével és megsemmisítésével foglalkozó összes vállalkozást, magánszemélyt, hivatalt, kutatót, oktatót és nem utolsósorban a fogyasztót, akiért a lánc összes résztvevője dolgozik. „A fenntartható élelmiszerlánc a legfontosabb emberi szükséglet kielégítésének környezettudatos, a jövő tekintetében is elfogadható szemlélete. Nagy öröm a számunkra, hogy az általunk kidolgozott, a fenntartható élelmiszertermeléshez kapcsolódó jogi szabályozást immár több mint 30 európai ország átvette. Továbbra is azon dolgozunk, hogy mindenki megismerje ezt a szemléletet és a maga területén át is ültesse a gyakorlatba” − jelentette ki dr. Búza László, az Egyesület elnöke.
További információk a http://www.foodlawment.hu és a http://events.foodlawment.com weboldalon találhatók."

Puszi:

Petrezselyem

2010. július 21., szerda

La vacanza nell' Italia

Sziasztok!

Ismét itthon!:-) Elnézést, hogy búcsú nélkül távoztam, de a nyaralás előkészületei teljesen lefoglaltak, ráadásul egyedül intéztem, mivel édes kis szerelmem a szokásos éves dzsemboriján vett részt a barátaival és pluszba még vendégeim is voltak, szóval minden összejött így a bejegyzés és a könnyes búcsú elmaradt! Na, de máris rátérek a lényegre: szóval Olaszországban voltunk és ez számomra felért egy álommal, mivel a kedvenc országom, és kultúrám és konyhám, egy szó, mint száz istenien éreztem magam és rengeteg gasztronómiai csodában volt részem! A különlegessége a nyaralásnak az volt, hogy, bár ugyanott voltunk, ahova három éve járunk, de most sátoroztunk ebben a fantasztikus kempingben, amit mindenkinek ajánlok, aki gyerkőccel szeretne utazni, mert ez tényleg gyerek paradicsom- Camping Malibu Beach Jesolo-,  nagyon jó volt, a félelmeim ellenére! Én is, Szofi is, és Feri is bírta, minden örömét és nyűgét is a dolognak, de jövőre ismét bungalóba megyünk a kis Polett érkezése miatt, majd az azt követő nyáron ismertetjük meg ezzel a típusú kirándulással!:-)  Készítettem egy csomó képet az elfogyasztott mannákról, amit most meg is osztok veletek! Azt előre jelezném, hogy az ételek többségét már elkezdte fogyasztani a kis családom, mivel nem bírták megvárni, míg lefotózom!:-)

Előételnek minden este cozze alla marinare-t ettünk, mivel Szofi él-hal a tengeri herkentyűkért, főleg a kagylóért, mivel ez a név nem mást, mint fekete kagylót takar, amit fokhagymás, bazsalikomos, petrezselymes paradicsomlében főznek és egyszerűen, mennyei étek, de tényleg, szóval ez elengedhetetlen esti kaja volt!

Cozze alla marinare
Remélem azért a nem túl profi kép ellenére elhiszitek, hogy tényleg étvágygerjesztő antipasti-ról van szó, bár aki szereti az biztos, hogy evett már!

Ezt követte aztán a sok-sok finom tészta, hol pizza, hol spagetti olívával és sok fűszerrel, vagy további tengeri herkentyű... Nyam-nyam... Még most is csorog a nyálam! Ami még különleges volt az arrototale, ami egy feltekert pizza specialitás: amit én kóstoltam, gorgonzolával, mozzarellával és koktél paradicsommal volt töltve a tetején pedig milánói szalámi volt és köré ruccolát szórtak, egyszerűen fantasztikus!

Arrototale saporito
  És most következzenek a további csodás ételek:

Pizza magherita

Spaghetti frutti di mare

Calamari fritti

Barbecue siciliana con la polenta

szofi és a tintahalkarikák :-)
Ugye milyen jól néznek ki?!

Olyan jó volt, hogy Szofi is evett mindent, nem is evett habzsolt és mivel ma még mindig nagyon olaszos hangulatban voltunk a kisasszony kívánságára ma is tésztavolt az ebéd! Nagyon egyszerűen készítettem el: főztem-kint vásárolt farfalle-t- és készítettem hozzá egy friss és üde paradicsom szószt, aminek a különlegessége, hogy minden hozzávalót a kertből szedtem: a fokhagymát, a paradicsomot, a bazsalikomot, a rozmaringot és a petrezselymet is! jaj és el ne felejtsem a főző hagymát!:-) Nagyon ízlett mindenkinek, de azért ez még sem Olaszország!:-(

Leírom a receptet, bár már van egy hasonló, bazsalikomos recept fent, de jóból sosem árt meg a sok!:-)

Farfalle con pomodoro:

Hozzávalók (4 személyre):

500 gramm farfalle tészta

A paradicsom mártáshoz:

500 gramm paradicsom hámozva, felkockázva
1 csokor durvára vágott bazsalikom
1 csokor durvára vágott rozmaring
1 marék petrezselyem zöld durvára vágva
4 gerezd fokhagyma finomra vágva
fél fej vöröshagyma finomra vágva

Elkészítés:

A tésztát al dente főzzük -félig keményre-, és elkészítjük a paradicsom mártást.
Lábasban olívaolajat forrósítunk és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fűszer növényeket és a fokhagymát. Pár percig kevergetjük, hogy az illatok felszálljanak, amikor ezt érezzük, akkor hozzáadjuk a paradicsomot. Fedő alatt az első forrásig várunk, majd készen is vagyunk.

Tálaláskor reszelt parmezánnal kínáljuk és mellé egy könnyű olasz vörösbort, vagy proseccot fogyasztunk!

Jó étvágyat!

Ui: holnap ismét elutazunk, de most csak vasárnapig leszek távol és utána ismét jelentkezem!:-)

Puszi:

Petrezselyem

2010. július 9., péntek

Újabb felhívás világ legjobbjainak

Ismét minden gasztronómia iránt érdeklődő figyelmét szeretném felhívni, hogy újabb húskészítmények mutatkozhatnak be teljesen díjmentesen a Foodlawment Egyesület augusztusi eseményeihez kapcsolódóan! Kérek mindenkit, hogy továbbítsa a híreket és nevezze kedvencét, hiszen ez páratlan lehetőség az igazán minőségi termékek számára!

A mai postban a tepertőt emelem ki, de emellett nevezni lehet a világ legjobb zsírját, birkahúsát, szalonnáját, pácolt-, füstölt, vagy főtt baromfihúsát. Lent található a nevezés módja csak a különbség az, hogy az flm@foodlawment.hu email cím tárgyába értelemszerűen nem tepertőt, hanem a többi étel nevét kell írni!  

Szakmai információkért forduljatok Schill Judithoz a +36 30 241 0938-as telefonszámon vagy a schillj@foodlawment.hu címen.

A mai bejegyzésben legalul egy réges-régi könyvből származó receptet is találtok, szóval érdemes elolvasni!


"Keressük a világ - és benne Magyarország - tepertőjét!
 
Amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen!
Kérésére a tanúvédelmi programunkba bevonjuk és így, a többi tanútól cserében Ön is megtudhatja, hogy melyik termék a legesélyesebb a világ legjobb halászati terméke, tepertője, szalonnája, felvágottja, virslije, füstölt pácolt húskészítménye, sertés hús alapanyaga, marhahúsa, kecske- juhhúsa, disznósajtja, kenőmájasa, baromfi húsa, baromfi terméke, sonkája, hurkája mindösszesen a világ legjobb hús és húskészítménye 2010. díjra!
 
2010. augusztus 17-22 között az élelmiszerlánc világhét 2010 Magyarország rendezvény keretében, Mezőkövesden kiderül (http://events.foodlawment.com/?menu=helyszinek.php&tart=tart_helyszinek_videk.html), hogy ki állítja elő és hol kapható a világ legjobb tepertője, amelyet az Önök segítségével keresünk.
Tizenkét hazai helyszínen méretkeznek meg a hús és húskészítmények. Igazi fesztiváli hangulatban hazai és nemzetközi szakértők és fogyasztók döntései alapján választjuk meg, majd 21-én a Budai Várban színpompás gálaműsor keretében ország világ tudtára adjuk, hogy melyik termék lett 2010. legjobb tepertője.
Tehát amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, ismételten kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen.
 
Mit kell tennie!
 
1. Amennyiben ismeri az előállító vállalkozást és a termék nevét, kérjük, elektronikus levélben írja meg nekünk a vállalkozás és a termék nevét, jellemzőit az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „tepertő”!
 
2. Ha közvetlenül ismeri az előállítót, feltétlenül hívja fel a figyelmét arra, hogy ne mulassza el a jelentkezést Magyarország legnagyobb élelmiszerlánc rendezvényének helyszíneire. http://events.foodlawment.com/downloads/versenykiiras.pdf A világ legjobb húskészítménye - Fenntartható ÉlelmiszerLánc Termék díj 2010.
 
3. Ha csak a beszerzés helyét ismeri, kérjük, adja meg az adott kistermelő, húsbolt, hús-szakbolt, áruház címét, és az adott termék nevét és küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „tepertő”!
 
4. Ha Ön szerint az igazi tepertő receptjét Ön ismeri – s nem titkos a recept -, kérjük, küldje el nekünk a receptet, hogy etalonként a weblapjainkon közhírré tehessük, s reméljük versenyzőként – természetesen ingyenesen, a mi VIP vendégünkként – Ön be is mutatja a saját tepertő elkészítésének módját Mezőkövesden, ahol kóstolóval is alátámasztja a recept különlegességét. Kérjük, hogy az adott termék receptjét, esetleg fényképekkel együtt küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „tepertő”!
 
5. Az ajánlók ajánlatai alapján az első öt előállítónak ingyenes kiállítói helyet biztosítunk Mezőkövesden a mezőkövesdi – Tepertő, Zsír és Szalonna Világbajnokságon.
 
6. Az ajánlók közül a tizenkét helyszínen, 100-100 visszaigazolt, hibátlan ajánlatot, receptet beküldő részére, személyenként 2-2 ingyenes belépőt biztosítunk a hús és húskészítmények világbajnokság helyszíneire.
 
Mindezek mellett, ha valahol finom tepertőt evett vagy kóstolt, vagy ilyenről van információja, netán nem ízlett a termék, most elmondhatja véleményét a világ tepertőiről. Értékeljen pontokkal 1-től 10-ig, és szövegesen is az flm@foodlawment.hu címre írva. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „tepertő”!
A lényeg, hogy végre kiderüljön, melyek a világ, az ország legjobbjai!
 
Kedvre derítőként egy recept: Bittner János Finom Hentesáruk című könyvéből (1929) 

Zsírolvasztás.
 
A zsírkiolvasztása.A disznózsír olvasztása legcélszerűbben feltétlenül tiszta vasüstben történik, melynek fenekére kezdetben 1—2 liter vizet öntünk, ami azért jó, mert megakadályozza a zsír odaégését. A lehetőleg egyenletes kockákra vagy szeletekre aprított zsiradékot az üstbe öntjük és nem túlságosan erős széntűz fölött lassan olvasztjuk, miközben a zsiradékot gyakran keverjük. Ha nagymennyiségű zsírt olvasztunk egyszerre, akkor célszerű az üstöt kezdetben nem nagyon megtölteni, mert ez a keverést nagyon akadályozza, ez okból tehát célszerű, ha a visszamaradt részt csak akkor öntjük az üstbe, ha az első töltés már fölolvadt. Ekkor a tőz már erősebb lehet, mert ez gyorsítja a munkát és nemsokára az egész töpörtyű a felszínre jön. A zsír leszedését, miután az üst jól fölforrott, mindjárt megkezdjük, hogy szép fehér zsírt kapjunk. A leszedést azután folytonos keverés közben folytatjuk mindaddig, míg a töpörtyű sárgulni kezd; ekkor megvárjuk, míg a töpörtyű ropogós kezd lenni és akkor gyorsan kiszedjük. A töpörtyűt vagy csak jól kinyomjuk és úgy kerül eladásra, vagy kipréseljük."

2010. július 8., csütörtök

Pikáns szűzérme curry-vel és almával


Ma egyszerűen remekeltem a konyhában, már elég régen nem készítettem ennyire ízletes ételt, na jó nem olyan régen, de ez most nagyon feldobott, mivel pikáns, édes, sós, kicsit csípős is, szóval minden ami kell egy keleties ételhez.
Egyik kedvenc szakácskönyvemben bukkantam rá a receptre Stahl Judit :  Gyors húsos ételek című remekművében, de milyen jó, hogy kínomban elővettem, mert mára semmi ötletem nem volt! Mostanában ez elég sűrűn előfordul, legtöbbször szinte csak vajas kenyeret ennék paradicsommal, és innék rengeteg vizet, mivel tikkasztó meleg van, ami persze nem baj sőt... csak főzés szempontjából rossz, mivel tényleg nehéz kitalálni mit ennénk, mondjuk salátákat készíthetnék, és azt hiszem ezt is fogom tenni! Amint visszatérünk az Olaszországi nyaralásunkról, elkezdek salátákat gyártani grillen sült husikkal.
Már annyira várom a nyaralást- jövőhét szerdán indulunk- mivel nekem maga lesz a Kánaán, igazi gasztro túra, ugyanis, mint ismeretes imádom az olasz étkeket!:-) Rengeteg herkentyűt és halat szándékozom enni, illetve tésztát minden mennyiségben, reggelire pedig capuccino-t és friss, ropogós panini-t, jaj már össze is folyt a nyál a számban, annyira jó lesz...
Na, de térjünk vissza a földre és a recepthez, ami már jön is:



Hozzávalók (2 személyre):

2 db 35 dkg-os sertés szűzpecsenye
frissen őrölt fekete bors
5 dkg vaj
1 zöld citrom
1 ek currypor

A mártáshoz:

1 vöröshagyma finomra vágva (lehet lilahagyma is én tegnap azzal készítettem)
3 db közepes méretű alma négy vastag cikkre vágva, kimagozva
2 db piros chilipaprika finomra vágva
3 ek olívaolaj
1 tk só
2 ek méz
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín


Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 220 fokra (gázsütő 7-es fokozat). A zöld citromos curry-s vajhoz felolvasztom az 5 dkg vajat és szűrőn át hozzá facsarom a zöld citrom levét, majd belekeverem a curryport.  A husit sózom- borsozom, majd serpenyőben elő sütöm, mindkét oldalát 4-4 percig, nagy lángon. Ezutén 2-2 evőkanál curry-s vajjal megkenem és beteszem az előmelegített sütőbe, alufóliával letakarva és körülbelül 20 perc alatt készre sütöm. 
Addig míg sül a pecsenye elkészítem hozzá a sült almánkat: a maradék zöld citromos- curry-s vajba beleforgatom az alma gerezdeket, majd fedő alatt puhára párolom. Amikor ez kész az almákat kiveszem, félre rakom és beleteszem a hagymát a vajba, amikor kezd fonnyadni visszateszem az almákat, sózom,  hozzáadom a chilit , felöntöm a borral, a tejszínnel és közepes lángon 5 perces kevergetéssel készre főzöm.
Tálaláskor az almákat kiveszem és a hús szeletek köré rendezem, majd a mártást simára turmixolom botmixerrel és a hús mellé kínálom. Párolt rizzsel körítem.

Jó étvágyat!

Puszil:

Petrezselyem

2010. július 7., szerda

Tejszínes burgonya krémleves

Ma este egy isteni kis levest dobtam össze, mivel hűvös van és a játszótéren egy kicsit átfagytam-nálunk nagyon fújt a szél és még alacsonyabbnak tűnt a hőmérséklet- így megkívántam a meleg ételt és időm nem sok volt. Ezekből következik, hogy ismét egy gyors, de annál ízletesebb levesről van szó, ami ráadásul friss ropogós újkrumpliból készült, így friss és üde lett! A pláne az egészben, hogy meleg napokon is fogyasztható, mivel lehűtve még ínycsiklandóbb, mint melegen-bár így sajttal lehet tálalni- fanyar íze miatt, amit a babér levélnek és a fehérborecetnek köszönhet. 
Remélem felkeltettem az érdeklődést:



Hozzávalók (4 személyre):

0,5 kg újburgonya felkockázva, megtisztítva
8 dl zöldség alaplé (lásd Befőttek és házi készítmények)
2 tk szerecsendió
3 db babérlevél
2 ek fehérborecet
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl tejszín
frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Kevés olívaolajon vagy vajon megdinsztelem a fokhagymát, majd felöntöm a zöldségalaplével és ebbe dobom bele a krumplit. Ezt fűszerezem- babérlevéllel, szerecsendióval és sóval, borssal- majd amikor már megfőtt a krumpli botmixerrel összeturmixolom és egyet forralok rajta, majd kis lángon főzőm tovább és hozzáöntöm a tejszínt, majd a legvégén a fehérborecettel bolondítom meg.
Reszelt sajttal tálalom, hidegen is jó hozzá, de akkor magos kenyeret pirítok és kevés olívaolajjal locsolom meg.

Jó étvágyat!

Puszi:

Petrezselyem

2010. július 6., kedd

Grillezett kacsamell spenót ágyon

Vacsira isteni finomságot készítettem, amitől még mindig tele vagyok, de a szó jó értelmében!:-) A kacsamell grillezve valami mennyei lett és mellé a friss spenót... Nyam-nyam! 
Nem akarom ajnározni magam, de ismét egy nagyon jó pácot sikerült összedobnom a kerti fűszereimből, olyan sokat számít egy-egy már unalomig elkészített ételnek, hogy milyen fűszerekkel dobjuk fel. Most tárkonyt, rozmaringot és cayenne borsot is használtam, amit egy kis fokhagymával és boróka bogyóval spékeltem meg, na meg balzsamecetet és olívaolajat is kevertem hozzá. Úgy volt, hogy 1-2 órára beteszem a hűtőbe, de a végén egy egész nap lett belőle, mivel nagyon meleg volt tegnap és nem volt kedvem a napon sütögetni, így hideg ribizli leves volt ebédre, utána meg friss rozmaringos kenyeret mártogattunk olívába, mellé pedig kecskesajtot majszoltunk, így a kacsa maradt ma estére szerencsére, mert így teljesen beitta a hús a fűszereket!
A kacsamell grillezve nagyon jó, ezt csak annak írom aki nem próbálta még, mert a bőrében lévő zsír miatt nem szárad ki és a pácban található zsiradékkal együtt, tökéletesen omlóssá válik a hús! Természetesen ezt is lehet bent serpenyőben készíteni, de akkor ajánlatos csak elősütni abban és 220 fokos sütőben kell befejezni, úgy hogy egy kis vizet öntünk alá, így a puha lesz, de a bőre ropogós, mérettől függően körülbelül 15 perc alatt kész, úgy hogy előtte a serpenyőben 5-5 percig sütöttük az oldalait.
Na, akkor most jöjjön a recept:



Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet filézett kacsamell bőrrel (egyenként 25 dkg)
300 gramm spenót levél
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek vaj

A páchoz:

4 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 tk cayenne bors
1 tk őrölt vagy mozsárban durvára tört rozmaring
1 tk tárkony
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
5-6 szem borókabogyó egészben

Elkészítés:
A kacsamelleket a bőrös oldalán beirdalom, így ropogós lesz sütéskor, majd bepácolom: a balzsamecetet összekeverem az olívaolajjal és hozzáadom a fűszereket, a fokhagymát, majd bekenem vele a húst és alufóliába csomagolom szorosan egymás mellé téve őket, így hagyom állni hűtőben 1 éjszakát, de minimum 3 órát!
Másnap grillen megsütöm, úgy hogy a bőre aranybarna legyen és ropogós, de a hús maradjon szép rózsaszín! Ha bent készítjük, akkor a fent leírt módon tegyük!
A spenót leveleket alaposan lemosom és lecsöpögtetem, serpenyőben felolvasztom a vajat a fokhagymát pedig megdinsztelem rajta, majd rádobom és megfonnyasztom a spenótot, ez körülbelül 6-7 perc alatt meg van.
Tányéron kis halmot csinálok a spenótból és ráfektetem a kacsát, lehet még mellé párolt rizst kínálni, de a spenóttal is tökéletes egy tál étel! Gyors és finom!:-)

Jó étvágyat hozzá!

Puszi:

Petrezselyem

2010. július 5., hétfő

Figyelem, figyelem, attenzione

Ma három felhívást is szeretnék közzé tenni, amit a Foodlawment Egyesülettől kaptam. Már egy korábbi bejegyzésemben írtam róluk és a mozgalmukról (lásd egyéb, Közérdekű közlemény), és most is nagyon szimpatikus amit megosztok veletek! Keresik a világ és benne Magyarország legjobb disznósajtját, vadhúsát és vadételét és virslijét. Bárki nevezheti a saját személyes kedvencét, és akár ősi családi receptet is megoszthatunk velük, természetesen csak ha nem hétpecsétes titok! Hajrá!!!:-)


" I. Keressük a világ - és benne Magyarország - legjobb vadhúsát, vadételét!
 
Amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen!
Kérésére a tanúvédelmi programunkba bevonjuk és így, a többi tanútól cserében Ön is megtudhatja, hogy melyik termék a legesélyesebb a világ legjobb disznósajtja, halászati terméke, tepertője, szalonnája, felvágottja, virslije, füstölt pácolt húskészítménye, sertés hús alapanyaga, kecske- juhhúsa, kenőmájasa, baromfi húsa, baromfi terméke, sonkája, hurkája mindösszesen a világ legjobb hús és húskészítménye 2010. díjra!
2010. augusztus 17-22 között az élelmiszerlánc világhét 2010 Magyarország rendezvény keretében, Szegeden kiderül (http://events.foodlawment.com/?menu=helyszinek.php&tart=tart_helyszinek_videk.html),hogy ki állítja elő és hol kapható a világ legjobb vadhúsa, vadétele, amelyet az Önök segítségével keresünk.
Ajánlásában jelölje meg, hogy a terméket mely tulajdonságai alapján javasolja.
Tizenkét hazai helyszínen méretkeznek meg a hús és húskészítmények. Igazi fesztiváli hangulatban hazai és nemzetközi szakértők és fogyasztók döntései alapján választjuk meg, majd 21-én a Budai Várban színpompás gálaműsor keretében ország világ www.foodlawment.hu www.foodlawment.com http://events.foodlawment.com

tudtára adjuk, hogy melyik termék lett 2010. legjobb vadhúsa, illetve vadhúsból készült élelmiszere.
Tehát amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, ismételten kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen.
Mit kell tennie!
1. Amennyiben ismeri az előállító vállalkozást és a termék nevét, kérjük, elektronikus levélben írja meg nekünk a vállalkozás és a termék nevét, jellemzőit az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „vadhús”!
2. Ha közvetlenül ismeri az előállítót, feltétlenül hívja fel a figyelmét arra, hogy ne mulassza el a jelentkezést Magyarország legnagyobb élelmiszerlánc rendezvényének helyszíneire. http://events.foodlawment.com/downloads/versenykiiras.pdf A világ legjobb húskészítménye - Fenntartható ÉlelmiszerLánc Termék díj 2010.
3. Ha csak a beszerzés helyét ismeri, kérjük, adja meg az adott húsbolt, hús-szakbolt, áruház címét, az adott termék nevét és küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „vadhús”!
4. Ha Ön ismerője egy igazán különleges vadhús-étel receptjének– s az nem titkos - kérjük, küldje el nekünk a receptet, hogy etalonként a weblapjainkon közhírré tehessük, s reméljük versenyzőként – természetesen ingyenesen, a mi VIP vendégünkként – Ön be is mutatja a saját vadhús-étel elkészítésének módját Szegeden, ahol kóstolóval is alátámasztja a recept különlegességét. Kérjük, hogy az adott termék receptjét, esetleg fényképekkel együtt küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Az email tárgyába kérjük, hogy írja be „vadhús”!
5. Az ajánlók ajánlatai alapján az első öt előállítónak ingyenes kiállítói helyet biztosítunk Szegeden – a Vadhús Világbajnokság színhelyén.
6. Az ajánlók közül a tizenkét helyszínen, 100-100 visszaigazolt, hibátlan ajánlatot, receptet beküldő részére, személyenként 2-2 ingyenes belépőt biztosítunk a hús és húskészítmények világbajnokság helyszíneire.
Mindezek mellett, ha valami finom vadhús-ételt evett vagy kóstolt bárhol a világban, vagy már készített ételeket az ott vásárolt vadhúsból, van információja, netán nem ízlett a termék, most elmondhatja véleményét a világ vadhúsairól és készítményeiről. Értékeljen pontokkal 1-től 10-ig, és szövegesen is az flm@foodlawment.hu címre írva. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „vadhús”!

dr. Búza László
a Foodlawment elnöke"

" II. Keressük a világ - és benne Magyarország - legjobb disznósajtját!
 
Amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen!
Kérésére a tanúvédelmi programunkba bevonjuk és így, a többi tanútól cserében Ön is megtudhatja, hogy melyik termék a legesélyesebb a világ legjobb halászati terméke, tepertője, szalonnája, felvágottja, virslije, füstölt pácolt húskészítménye, sertés hús alapanyaga, marhahúsa, kecske- juhhúsa, disznósajtja, kenőmájasa, baromfi húsa, baromfi terméke, sonkája, hurkája mindösszesen a világ legjobb hús és húskészítménye 2010. díjra!
2010. augusztus 17-22 között az élelmiszerlánc világhét 2010 Magyarország rendezvény keretében, Szigetváron kiderül (http://events.foodlawment.com/?menu=helyszinek.php&tart=tart_helyszinek_videk.html), hogy ki állítja elő és hol kapható a világ legjobb disznósajtja, amelyet az Önök segítségével keresünk.
Tizenkét hazai helyszínen méretkeznek meg a hús és húskészítmények. Igazi fesztiváli hangulatban hazai és nemzetközi szakértők és fogyasztók döntései alapján választjuk meg, majd 21-én a Budai Várban színpompás gálaműsor keretében ország világ tudtára adjuk, hogy melyik termék lett 2010. legjobb disznósajtja.
Tehát amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, ismételten kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen.
Mit kell tennie!
1. Amennyiben ismeri az előállító vállalkozást és a termék nevét, kérjük, elektronikus levélben írja meg nekünk a vállalkozás és a termék nevét, jellemzőit az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „disznósajt”!
2. Ha közvetlenül ismeri az előállítót, feltétlenül hívja fel a figyelmét arra, hogy ne mulassza el a jelentkezést Magyarország legnagyobb élelmiszerlánc rendezvényének helyszíneire. http://events.foodlawment.com/downloads/versenykiiras.pdf A világ legjobb húskészítménye - Fenntartható ÉlelmiszerLánc Termék díj 2010.
3. Ha csak a beszerzés helyét ismeri, kérjük, adja meg az adott kistermelő, húsbolt, hús-szakbolt, áruház címét, és az adott termék nevét és küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „disznósajt”!
4. Ha Ön szerint az igazi disznósajt receptjét Ön ismeri – s nem titkos a recept -, kérjük, küldje el nekünk a receptet, hogy etalonként a weblapjainkon közhírré tehessük, s reméljük versenyzőként – természetesen ingyenesen, a mi VIP vendégünkként – Ön be is mutatja a saját disznósajt elkészítésének módját Szigetváron, ahol kóstolóval is alátámasztja a recept különlegességét. Kérjük, hogy az adott termék receptjét, esetleg fényképekkel együtt küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „disznósajt”!
5. Az ajánlók ajánlatai alapján az első öt előállítónak ingyenes kiállítói helyet biztosítunk Szigetváron a szigetvári – Disznósajt és Kenőmájas Világbajnokságon.
6. Az ajánlók közül a tizenkét helyszínen, 100-100 visszaigazolt, hibátlan ajánlatot, receptet beküldő részére, személyenként 2-2 ingyenes belépőt biztosítunk a hús és húskészítmények világbajnokság helyszíneire.
Mindezek mellett, ha valami finom disznósajtot evett vagy kóstolt bárhol a világban, vagy ilyenről van információja, netán nem ízlett a termék, most elmondhatja véleményét a világ disznósajtjairól. Értékeljen pontokkal 1-től 10-ig, és szövegesen is az flm@foodlawment.hu címre írva. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „disznósajt”!
A lényeg, hogy végre kiderüljön, melyek a világ, az ország legjobbjai!
dr. Búza László
a Foodlawment elnöke"

" III.Keressük a világ - és benne Magyarország - legjobb virslijét!
 
Amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen!
Kérésére a tanúvédelmi programunkba bevonjuk és így, a többi tanútól cserében Ön is megtudhatja, hogy melyik termék a legesélyesebb a világ legjobb halászati terméke, tepertője, szalonnája, felvágottja, virslije, füstölt pácolt húskészítménye, sertés hús alapanyaga, marhahúsa, kecske- juhhúsa, disznósajtja, kenőmájasa, baromfi húsa, baromfi terméke, sonkája, hurkája mindösszesen a világ legjobb hús és húskészítménye 2010. díjra!
2010. augusztus 17-22 között az élelmiszerlánc világhét 2010 Magyarország rendezvény keretében, Alsózsolcán kiderül (http://events.foodlawment.com/?menu=helyszinek.php&tart=tart_helyszinek_videk.html), hogy ki állítja elő és hol kapható a világ legjobb virslije, amelyet az Önök segítségével keresünk.
Tizenkét hazai helyszínen méretkeznek meg a hús és húskészítmények. Igazi fesztiváli hangulatban hazai és nemzetközi szakértők és fogyasztók döntései alapján választjuk meg, majd 21-én a Budai Várban színpompás gálaműsor keretében ország világ tudtára adjuk, hogy melyik termék lett 2010. legjobb virslije.
Tehát amennyiben Ön tudja, hogy jelenleg hol található, ki állítja elő, ki forgalmazza a keresett terméket, ismételten kérjük, jutalom ellenében jelentkezzen.
Mit kell tennie!
1. Amennyiben ismeri az előállító vállalkozást és a termék nevét, kérjük, elektronikus levélben írja meg nekünk a vállalkozás és a termék nevét, jellemzőit az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „virsli”!
2. Ha közvetlenül ismeri az előállítót, feltétlenül hívja fel a figyelmét arra, hogy ne mulassza el a jelentkezést Magyarország legnagyobb élelmiszerlánc rendezvényének helyszíneire. http://events.foodlawment.com/downloads/versenykiiras.pdf A világ legjobb húskészítménye - Fenntartható ÉlelmiszerLánc Termék díj 2010.
3. Ha csak a beszerzés helyét ismeri, kérjük, adja meg az adott kistermelő, húsbolt, hús-szakbolt, áruház címét, és az adott termék nevét és küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „virsli”!
4. Ha Ön szerint az igazi virsli receptjét Ön ismeri – s nem titkos a recept -, kérjük, küldje el nekünk a receptet, hogy etalonként a weblapjainkon közhírré tehessük, s reméljük versenyzőként – természetesen ingyenesen, a mi VIP vendégünkként – Ön be is mutatja a saját virsli elkészítésének módját Alsózsolcán, ahol kóstolóval is alátámasztja a recept különlegességét. Kérjük, hogy az adott termék receptjét, esetleg fényképekkel együtt küldje el nekünk az flm@foodlawment.hu címre. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „virsli”!
5. Az ajánlók ajánlatai alapján az első öt előállítónak ingyenes kiállítói helyet biztosítunk Alsózsolcán a Alsózsolcai – Felvágott és Vörösáruk Versenyén.
6. Az ajánlók közül a tizenkét helyszínen, 100-100 visszaigazolt, hibátlan ajánlatot, receptet beküldő részére, személyenként 2-2 ingyenes belépőt biztosítunk a hús és húskészítmények világbajnokság helyszíneire.
Mindezek mellett, ha valami finom virslit evett vagy kóstolt, vagy ilyenről van információja, netán nem ízlett a termék, most elmondhatja véleményét a világ virslijeiről. Értékeljen pontokkal 1-től 10-ig, és szövegesen is az flm@foodlawment.hu címre írva. Fontos! Az email tárgyába írja be, hogy „virsli”!
A lényeg, hogy végre kiderüljön, melyek a világ, az ország legjobbjai!
dr. Búza László
a Foodlawment elnöke"